Реклама
Реклама
Реклама

Як прем'єр-міністр України Володимир Гройсман починав свій шлях в бізнесі

Володимир Гройсман став комерційним директором в шістнадцять років, Новий час

Як повідомляла "Країна", найближче оточення екс-прем'єра Яценюка контролює половину одного з найбільших ринків України "Калинка". Ми з'ясували, що батьки Максима Бурбака, глави фракції "Народного фронту" у Верховній Раді, володіють фірмами - власниками великих земельних ділянок і будівель на цьому ринку.

У той же час, і нинішній прем'єр Володимир Гройсман також тісно пов'язаний з "базарним" бізнесом. З 16 років він працював комерційним директором на найбільшому в Вінниці ринку "Юність". З 90-х років ринком управляла однойменна фірма, якою керував батько нинішнього прем'єра.

У 2002 році Володимир Гройсман став депутатом Вінницької міськради, а в 2005-му - секретарем міськради і виконуючим обов'язки мера Вінниці. У 2006 році нинішній прем'єр був обраний мером міста.

"Країна" виявила ряд цікавих нюансів в історії "сімейного" ринку "Юність".

Від базару до ТРЦ

У 2006 році, коли Володимир Гройсман був обраний мером Вінниці, фірма "Юність" стала власником ділянки площею 0,56 га, на якій знаходився ринок. А дружина мера, Олена Гройсман, стала співвласницею цієї фірми.

Потім на ринку почалося будівництво торгово-розважального центру "Магігранд", який був відкритий в 2009 році і став найбільшим у Вінниці. Він розташований на західній околиці міста:

ТРЦ "Магігранд" був побудований в період буму нерухомості, за рахунок кредитних коштів, які ТОВ "Фірма" Юність "отримала, в основному, від" Кредитпромбанку ". Потім Гройсман вийшли зі складу засновників, після чого в 2009 році фірма" Юність "звернулася в суд із заявою про визнання себе банкрутом.

Завдяки реєстру судових рішень, ми змогли з'ясувати вельми дивні обставини, які супроводжували банкрутство колишньої сімейної фірми Гройсманом.

Як "вимутіть" 10 мільйонів

згідно реєстру кредиторів , Суд визнав, що борг фірми "Юність" перед "Кредитпромбанком" склав 88 млн. Грн. Весь борг був забезпечений іпотекою.

Потім "Кредитпромбанк" поступився права за кредитом "Дельта-банку". Останній 16 січня 2014 року попросив суд включити його до реєстру кредиторів що банкрутують фірми "Юність".

Однак потім "Дельта-банк" відступився, і у вересні того ж року попросив суд не включати його до складу кредиторів . З огляду на, що через два місяці "Дельта-банк" став неплатоспроможним, така відмова від стягнення 88-мільйонного, забезпеченого іпотекою, кредиту виглядає досить дивно.

Зараз, в рамках кримінального провадження щодо розтрати коштів "Дельта-банком", наслідок зацікавилося даним епізодом. слідчі Генпрокуратури отримали в Печерському райсуді дозвіл на вилучення документів . Результати поки не відомі.

Як виявилося, "Дельта-банк" поступився право вимагати борг якомусь ТОВ "Факторинг Фінанс". Воно, в свою чергу, передало права компанії з управління активами "Атлантіс капітал". Остання і пред'явила все ті ж вимоги на 88 млн. грн. в справі про банкрутство фірми "Юність" - замість "Дельта-банку". Потім в квітні 2015 року ці вимоги були ще раз відступлені - інвесткомпанії "Поділля-Капітал".

У липні 2015 року фірма "Юність" була визнана банкрутом і восени того ж року ліквідовано. У жовтні суд затвердив звіт ліквідатора , Де повідомлялося, що на балансі фірми "Юність" числилися торговий комплекс площею 13241 кв. м. (це і є ТРЦ "Магігранд"), а також дві земельні ділянки площею одна тисяча вісімсот п'ятьдесят одна і 3728 кв. м .:

Ці об'єкти 30 вересня 2015 року було продано за 25,7 млн. Грн .:

В результаті будівля і ділянки викупило однойменне ТОВ "Магігранд". Його засновником в розмірі 80% статутного капіталу виявилася ... дружина нинішнього прем'єра.

У підсумку, ТРЦ "Магігранд", який був побудований сімейною фірмою Гройсману за кредит в 11 млн. Дол., Був викуплений за все за 1 млн. Дол. інший сімейною фірмою Гройсманом. Коло замкнулося.

Торговий центр "Магігранд". Фото: magigrand.com

Ось так торговий центр "Магігранд" знову повернувся в руки сім'ї, А більша частина кредиту, за рахунок якого він був побудований, орієнтовно близько 10 млн. Доларів, благополучно була "списана" в зв'язку з банкрутством позичальника.

непотоплюваний директор

Є ще один факт, який показує найтісніший зв'язок між старими і новими власниками торгового центру. Другим засновником ТОВ "Магігранд" (поряд з дружиною прем'єра), з часткою в 20% статутного капіталу, є Дмитро Немерскій. згідно даними реєстру юридичних осіб , Він також є директором даного ТОВ:

А раніше він був директором все тієї ж збанкрутілої фірми "Юність":

Тобто, директор колишнього власника ТРЦ став директором і його нового власника

Марні потуги "Дельта-банку"

На початку 2016 року "Дельта-банк", яким зараз керує Фонд гарантування вкладів, раптово вирішив переглянути підсумки банкрутства фірми "Юність", для чого звернувся до суду.

Нагадаємо, що в 2014 році цей банк спочатку просив ввести його до складу кредиторів фірми "Юність" (замість "Кредитпромбанку"), а потім відмовився від цієї вимоги.

Зараз "Дельтабанк" стверджує , Що в 2014 році його представник не мав повноважень для відмови від вимог до фірми "Юність". А ще банк повідомив, що його колишнє керівництво поступилося права вимоги кредиту за дуже низькою ціною - на 74% менше звичайної. Тому банк вважає цю угоду недійсною (нікчемною):

Але все даремно - суди декількох інстанцій відмовили "Дельта-банку" в перегляді результатів банкрутства фірми "Юність".

Потім "Дельта-банк" вирішив піти іншим шляхом і спробував оскаржити в суді сам договір про відступлення права вимоги з фірми "Юність" суми кредиту. Однак влітку цього року суд першої інстанції , А потім і Апеляційний суд , Відмовили банку в цьому позові.

За іншими аналогічними справами суди нерідко ставали на бік банку. Чим можна пояснити це протиріччя в судовій практиці?

Нагадаємо: Володимир Гройсман навесні 2016 року був призначений прем'єр-міністром.

Чи був хоч один шанс після цього у "Дельта-банку" повернути 88 млн. Гривень? Які були списані в результаті реалізації "схеми" з питань банкрутства колишньої "сімейної" фірми прем'єра?

Питання ставиться до розряду риторичних.

Нагадаємо, що Журналісти програми "Схеми" провели розслідування і з'ясували, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман, у якого згідно з декларацією, немає житла в Києві, разом з сім'єю проживає в одному з найпрестижніших житлових комплексів столиці - "Новопечерські Липки". При цьому елітні апартаменти оформлені нема на самого прем'єра, а на його тещу .

Також, Володимир Гройсман вказав в Е-декларації колекцію годинників крутіше , Ніж у Кернеса.

Чим можна пояснити це протиріччя в судовій практиці?
Гривень?
Які були списані в результаті реалізації "схеми" з питань банкрутства колишньої "сімейної" фірми прем'єра?