Реклама
Реклама
Реклама

на рівні глав МЗС

Актуальні проблеми Арктики обговорять в четвер у Гренландському місті Нуук на сьомому нараді Арктичної ради на рівні міністрів закордонних справ глави МЗС восьми арктичних держав - Данії, Ісландії, Канади, Норвегії, Росії, США, Фінляндії та Швеції. У зустрічі, на якій Росію представляє глава МЗС Сергій Лавров, також візьмуть участь постійні представники корінних народів Арктики, спостерігачі і посланці неурядових організацій

За переговорами міністрів закордонних справ країн-учасниць піде круглий стіл на тему "Змінюється Арктика: виклики і можливості для Арктичної ради ", в ході якого виступлять міністри і глави делегацій корінних народів Арктики.

Учасники наради розглянуть доповіді робочих груп Арктичної ради. Серед них - доповідь Робочої групи по арктичному моніторингу та оцінки. У ньому підкреслюється, що в результаті потепління в Арктиці рівень Світового океану до 2100 року підвищиться на 0,9-1,6 метра, а Північний Льодовитий океан вже в майбутні 30-40 років буде практично вільний від льоду в літній період. На думку авторів дослідження, ці зміни позначаться на способі життя приблизно дев'яти мільйонів чоловік.

Буде схвалений доповідь робочого органу Арктичної ради - Комітету старших посадових осіб - і прийнята Нуукская декларація, в якій визначаються основні напрями роботи ради в майбутні два роки. Намічено підписання угоди про співпрацю в області пошуку і рятування в Арктиці - першого юридично зобов'язуючої спільного документа арктичних держав.

Потім Данія передасть головуючі повноваження в Арктичному раді Швеції, а глава шведського МЗС Карл Більдт у своєму виступі ознайомить учасників з програмою нового головування.

За матеріали Вести.ru