Реклама
Реклама
Реклама

Єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД) в 2019 році

  1. ЕНВД - що це таке простими словами?
  2. Чи є ЕНВД обов'язковим податком чи ні?
  3. Чи видається свідоцтво ЕНВД?
  4. Особливості оподаткування при ЕНВД
  5. Як визначається для розрахунку ЕНВД податкова база
  6. Для ЕНВД розшифровка видів діяльності з базовою прибутковістю
  7. Як розраховується єдиний податок на поставлений дохід. Розмір податку
  8. Особливості сплати єдиного поставлений податку для ТОВ
  9. Особливості податкового режиму у вигляді ЕНВД для ІП
  10. Які є обов'язки у платників ЕНВД?

Вмененка є податковим спеціальним режимом, при якому податки сплачуються незалежно від величини фактичного доходу

Вмененка є податковим спеціальним режимом, при якому податки сплачуються незалежно від величини фактичного доходу. Перекласти на цю систему оподаткування можна лише деякі види діяльності. А до платників податків, які виявили бажання платити податок з поставлений дохід, пред'являється ряд вимог. Про все це йтиметься в статті.

Програма «Спрощенка 24/7» налаштувала персональний календар бухгалтера на 2019 рік за ЕНВД. Зайдіть в програму і перевірте всі важливі дати по здачі звітності, сплати податків і виплат працівникам.

Календар при ЕНВД на 2019 рік

ЕНВД - що це таке простими словами?

Система оподаткування ЕНВД - це такий режим, при якому податок сплачується з так званого поставлений дохід. Такий дохід не залежить від реально отриманого прибутку платника податків, а встановлюється на законодавчому рівні. Тобто єдиний поставлений податок на доходи, які фактично отримав платник податків, не нараховується та не сплачується.

Нормативними актами визначається базова прибутковість по кожному виду діяльності, щодо якої можна застосовувати вмененку. Базова прибутковість обов'язково прив'язана до фізичними показниками. Наприклад, для надання послуг з перевезення вантажів базова прибутковість встановлена ​​для кожної одиниці автотранспорту. А для роздрібної торгівлі базова прибутковість прив'язана до квадратному метру використовуваної в діяльності площі.

Тобто вплинути на податкове навантаження при вмененке організація або підприємець можуть тільки шляхом зміни кількісного значення фізичного показника.

Кожен регіон РФ, використовуючи коригувальний коефіцієнт, може встановлювати свою величину базової прибутковості.

Іноді можна зустріти такі поняття як податок на нормальний дохід або єдиний нормальний податок. Такі визначення не вірні. Правильна назва - єдиний податок на поставлений дохід або спрощене назву, яке в Податковому кодексі не зустріти, але яке використовується в бухгалтерському середовищі - єдиний поставлений податок.

Чи є ЕНВД обов'язковим податком чи ні?

До 2013 року на вмененку зобов'язані були переходити всі платники податків, які вели перераховані у відповідній главі Податкового кодексу види діяльності. Але зміни в НК РФ, введені законом від 25.06.2012 № 94-ФЗ, ввели добровільний порядок переходу на цей спецрежим.

Тепер почати платити податок ЕНВД можна з будь-якого моменту незалежно від фактичного початку діяльності як в цілому платника податків, так і тих видів, які перераховані в п. 2 ст. 346.26 НК РФ.

Вмененка на території суб'єктів РФ вводиться в дію окремими нормативними актами. Тобто не у всіх регіонах цей спецрежим може застосовуватися.

А з 2021 року згідно з п. 8 ст. 5 закону від 29.06.2012 № 97-ФЗ вмененка буде скасована.

Чи видається свідоцтво ЕНВД?

Право на застосування вмененке підтверджується не свідченням, а повідомленням платника ЕНВД. Таке повідомлення видається на підставі заяви організації чи підприємця і при відповідності всім необхідним для ЕНВД умов.

Особливості оподаткування при ЕНВД

Чи не має право застосовувати ЕНВД підприємці та організації, в яких штат співробітників перевищує сотню чоловік.

Для переходу на вмененку необхідно подати заяву за місцем реєстрації юрособи або ІП або за місцем, де здійснюється діяльність, яку платник податків переводить на спецрежим.

У відповідь на заяву податківці в обов'язковому порядку видають повідомлення, яке підтверджує право платника податків застосовувати ЕНВД.

Податок сплачується щоквартально. Також подається і декларація по єдиному податку. Нижче вказані терміни:

подання звітності

20 число місяця, наступного за кварталом

сплата податку

25 число місяця, наступного за кварталом

Як визначається для розрахунку ЕНВД податкова база

Як вже зазначалося вище, поставлений податок сплачується з поставлений дохід, який є твором базової прибутковості і фізичного показника.

Для визначення величини базової прибутковості необхідно звернутися до п. 3 ст. 346.29 НК РФ. Слід вибрати в таблиці свій вид діяльності, у відповідній йому графі правого стовпчика і буде вказано значення базової прибутковості.

Отриману суму коригують на 2 коефіцієнта: К1 і К2.

Коефіцієнт-дефлятор К1 щорічно переглядає Мінекономрозвитку. На 2019 рік цей показник дорівнює 1,868.

Другий коефіцієнт К2 встановлюється регіональною владою. Він враховує особливості діяльності в певній місцевості, в тому числі сезонність, середню величину доходів по регіону і т. П.

Якщо протягом податкового періоду кількісне вираження фізичного показника у платника податків змінюється, то він враховує це зміна з початку того місяця, в якому воно відбулося.

Для ЕНВД розшифровка видів діяльності з базовою прибутковістю

Як уже зазначалося, на ЕНВД розмір податку залежить від виду діяльності підприємства або ІП. У податковому кодексі наведено перелік видів діяльності для режиму ЕНВД, а до цього переліку - фізичні показники і базова прибутковість.

на нашому сайті ви можете скачати таблицю , Де вказана діяльність по ЕНВД, фізичний показник і базова прибутковість за ним для розрахунку податку тих, хто використовує податковий режим ЕНВД.

Як розраховується єдиний податок на поставлений дохід. Розмір податку

Максимальна ставка статтею 346.31 НК РФ встановлена ​​на рівні 15%. Але суб'єкти РФ вправі знижувати ставку до 7,5%.

Виходячи з вищевикладеного, формула для розрахунку поставлений податку за 1 місяць наступна:

Базова прибутковість x фізпоказатель x К1 x К2 x ставка

При цьому податок до половини його величини можна знизити на суми:

страхвнесків;
допомоги на випадок хвороби за перші 3 дні;
внесків на добровільне страхування деяких видів.

Підприємці без штату співробітників знижують податок на всю суму фіксованих страхвнесків без обмеження.

Розглянемо розрахунок податку за 1 квартал 2019 року на прикладі невеликого кафе, розташованого в регіоні, де К2 = 1, а зниження ставки податку не передбачено. Власником кафе і платником податків ЕНВД є ТОВ «Нектарин». На заробітну плату адміністратора закладу та офіціанта були нараховані страхові внески в сумі 7 400 руб. Ці внески були повністю оплачені в тому ж 1 кварталі 2019 року.

Площа залу, де обслуговуються гості кафе, становить 25 квадратних метрів. Базова прибутковість для даного виду діяльності - 1 000 руб. за кожен метр.

Сума податку складе:

1 000 x 3 місяці x 25 x 1,915 x 1 x 15% = 21 543,75 руб.

Сума страхових внесків є меншою половини обчисленого податку, а значить їх можна повністю відняти від суми поставлений податку. Разом до оплати вийде:

21 543,75 - 7 400 = 14 143,75 руб.

Особливості сплати єдиного поставлений податку для ТОВ

До організаціям на ЕНВД пред'являється одна особлива вимога. В їх статутному капіталі не може бути вкладів інших юридичних осіб, що сумарно перевищують чверть від усієї величини статутного капіталу.

При цьому виключення робиться для підприємств, де всі частки в Статуті належать громадським організаціям інвалідів при виконанні деяких умов. Також до виключень належать споживчі кооперативи та їх дочірні підприємства.

Платники поставлений податку звільнені від:

податку на прибуток;
ПДВ;
податку на майно.

Звільнення від податку на прибуток і ПДВ поширюється тільки на ті операції, які мають відношення до виду діяльності, переведеному на вмененку. Те ж саме стосується і податку на майно. Об'єкти, які не використовуються в діяльності на ЕНВД, податком оподатковуються за загальними правилами (відповідно до тієї системи оподаткування, з якої поєднується ЕНВД). Крім того, незалежно від виду діяльності податком обкладається нерухомість, по якій податкова база вважається кадастрової вартістю.

По податку на прибуток і ПДВ є певний виключення, які прописані в абз. 1 і 3 п. 4 ст. 346.26 НК РФ.

Особливості податкового режиму у вигляді ЕНВД для ІП

Що стосується індивідуальних підприємців діють майже аналогічні з ТОВ правила звільнення від більшості податків. Тільки замість податку на прибуток звільнення поширюється на ПДФО з тих доходів, які відносяться до діяльності на вмененке.

В іншому оподаткування ЕНВД для ІП має на увазі звільнення на аналогічних з юрособами умовах від податку на майно і ПДВ.

Якщо будуть отримані доходи щодо інших видів діяльності (наприклад, це може бути продаж основного засобу, отримання дивідендів чи інше), то з такого доходу слід порахувати податки виходячи з тієї системи оподаткування, з якої поєднується вмененка.

Нагадаємо, що система оподаткування ЕНВД для ІП може поєднуватися з ССО, ОСНО, патентом, сельхозрежімом.

Які є обов'язки у платників ЕНВД?

Підприємства та ВП на вмененке ведуть касову діяльність по загальним вимогам.

Усі платники податків зобов'язані вести окремий облік в наступних випадках:

ведення декількох видів діяльності на вмененке;
суміщення ЕНВД з іншими системами оподаткування (Осно, патент, ССО, ЕСХН).

Сплата страхових внесків здійснюється в звичайному режимі. Організації сплачують страхові внески і звітують за ним, а підприємці або платять фіксовані платежі за відсутності персоналу, або надходять так само як вмененщікі-організації.

Статті по темі:

Які помилки в декларації з ЕНВД шукають податківці під час камералок
Чого вмененщікі чекати від трудової інспекції: нові правила
Нові правила по роботі з ККТ: як вмененщікі працювати

ЕНВД - що це таке простими словами?
Чи є ЕНВД обов'язковим податком чи ні?
Чи видається свідоцтво ЕНВД?
Чи є ЕНВД обов'язковим податком чи ні?
Чи видається свідоцтво ЕНВД?
Які є обов'язки у платників ЕНВД?