Реклама
Реклама
Реклама

Самозайняті громадяни види діяльності 2019

  1. Хто такі самозайняті
  2. Види діяльності, дозволені для самозайнятих осіб в 2019 році
  3. Податковий облік самозайнятих громадян
  4. Перехідний період для самозайнятих громадян
  5. Кінець податкових канікул для самозайнятих
  6. Пільги для самозайнятих

Самозайняті особи опинилися під прицілом у уряду. Попередня спроба їх легалізувати провалилася, і зараз Мін'юст вводить новий податок зі зниженими ставками. Але самозайняті болісно ставляться до експерименту. Хто такі самозайняті громадяни? Якими видами діяльності вони можуть займатися в 2019 році і які податки повинні платити?

Якими видами діяльності вони можуть займатися в 2019 році і які податки повинні платити

Податківці масово проводять контрольні закупівлі в соцмережах для виявлення самозайнятих. Про це вони пишуть на сайті ФНС. Так, податкові інспектори з Твері спочатку спостерігали ВКонтакте за чоловіком, який рекламував себе як фотографа. Призначили йому зустріч. Однак, вони не поспішали записатися на фотосесію, а на питання про передоплату замість грошей дістали службове посвідчення. за незаконну підприємницьку діяльність фотографу загрожує штраф.

На місці невдалого фотографа може опинитися кожен шостий росіянин, який вважається безробітним і не звітує за доходами.

Сьогодні багато фрілансери - будівельники, дизайнери, маркетологи - вже відмовляються працювати з незнайомими клієнтами, так як бояться перевірок.

Останні новини про самозайнятих - тут

Хто такі самозайняті

Самозайняті - окрема група в мікробізнесу. Це дрібні підприємці без статусу ІП та фізичні особи, які надають послуги без можливості найму співробітників. Вони діють на свій страх і ризик без офіційної реєстрації і не платять податки і внески державі. Для багатьох з цих людей безтурботне життя скоро закінчиться, і не виключено, що комусь із них доведеться оформити ІП.

Корисні документи для скачування

завантажити

Іноземні громадяни теж можуть відкрити ІП в Росії, проте в цьому питанні є свої нюанси, докладніше про це читайте тут .

Самозайняті громадяни досі не мають правового статусу. Не ясно, хто вони - фізичні або юридичні особи? Для фізосіб штрафи набагато нижче, ніж для юросіб. Зараз цим займається Мін'юст Росії.

Наприклад, зараз багато матусь в декреті печуть вдома пироги і смачні торти. Однак, якщо вона годує свою сім'ю, пригощає друзів і сусідів, то незаконної підприємницької діяльності немає.

Але якщо вона продає пироги на сторону і головне, отримує дохід, вона стає підприємцем. Щоб працювати чесно повинна оформити сертифікат на кожен виріб, отримати дозвіл від СЕС / пожежних і заплатити податки в бюджет.

Чим відрізняється самозайнятий громадянин від ІП

Відмінності Самозайнятий людина Індивідуальний підприємець Реєстрація в ФНС Проста Складніше, потрібно заповнити пакет документів Податкова звітність Немає Залежить від оподаткування - від одного звіту в рік і декількох декларацій в квартал. Оподаткування немає режиму ОСН, ССО, ЕНВД або патент Страхові внески 1,25% в ПФР
0,25% в ФОМС Платить страхові внески, навіть якщо немає діяльності.
У 2018 г. - 32385 рублів
У 2019 р - 36 238 руб.
У 2020 р - 40 874 руб. Наймані працівники Не можна наймати найманих працівників можуть наймати по трудовому або цивільно-трудовим договором Обмеження доходу Не більше 10 млн рублів на рік Немає обмежень

Читайте також докладніше про те, як розрахувати податок на самозайнятих

Самозайнятої особи легко обчислити за ознаками:

  • Він ніде офіційно не зареєстрований - він і не найманий співробітник і не бізнесмен
  • Сам собі підприємець - шукає замовників, один працює і сам отримує гроші. Найчастіше готівкою або на картку банку
  • Для його діяльності не потрібна ліцензія

Зазвичай самозайняті особи не думають про податки в бюджет і внески до фондів - на майбутню пенсію і медичне страхування. Вони не хочуть легально працювати через великі податки і пресингу наглядових органів - від ФНС до санепідемстанції. Спеціальні податкові режими невигідні самозайнятих громадян. За патент доведеться платити незалежно від результатів роботи - був дохід чи ні. Державі це неважливо.

Ольга Данилова, заст. керівника бухгалтерського аутсорсингу Головбух Асистент:

Щоб стати на облік як самозайнятої, потрібно звернутися до відділення ИФНС за місцем прописки, заповнивши повідомлення про свій статус встановленого зразка. Можна попросити поставити позначку на копії документа, який залишиться у вас.

Тетяна Смирнова, копірайтер:

Я не збираюся зареєструватися як самозайнята особа, незважаючи на низькі податки. Не вірю нашому уряду. Через рік-два всіх самозайнятих змусять перейти на ІП і доведеться платити фіксований внесок за 32 тисячі рублів в ПФР. При цьому мій розмір пенсії ніяк не збільшиться.


Читайте також про кредит для ВП під заставу нерухомості в 2019 році

Види діяльності, дозволені для самозайнятих осіб в 2019 році

У 2018 і 2019 роках для самозайнятих діють податкові канікули. Для тих, хто добровільно зареєструється у податковій інспекції, не потрібно платити податки в бюджет. Види діяльності поки нечисленні. Самозайнятість стосується репетиторів, нянь-доглядальниць, прислуги-домробітниць.

Однак, суб'єкти РФ можуть ввести нові види послуг. Види діяльності для самозайнятого населення в 2019 році, дозволені в регіонах:

  • випас худоби,
  • лагодження одягу,
  • ремонт будівель і приміщень - оздоблення та будівництво,
  • перукарські послуги фотографія,
  • ремонт електронної побутової техніки,
  • лагодження побутових приладів, домашнього та садового інвентарю.

Держава не встигло створити загальну базу даних за видами діяльності в 2019 році для самозайнятих громадян в кожному регіоні. Якщо сумніваєтеся, краще уточнити в податковій інспекції за місцем проживання. Безкоштовно зареєструвати ІП або ТОВ можна тут .

Галина Азарова, податковий консультант:

Кількість реєстрації для самозайнятих осіб в РФ - мізерна. Станом на 1 липня 2018 роки кількість самозайнятих на всю Росію становило 1661 чоловік. У Москві їх 158 осіб. Тобто можна з упевненістю говорити, що ця система ведення бізнесу зараз просто не працює.

Податковий облік самозайнятих громадян

Реєстрація самозайнятої особи в рф відбувається самостійно. Для цього йому потрібно подати повідомлення за місцем проживання. Надіслати до податкової інспекції можна різними способами:

  • відвезти особисто
  • відправити через пошту Росії рекомендованим листом з повідомленням
  • передати через представника

Кращий варіант - відвезти особисто. Для цього вам потрібно два примірники. Один залишиться в податковій інспекції, а на другому попросіть інспектора поставити штамп про прийняття. В подальшому, відмітка на повідомленні підтвердить те, що ви його подавали. Податківці можуть втратити свій екземпляр, і ви не зможете довести свій статус. Тоді вам нараховувати всі податки як індивідуальному підприємцю, а не самозайнятому. А це на порядок більше.

У повідомленні всього три сторінки і заповнити його просто. Перший і другий лист бланка передбачений для всіх фізосіб, а третій - для самозайнятих, які скористалися додатковими регіональними послугами.

Завантажити бланк можна тут , Виглядає він так:

Перехідний період для самозайнятих громадян

Спочатку держава планувала перевести самозайнятих на патент вартістю від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на рік. Але потім Мінфін Росії відмовився від цієї думки і вводить новий податок на професійну діяльність (НПД) для мікробізнесу.

Галина Азарова, податковий консультант:

Мінфін опублікував проект розвитку країни на 2019, 2020 року, 2021 г. З нього видно, що уряд бере курс на створення конкурентних умов для всіх видів бізнесу. При цьому переваги надаються на обмежений термін і виключають нечесне ведення бізнесу.

Платити новий податок почнуть самозайняті громадяни з 1 січня 2019 року. Беруть участь в експерименті регіони - Москва і Московська область, Татарстан і Калузька область. Він пройде в тестовому режимі до 31 грудня 2028 року і якщо виправдає надії держави, то почне діяти по всій Росії.

Відсоток нового податку безпосередньо пов'язаний з правовим статусом клієнта, хто це - фізособа чи організація. Розподіляється він так:

  • 4% від доходу перераховують до бюджету ті, хто обслуговує фізосіб
  • 6% заплатять самозайняті, які продають свої товари та послуги юридичним особам. Також ті, хто здає в оренду рухоме і нерухоме майно.

Самозайняті громадяни почнуть перераховувати страхові внески:

  • 1,25% від доходу до Пенсійного фонду
  • 0,25% - до Фонду обов'язкового медичного страхування,

Ставка податку по страхових внесках складають всього 1,5% і платити їх доведеться щомісяця однією сумою. Оплачувати самозайняті будуть з банківської карти, прив'язаною до особистого кабінету платника через мобільний додаток.

Самозайнятих звільнили від обов'язкових фіксованих платежів до фондів, які щороку платить ВП.

Мінфін планує використовувати податкові відрахування не тільки для самозайнятих, а й для клієнтів. Податкові відрахування для самозайнятих осіб складе 30 тисяч рублів. Його вводять для перерахування єдиного платежу.

А їх клієнтів можуть скористатися бонусом у розмірі 1,5% від спеціального податку на професійну діяльність (НПД), не більше 10 тисяч рублів за рік.

Самозайняті громадяни зможуть працювати без реєстрації як ІП тільки в тому випадку, якщо їх сукупний річний дохід не перевищить 10 млн рублів.

Галина Азарова, податковий консультант:

Репетитори, няні і доглядальниці ніколи не були злісними і високоприбутковими "ухильниками". Цілком допускаю, що якщо види діяльності збільшать, а ставки податків будуть нижчими, ніж на спецрежими для ІП, то самозайнятість стане популярною для мікробізнесу. Чинне зараз обмеження за видами діяльності дуже звужує можливості застосування цього режиму.

Кінець податкових канікул для самозайнятих

За даними Росстату сьогодні в нашій країні близько 25 млн. Людей людей, що працюють без реєстрації. Для них були введені податкові канікули, які тривали до 31 грудня 2018 року. У 2019 термін податкових канікул закінчився, самозайняті, які заявили про себе в податкові органи, повинні або припинити свою діяльність, або зареєструватися як ІП і платити податки.

Після постановки на облік фізичної особи як самозайнятої громадянина, він «вийде з тіні», тобто легалізується і зможе:

  • брати в розрахунок робочий стаж для майбутньої пенсії
  • відкрито рекламувати свої послуги, не думаючи про те, що він займається незаконною підприємницькою діяльністю
  • розширити коло клієнтів. Не всі замовники готові платити за послуги в конверті або переводити на карту. Крім того, клієнти не можуть ці витрати включити до податкової бази і збільшити прибуток. При легалізації самозайнятих можна оплатити з розрахункового рахунку і знижувати податки.

Пільги для самозайнятих

Російський бізнес-омбудсмен Борис Титов на Російському інвестиційному форумі, що проходив у Сочі в лютому 2019 року повідомив, що для самозайнятих можуть ввести пільгові кредити зі ставкою в 5%. Для цього уповноважений з прав підприємців запропонував використовувати кошти, виділені в рамках національного проекту "Мале та середнє підприємництво (МСП) та підтримка індивідуальної підприємницької ініціативи".

Автор: Лариса Трембицький


Хто такі самозайняті громадяни?
Якими видами діяльності вони можуть займатися в 2019 році і які податки повинні платити?
Не ясно, хто вони - фізичні або юридичні особи?