Реклама
Реклама
Реклама

Проблеми Далекого Сходу: інвестиції, люди, дрони

Відзначимо, що напередодні свого візиту в Китай президент Володимир Путін звернувся до бізнесу Піднебесної із закликом інвестувати в ДФО. "Далекий Схід повинен інтегруватися в Азіатсько-Тихоокеанський регіон, а це дуже потужний регіон по виробничому, науковому, технологічного потенціалу", - розповіла в ефірі Pravda. Ru вчений-економіст Світлана Липина. Відзначимо, що напередодні свого візиту в Китай президент Володимир Путін звернувся до бізнесу Піднебесної із закликом інвестувати в ДФО

- Світлана, президент Володимир Путін напередодні свого візиту в Китай дав інтерв'ю китайським ЗМІ і відповів на питання щодо розвитку російського Далекого Сходу і Сибіру. Розкажіть про головні проблеми цього регіону сьогодні.

- У нас великі необжиті північні території. Там нам дуже багато треба побудувати транспортних магістралей, залізничних магістралей. Ми б із задоволенням прийняли б дешеву кваліфіковану робочу силу. Ми багато працюємо якраз з розвитку далекосхідного регіону і думаю, що все заділи, які ми зробили за останні 20 років, будуть затребувані владою. Відчувається, що вони великі фахівці, професіонали, що вони розбираються в цих питаннях. А це вже радує.

Читайте також: США роздмухували китайську загрозу на сході Росії

- Скажіть, а дійсно, головною проблемою на Далекому Сході є недолік людського ресурсу. Чому так склалося, адже за радянських часів там була розвинена інфраструктура, міста. Чому сьогодні люди покинули ці території?

- Був економічний механізм, який дозволяв людям приїжджати, працювати і освоювати далекосхідну територію. Згадаймо навіть Столипіна, при тому економічному механізмі, який їм був запропонований, туди приїхало, по-моєму, 3,5 мільйона чоловік буквально за 1,5 - 2 роки, наскільки я пам'ятаю. Але, правда, виїхало потім 300-400 тисяч назад. Але тим не менше наповнюваність йшла. Тобто людям повинно бути привільно. І життя повинна бути на Далекому Сході якісною.

З приводу робочих рук. Знаєте, ми в індустріальне століття живемо. Дуже багато виробництв сьогодні автоматизовані. І тільки на початковому етапі потрібні робочі руки - вирити котлован, наприклад, і то екскаватори там працюють. Тобто мова йде про створення нових модернізованих виробництв. Вже не першої переробки - другого, третього, четвертого переділу. Адже Далекий Схід повинен інтегруватися в Азіатсько-Тихоокеанський регіон, а це дуже потужний регіон по виробничому, науковому, технологічного потенціалу. Ось про що потрібно сьогодні говорити, але, з іншого боку, звичайно, проживання людей на території - це нагляд за цією територією. Якщо з цієї точки зору говорити, то тоді потрібно, звичайно, створювати певну мережу поселень, може бути, якихось нових, де якраз і виконували б люди функції по догляду за територією.

Ось ми сьогодні намагаємося боротися з пожежами, ставимо вишку, і на вишку монтуємо відеокамери, щоб в районі 200 метрів бачити, горить тайга або не горить тайга. З одного боку, ніби як раціональне рішення, а з іншого боку, ми розуміємо - ну що таке 200 метрів для тайги в сотні кілометрів?

Читайте також: Америка змотує вудки з Піднебесної?

- Тобто за цими територіями нікому доглядати?

- Так, і хто за цим буде спостерігати? Ми знищили малу авіацію, яка як раз виконувала функцію нагляду за територією. Ми її просто знищили за 20 років. І ось зараз знову починаються розмови про відтворення, але тільки більш сучасною малої авіації. Аж до дронів і іншого, для того щоб здійснювати цю функцію. В принципі Далекий Схід не потребує того, щоб по всьому периметру, по всій території було спостереження, ми її просто нічим не накриємо, тому що там та ж Якутія - в середньому 0,2 людини на 1 квадратний кілометр щільність населення. І власне, навіщо, якщо там територія непридатна для життя сама по собі. Але зате залягають природні ресурси.

- Які ми можемо використовувати знову-таки.

- Чи можемо, так. Але у нас поки є те, що у нас є. І можемо наступним поколінням щось залишити.

- Світлана, в світлі розвитку ДФО і Сибіру давайте поговоримо про майбутнє Байкалу і рекреаційної зони, яку планується влаштувати після закриття Целюлозно-паперового комбінату.

- Так, закриття ЦБК на Байкалі - це дивно хороша подія. Добре б ще все йшло за планом. За планом, відповідно до програми, яка була прийнята. Тому що, звичайно, вивільняється дуже багато людей, які не мають місця продовження роботи. Це великий головний біль. І люди повинні мати роботу при будь-якому розкладі, для того щоб мати пристойну заробітну плату і забезпечувати свою сім'ю. Тому що туристичний кластер поки під питанням. Тобто він, звичайно, буде розвиватися. Але він не матиме ту саму наповнюваність, яка була заявлена ​​в стратегії. Це так само, як на Північному Кавказі. Ми ніби як розвиваємо туристичну рекреаційну зону, але ми прекрасно розуміємо, що та цифра, яка заявлена ​​в Стратегії-2025 з розвитку Північно-Кавказького федерального округу, вона надумана. 25 мільйонів! Звідки там 25 мільйонів відпочиваючих до 2020-го року?

Читайте також: Китай поклав око на російський Крим

- Мені чомусь здається, що у Байкалу більше переваг перед Кавказом, просто завдяки тому, що там більш спокійна обстановка.

- Так, обстановка спокійна, але там інфраструктури немає - вона не створена. Тобто для того, щоб відпочити на Байкалі, необхідно що? Безпосередньо прилетіти на Байкал.Давайте ми з вами порахуємо, скільки коштує пріблізітельноотдохнуть на Байкалі. Порядку 120 тисяч, причому це не VIP-відпочинок, це просто ви економ-класом переміщується по країні, долітає до Іркутська або ще кудись, сідаєте на автобус, на поїзд, на маршрутку, на таксі, доїжджаєте, в залежності від того, де ви на Байкалі, зупиняєтеся. Швидше за все, у вас будуть умови з туалетом на вулиці і так далі і тому подібне. Тобто ось цей пакет, який ви звикли вже отримувати, який звикли використовувати, ви його поки не бачите. А, звичайно, такі витратні поїздки по країні - це, звичайно, чудо ...

Чому сьогодні люди покинули ці території?
З одного боку, ніби як раціональне рішення, а з іншого боку, ми розуміємо - ну що таке 200 метрів для тайги в сотні кілометрів?
Тобто за цими територіями нікому доглядати?
Так, і хто за цим буде спостерігати?
Звідки там 25 мільйонів відпочиваючих до 2020-го року?
Тобто для того, щоб відпочити на Байкалі, необхідно що?