Реклама
Реклама
Реклама

Приватизація приватного будинку - 2019, в СНТ, з чого почати, до якого терміну, продовжено чи, скільки коштує, які документи, дачна амністія

  1. З чого коштувати почати
  2. Які документи підготувати
  3. Правила приватизації приватного будинку
  4. З землею
  5. вартість
  6. терміни
  7. Звернення в СНТ
  8. Дачна амністія

Приватизація приватного будинку - це процес безкоштовної передачі нерухомості з державної (муніципальної, комунальної) власності в приватну. Кожен громадянин може реалізувати один раз в житті право на безкоштовну приватизацію . Якщо воно вже було використано, то процедура стає платною, має дещо іншу правову природу й іншу назву (викуп або покупка майна у держави).

Громадян часто цікавить, до якого терміну продовжена безкоштовна приватизація. Законодавці вже намагалися її припинити, але терміни постійно переносять. В останній раз дата була перенесена до 1 березня 2019 року . Після неї переведення житла з державної у приватну власність планують зробити платним, тобто з компенсацією вартості майна.

Актуальною є процедура приватизації дач, приватних будинків з земельними ділянками - тут є свої нюанси, в першу чергу пов'язані з правовим статусом землі, на якій стоїть або будується житло і з особливостями її виділення громадянам.

Земля під будівництво будинку або під дачу виділяється в безстрокове або довічне користування. Але все-таки вона належить державі. Таке майно бажано приватизувати, тоді власник зможе його продати або провести відчуження іншим способом.

Ще не так давно законодавством були конкретизовані норми, що дають можливість постійної реєстрації на дачі на земельних ділянках, виділених в безстрокове користування. Рішенням Конституційного суду в квітні 2008 року була дозволена постійна прописка в таких об'єктах.

Для повністю приватизованих об'єктів проблем з пропискою немає: щоб зареєструвати нового мешканця необхідно лише згода всіх прописаних там на постійній основі громадян. Якщо ж майно перебуває в державній власності, то необхідний дозвіл державного органу. З цього боку питання приватизації досить актуальний.

Як правило, побудований будинок належить на праві приватної власності громадянину, а земля - ​​державі. Випадки претензій держави на таку землю рідкісні, оскільки земля виділяється в безстрокове користування, але все ж вони можуть мати місце, оскільки на це є правові підстави. Для того щоб стати повноправним власником землі і споруд, необхідна приватизація приватного будинку.

Небезпека не приватизованих будинків і ділянок полягає в тому, що після смерті власника такі об'єкти повертаються державі, а також в разі заборгованості за комунальні послуги можлива їх конфіскація на його користь.

З чого коштувати почати

Мета приватизації - узаконити право приватної власності на виділену державою або перейшла від іншого користувача державну землю з будівлями на ній.

Держава володіє своїм майном в особі різноманітних органів (установи місцевого самоврядування, адміністрації, комунальні освіти та ін.). Може також бути, що земельна ділянка належить якійсь приватній організації, а побудував на ній будинок про це не знає. Перше, що треба встановити перед початком процедури - кому належить майно. Для цього робиться запит в реєстраційну палату.

Процедуру можна застосовувати тільки до об'єктів державної та муніципальної власності. Юристи рекомендують просту пораду з чого почати підготовку до процедури - спочатку потрібно з'ясувати, кому належатиме земля, її статус (с / г землі не можна приватизувати) і не використовувалося право приватизації громадянином раніше. У приватизації буде відмовлено, якщо з'ясується, що нерухомість належить приватному власнику.

Часто буває так, що при процедурі у власність передають тільки житлові приміщення, але будинок складається не тільки з них. Крім того, на ділянці можуть розташовуватися господарські будівлі. Це питання необхідно проконтролювати.

Отже, для приватизації необхідно зібрати пакет документів , Який разом із заявою подається в місцеву адміністрацію до відділу приватизації та земельних ресурсів. У заяві громадянин пропонує держоргану зняти з балансу муніципальне майно і перевести його новому власнику. Після закінчення процедури громадянину видається договір, а остаточно право власності виникає після його реєстрації в загальному порядку Федеральним органом державної реєстрації.

Приватизація житлового будинку або дачного будиночка передбачає не тільки передачу цих споруд у власність громадянам, а й передачу землі, на якій вони розташовані. Найчастіше вся суть полягає в приватизації землі, оскільки, в більшості випадків, будинки і будови вже належать власнику, так як були їм побудовані або куплені.

З питання, скільки коштує приватизація будинку відповідь однозначна - вона безкоштовна по відношенню до майна, але за оформлення і створення документів, необхідних для неї, потрібно заплатити. Право приватизації дається кожному громадянину одноразово, після його використання вони не зможуть перевести державну власність в приватну безкоштовно. Слід з'ясувати перед процедурою, чи використовувалася таке право громадянином будь-коли.

Якщо будинок приватизує сім'я з неповнолітніми дітьми, то знадобиться дозвіл органів опіки. Діти не можуть відмовитися від приватизації і автоматично беруть в ній участь, але за ними залишається право на безкоштовну приватизацію - це виняток із загального правила.

На приватизацію необхідно отримати згоду всіх прописаних на постійній основі в будинку мешканців. Бувають випадки, коли один з мешканців відмовляється від процедури, але це не заважає її проведенню - просто інші громадяни отримають більшу частину майна. І в той же час відмовився громадянина, якщо він прописаний на постійній основі в будинку, не можна виписати або виселити без його ж згоди. Іноді в таких випадках виникають проблеми з продажем нерухомості.

Відмова оформляється в письмовому вигляді , Він повинен бути обов'язково нотаріально засвідчений. Якщо хто-небудь відсутній (відрядження, військова служба), то від нього повинно бути нотаріально оформлена заява про згоду на приватизацію або представник з довіреністю. Приватизована частина майна такого громадянина бронюється за ним.

Приватизація приватного будинку - це процес безкоштовної передачі нерухомості з державної (муніципальної, комунальної) власності в приватну

Відмова від приватизації не означає, що громадянин поступається свою частку комусь, він безадресних і не означає втрату цим громадянином права на безоплатну приватизацію, таке право просто не використовується і залишається за громадянином

Які документи підготувати

Визначити, з чого почати процедуру просто - це підготовка документів.

Буде потрібно надання такої документації:

  • колективної заяви або окремо від кожного мешканця, як правило, це перша форма документа на стандартному шаблоні-бланку, яка підписується всіма учасниками процедури (можна взяти в інтернеті або на місці в адміністрації);
  • кадастрового паспорта будинку (копії та оригінал для звірки);
  • поверхового плану і експлікації;
  • для тих, хто до 1991 року був прописаний за іншою адресою - довідка з архіву про прописку за старою адресою;
  • документа-підстави, згідно якого мешканці проживають в будинку а саме: ордера або замінив його останнім часом договору соціального найму (беруться в держоргані, якому належить займаний будинок);
  • виписок з будинкової книги, лицьового рахунку (видаються адміністрацією сільського поселення або в обслуговуючої організації);
  • документа з інформацією про те, що особи, які беруть участь у процедурі, що раніше не використовували право на приватизацію (береться в БТІ за фактами до 1998 р або в Федеральній службі);
  • згода всіх прописаних на постійній основі, а також дозвіл органів опіки, якщо у прописаних є неповнолітні діти;
  • нотаріально оформленого відмови, якщо хтось відмовився від процедури;
  • паспортів всіх що беруть участь в процедурі осіб;
  • довідок про реєстрацію і склад сім'ї (беруться в паспортному столі);
  • свідоцтв про шлюб / розлучення, про зміну прізвищ і народження, про смерть прописаних в будинку мешканців;
  • можуть зажадати квитанцію про сплату компослуг за останні 3 місяці, якщо будинок обслуговує житлова організація.

Документація передається адміністрації муніципального освіти, нею ж і приймається рішення про видачу і укладення договору передачі будинку в порядку приватизації мешканцям. Можливий також і відмова. Якщо причини формальні, такі, як помилки в документах, їх можна виправити і подати документи заново.

Складніше вирішуються проблеми, коли приватизація об'єкта неможлива. У всіх випадках відмови громадяни мають право оскаржити його шляхом написання скарг вищестоящим органам, в прокуратуру і суд. У Москві повноваження з питань приватизації належать Департаменту житлової політики.

Правила приватизації приватного будинку

Під приватизацією приватного будинку часто мається на увазі приватизація земельної ділянки під ним. Така специфіка виникає, тому, що земля для будівництва житла або дач виділяється державою в безстрокове користування - громадянин будує на такій землі свій будинок, який вже належить йому, але земля все ще формально державна.

Це майно має специфічний правовий статус: якщо будинок побудований то державі вже дуже складно забрати землю під ним, адже вона виділялася саме для побудови житла в безстрокове користування. Забравши її, доведеться зносити будівлю, що неприпустимо.

З огляду на вище сказане, законодавство створено так, що виділення землі під будівництво житла означає практично те, що вона вже майже належить мешканцям на праві приватної власності. Залишається формальність - перевести її в приватну власність з державної і закріпити цей статус в документах.

Вище наведено один з найбільш частих випадків. Другий варіант - якщо і земля, і будинок спочатку належали державі, яке виділило їх громадянам для проживання (службове житло, будинки, виділені державними підприємствами своїм працівникам і подібне). В такому випадку приватизується одночасно і будинок, і ділянка за стандартною схемою.

У деяких випадках допускається приватизація, навіть якщо на ділянці громадянин здійснив самовільне будівництво.

З землею

Земельна ділянка, на якому побудований будинок, невіддільний від нього, хоча і належить формально державі. У законодавстві немає особливих відмінностей процедури від такої для іншої нерухомості. Основна особливість тут та, що приватизуються обидва об'єкти, якщо вони муніципальні.

У більшості випадків це робиться одночасно. Можна також провести послідовну приватизацію цих об'єктів. При цьому не важливо, що придбано раніше.

Умови переходу права власності від держави до громадян такі:

  • вид власності - державна, муніципальна;
  • об'єкти знаходяться в користуванні у проживаючих у ньому осіб на основі ордера, договору соцнайму, акта про виділення землі в безстрокове користування;
  • Відсутнє аварійність житла , Воно придатне для проживання;
  • в окремих випадках потрібно присвоїти дому статус житлового. Особливо це стосується старих будівель (така процедура проводиться, якщо будівля не має техпаспорта або такий статус не закріплено в документах).

Приватизація неможлива, якщо з'ясувалося, що земля належить фізичній або юридичній особі (не державі), а також, якщо вона віднесена до спеціалізованого фонду

Спочатку потрібно з'ясувати, які документи збирати.

Вони стандартні і вказані нами вище, плюс до цього необхідно надання технічних і кадастрових документів на ділянку, а саме:

  • акта про право на землю;
  • землевпорядного справи;
  • документів, що підтверджують межування;
  • проекту меж ділянки і кадастрового плану.

Слід нагадати, що якщо хто-небудь з мешканців будинку відмовився від приватизації - це не є перешкодою до її проведення. Треба обов'язково його відмова оформити нотаріально і надати разом з іншими документами, інакше процедуру неможливо здійснити.

Якщо земля приватизується після придбання будинку, побудованого на ній, то знадобляться всі документи, що підтверджують власність на споруди, побудовані на ділянці і вся технічна документація на них (паспорта, плани).

Дуже важлива правильно проведена процедура межування. Якщо вона проведена неправильно, може виявитися, що площа ділянки значно зменшилася, а то і зовсім велика частина вже не належить користувачу. Не менш важливим є правильне документальне оформлення її результатів.

вартість

Процедура щодо вартості самого майна поки безкоштовна, її продовжено до 1 березня 2019 року, але понести деякі витрати все одно доведеться. Оплачувати необхідно виготовлення технічної документації, видачу деяких виписок, нотаріальне оформлення, якщо воно необхідне і подібне.

Навіть після закінчення терміну для безкоштовної приватизації вона залишиться такою для наступних категорій:

  • дітей без батьків, тобто, для тих, над якими встановлено опіку;
  • сиріт;
  • військових;
  • ветеранів бойових дій, включаючи ВВВ;
  • для проживаючих в аварійних будинках або в житло, яке підлягає знесенню.

Кожен громадянин має право одноразової безкоштовної приватизації за життя. Винятки становлять випадки, якщо права громадянина порушені при первинній приватизації і це встановлено судовим рішенням - тоді можна проводити процедуру повторно.

Подання, скільки коштує приватизація будинку дадуть наступні приблизні розцінки:

Техплан

Від 5 тис. До 15 тис. Руб. Нотаріальне посвідчення договору про передачу майна, а також відмов, якщо такі мали місце бути Згідно розцінками нотаріуса. Кадастровий паспорт Близько 2 тис. Руб. Довідки про склад сім'ї з ЖЕКів Коштують близько 1000 руб. Держмито за саму процедуру Згідно розцінками місцевих органів публічної влади. Оформлення права власності Близько 1000 руб.

Якщо процедуру довірити спеціалізованим приватним фірмам або юристам, то доведеться викласти від 7 тис. До 25 тис. Руб. , Окремі розцінки встановлені на консультування - це ще 2 тис. - 4 тис. Руб. Представлення інтересів в суді з питань приватизації обійдеться приблизно в 40 тис. Руб.

терміни

Безкоштовну приватизацію згідно з новими змінами в законодавстві продовжено до 1 березня 2019 року. Перед цим вона також кілька разів продовжувалася, останній раз вона повинна була закінчитися в 2019 році. Це пов'язано з тим, що, незважаючи на очікування законодавця, на даний момент все ж залишилося ще багато не приватизованого житла, включаючи дачі і приватні будинки.

Приватизацію бажано провести, так як немає гарантії, що після зазначеної вище дати термін буде знову продовжено. Якщо цього не станеться, то процедура буде здійснюватися з компенсацією вартості нерухомості або її частини в дохід держави. Тобто фактично це буде викуп майна у держави за ринковою вартістю, цінами, встановленими законом або відповідно до кадастрової оцінки.

Сама процедура розгляду поданих документів, після якої видають договір про перехід права власності, триває близько 2 місяців. Зазначений договір після його видачі треба обов'язково зареєструвати в органах Росреестра.

Звернення в СНТ

Садівниче некомерційне товариство - розшифровка скорочення «СНТ». Під ним маються на увазі різні товариства, а саме: садівничі, городні, дачні.

Раніше дачні будівлі (будиночки для тимчасового проживання) не визнавали придатними для постійного житла, тому приватизувати їх було складно. Так само йшли справи і з постійною пропискою в них громадян. Все змінилося з 2013 року після рішення Конституційного суду, який дозволив прописуватися на постійній основі в СНТ, тобто в думках на виділених ділянках, якщо вони визнані придатними для житла.

Дачні будиночки з юридичної точки зору стали називатися «індивідуальними житловими будівлями» і бажаючих їх приватизувати дуже багато. На дачне будова можна оформити приватну власність тільки після повного переходу прав на нього громадянину в процесі приватизації. Відразу треба сказати, що це неможливо зробити, коли ділянка має с / г призначення.

Для приватизації описаного майна насамперед треба звернутися в СНТ і взяти на нього документи: акт, свідоцтво, витяг з похозяйственной книги. Далі, схема стандартна - збирається вся технічна документація (включаючи кадастровий паспорт і виписки з ЕГРП, якщо туди вносилася інформація про майно) і з заявою про приватизацію подається в місцеву адміністрацію. Після цього право власності реєструється в Росреестра.

Дачна амністія

Існує таке поняття, як «дачна амністія». Це дозволена на деякий період спрощена процедура передачі ділянок. Перекласти на безкоштовній основі дачні наділи, що знаходяться в товариствах, в приватну власність можна до 2020 року, а всі інші наділи - до 1 березня 2019 року.

Необходимость процедури обумовлена ​​тім, что до 2000 року земля булу віділена дачникам без будь-якої документації - відавалася только садові книжка. Громадянин мав право вічного користування або володіння довічно, але це все-таки не приватна власність і розпоряджатися (продаж, дарування, передача у спадок) земельним наділом він не міг.

З 2006 року застосовується дачна амністія, тобто спрощений порядок безоплатної приватизації.

Спрощений порядок діє в 2019 році і стосується об'єктів, виділених з наступними цілями:

  • підсобні господарства;
  • заняття городництвом і садівництва;
  • облаштування дач.

Етапи передачі громадянам дачної ділянки і які документи потрібні:

  • отримання технічних та інших документів на ділянку в садівництві або товаристві (там же потрібно взяти висновок, підписаний головою про те, що громадянин користується цим майном і з зазначенням його площі і схеми);
  • до пакету документів докладають технічні та кадастрові паспорти ділянки будівель, дані з ЕГРП на них, якщо там вони зареєстровані;
  • документи необхідно надати в місцеву адміністрацію відділу земельних ресурсів. (Там же пишеться заява про приватизацію);
  • до заяви додаються паспорти заявників (копії та оригінали для звірки), членські книжки (укладення товариства);
  • адміністрація видає акт про передачу ділянки в приватну власність;
  • далі, розпорядження адміністрації разом із заявою про реєстрацію права власності подаються в Росреестр (ця установа має зареєструвати його протягом 14 днів, після чого видається свідоцтво про право власності).

Не слід затягувати з безкоштовною приватизацією, незалежно до якого терміну вона продовжена. Переваги процедури очевидні: хороший спосіб безкоштовно отримати майно і мати можливість повністю розпоряджатися їм (продавати, здавати в оренду тощо.), А також прописувати на свій розсуд громадян без дозволу держоргану.

), А також прописувати на свій розсуд громадян без дозволу держоргану

Перед початком процесу приватизації приватного будинку слід зібрати всю необхідну інформацію, зокрема, дізнатися, які документи потрібні для приватизації будинку .

Чи можлива приватизація підвалу в багатоквартирному будинку, можна дізнатися звідсі .

Як на практиці відбувається приватизація аварійного житла, детально роз'яснюється в статті по ЦІМ ПОСИЛАННЯ .