Реклама
Реклама
Реклама

Ландшафтний дизайн ділянки в 12 соток: кращі проекти

  1. Що робити на початковому етапі?
  2. Вибираємо стиль під дизайн ділянки в 12 соток
  3. Всього потроху

Ділянка 12 соток - величезне місце для фантазії дизайнера!

Говорячи про те, яким може бути ландшафтний дизайн дачної ділянки розміром в 12 соток, можна сказати - таким, наскільки вистачить фантазії дизайнера, так як територія дозволяє втілити в життя безліч цікавих ідей. Більш того, на такій ділянці дизайн може бути не тільки стильним і красивим, але і функціональним, якщо все правильно продумати і розрахувати. Як це можна зробити? Де розмістити альтанку, гойдалки для дітвори і город з садом? Про це читайте нижче!

Що робити на початковому етапі?

Починати потрібно з зонування ділянки. Краще це робити за допомогою спеціальних комп'ютерних програм з фото, використовуючи за приклад типовий проект дачного ділянки з аналогічним розташуванням будівель і площею. Якщо в комп'ютерних справах ви не майстер, то можна накидати план на аркуші паперу старим дідівським способом.

Традиційно території такого розміру поділяють на такі зони:

  • житлову;
  • для відпочинку;
  • господарську;
  • садово-городню.

Це приблизний перелік зон, можна додати або прибрати з нього деякі позиції, в залежності від особистих уподобань і рекомендацій дизайнера по ландшафту.

Вибираємо стиль під дизайн ділянки в 12 соток

Вибираючи стиль, варто відштовхуватися від Ваших переваг і можливостей.

Стиль для оформлення ділянки можна вибирати як якийсь конкретний, так і змішаний. Так, наприклад, ландшафтний стиль найбільш близький до природного. Головні його відмінності полягають в плавних переходах від рослин до архітектурних форм без дотримання будь-яких пропорцій.

Прихильникам рукотворних симетричних композицій особливо підійде регулярний стиль, в рамках якого можна спорудити комфортні і красиві зони для відпочинку з фонтанами і городні грядки.

Змішаний стиль відкриває широкі можливості для реалізації ідей і фантазій майстра по ландшафту, так як об'єднує в собі елементи обох напрямків.

Всього потроху

Кожен власник ділянки в 12 соток сам вирішує, що він хоче мати на ділянці: більше редиски і картоплі, фруктових дерев і кущів з ягодами або зеленої трави з дитячими гойдалками і пісочницями. Але принадність ділянки з такою площею і полягає в тому, що на ньому можна вмістити все це, не порушуючи цілісності композицій, витриманих в певному стилі.

Так, наприклад, якщо потрібен город, але не хочеться «псувати» вид саду грядками, можна зробити два рівня, верхній з яких прикрасити квітами і квітучими чагарники, а нижній - використовувати за призначенням - для овочів. Щоб очистити повітря на ділянці і наділити його фітонцидами, по краях рівнів можна висадити пухнасті ялинки. Також можна висаджувати фруктові дерева - вони не тільки утворюють рятівну тінь в жарку погоду, але і порадують всіх членів сім'ї вітамінами.

На завершення оформлення ландшафту на ділянці можна висадити красиві види квітів з різними термінами цвітіння - такі, які зможуть сподобатися кожному в родині! Не варто забувати і про освітлення - ліхтарі, витримані в одному стилі, стануть відмінним доповненням дизайну і додадуть неповторний затишок саду з настанням темряви.

Що робити на початковому етапі?
Як це можна зробити?
Де розмістити альтанку, гойдалки для дітвори і город з садом?
Що робити на початковому етапі?