Реклама
Реклама
Реклама

Електричне опалення дачного будинку - плюси і мінуси

  1. Переваги і недоліки
  2. Види електричного опалення
  3. Швидке прогрівання будинку
  4. Опалення при регулярному відвідуванні
  5. Часте перебування господарів на дачі
  6. висновок

зміст:
1. Переваги і недоліки
2. Види електричного опалення
3. Швидке прогрівання будинку
4. Опалення при регулярному відвідуванні
5. Часте перебування господарів на дачі
6. висновок

Дачний будиночок господарі в холодний період зазвичай відвідують не дуже часто. Тому часто не варто встановлювати стаціонарну систему опалення, витрачаючи на це багато сил і коштів.

Оптимальним варіантом може стати застосування електричних приладів для обігріву дачі.

Переваги і недоліки

Електричне опалення дачного будинку має свої плюси і мінуси, які треба враховувати при його пристрої. Основними перевагами можна назвати:

  • простоту монтажу;
  • економічність - при нечастому включенні (тільки при відвідуванні) витрати будуть меншими ніж при інших варіантах обігріву;
  • не потрібне спеціальне обслуговування;
  • компактні розміри;
  • простоту в експлуатації - за допомогою блоків управління і терморегуляторів нескладно задати потрібні для обігріву параметри;
  • мобільність - можна міняти місце розташування конвекторів, масляних радіаторів, інфрачервоних обігрівачів, які не демонтуючи їх при цьому.

У такого способу обігріву є і недоліки:

  • нестабільність роботи електросистем, внаслідок чого можливе відключення опалювальних приладів;
  • при підключенні потужних обігрівачів треба стежити за станом проводки, щоб уникнути короткого замикання;
  • при високих потужностях потрібно влаштовувати систему вирівнювання потенціалів;
  • може виникнути необхідність в заміні проводки.

Види електричного опалення

На дачі для облаштування системи електричного обігріву можна використовувати такі прилади:

  • масляні радіатори;
  • систему «Тепла підлога»;
  • електрокотли;
  • електровентилятори;
  • теплоконвектори;
  • інфрачервоні обігрівачі.

Швидке прогрівання будинку

Якщо дачний будиночок невеликий і ви плануєте взимку тільки рідкісні візити, капітальна опалювальна система невигідна. Набагато краще віддати перевагу обігрівач:

  1. Масляний радіатор, оснащений датчиком температури, відмінно прогріє невелику площу. Якщо потрібно, його нескладно перенести.
  2. Тепловентилятор дозволяє дуже швидко прогріти приміщення, однак він сушить повітря, негативно впливаючи на самопочуття. Тому його тривале застосування небажано.
  3. Електроконвектор - він менше сушить повітря. Його робота заснована на циркуляції прогрітих повітряних потоків. Конвектор можна переміщати.

Опалення при регулярному відвідуванні

Коли передбачається приїжджати на дачу по вихідним, краще утеплити будинок, щоб опалення було більш ефективним, інакше обігрів не принесе результату і призведе лише до витрат. Можна обладнати електричне опалення дачного будинку своїми руками з використанням системи конвекторів.

Їх слід встановлювати на стінах найнижче, адже нагріте повітря піднімається вгору.

Система підігріву підлоги відмінно зарекомендувала себе і добре підходить для дачного будинку. Її перевагою є можливість прогрівання приміщення за досить короткий час. Також вона тримає потрібну температуру в приміщенні стільки, скільки необхідно господарям.

Ефективним вирішенням цієї проблеми є і застосування інфрачервоного обігрівача, що має досить високий ККД при відносно невеликому споживанні енергії. Його перевага полягає в нагріванні не повітря, а поверхонь і предметів в зоні впливу.

Можна використовувати невеликі інфрачервоні обігрівачі для локального прогріву зон або змонтувати на стелі більш потужний, щоб він прогрівав підлогу.

Часте перебування господарів на дачі

У разі використання дачного будиночка для проживання взимку необхідно обладнати систему електричного водяного опалення: підключити електрокотел і водяні радіатори. Принцип його роботи досить простий: в баку-теплообміннику розташований сталевий або мідний тен, що обігріває теплоносій. Такий агрегат має невелику вагу, компактні габарити і дешевше, ніж газовий або дизельний.

Він працює безшумно, пожежобезпечний, для нього не потрібно обладнати димохід. Щоб встановити електричний котел, не потрібна дозвільна документація.

При відсутності газу можна облаштувати опалення дачного будинку електричними конвекторами і дровами. У разі, коли дрова в даній місцевості коштують відносно дорого, такий комбінований спосіб обігріву буде вигідним. Дровами можна топити днем, а в нічний час задіяти електроконвектори.

висновок

Кожен власник дачного будиночка приймає рішення про спосіб його обігріву, з огляду на свої потреби: наскільки часто збирається туди приїжджати і як надовго. Також слід виходити з власних фінансових можливостей.

Крім того, електричні прилади можна використовувати як додаткові обігрівачі в будинку, де вже була встановлена ​​основна система опалення.

Також цікаво: якщо Вам потрібно отримати росразрешеніе або ліцензії на провадження діяльності, надання юридичних послуг, звертайтеся на сайт росразрешеніе.рф - всі відповіді в одному місці. Успіхів!