Реклама
Реклама
Реклама

Чи потрібен дозвіл на будівництво індивідуального житлового будинку

  1. Документи для дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку
  2. Де отримати дозвіл на будівництво індивідуального житлового будинку
  3. Що перевіряють і чому відмовляють у видачі дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку
  4. Документи для отримання свідоцтва про право власності на ІЖС

Для початку нам треба зрозуміти чи потрібно в нашому випадку дозвіл на будівництво чи ні

Для початку нам треба зрозуміти чи потрібно в нашому випадку дозвіл на будівництво чи ні.

Якщо ділянка призначена для ІЖС або ІДД (індивідуальне житлове будівництво або будинок), то дозвіл на будівництво потрібно. Якщо ж земля призначена для ведення дачного або садового господарства, дозвіл не потрібен. Якщо ви будете будувати гараж, навіс або інший об'єкт не є об'єктом капітального будівництва, то дозвіл не потрібен. Ви, напевно, чули про «дачної амністії». Сенс, полягає в тому, що для реєстрації права на індивідуальний житловий будинок, побудований на ділянці, розташованій в межах поселення і призначеному для ведення особистого підсобного господарства (на присадибній земельній ділянці) не потрібно дозволу на введення об'єкту в експлуатацію. Відповідно ж до «дачних амністією», для державної реєстрації права на власність, потрібно надати документи, що підтверджують факт створення такого об'єкта нерухомого майна і містять його опис. До 1 березня 2015 року кадастровий паспорт індивідуального житлового будинку є єдиним документом, що підтверджує факт створення такого об'єкта і містить його опис.

Перш ніж звертатися за отриманням дозволу на будівництво, необхідно зрозуміти чи потрібно це в Вашому випадку.

  • Треба звернути увагу на вид дозволеного використання земельної ділянки, на якій планується будівництво будинку. Якщо ділянка надана для індивідуального житлового будівництва, то отримання дозволу на будівництво потрібно. Якщо земельна ділянка надавалася для ведення садівництва або дачного господарства, то отримання дозволу на будівництво будинку не потрібно.
  • Щоб відповісти на поставлене запитання, потрібно надала роз'яснення про який об'єкт будівництва йдеться. Якщо Ви плануєте будувати гараж, або об'єкт, який є об'єктом капітального будівництва, то дозвіл на будівництво Вам не потрібно.
  • Ви, напевно, чули про «дачної амністії». Її сенс, полягає в тому, що для реєстрації права власності на індивідуальний житловий будинок, створений на земельній ділянці, розташованій в межах поселення і призначеному для ведення особистого підсобного господарства (на присадибній земельній ділянці) не вимагається надання дозволу на введення об'єкту в експлуатацію.

Відповідно ж до «дачних амністією», для державної реєстрації права власності потрібно надати документи, що підтверджують факт створення такого об'єкта нерухомого майна і містять його опис. До 1 березня 2015 року кадастровий паспорт індивідуального житлового будинку є єдиним документом, що підтверджує факт створення такого об'єкта і містить його опис.

Таким чином, якщо Ви зможете завершити будівництво і подати документи на державну реєстрацію права власності до 1 березня 2015 року, то отримувати дозвіл на будівництво немає необхідності.

Документи для дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку

Документи для дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку

Для отримання дозволу на будівництво приватного будинку необхідно звернутися в орган, уповноважений на видачу дозволів на будівництво, із заявою про видачу дозволу на будівництво. До зазначеної заяви потрібно додати такі документи:

  • правовстановлюючі документи на земельну ділянку;
  • містобудівний план земельної ділянки;
  • схема планувальної організації земельної ділянки з позначенням місця розміщення об'єкта індивідуального житлового будівництва.

При цьому посадові особи не мають права вимагати інші документи для отримання дозволу на будівництво, за винятком перерахованих вище.

Де отримати дозвіл на будівництво індивідуального житлового будинку

Дозвіл на будівництво видається федеральним органом виконавчої влади, органом виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації або органом місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції.

Як правило, для будівництва заміського будинку дозвіл на будівництво видається органом місцевого самоврядування за місцем знаходження земельної ділянки. Зазвичай таким органом є адміністрація муніципального району (або іншого муніципального освіти), до якого відноситься Ваш земельну ділянку.

Що перевіряють і чому відмовляють у видачі дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку

Що перевіряють і чому відмовляють у видачі дозволу на будівництво індивідуального житлового будинку

Уповноважений на видачу дозволів на будівництво перевіряє, по-перше, наявність всіх необхідних документів, що додавалися до заяви; по-друге, відповідність схеми планувальної організації земельної ділянки з позначенням місця розміщення індивідуального житлового будинку вимогам містобудівного плану земельної ділянки.

Якщо всі документи є, і ніяких невідповідностей не виявлено, такий дозвіл має бути видано заявнику.

Якщо Вам не видають дозвіл на будівництво, значить, повинні видати мотивовану відмову у видачі такого дозволу. Причинами відмови у видачі дозволу на будівництво може бути або подання неповного пакету документів, або невідповідність поданих документів вимогам містобудівного плану земельної ділянки.

Дозвіл на будівництво індивідуального житлового будинку видається на десять років і видається безкоштовно.

Для отримання дозволу на будівництво ІЖД в адміністрацію району власником (орендарем) ділянки пишеться заява встановленої форми, до якого додаються такі документи:

  • Правовстановлюючі документи на земельну ділянку.
  • Містобудівна план земельної ділянки.
  • Схема планувальної організації земельної ділянки з позначенням місця розміщення об'єкта індивідуального житлового будівництва, узгоджена з районним архітектором.
  • Згода всіх правовласників об'єкта капітального будівництва в разі реконструкції індивідуального житлового будинку з додатком правовстановлюючих документів на житловий будинок.
  • Паспортні дані забудовника.
  • За бажанням забудовника, проектна документація.

Після отримання дозволу на будівництво забудовник зобов'язаний протягом 10 днів передати безоплатно у орган, що видав дозвіл на будівництво (орган архітектури адміністрації) відомості:

  • Про висоту і про поверховості планованого об'єкта капітального будівництва.
  • Про мережах інженерно-технічного обеспечени.
  • Розділи проектної документації або схему планувальної організації земельної ділянки з позначенням місця розміщення об'єкта індивідуального житлового будівництва.

Ці відомості включаються в інформаційну систему забезпечення містобудівної діяльності.

НЕ ПОТРІБНО ДОЗВІЛ НА БУДІВНИЦТВО на земельні ділянки для ІЖС, ЛПГ, садівництва та дачного ГОСПОДАРСТВА ДЛЯ НАСТУПНИХ ЗАВДАНЬ:

  • Будівництво гаража.
  • Будівництво, реконструкція об'єктів, які не є об'єктами капітального будівництва (наприклад, навіси та ін.).
  • Будівництво будівель і споруд допоміжного використання.
  • Зміни об'єктів капітального будівництва та / або їх частин, якщо такі зміни не зачіпають конструктивні і інші характеристики об'єкта (надійність, безпеку, граничні параметри дозволеного будівництва або реконструкції, встановлені містобудівним регламентом).
  • Капітальний ремонт об'єктів капітального будівництва.
  • Інші випадки, передбачені Містобудівною кодексом РФ.

Документи для отримання свідоцтва про право власності на ІЖС

1. Відповідно до закону документом, який засвідчить виконання будівництва або реконструкції об'єкта в повному обсязі, є дозвіл на введення об'єкту ІЖС в експлуатацію. Видача дозволу на введення об'єкту ІЖС здійснюється без стягнення плати.

Для отримання дозволу на введення об'єкту ІЖС в експлуатацію необхідно звернутися в адміністрацію, яка видала дозвіл на будівництво, з відповідною заявою та додатком наступних документів:

  • Правовстановлюючі документи на земельну ділянку.
  • Містобудівна план земельної ділянки.
  • Дозвіл на будівництво.
  • Документ, що підтверджує відповідність збудованого об'єкта капітального будівництва вимогам технічних регламентів та підписаний особою, яка здійснювала будівництво.
  • Документи, що підтверджують відповідність збудованого об'єкта технічним умовам і підписані представниками організацій, що здійснюють експлуатацію інженерних мереж.
  • Схема розташування побудованого будинку, розташування мереж інженерно-технічного забезпечення в межах земельної ділянки і схема планувальної організації земельної ділянки ...

2. Кадастровий паспорт об'єкта індивідуального житлового будівництва.

3. Дозвіл на введення об'єкта ІЖС в експлуатацію.

Поштова адреса побудованому житловому будинку присвоюється органом місцевого самоврядування (адміністрацією). Для цього необхідно подати письмову заяву та додати такі документи:

  • Свідоцтво про право власності на земельну ділянку.
  • Дозволи на будівництво та введення об'єкта в експлуатацію.
  • Кадастровий паспорт БТІ на будинок.
  • Інші - за запитом адміністрації.

Підключення до комунікацій