Реклама
Реклама
Реклама

Як зареєструвати дачну ділянку і будинок: покрокова інструкція

  1. Оформлення дачі у власність
  2. Перелік об'єктів «дачної амністії»
  3. оформлення будинку
  4. Оформлення у власність дачного ділянки
  5. Присвоєння номера будинку і прописка на дачі
  6. Реєстрація будинки на дачній ділянці без документації

Якщо прийнято рішення побудувати житловий будинок або він вже побудований, то відразу виникає питання його оформлення в собственность Якщо прийнято рішення побудувати житловий будинок або він вже побудований, то відразу виникає питання його оформлення в собственность.Он є дуже важливим, оскільки без законної реєстрації ніякої будинок власністю не стане. Зазвичай земля під забудову видається в оренду, тому забудовнику бажано отримати в першу чергу все права на володіння земельною ділянкою.

На сьогоднішній день існує спрощений порядок оформлення приватних володінь. Він вступив в силу з 1 березня 2015 року, діє «дачна амністія» і є можливість полегшити задачу оформлення землі і будинку у власність, маючи необхідні документи. Як відбувається оформлення садової ділянки в приватну власність, покрокова процедура і які документи для цього потрібні ми дізнаємося зі статті.

Оформлення дачі у власність

Згідно з поправкою до Земельного кодексу тепер спрощений порядок оформлення в законному порядку садового наділу або приватного будинку, який входить до складу кооперативу або товариства Згідно з поправкою до Земельного кодексу тепер спрощений порядок оформлення в законному порядку садового наділу або приватного будинку, який входить до складу кооперативу або товариства. Раніше це зробити було дуже проблематично, а тепер маючи мінімальний пакет документів можна в короткі терміни оформити право власності на садову ділянку з будівельними об'єктами, які на ньому розташовуються.

Вся процедура оформлення починається з кадастрового (технічного) обліку, це необхідно зробити до державної реєстрації. Коли будинок побудований на дачній або садовій ділянці його можна не включати в кадастровий облік, досить взяти відомості з проекту і заповнити на його підставі декларацію.

Земельний наділ для ведення особистого підсобного господарства, на якому можна зводити будівлі, для індивідуального житлового будівництва потребує проходження процедури державної реєстрації прав власності. Для цього потрібно надати кадастровий паспорт і для того, щоб його отримати, необхідно поставити його на облік, сплатити мито і після цього можна отримати кадастровий паспорт будинку.

Перелік об'єктів «дачної амністії»

З урахуванням поправки на спрощений порядок для закріплення прав приватної власності до переліку будівель потрапляють такі об'єкти:

  • будинки, зведені на територіях під забудову для індивідуального будівництва;
  • будови, розташовані в зоні території, наданої для садівничої діяльності, підсобного господарства;
  • садові будинки, розташовані на території землі, яка була надана для ведення дачного діяльності, під дачне будівництво та господарство;
  • хозблоки, гаражі, сараї, альтанки, комори, розташовані на дачній території, надані для ІЖС і ЛПГ;
  • інші будівлі, на які не потрібно по містобудівній кодексу дозвіл на забудову.

Основна вимога, яка висувається до будівель, що підлягають державній реєстрації - будівництво на ділянках об'єктів з цільовим призначенням.

оформлення будинку

Спрощена схема оформлення дійсно нагадує амністію, оскільки перший етап складається з заповнення декларації, а також вимір площі всіх будівель на дачі. Заповнена декларація по об'єктах нерухомого майна є фактичним підтвердженням створення реєстрованого об'єкта власної нерухомості. Вона також є документом-підставою набуття права власності на будівлю і можливості для подальшої державної реєстрації своїх прав.

Для кожної споруди необхідний свій документ у вигляді заповненої декларації, зазначена в ній площа ніким не заперечується. У декларації на кожен об'єкт повинні бути вказані такі дані:

  • місце розташування, адреса будівлі;
  • назва (вид) і призначення об'єкта;
  • кількість поверхів, в тому числі підземні;
  • матеріал стін зовні;
  • підключення споруди до мереж інженерно-технічних споруд.

Документ заповнюється в двох примірниках на кожен об'єкт.

Оформлення у власність дачного ділянки

Щоб все оформити в законному порядку, необхідно звернутися до місцевого територіального органу, який займається державною реєстрацією земельних ділянок, розташованих в даному районі Щоб все оформити в законному порядку, необхідно звернутися до місцевого територіального органу, який займається державною реєстрацією земельних ділянок, розташованих в даному районі. Попередньо слід зібрати пакет наступних документів:

  • підтвердження у вигляді документа прав на ділянку, в зоні якого є будови;
  • декларації про будівництво;
  • квитанція про оплату держмита;
  • паспорт власника.

Приблизно через 1 місяць після подачі пакета документів реєструючий орган видає свідоцтво про що відбулася державну реєстрацію прав власності на всі будівельні об'єкти, внесені в декларацію.

Присвоєння номера будинку і прописка на дачі

Житлового будові потрібно мати адресу, тільки після цього в ньому можна прописатися. Зазвичай муніципальні органи влади займаються цим питанням, тому потрібно надати всі документи про права на земельну ділянку, а також на будівництво, яка на ньому розташовується. На все йде приблизно 1 місяць часу, після присвоєння адреси можна оформляти кадастровий паспорт.

Навіть на дачній ділянці можна прописатися і як тільки об'єкт отримає статус житлового будови можна розв'язати цю проблему. Будинок повинен відповідати всім вимогам закону і щоб здійснити процес перекладу його в статус житлового приміщення, потрібні такі документи:

  • паспорт власника;
  • заяву про присвоєння приміщенню статусу житлового об'єкта;
  • права власності на зазначений об'єкт;
  • докладний план і технічний опис об'єкта;
  • проект перепланування і перевлаштування будівлі.

Будова має відповідати всім вимогам до проживання, мати адресу, володіти фіксованою площею, мати кадастровий номер. Якщо все відповідає вимогам, то видається спеціальний документ про визнання його придатним для проживання, після чого можна подати документи на прописку в дачному будиночку.

Реєстрація будинки на дачній ділянці без документації

Можна назвати ідеальним варіант оформлення дачної ділянки, коли є всі необхідні документи, але на практиці часто виходить зовсім по-іншому Можна назвати ідеальним варіант оформлення дачної ділянки, коли є всі необхідні документи, але на практиці часто виходить зовсім по-іншому. У власників дачних ділянок найчастіше немає багатьох необхідних документів, тому вся процедура затягується на тривалий термін і може складатися з декількох етапів.

Перший етап полягає в тому, що потрібно зібрати повний пакет документів, щоб надати їх до місцевого районного орган, що займається державною реєстрацією в тому районі, де знаходиться ділянка з будинком та зареєструвати їх:

  • документ, який є підтвердженням покупки будиночка до 06.03 1990р .;
  • чітко складений опис земельної ділянки згідно місцевих орієнтирів - озеро, ліс, траса та ін .;
  • заяву, в якому вказана прохання, затвердити ці заходи наділу землі, що знаходиться у фактичному користуванні власника.

Приблизно протягом місяця повинен бути затверджений проект з зазначеними межами ділянки, після розгляду заяви.

Наступний етап полягає в зборі необхідних документів, щоб земельну ділянку придбав статус власного:

  • документ проекту ділянки із зазначенням її меж;
  • підставу-документ, що підтверджує покупку будівлі на даній ділянці землі;
  • заяву на придбання ділянки.

Весь пакет документації потрібно передати в той же місцевий орган, до якого належить район дачної ділянки. Уже через два тижні буде отримано документ, що підтверджує права на володіння власною земельною ділянкою.

Останній етап - оформлення кадастрового паспорта збору документів для реєстрації прав на ділянку. Зібраний пакет документів потрібно здати до установи державної реєстрації та приблизно через місяць отримати звідти офіційний документ. Він підтверджує повне право законного володіння дачною ділянкою і дозволяє виконувати різні операції з земельним наділом.

Вся процедура оформлення дачного будинку з ділянкою землі у власність нескладна, але забирає час, вимагає терпіння. У цій справі дуже важливо правильно оформити документи на земельну ділянку , В іншому випадку будинок буде вважатися незаконно побудованих. Потрібно чітко дотримуватися всіх етапів оформлення, спочатку зайнятися ділянкою землі і потім переходити до будівель, які на ньому розташовуються.

Якщо немає бажання займатися всім самостійно, то можна довірити всю процедуру фірмам, які спеціалізуються на таких операціях і в більш короткі терміни знайти право на будинок і стати повноправним власником ділянки землі і всіх об'єктів на його території.

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!