Реклама
Реклама
Реклама

Заощаджуємо на опаленні: як не прогоріти на лічильнику

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

7 лютого 2012, 10:25 Переглядів: 7 лютого 2012, 10:25 Переглядів:   Поради щодо економії електроенергії

Поради щодо економії електроенергії.

Недавні сильні морози в черговий раз "залізли" до нас в гаманець. До високих комунальних тарифів на опалення додалися ще й захмарні суми в платіжках за електроенергію. Адже найвідоміший спосіб зігрітися в старому і погано утепленому будинку - включити електрообігрівач. А він, як відомо, "їсть" енергію кіловат-годинами. Але мало хто знає, що суми в рахунках за "комуналку" можна зменшити майже удвічі. Для цього в своїй квартирі або багатоповерхівці треба поставити тепловий лічильник, а саме житло правильно утеплити. Ми розібралися, як це зробити. У цьому нам допоміг доцент кафедри електропостачання Інституту енергозбереження та енергоменеджменту Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут", кандидат технічних наук Анатолій Чернявський.

ВИБИРАЄМО СЧЕТЧИК. Лічильник тепла складається з обчислювача, датчика витрати і двох датчиків температури. У свою чергу, обчислювачі можуть бути з автономним і зовнішнім живленням. Недолік перших - мала довжина сполучних проводів (не більше 15 м) і невеликий термін служби елемента живлення (від 6 до 12 років). Недолік друге в тому, що вони можуть зажадати джерело живлення на 24 В. А для цього доведеться встановлювати трансформатор енергії. Датчики витрати (витратоміри) бувають чотирьох груп: механічні, ультразвукові, електромагнітні та резонансні (останні у нас рідко використовуються).

Механічні - більш прості і, на перший погляд, істотно дешевший за останні - на 20-25%. Насправді їх ціна виявляється трохи вище через спеціальних сітчастих фільтрів, які потрібно купити додатково і поставити перед кожним таким лічильником. Такі фільтри коштують близько 100 грн. Але навіть при цьому вартість механічних лічильників все одно приблизно на 10-15% нижче, ніж у лічильників інших типів. Але таку перевагу може вам не знадобитися, якщо у вас занадто жорстка вода або ж в ній попадаються накип і іржа. Адже в таких випадках механічний лічильник використовувати не можна: великі частинки можуть застрявати в його лопатях, виводячи їх з ладу. А ультразвукової лічильник - можна, але не так ефективно, як хотілося б. Виявляється, при замутненої або завоздушенной (в якій присутні бульбашки повітря) воді вони можуть давати неточні показання. Крім того, точність ультразвукових лічильників тепла в значній мірі залежить від кількості відкладень накипу на внутрішніх поверхнях вимірюваного ділянки.

В результаті найточніші свідчення - у електромагнітних лічильників. Вони можуть правильно вважати воду навіть при невеликих її кількостях. Але і у них є два важливих недоліку. По-перше, вони реагують на зовнішні електромагнітні поля. Тобто побутові електроприлади поряд з ними краще не ставити. По-друге, теплолічильники з електромагнітними витратомірами вимагають дуже кваліфікованого монтажу.

РЕГУЛЯТОР. Ще більше заощадити можна за допомогою установки автоматичного регулятора (термостата) в поєднанні з клапанами на радіаторах опалення. Він обійдеться в 3 тис. Грн для лічильника на будинок. Регулятор встановлюють в деякі лічильники в комплекті з клапаном і платою. Адже якщо у вас добре утеплена квартира, температура в ній за недужих морозах взимку може досягати 25-26 ° С. А регулятор дозволить знизити температуру до комфортних 19-22 ° С. При цьому атмосфера буде комфортною, а лічильник нарахує менше гігакалорій.

УВАГА! Лічильники ставляться тільки в тих будинках, які опалюються за горизонтальною схемою. Тобто там, де кожна квартира має свій окремий вхід тепла.

БЕЗ самодіяльності

Установку теплолічильників можна виконувати тільки на підставі проекту, погодженого з теплопостачальною організацією. Проект повинен розроблятися спеціалізованою організацією-монтажником, яка має ліцензію для виконання даного виду робіт на підставі технічних умов і вихідних даних, виданих теплопостачальною організацією. Такі організації можна знайти в інтернеті або через ЖЕК. Кожен квартирний лічильник тепла повинен піддаватися перевірці, періодичність якої залежить від конкретної моделі лічильника (один раз в три або чотири роки). Вона може обійтися як в 600 грн, так і в 2300 грн - в залежності від типу лічильника. Але незважаючи на дуже високі ціни, перевірку пройти доведеться - інакше теплопостачальна організація не буде зараховувати показання лічильника.

[Housing1]

ЗВІДКИ БЕРЕТЬСЯ ТАРИФ НА ОБІГРІВ

(на прикладі Києва)

1. ПАТ "Київенерго" підраховує собівартість теплової енергії і передає її до Національної комісії з держрегулювання в сфері комунальних послуг.

2. Нацкомісія формує тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії для населення і передає їх в КМДА.

3. КМДА затверджує тарифи на опалення і гаряче водопостачання для населення.

4. ЖЕО формують остаточну суму і висилають жителям рахунок.

За даними "Київенерго"

РАХУЄМО витрачати по лічильнику

Кількість отриманої енергії в Гкал: oтапліваемая площа квартир будинку = кількість енергії для опалення 1 кв. м х вартість 1 Гкал х площа конкретної квартири = сума оплати для квартири

При розрахунках по теплосчетчику мешканці платять і за опалення підвалів, сходових майданчиків, горищ, але такі нарахування все одно виявляються значно нижче, ніж за нормативами на опалення квартир.

ЦІНИ

Теплолічильник квартирний механічний - від 1400 грн, електромагнітний - від 1600 грн, ультразвукової - від 1700 грн.

Теплолічильник для багатоквартирного будинку (гарантія 4 роки) - від 11 тис. Грн (електромагнітний) і 14 тис. Грн (ультразвуковий).

Повірка лічильника - від 600 грн.

Установка лічильника "під ключ" (включаючи вартість лічильника) - 3200-4000 (на квартиру) і 25-35 тис. Грн (на будинок).

10 РАД ПО УТЕПЛЕНИЮ ЖИТЛА

Економія після установки теплового лічильника буде мізерною, якщо попередньо утеплити квартиру. Тому ми підібрали 10 найефективніших способів уникнути витоків тепла в будинку.

Закачати піноізол (рідкий пінопласт) в міжстінний простір (порожнина між стиками залізобетонних панелей або рядами цегли), просвердливши міні-отвори. Він швидко застигне і створить термоізоляційну подушку. Це скоротить втрати тепла до 20%.

Ущільнити сіни вікон і дверей самоклеючими ущільнювачами і прокладками. Чи стане тепліше на 1-3 ° С.

Прикріпити відображає фольгу, приклеєну на ДСП, на стіни за опалювальними батареями. Це збереже до 5% тепла.

Утеплити старі вікна. Це можна зробити за допомогою монтажної піни, закачаною в щілини під підвіконням і між рамами і стіною. А також потрібно встановити третє скло. Для цього треба двохміліметрової оргскло притиснути алюмінієвої планкою на шурупах до вікна з внутрішньої сторони.

Замінити старі вікна на металопластикові з потрійним склопакетом і газовим наповненням. Дозволить заощадити до 15-30% тепла.

Замінити чавунні радіатори на алюмінієві. Їх тепловіддача на 40-50% вище.

Прикрити вентиляційні отвори шматком картону або дверцятами. Це підвищить температуру квартири на 2-3%.

Встановити другі двері на вході в квартиру. Результат - підвищення температури в приміщенні на 1-2 градуси.

Повісити штори по довжині вікна, щоб вони закривали скло, залишивши відкритими батареї. Це заощадить близько 5% тепла.

Закривати вхідні двері в під'їзді і засклити всі розбиті вікна - це заощадить 5-15% від загальних тепловтрат будинку.

[Housing2]

"З лічильниками ПЛАЧУ В 7 РАЗІВ МЕНШЕ"

Володимир Коваленко, м   Краматорськ   : Володимир Коваленко, м Краматорськ :

"Для установки лічильника тепла в квартирі я звернувся в" Теплоенерго "і отримав там техзавдання. Потім замовив розробку проекту установки лічильника в організації, що має ліцензію на проектування. До речі, цей проект переробляли 5 разів, адже його важко узгодити з" Теплоенерго ". Потім майстри встановили лічильник. Потім його опломбували і склали акт введення в експлуатацію. На все це зазвичай іде 2,5-3 міс. Встановивши лічильник, я заплатив за тепло, отримане в опалювальний сезон, в 7 разів менше, ніж за платіжками "Теплоенерго" . Тому витрати на установку окупив за 2 роки. При покупці лічильника зверніть увагу на вартість повірки: вона може коштувати як 1300 грн, так і 2100 грн ".

ЦІКАВО! Володимир Коваленко: "Після того як я утеплив квартиру, температура в ній взимку не опускалася нижче 21 ° С, навіть якщо опалення було вимкнено кілька днів в мороз. Вистачало тепла, отриманого від сусідів, електроприладів і моєї сім'ї. З огляду на це, я думаю, можна відмовитися від центрального опалення. А можливий недолік тепла компенсувати електрообігрівачем ".

"ВИТРАТИ НА СЧЕТЧИК окупиться за СЕЗОН"

Володимир Урубков, м Володимир Урубков, м.Кременчук

"Щоб поставити лічильник тепла в моїй багатоповерхівці, я запросив представника фірми по установці, визначив тип лічильника, ціну на нього, монтаж і налагодження, терміни виконання робіт і умови експлуатації. Після визначення робочої кошторису я зібрав мешканців. У кожному під'їзді призначили старшого для збору грошей. Потім подали документи в теплопостачальну контору: довідку, видану виконкомом міськради, що наш будинок - це "Союз мешканців"; положення "Союзу мешканців"; списки старших по будинку і в під'їздах; відомості про засновників, включаючи паспортні дані, міс то роботи, адреси і телефони; заяву з проханням встановити лічильник. Після цього теплопостачальників видали нам техумови на будинок, а організація-монтажник розробила по ним проект установки лічильника. Потім його підписали головний інженер і начальник жеку. І вже тоді голова будинку уклав з підприємством -монтажник договір на установку і наладку лічильника.

Встановивши тепломір, ми запросили представника теплоінспекціі, який склав акт приймання приладу обліку в експлуатацію. Він підписується трьома представниками: від теплопостачальників, від монтажника і від будинку. З цього дня будинок платить за тепло по лічильнику. Всі витрати на установку лічильника зайняли близько 3-х місяців і окупилися за перший сезон. В цілому економія була як якби кожна квартира 2 місяці не платила за опалення ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Заощаджуємо на опаленні: як не прогоріти на лічильнику". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Матичак Тетяна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ