Реклама
Реклама
Реклама

Пляшка Клейна, або Як побачити нескінченність

Попереджаємо відразу: на виставці «Аліса в Країні наук» ви не побачите пляшку Клейна. А жаль! Це дивовижний топологічний об'єкт - неоріентіруемая (одностороння) поверхню, у якій немає ні «всередині», ні «зовні».

Він багато в чому подібний до стрічці Мебіуса, що має, як ми пам'ятаємо, всього одну сторону. Однак пляшка Клейна - так зване замкнуте різноманіття, тому краю, як у стрічки Мебіуса, у неї немає. Хмарно поверхню. До речі, вважається, що саме тому топологи назвали цю абстракцію «пляшкою». Вперше її описав німецький математик Фелікс Клейн, а в німецькому слова «поверхню» (Fläche) і «пляшка» (Flasche) дуже схожі. Кажуть, хтось із перекладачів переплутав їх, а потім назву повернулося в німецьку мову.

Відтворити пляшку Клейна в нашому з вами тривимірному просторі неможливо, але можна побудувати тривимірну модель - і ось її ми з задоволенням продемонструємо на виставці!

Приходьте в павільйон 64 ( «Оптика») подивитися на цей та інші математичні парадокси . А ще вас чекає безліч наукових загадок і головоломок!

Час роботи виставки:
середа - Четвер 11: 00-20: 00
п'ятниця - неділя 11: 00-21: 00
понеділок - вихідний день