Реклама
Реклама
Реклама

Єкатеринбурзький пам'ятник захопила "секретна" будівництво

Бориса Шварца.

У Єкатеринбурзі тихою сапою стартувала чергова "секретна" будівництво. "Перцю" в ситуацію додає той факт, що житловий комплекс на вулиці Щербакова (мікрорайон Уктус) встане акурат в охоронній зоні пам'ятки історії - Уктусскіх земської школи, побудованої в 1914 році.

Краном про фасад!

Єкатеринбурзький об'єктів старовини не вперше терпіти неприємне (а часом і небезпечне) сусідство з новобудовами. Досить згадати історію з "Мідної горою" - помпезним проектом УГМК в центрі міста, який хочуть розмістити пліч-о-пліч з садом-садибою Казанцева і будинком хірурга Соколова (знісши попутно кілька старовинних садиб, не включених до реєстру Об'єктів культурної спадщини).

Але сад Казанцева - пам'ятник знаменитий, до того ж філія Свердловського обласного краєзнавчого музею. Нанести йому шкоди навіть "мідники" не наважилися. Земська школа, можна сказати "без роду, без племені": по цьому об'єкту немає практично ніяких відомостей, крім того, що зведений він по "типовим" проекту початку ХХ століття, включений до реєстру ОКН в 2001 році, має реєстраційний номер 661710771700005, а також цілком конкретну охоронну зону, визначену обласним управлінням держохорони пам'ятників чотири роки тому.

На початку ХХ століття земські школи в Єкатеринбурзі будувалися за таким типовим проекту
На початку ХХ століття земські школи в Єкатеринбурзі будувалися за таким "типовим" проекту. Фото: kartarf.ru

Довгі роки будівля школи гармонійно доповнювало мізерний напівсільських ландшафт старого Уктуса - являючи собою затишний острівець дореволюційного Єкатеринбурга посеред приватного сектора. В середині вересня 2018 року читачі " Уралінформбюро "Повідомили, що навколо школи встановлено будівельний паркан, у дворі виритий котлован, перед фронтоном пам'ятника покладені бетонні плити, а до фасаду будівлі буквально притулений будівельний кран.

Кран лежить впритул до фасаду: того й гляди, постраждають вікна
Кран лежить впритул до фасаду: того й гляди, постраждають вікна.

Кореспонденти агентства переконалися: все в точності так. Будівельний кран, що лежить чомусь на боці, буквально удрукований в стіну старовинної будівлі, навколо пам'ятника - суцільний паркан з табличками "Обережно, злий собака!" і "В'їзд тільки за перепустками", на задку двору - значний котлованіще, на дні якого застиг, немов бультер'єр в очікуванні команди "фас", елегантний бульдозер.

Робочих на майданчику поки немає
Робочих на майданчику поки немає. Але екскаватор, як у пісні, "стоїть на запасній колії".

А ось робочих на майданчику не видно. Мертва тиша. Ні аншлагів, ні банерів з назвами фірми-забудовника і компанії-підрядника на паркані не виявлено. Як з'ясувало " Уралінформбюро ", Зведенням двох висотних житлових будинків на цьому п'ятачку займається ГК" Вікторія ".

Будівництво під грифом "секретно".

Ім'я "Вікторії" в столиці Уралу добре відомо: компанія девелопера Бориса Шварца зводить кілька будинків в мікрорайоні "Сонячний", освоює майданчики під Втузгородке, Кольцово і на Вторчермета. Крім того, в 2017 році "Вікторія" спробувала добудувати проблемний довгобуд "Кольцовскій", але потім відмовилася від участі в проекті - очевидно, вважаючи його невигідним.

Борис Шварц
Борис Шварц. Фото: Діловий квартал.

В офісі компанії кореспонденту "Уралінформбюро" підтвердили, що будівництво на Щербакова - їх рук справа, що зводиться на цій ділянці житловий комплекс, а більш детальну інформацію про проект давати відмовилися. Мовляв, поки їм самим нічого не відомо (!?), А як настане ясність - викладуть проект на корпоративний сайт.

Доступних документів за проектом у відкритому доступі взагалі немає. Ні публічних слухань по ньому не проводилося, ні проектів планування і межування території не малював. Точніше - давно малювався проект по всьому "куща" в межах Щербакова-Поранений-Зимової.

Ділянка під школою позначений червоним колом
Ділянка під школою позначений червоним колом. Схема: minstroy.midural.ru.

Причому квадрат №27, в якому варто земська школа, з розмітки таємничим чином випав: за нього в схемі взагалі немає ніяких даних!

Що дивно подвійно: адже по сусідніх новобудов, які раніше заявили компанії "Атомстройкомплекс", "Брусниця", "Малишева-73" і "Альта", інформації більш ніж достатньо! Ці проекти активно рекламуються в ЗМІ, а в деяких новобудовах вже стартував продаж квартир. Для кого призначений житловий комплекс на Щербакова, якщо навколо нього тиша?

"Родинний обмін" спортцентра на житло

Можливо, проблема в тому, що концепція забудови даної ділянки, починаючи з 2015 року, встигла багато разів помінятися. Спочатку освоєнням площадки хотіла займатися компанія "Арт-Буд" Михайла Єніна, нині покійна. Тоді передбачалося звести поруч із земською школою 21-поверховий спортивно-оздоровчий комплекс з готелем.

Проект комплексу розробило архітектурне бюро ROCK Architecture Studio. Історія навіть зберегла імена авторів ескізу: архітектори Ольга Соколова, Марія Павлова і Юлія Чепусова.

Так мав виглядати спортцентр з готелем
Так мав виглядати спортцентр з готелем. Залишилося знайти на малюнку школу ... Фото: studio-rock.com.

Сайт архітектурного бюро - єдине джерело інформації з даного проекту, який, як ми бачимо, так і не був реалізований. Через деякий час "Арт-Буд" реінкарнувався під ім'ям "Арт Строй Ком". Дозвіл на житлову забудову (про спорткомплекс вже забули) в жовтні 2017 року одержала компанія "Фест-Груп". Її свого часу засновував все той же Михайло Енин. І, ймовірно, продав Борису Шварца. Євгенія Борисівна Шварц - гендиректор і нинішній власник "Фест-груп".

Євгенія Борисівна Шварц - гендиректор і нинішній власник Фест-груп

Три кордони - і все без "замку".

Містобудівний розвиток Уктуса - справа складна і витратна. Як вже було сказано, добру половину району займає приватний сектор, чимало старого багатоквартирного житла (особливо в районі шинного заводу). Обличчя міста ці розвалюхи точно не фарбують. Замінити їх на сучасні житлові висотки - місія цілком благородна. Інше питання - чи не порушується в даному випадку закон про охорону пам'яток?

На кадастровій карті ділянку Щербакова, 67 позначений як земля, призначена для будівництва спорткомплексу з готелем і автостоянкою. А на карті містобудівного зонування Єкатеринбурга, в її останньої за часом редакції - як зона Ж-5 (багатоповерхова житлова забудова).

Але плутанина в картах - ще квіточки. У 2014 році на сайті обласного Управління по держохороні об'єктів культурної спадщини був опублікований акт ПЗО (проект зон охорони), згідно з яким у земської школи аж цілих три охоронних зони!

Як видно на кресленні, зовнішні межі охоронної зони пам'ятки переступають вулицю Поранений
Як видно на кресленні, зовнішні межі охоронної зони пам'ятки "переступають" вулицю Поранений. Схема: minstroy.midural.ru.

У першій (близькому до будівлі) категорично заборонено будь-яке капітальне будівництво, розміщення пристроїв, автопарковок та інженерних комунікацій, пристрій насипів, а також проведення земляних робіт з використанням важкої будівельної техніки.

За зовнішнім периметром першої зони слід друга - так звана "підзона А". Вона "переходить" вулицю Поранений і майже досягає стін стоять там приватних будинків. У цій зоні заборонено все вищеперелічене, крім прокладки комунікацій і земляних робіт.

А за периметром підзони А починається підзона Б: вона захоплює невелику частину приватного сектора, приблизно до будинку №61. У цій зоні забороняється будівництво багатоповерхових будівель і висотних споруд.

Як мінімум одна з трьох кордонів з великою часткою ймовірності порушена: будівельний кран валяється в першій, найсуворішою зоні, а навколо нього накидана значна земляний насип.

Тут вам і важка техніка, і земляні роботи, і насип
Тут вам і важка техніка, і земляні роботи, і насип.

Точки розставить Рябінін?

Це поки лише припущення, але з ним повністю згоден відомий градозащітнікі, голова громадської організації "Уральський хронотоп" Олег Букін.

"Те, що відбувається, явно незаконно, - заявив він в бесіді з кореспондентом" Уралінформбюро ". - Причому, на моїй пам'яті це - перший випадок такого грубого порушення законодавства. Раніше мова в основному йшла про знесення об'єктів навколо пам'ятників, тепер же ми бачимо будівельні роботи прямо в захисній зоні. Чому управління держохорони не втрутиться? Воно ж може організувати перевірку ! "

"Таке трапляється часто, - зазначає голова ради Свердловського обласного відділення Всеросійського товариства охорони пам'яток історії та культури (ВООПИК) Людмила Михайлова. - Буквально днями ми відправили лист Рябинину (начальник управління держохорони ОКН Свердловської області - прим. Ред.) З приводу садиби Желєзнова . Хочемо дізнатися, хто, коли і як погодив будівництво поруч з цим пам'ятником, фактично на його території, 18-поверхової будівлі. Тут потрібно бачити документи, в яких визначена дозволена поверховість нового будів тва. І в даному випадку теж потрібно Рябинину писати ".

" Уралінформбюро "Послідувало раді, відправивши в Управління офіційний запит. Відповідь прийшла швидко - але ніякої інформації про те," хто дозволив будувати і скільки поверхів "на Щербакова, 67, в ньому не виявилося.

Відповідь прийшла швидко - але ніякої інформації про те, хто дозволив будувати і скільки поверхів на Щербакова, 67, в ньому не виявилося

У цій ситуації ми звертаємося в прокуратуру Свердловської області з проханням організувати перевірку дотримання федерального законодавства ГК "Вікторія" при будівництві житлового об'єкта в охоронній зоні об'єкту культурної спадщини "Уктусскіх земська школа".

Євген Сусоров

Приєднуйтесь до нашого каналу в Telegram для швидкого доступу до новин!

Для кого призначений житловий комплекс на Щербакова, якщо навколо нього тиша?
Інше питання - чи не порушується в даному випадку закон про охорону пам'яток?
Точки розставить Рябінін?
Чому управління держохорони не втрутиться?