Реклама
Реклама
Реклама

Як відобразити дивіденди в 6-ПДФО

  1. одержувачі дивідендів
  2. Податкові агенти по дивідендах
  3. Відображення дивідендів у розрахунку 6-ПДФО
  4. Заповнення розділу 1
  5. Заповнення розділу 2
  6. Особливості відображення дивідендних сум в розрахунку 6-ПДФО

Якщо засновниками ТОВ є фізичні особи, то доходи у вигляді   дивідендів   , Отримані від бізнесу, обкладаються прибутковим податком (ПДФО)

Якщо засновниками ТОВ є фізичні особи, то доходи у вигляді дивідендів , Отримані від бізнесу, обкладаються прибутковим податком (ПДФО). Сама ж організація, виконуючи функції податкового агента, зобов'язана перерахувати ПДФО до бюджету і своєчасно відзвітувати. У цій статті ви знайдете приклад заповнення дивідендів в 6-ПДФО 2016 року.

До 1 січня 2015 року ставка податку на дивіденди становила 9%, а в 2016 році по відношенню до податкових резидентів РФ застосовують ставку 13%. Якщо ж учасник ТОВ перебував протягом останніх 12 місяців на території Росії менше 183 календарних днів, то ставка становить вже 15%.

одержувачі дивідендів

Як платників податку на доходи фізичних осіб на дивіденди виступають російські громадяни і іноземці при отриманні доходу у межах Росії. Крім того, доходи можуть бути отримані і від іноземних джерел. У таких випадках одержувачі доходу повинні самостійно розрахувати податки стосовно кожного розміру дивідендних надходжень.

Тут є свої нюанси. Громадяни, які отримали дивіденди від іноземних джерел, має право зменшити ПДФО до сплати на суму перерахованого податку за місцем джерела доходу. Таким чином, ситуації подвійного оподаткування не виникає. Але вчинити ці дії можна лише по відношенню до доходів, з країнами-джерелами нарахування яких Росія уклала спеціальну угоду. Якщо ж сплачені за місцем джерела доходу суми податку більше нарахованих відповідно до законодавства РФ, то повернути різницю з бюджету неможливо.

Податкові агенти по дивідендах

Обов'язок з утримання прибуткового з дивідендів покладається на податкового агента, тобто організацію, яка виплатила дохід. При цьому нарахувати прибутковий податок потрібно окремо по кожному одержувачу доходів. Утримання податку здійснюється в момент фактичної виплати доходів, в тому числі і при зарахуванні сум на банківський рахунок платника податків. Якщо ж одержувач з яких-небудь причин вирішить відмовитися від отримання прибутку, ПДФО в будь-якому випадку необхідно утримати в день відмови.

У разі, коли податковим агентом не проведено утримання в повному обсязі або в обумовлені терміни, на організацію може бути накладений штраф у розмірі 20% від суми не перерахованого ПДФО.

Приклад 1. Прибуток, що підлягає розподілу в ТОВ «Світанок», становить 750 000 рублів. Засновниками товариства є три фізичні особи: два резидента РФ з частками 40% і нерезидент з розміром належить частки в кількості 20%. За підсумками нарахування російським засновникам покладається по 300 000 рублей за мінусом утриманого податку 13%, що дорівнює 39 000 рублей від кожної виплати. Дивіденди на користь іноземного громадянина рівні 150 000 рублів. Податок до утримання - 22 500 рублів.

За результатами виплат і утримання ПДФО податкові агенти зобов'язані подати розрахунки та довідки про нараховані суми доходу та утриманого прибуткового за такими формами:

  • 2-ПДФО, складається щорічно на кожну особу;
  • 6-ПДФО надається з 2016 року щоквартально, відображає загальні суми нарахованого та утриманого податку по організації (або ІП).

Відображення дивідендів у розрахунку 6-ПДФО

Розрахунок 6-ПДФО передбачає не тільки відображення отриманих сум заробітної плати, лікарняних листів та інших доходів. Виплачені і перераховані дивіденди також потрібно показати в звітності, нижче розглянемо, як відобразити дивіденди в обов'язковому розрахунку за формою 6-ПДФО.

Якщо серед засновників підприємства є не тільки російські громадяни, а й іноземні особи (як в нашому прикладі), то нараховувати ПДФО потрібно за різними ставками. Для резидентів РФ - 13%, для нерезидентів встановлена ​​ставка 15%. У таких випадках при складанні документа необхідно за кожною ставкою оформити окремий блок рядків 010 - 050.

Відображення дивідендів при їх виплаті обов'язково при заповненні в 6-ПДФО. Виплачені дивіденди засновникам ТОВ «Світанок» ми внесли в зразок заповнення. Ви можете використовувати цей приклад для внесення даних в свій розрахунок.

Завантажити приклад відображення дивідендів у формі 6-ПДФО

Заповнення розділу 1

  • рядок 010 - ставка, по якій проводиться розрахунок;
  • рядок 025 - загальна сума виплачених дивідендів до утримання ПДФО, враховуються всі перераховані протягом року суми;
  • рядок 020 - розмір всіх доходів (включаючи податок) з урахуванням даних рядка 025;
  • рядок 030 - повний розмір відрахувань, в тому числі відноситься і до рядка 025;
  • рядок 040 - розмір обчисленого податку на підставі суми по рядку 020;
  • рядок 045 - утриманий з дивідендів ПДФО.

Далі йде формування узагальнюючої інформації по обчисленого податку:

  • рядок 060-потрібно вказати кількість осіб - одержувачів доходів;
  • рядок 070 - утриманий податок, включаючи перерахування і з дивідендних виплат;
  • рядок 080 - обчислений податок, але не перерахований.

Заповнення розділу 2

У 2-му розділі потрібно вказати суму за операціями, що стався не з початку року, а за підсумками останніх 3-х місяців (кварталу). За рядками відображаються такі операції:

  • За рядку 100 - дата виплати дивідендних сум, причому враховуються перерахування в тому числі і в натуральній формі;
  • Дані рядка 110 - дата утримання податку. ПДФО потрібно утримати в момент фактичної виплати доходу.
  • Рядок 120 відображає дату перерахування податку з виплачених дивідендів. Як правило, це має відбутися не пізніше наступного за виплатою дня. Акціонерним товариствам надано право перераховувати ПДФО не пізніше місяця з моменту виплати грошових коштів.
  • Рядок 130 - розмір отриманого доходу в грошовому вираженні.
  • Рядок 140 - сума податку утриманого.

Якщо виплата дивідендів не відбувається в кожному кварталі звітного періоду, відображати їх суми та розмір утриманого податку слід у 2-му розділі лише в період їх фактичної виплати. Тобто при перерахуванні дивідендів в 1-му кварталі відображати операції по 2-го розділу подальших розрахунків 6-ПДФО не потрібно.

Скласти звітність 6 ПДФО можна з онлайн-бугхалтер від Тінькофф. Відкрийте розрахунковий рахунок в банку Тінькофф і отримаєте онлайн-бухгалтерію безкоштовно,
а також:

  • випуск КЕП в подарунок
  • 2 місяці обслуговування рахунку безкоштовно
  • нагадування про терміни здачі і оплати
  • автоматичне заповнення декларації

Особливості відображення дивідендних сум в розрахунку 6-ПДФО

У деяких випадках можуть виникнути ситуації, коли виплата дивідендів здійснювалася в одному періоді (кварталі), а сплата податку -в наступному. Подібна ситуація характерна для акціонерних товариств, якими допускається перерахування ПДФО протягом місяця після виплати. Як відобразити дивіденди в розрахунках?

Якщо фактична виплата на користь засновників сталася в одному періоді, а податок був перерахований в наступному, то дані за вказаною дії знайдуть відображення відразу в 2-х розрахунках. У першому розділі потрібно буде вказати нараховані суми доходу та податку в періоді виплати. Інформація до другого розділу заноситься у міру здійснення операції, тобто в ньому відбиваються суми операцій за останні 3 місяці, що може відноситися і до виплати податку.

Приклад 2. Засновникам АТ був нарахований дохід від бізнесу за підсумками роботи фірми в розмірі 100 000 рублів. Видати суми знадобилося 18 червня. Податкова сума за цими операціями була фактично перераховано 5 липня. Як відобразити доконаний дії при заповненні розрахунків в 6 ПДФО?

Дбав 1 формується наростаючим підсумком з початку року. Виплачені дивіденди знайдуть своє відображення вже в 6 ПДФО у 2-му кварталі (за строками):

  • 020 - в сумі доходу будуть враховані дивіденди в розмірі 100 000 рублів;
  • 040 - обчислений податок, включаючи 13 000 ПДФО з дивідендів;
  • 070 -удержанний ПДФО, в тому числі і по дивідендах 13 000 рублів.

Бланк розділу другого щодо виплачених дивідендних сум у 2-му кварталі заповнюватися не буде. Ці дані з'являться в 3-му кварталі (за строками):

  • 100 - 18 червня (дата отримання доходу);
  • 110 - 18 червня (утримання податку);
  • 120 - 05 липень (перерахування ПДФО);
  • 130 - 100 000 рублів (дивіденди);
  • 140 - 13 000 рублів (ПДФО з доходу).

Як відобразити дивіденди в розрахунках?
Як відобразити доконаний дії при заповненні розрахунків в 6 ПДФО?