Реклама
Реклама
Реклама

1С: ІТС квітня 2018. Огляд важливих матеріалів

  1. КОРИСТУВАЧУ НА ЗАМІТКУ квітень 2018 Зміни в законодавстві і звітність - коротко про важливе
  2. Система "1С: Підприємство" - можливості програми
  3. ІС 1С: ІТС - інформація на кожен день
  4. відповідає аудитор

КОРИСТУВАЧУ НА ЗАМІТКУ квітень 2018

Зміни в законодавстві і звітність - коротко про важливе

Ключова ставка знижена до 7,25%

Центральний банк Росії з 26 березня 2018 у рік знижує ключову ставку з 7,50% до 7,25% річних. Про це повідомляється на сайті Банку .

Нагадаємо, що з 01.01.2016 при розрахунках застосовується ключова ставка замість ставки рефінансування. Зокрема, показники ключової ставки застосовуються при розрахунку:

  • пенею за несплату податків ( ст. 75 НК РФ );
  • відсотків за запізнення з поверненням податків ( ст. 78 НК РФ );
  • відсотків за незаконну блокування або несвоєчасну розблокування рахунку ( ст. 76 НК РФ );
  • компенсації за затримку заробітної плати та інших виплат співробітникам ( ст. 236 ТК РФ );
  • матеріальної вигоди співробітника від економії на відсотках ( ст. 212 НК РФ ).

Нова величина ключової ставки застосовується до всіх розрахунків з 26.03.2018.

Підприємцям на ССО знову заборонили враховувати витрати при розрахунку пенсійних внесків за себе

Питання про порядок розрахунку за себе підприємцями на ССО внесків на обов'язкове пенсійне страхування давно є спірним. Контролюючі органи стверджували, що навіть якщо об'єктом оподаткування при УСН виступають "доходи мінус витрати", при визначенні розміру доходу за рік (до 300 000 рублів або більше) витрати не беруться до уваги. Суди ж (в тому числі і Верховний Суд РФ) висловлювали протилежну точку зору.

На початку 2018 року ФНС Росії нарешті погодилася з висновками арбітражної практики. Див. Новина про це тут . Однак Мінфін Росії продовжує дотримуватися іншої точки зору. Так, в листі від 12.02.2018 № 03-15-07 / 8369 чиновники вказали, що в НК право зменшувати доходи на витрати надано тільки ІП на загальному режимі (тобто платникам ПДФО), на ІП, що застосовують інші режими оподаткування, таке право не поширюється.

Згадане роз'яснення відомства доведено до відома нижчестоящих інспекцій листом ФНС Росії від 21.02.2018 № ГД-4-11 / 3541 @ . Відповідно, податкові органи, найімовірніше, будуть слідувати позиції Мінфіну Росії.

На нашу думку, поки в НК РФ не буде внесена норма про те, що підприємці-спрощенці можуть при розрахунку пенсійних внесків визначати дохід за вирахуванням витрат, безпечніше брати до уваги тільки отримані доходи. Це допоможе уникнути донарахування внесків та штрафних санкцій.

Чи буде прийнятий розрахунок по страхових внесках з неактуальними персональними даними?

Перелік підстав, за якими розрахунок по страхових внесках вважається неподання, міститься в п. 7 ст. 431 НК РФ . Одним з таких підстав є вказівка ​​недостовірних персональних даних про фізосіб. В такому випадку податковий орган надсилає платнику повідомлення про відмову в прийомі звітності або про необхідність внесення уточнень.

Посилаючись на цю норму, фахівці ФНС Росії в листі від 16.01.2018 № ГД-4-11 / 574 відзначили, що податкові органи звіряють персональні дані фізосіб з відомостями зі своїх інформаційних ресурсів. Тому навіть якщо ці дані будуть неактуальними, інспекція все одно зможе ідентифікувати фізосіб. У зв'язку з цим податковий орган не повинен відмовити в прийомі звітності по внесках.

Раніше в листі від 29.12.2017 № ГД-4-11 / 26889 @ фахівці податкової служби пояснювали, що в розділі 3 розрахунку платники зобов'язані вказувати актуальні персональні відомості про застрахованих осіб за станом на дату формування звітності.

Однак в НК РФ немає визначень неактуальних і недостовірних відомостей. Тому не зовсім зрозуміло, чи є ці поняття рівнозначними.

У будь-якому випадку на дату формування розрахунку по внесках слід перевірити ще раз відповідність наявних у роботодавця відомостей про застрахованих осіб тим, які відображені в їх паспортах або інших документах, що засвідчують особу.

Якщо відомості, що втратили актуальність, будуть відображені в розрахунку і інспекція направить повідомлення про усунення невідповідностей, доцільніше подати "уточненку" протягом 5 робочих днів з моменту направлення інспекцією повідомлення в електронній формі або 10 робочих днів, якщо воно спрямоване на паперовому носії. У цьому випадку датою подання "уточненки" буде дата подання початкового розрахунку ( абз. 2 п. 7 ст. 431 НК РФ ).

Співробітникам, які працюють за кордоном, можна буде платити в іноземній валюті

федеральним законом від 07.03.2018 № 44-ФЗ доповнено перелік дозволених валютних операцій, закріплений в ст. 9 Федерального закону від 10.12.2003 № 173-ФЗ "Про валютне регулювання та валютний контроль".

Зокрема, з 18.03.2018 дозволені операції з виплати заробітної плати фізичним особам, резидентам РФ, які працюють за трудовим договором з російською організацією, але виконують свої обов'язки за межами РФ.

Крім того, з цієї ж дати можна переводити оплату праці в іноземній валюті працівників диппредставництв, консульських установ, представництв РФ при міжнародних організаціях, представництв федеральних органів влади і держустанов РФ за її межами на рахунки, відкриті цим співробітникам в уповноважених банках на території РФ.

За якими автомобілів сплачується підвищений транспортний податок за 2018 рік?

У загальному випадку платники транспортного податку обчислюють його суму як добуток відповідної податкової бази та податкової ставки. Однак щодо дорогих легкових автомобілів податок обчислюється з урахуванням підвищувальних коефіцієнтів, які залежать від вартості і року випуску автомобіля ( п. 2 ст. 362 НК РФ ).

Перелік дорогих автомобілів щорічно визначає Міністерство промисловості і торгівлі РФ. На податковий період 2018 року перелік автомобілів вже опублікований на сайті Мінпромторгу РФ .

Нагадаємо, що організації обчислюють суму податку (авансового платежу) самостійно. За фізичних осіб суму податку розраховує податкова інспекція.

Чи виникає дохід при отриманні працівником безкоштовного харчування?

Деякі організації оплачують харчування працівникам (надають його безкоштовно). Вартість такого харчування визнається доходом працівника в натуральній формі, з якого організація повинна утримати ПДФО і обчислити страхові внески. На це звернув увагу Мінфін Росії в листі від 05.02.2018 № 03-15-06 / 6579 .

Такий порядок випливає з норм Податкового кодексу ( ст. 210 , 211 , 420 , 421 НК РФ ).

Чи настане відповідальність, якщо уточнена декларація подана після того, як податкова запросила пояснення?

Коли платник податку подає уточненку після закінчення терміну подачі декларації, уникнути відповідальності можна (попередньо сплативши необхідну суму податку та пені), подавши уточнену декларацію до того, як платник дізнався про виявлення інспекцією помилок або про призначення виїзної перевірки ( пп. 1 п. 4 ст. 81 НК РФ ).

Однак не цілком ясно, чи наступить відповідальність, якщо уточнена декларація подана після того, як податковий орган запросив у платника податків пояснення.

Відповідь на це питання дала ФНС Росії в листі від 21.02.2018 № СА-4-9 / 3514 @ . Вимога від податкової про подання пояснень не свідчить, що інспекція виявила невідображення відомостей або помилки в податковій декларації, адже такі факти підтверджуються актом податкової перевірки. Тому якщо платник податків подав уточнену декларацію після того, як у нього запросили пояснення, але до складання акта, він може уникнути відповідальності, сплативши необхідну суму податку та пені.

Як заповнити 6-ПДФО, якщо організація доплачує відпускні після їх виплати?

Іноді в організації виникає необхідність перерахувати раніше нараховані та виплачені працівнику відпускні і доплатити відповідну суму. Наприклад, якщо при нарахуванні відпускних допущена помилка або відразу після виплати відпускних організація підвищила всім співробітникам зарплату в розрахунковий період.

У листі від 21.02.2018 № 16-12 / 021202 @ УФНС Росії по Московській області роз'яснило порядок заповнення розрахунку по формі 6-ПДФО в ситуації, коли відпускні та доплата виплачені працівнику в одному звітному періоді (28.08.2017 і 05.09.2017 відповідно), а термін перерахування ПДФО з доплати доводиться на інший звітний період (02.10.2017, так як 30 вересня та 1 жовтня - вихідні дні ).

Звертаємо увагу, на думку УФНС, термін перерахування ПДФО з доплати відпускних (як і з суми відпускних) - не пізніше останнього числа місяця, в якому здійснено доплату.

Податковий орган вказав, що суми відпускних і доплати відображаються по рядках 020 , 040 і 070 в розділі 1 розрахунку 6-ПДФО за 9 місяців 2017 року.

В розділі 2 відпускні відображаються в розрахунку за 9 місяців, а доплата - в розрахунку за 2017 рік. Розділ 2 заповнюється наступним чином.

Відносно відпускних:

Відносно доплати:

Як в 6-ПДФО відобразити зменшення відпускних?

В силу різних причин організація може перераховувати працівнику відпускні. Причому виплата відпускних та їх перерахунок можуть припадати на різні звітні періоди.

У листі від 12.03.2018 № 20-15 / 049940 УФНС Росії по м Москві пояснило, як такий перерахунок відображати в розрахунку по формі 6-ПДФО у випадках:

  • якщо в результаті перерахунку здійснено доплату відпускних
  • або якщо в результаті перерахунку сума відпускних зменшилася.

У першому випадку доплата відбивається в розділі 1 і 2 розрахунку 6-ПДФО в тому звітному періоді, в якому доплата проведена.

У другому випадку необхідно подати уточнений розрахунок 6-ПДФО за той звітний період, в якому виплачено відпускні. При цьому в розділі 1 уточненого розрахунку слід відобразити суми з урахуванням зменшення суми відпускних, а розділ 2 не коригується, тобто в ньому відбиваються початкові дані за відпускними.

Чи надається відрахування на дитину за місяці, в яких немає доходу?

Іноді співробітник організації, у якого є право на стандартний податкові відрахування на дитину, в силу сімейних чи інших обставин оформляє протягом року відпустку без збереження зарплати (наприклад, на два місяці), після якого знову виходить на роботу.

В листі від 15.02.2018 № 03-04-05 / 9654 Мінфін Росії нагадав, що в такій ситуації (коли після відсутності виплат працівник знову отримує доходи) відрахування з ПДФО надаються за кожний місяць податкового періоду, включаючи місяці, в яких не було виплат доходу (зокрема, за період відпустки).

Пов'язано це з тим, що за нормами Податкового кодексу стандартні податкові відрахування надаються податковим агентом за кожен місяць податкового періоду шляхом зменшення в кожному місяці податкової бази на відповідний розмір відрахування.

Чи потрібно застосовувати ККТ, якщо покупець платить з мобільного телефону?

У листі від 12.03.2018 № 03-01-15 / 15016 Мінфін Росії вказав наступне: якщо покупець платить за послуги за допомогою мобільного телефону (розрахунки проходять за участю банку), то продавець повинен застосовувати ККТ.

Справа в тому, що ККТ використовується всіма організаціями і підприємцями при здійсненні розрахунків. В даному випадку розрахунок відбувається за допомогою електронного засобу платежу - мобільного телефону, тому продавцю при одержанні оплати слід застосовувати ККТ.

Касовий чек необхідно формувати з моменту підтвердження банком виконання розпорядження про переказ коштів.

На жаль, інших особливостей застосування ККТ фінансисти не озвучили.

На нашу думку, якщо покупець (фізособа) здійснює оплату з мобільного телефону, то продавець має право не застосовувати ККТ до 01.07.2018, так як колишня редакція Закону № 54-ФЗ цього не вимагала.

Якщо ФСС РФ не зарахує витрати по виплаті допомоги, в податкову доведеться подати уточнений розрахунок за внесками

Роботодавець зобов'язаний подати уточнений розрахунок за внесками, якщо виявить у поданому розрахунку помилки і неточності, через які занижена сума внесків до сплати ( п. 1.2 Порядку заповнення розрахунку, затв. наказом ФНС Росії від 10.10.2016 № ММВ-7-11 / 551 @).

Допомоги, виплачені відповідно до законодавства, звільнені від нарахування внесків ( пп. 1 п. 1 ст. 422 НК РФ ). Однак якщо орган ФСС Росії при перевірці обґрунтованості витрат по їх виплаті виявить порушення і не прийме до заліку (повністю або частково), то такі суми втрачають статус посібників. Вони зізнаються виплатами на користь співробітників в рамках трудових відносин і обкладаються внесками в загальному порядку. Такої позиції дотримуються контролюючі органи (див. Лист Мінфіну Росії від 01.09.2017 № 03-15-07 / 56382 , Надіслане листом ФНС Росії від 22.09.2017 № ОД-4-15 / 19093 ).

У зв'язку з цим фахівці ФНС Росії в листі від 05.03.2018 № ГД-4-11 / 4193 @ пояснили, що роботодавець, який отримав від фонду рішення про неприйняття до заліку виплаченої допомоги, повинен доплатити внески, а також подати уточнений розрахунок. В "уточненку" необхідно скорегувати відомості в Додатку № 2 до розділу 1, відбивши виплати на користь працівників з урахуванням сум, не прийнятих до заліку.

Якщо фонд за прострочення подання розрахунку по внесках за періоди до 2017 року розрахував штраф за нормами Закону 212-ФЗ, з ним можна посперечатися

Правильність розрахунку і своєчасність сплати внесків за періоди до 2017 року контролюють органи ПФР і ФСС Росії, причому такий контроль здійснюється за правилами Федерального закону від 24.07.2009 № 212-ФЗ (Далі - Закон № 212-ФЗ). це передбачено ст. 20 Федерального закону від 03.07.2016 № 250-ФЗ.

Так, згідно з ч. 1 ст. 46 Закону № 212-ФЗ за неподання або прострочення подання розрахунків штраф обчислювався виходячи з суми внесків до сплати за даними таких розрахунків (незалежно від того, сплачені вони в термін і в повному обсязі чи ні).

НК РФ, яким в даний час регулюється порядок сплати внесків, також передбачає штраф за неподання (прострочення подання) розрахунку по внесках. Але штраф розраховується виходячи з суми, зазначеної в розрахунку по внесках, яка не була сплачена в строк ( п. 1 ст. 119 НК РФ ). При цьому якщо внески перераховані в належний термін і в повному обсязі, призначається штраф у мінімальному розмірі, а саме - 1 000 рублів.

Конституційний Суд РФ вказав, що при залученні до відповідальності за неподання (прострочення подання) розрахунків за внесками за періоди до 01.01.2017 органи ПФР і ФСС РФ повинні керуватися тією нормою ( Законом № 212-ФЗ або НК РФ ), Яка передбачає штраф у найменшою сумою (див. постанову № 3-П від 17.01.2018).

Таким чином, якщо у страхувальника відсутня недоїмка по внесках за періоди до 2017 року, то за неподання або прострочення подання звітності за внесками штраф стягується в мінімальному розмірі - 1000 рублів.

Постанова КС РФ обов'язково до застосування судами, тому якщо фонд розрахує штраф іншим чином, платнику слід звертатися з позовом до арбітражного суду.

Система "1С: Підприємство" - можливості програми

1) У програмі "1С: Бухгалтерія 8" (починаючи з релізу 3.0.60) для нарахування та податкового обліку дивідендів доданий новий документ "Нарахування дивідендів". Його можна відкрити з розділу "Зарплата і кадри", а також "Операції". У документі вказується одержувач дивідендів (фізична або юридична особа), період за який нараховані дивіденди та сума.

Коли одержувач дивідендів - фізична особа (рис.1), сума ПДФО розраховується автоматично за ставкою 13%, якщо в особи в довіднику "Фізичні особи" встановлено статус "Резидент" та за ставкою 30%, якщо встановлено статус "Нерезидент":

1), сума ПДФО розраховується автоматично за ставкою 13%, якщо в особи в довіднику Фізичні особи встановлено статус Резидент та за ставкою 30%, якщо встановлено статус Нерезидент:

Мал. 1

Якщо одержувач дивідендів - юридична особа (рис. 2), то в полі "Податок на прибуток" сума податку розраховується автоматично за ставкою 13%, при цьому суму податку можна змінити на 0 руб. (Якщо дивіденди оподатковуються за ставкою 0%, коли на дату прийняття рішення про їх виплату російська організація, якій ви платите дивіденди, володіє не менше ніж половиною вашого статутного капіталу як мінімум 365 днів поспіль). В цьому випадку в декларації з податку на прибуток сума дивідендів буде відображена по стр. 021 Розділу А Ліста 03 "дивіденди, податки з яких обчислені за ставкою 0%" (рис. 3).

Мал. 2

Мал. 3

За кнопці "Виплатити" відкривається "Помічник по виплаті дивідендів", за допомогою якого можна сформувати документи "Платіжні доручення" на перерахування дивідендів і податку (рис. 4):

4):

Мал. 4

2) В документі "Надходження основних засобів" в поле "Спосіб відображення витрат по амортизації" вказується рахунок обліку витрат, при цьому для ОС вартістю до 100 000 руб. при проведенні документа автоматично формується проводка із зазначеним рахунком витрат і статтею "неамортізіруемого майно" (рис. 5).

Мал. 5

3) У розділі Покупки в документі і в списку документів "Надходження доп. Витрат" додано нове поле "Оригінал отримано" для контролю за надходженням оригіналів документів (рис. 6):

6):

Мал. 6

У програмі "1С: Зарплата і управління персоналом 8" (ред. 3) починаючи з релізу 3.1.5:

ІС 1С: ІТС - інформація на кожен день

ФГІС "Меркурій"

В інформаційній системі з'явився новий довідник - ФГІС "Меркурій".

Його поява обумовлена ​​тим, що з 01.07.2018 всі учасники обороту товарів тваринного походження зобов'язані перейти на електронну сертифікацію таких товарів в системі ФГІС "Меркурій".

Матеріал довідника допоможе розібратися, як працює ця система, хто повинен в ній зареєструватися і щодо яких саме товарів електронна сертифікація стане обов'язковою.

Детальніше див. тут .

Довідник господарських операцій "1С: Бухгалтерія 8"

У зв'язку з випуском нових релізів конфігурації "1С: Бухгалтерія 8" (ред. 3.0) актуалізовані статті, присвячені:

  • обліку додаткових витрат у вартості товарів при надходженні (доставка і розвантаження);
  • списання безнадійної дебіторської заборгованості (без різниць по резерву в БО і НУ);
  • відвантаження товарів без переходу права власності;
  • покупці і передачі в експлуатацію малоцінних майна.

У довіднику розміщено нові статті про особливості відображення в програмі:

  • повернення постачальнику товарів, не прийнятих до обліку;
  • здачі роздрібної виручки від реалізації послуг в касу підприємства;
  • продажу надлишків матеріалів, виявлених при інвентаризації;
  • обліку штрафів за порушення ПДР.

Детальніше див. Новини Довідника господарських операцій. "1С: Бухгалтерія 8" .

Довідник "Облік з податку на додану вартість"

У довідник доданий приклад, що описує порядок перевиставляння рахунки-фактури експедитором клієнту в "1С: Бухгалтерія 8" КОРП (редакція 3.0).

Крім того, оновлений приклад, що описує порядок виставлення, отримання та реєстрації агентом, що діє від власного імені, рахунків-фактур при наданні послуг в "1С: Бухгалтерія 8" (редакція 3.0).

Детальніше див. Новини довідника "Облік з податку на додану вартість" .

Довідник "Податок на прибуток організацій"

У довіднику розміщена стаття, що роз'яснює, які види витрат, пов'язані з участю в інших організаціях, не враховуються при обчисленні податку.

Крім того, додано кілька статей-рекомендацій. Зокрема, про те, чи можна визнати у витратах суми, перераховані за навчання співробітника, якщо він самостійно уклав договір з освітньою установою.

Детальніше див. Новини довідника "Податок на прибуток організацій" .

Довідник "Податок на доходи фізичних осіб"

Іноземні працівники перераховують за себе щомісячні фіксовані авансові платежі з ПДФО. На них роботодавець зменшує обчислений ПДФО. Може вийти, що за підсумками року сума фіксованих платежів виявиться більше суми ПДФО. Чи правомірно повернути різницю, що утворилася іноземцю? Відповідь представлений в новій статті-рекомендації довідника.

Детальніше див. Новини довідника "Податок на доходи фізичних осіб" .

Довідник "Страхові внески (з 2017 року)"

Добові при відрядженнях внесками не обкладаються. Однак особам, направленим у відрядження на один день, добові не підходять. Проте роботодавець має право виплатити їх на свій розсуд. Чи буде нарахувати на них страхові внески? Розібратися в цьому допоможе нова стаття-рекомендація довідника.

Детальніше див. Новини довідника "Страхові внески (з 2017 року)" .

Довідник "Спрощена система оподаткування"

Довідник доповнено блоком статей, присвячених обліку у витратах орендних (лізингових) платежів.

Детальніше див. Новини довідника "Спрощена система оподаткування" .

Довідник "Податок на майно організацій"

Звільнено від оподаткування майно (за деякими винятками), прийняте на облік в якості ОС з 1 січня 2013 року.

Однак з 1 січня 2018 року цю пільга застосовується на території тільки того суб'єкта РФ, який прийняв відповідний регіональний закон. У зв'язку з цим в довіднику наведено перелік регіонів, в яких діє зазначене звільнення.

Детальніше див. Новини довідника "Податок на майно організацій" .

Розділ "Звітність"

Додані статті зі складання в "1С: Бухгалтерія 8":

  • декларації з податку на прибуток за 1-й квартал 2018 року за сплату щомісячних і щоквартальних авансових платежів
  • декларації з податку на прибуток за 1-й квартал 2018 року за сплату тільки щоквартальних авансових платежів
  • декларації з податку на прибуток при сплаті щомісячних авансових платежів виходячи з фактично одержаного прибутку
  • декларації податкового агента з податку на прибуток за 1-й квартал 2018 року за виплаті доходів російським організаціям
  • декларації податкового агента з податку на прибуток за 1-й квартал 2018 року за виплаті доходів іноземним організаціям

(Докладніше див. Новини довідника "Звітність з податку на прибуток організацій" )

  • декларації за непрямими податками за березень 2018 року
  • декларації з ПДВ за 1-й квартал 2018 року

(Докладніше див. Новини довідника "Звітність з податку на додану вартість" ).

довідник кадровика

З нової статті довідника можна дізнатися, чи зобов'язаний роботодавець зберігати дублікати (копії) трудових книжок звільнених працівників і надавати їх на вимогу державних і муніципальних установ.

Детальніше див. Новини довідника кадровика .

Довідник "Кадровий облік і розрахунки з персоналом в програмах 1С"

У довіднику "Кадровий облік і розрахунки з персоналом в програмах 1С" актуалізовані статті до поточної реалізації програм "1С: Підприємство 8".

Актуалізовані практичні приклади в рубриках: "Розрахунки з персоналом", "Кадровий облік", "Розрахунок заробітної плати держслужбовців", "Розрахунок заробітної плати військовослужбовців", "Податки і внески".

Додані нові статті за програмою "1С: Зарплата і управління персоналом 8" (редакція 3):

  • "Об'єднання задвоєння особистих карток співробітника";
  • "Обмеження утримань".

Детальніше див. Новини довідника "Кадровий облік і розрахунки з персоналом в програмах 1С" .

відповідає аудитор

Всі користувачі програм 1С, які уклали договір 1С: ІТС рівня ПРОФ, можуть отримувати безкоштовні консультації експертів з питань бухгалтерського, податкового та кадрового обліку. Найцікавіші з них публікуються в ІС 1С: ІТС.

Питання місяця: Чи зобов'язаний працівник повідомити роботодавця про зміну своєї адреси та інших паспортних даних?

відповідь:

За загальним правилом працівник зобов'язаний надати паспортні дані тільки при оформленні на роботу ( ч. 1 ст. 65 ТК РФ ). При цьому ТК РФ не зобов'язує працівника, з яким вже укладено трудовий договір, заново представляти роботодавцю паспортні дані, якщо вони змінилися. Адреса працівника, прізвище, ім'я, по батькові та інша особиста інформація відносяться до відомостей, що становлять його персональні дані. Правила захисту персональних даних регулює Федеральний закон від 27.07.2006 № 152-ФЗ (Далі - Закон № 152-ФЗ).

Цей закон також не зобов'язує працівника повідомляти оператору даних (роботодавцю) про зміну персональних даних. Крім того, закон обмежує можливість роботодавця отримувати персональні дані працівника від третіх осіб. Зробити це роботодавець може тільки за згодою працівника ( ч. 3 ст. 18 Закону № 152-ФЗ ).

Роботодавець повинен встановити і затвердити порядок зберігання і використання персональних даних працівника ( ст. 87 ТК РФ ). Це може бути Положення про персональні дані або інший локальний нормативний акт. У таких ЛНА роботодавець може передбачити обов'язок працівника повідомити йому про зміну паспортних даних та встановити термін, в який працівник повинен це зробити.

Обов'язок повідомити роботодавцю нові паспортні дані можна встановити для працівника в трудовому договорі. На думку контролюючих органів, порушення трудового законодавства в цьому немає.

Разом з тим роботодавець може залучити працівника до дисциплінарної відповідальності за неповідомлення нових паспортних даних. Дисциплінарна відповідальність настає за вчинення дисциплінарного проступку - винного невиконання працівником покладених на нього трудових обов'язків ( ч. 1 ст. 190 ТК РФ ). Працівник повинен не тільки виконувати обов'язки, покладені на нього трудовим договором, але і дотримуватися трудової дисципліни роботодавця ( ч. 2 ст. 21 ТК РФ ). Дисципліна праці - це підпорядкування працівника не тільки вимогам трудового законодавства, а й положенням локальних нормативних актів ( ч. 1 ст. 189 ТК РФ ).

З положеннями локальних нормативних актів (в т.ч. положеннями внутрішнього трудового розпорядку) працівник повинен бути ознайомлений під підпис ( абз. 10 ч. 2 ст. 22 ТК РФ ). Таким чином, якщо певне правило поведінки встановлено в локальному нормативному акті і порушується працівником, роботодавець може притягнути його до дисциплінарної відповідальності. Таку ж думку було висловлено в листі Мінпраці Росії від 16.09.2016 № 14-2 / ​​В-888 . У свою чергу працівник може оскаржити притягнення до дисциплінарної відповідальності у зв'язку з несвоєчасним повідомленням нових персональних даних в суді.

Що стосується самого роботодавця, то в даній ситуації йому загрожує штраф за:

  • подання податковим агентом документів, що містять недостовірні відомості - в розмірі 500 рублів за кожний документ ( п. 1 ст. 126.1 НК РФ );
  • подання неповних та (або) недостовірних відомостей про застрахованих осіб - у розмірі 500 рублів за кожну застраховану особу ( ч. 3 ст. 17 Федерального закону від 01.04.1996 № 27-ФЗ).

Інші цікаві питання за останній місяць:

  • 13.03.2018 Чи потрібно пред'являти в банк паспорт фізособи, за якого сплачується податок?
  • 15.03.2018 Чи потрібно при продовження повноважень генерального директора заново оформляти з ним трудовий договір?
  • 16.03.2018 Як заповнити трудову книжку працівнику, який тільки вчиться в магістратурі?

Задати питання аудитору можна за адресою: [email protected]

за матеріалами https://its.1c.ru/docs/hot/


Чи буде прийнятий розрахунок по страхових внесках з неактуальними персональними даними?
За якими автомобілів сплачується підвищений транспортний податок за 2018 рік?
Чи виникає дохід при отриманні працівником безкоштовного харчування?
Чи настане відповідальність, якщо уточнена декларація подана після того, як податкова запросила пояснення?
Як заповнити 6-ПДФО, якщо організація доплачує відпускні після їх виплати?
Чи надається відрахування на дитину за місяці, в яких немає доходу?
Чи потрібно застосовувати ККТ, якщо покупець платить з мобільного телефону?
Чи правомірно повернути різницю, що утворилася іноземцю?
Чи буде нарахувати на них страхові внески?
Чи потрібно пред'являти в банк паспорт фізособи, за якого сплачується податок?