Реклама
Реклама
Реклама

Трудовий договір з бухгалтером - зразок і правила оформлення

  1. функції документа
  2. нюанси оформлення
  3. Структура і зразок
  4. деякі особливості

Початок трудових відносин між роботодавцем і працівником супроводжується підписанням трудового договору , В якому відображені всі основні права і обов'язки для обох сторін. Відсутність такого документа вважається грубим порушенням трудового законодавства з усіма витікаючими з цього наслідками для роботодавця (штрафи та інші адміністративні заходи покарання).

Прийом на вільне робоче місце бухгалтера нічим не відрізняється від стандартної процедури - в цьому випадку роботодавець також повинен подбати про складання і своєчасне підписання договору до того моменту, як працівник приступить до виконання службових або посадових обов'язків.

функції документа

В силу специфічних особливостей трудової діяльності даної категорії працівників договори, укладені з бухгалтерами, мають характерні пункти і умови. Наприклад, фіксуються всі нюанси покладання матеріальної відповідальності .

Адже мова йде про відповідальність в роботі з засобами, що належать Адже мова йде про відповідальність в роботі з засобами, що належать   юридичній особі юридичній особі. Це досить складна сфера трудової діяльності, для якої характерно виникнення спірних ситуацій.

Основна мета документа - прописати всі посадові обов'язки бухгалтера і вказати йому на наявні права. Те ж саме стосується роботодавця, який приймає на себе певні зобов'язання і при цьому фіксує в документі право вимагати якісного виконання трудових обов'язків від свого працівника.

При виникненні суперечок і позаштатних ситуацій (наприклад, в разі пропажі грошей) прокуратура, перевіряючі органи і судові інстанції ретельно перевірять договір на його відповідність всім законним вимогам.

нюанси оформлення

Документ не має уніфікованої форми (бланка) - це не передбачено трудовим законодавством Документ не має уніфікованої форми (бланка) - це не передбачено трудовим законодавством. Тому в кожному окремому випадку договори становлять з урахуванням специфіки робочих функцій співробітника, тобто, у вільній формі.

Однак певні вимоги до внесеної в бланк документа інформації все ж є. Договір повинен включати в себе певні пункти (розділи). Але в нього можуть включатися також і додаткові умови, що стосуються відповідальності працівника за матеріальні цінності.

Цей пункт може як включатися в договір, так і розміщуватися в окремій угоді - обидва варіанти є абсолютно правомірними відповідно до чинного трудового законодавства.

Структура і зразок

Документ містить такі обов'язкові пункти: Документ містить такі обов'язкові пункти:

  1. Повне найменування із зазначенням реєстраційного номера документа, дати його підписання і назви населеного пункту, в якому укладається договір.
  2. Вказівка ​​обох сторін через внесення ПІБ керівника, його посади та назви підприємства або організації, а також ПІБ працівника і його паспортних даних з адресою постійного проживання.
  3. Опис предмета, якому присвячений документ. В даному пункті йдеться, на яке вакантне місце прийнятий працівник і з якої дати він приступає до виконання основних робочих функцій. Також вноситься інформація по типу документа ( безстроковий або терміновий ) І типу робочого місця (основний або додатковий).
  4. Якщо був встановлений випробувальний термін , Цей факт також вказується в даному розділі.
  5. Перерахування всіх основних обов'язків і прав для обох зацікавлених сторін. Це досить об'ємний пункт, докладно перераховує посадові обов'язки працівника. Наприклад, бухгалтери зобов'язані правильно і своєчасно оформляти бухгалтерські документи, аналізувати фінансово-господарську діяльність підприємства або організації, нараховувати та переводити обов'язкові страхові платежі і так далі.
  6. пояснення щодо робочого режиму і графіка трудової діяльності. У цьому пункті вказується тривалість робочого тижня і окремого робочого дня (не більше ніж 40 годин щотижня!). Описується, яким чином оплачується додаткова трудова діяльність. вказується тривалість щорічної відпустки і правила його надання.
  7. Відповідальність сторін. У цьому пункті якраз і вказується на повну відповідальність за втрату довірених матеріальних цінностей. Відповідальність організації або підприємства настає при обмеженні прав співробітника (несвоєчасної видачі заробітної плати, заподіяння шкоди його здоров'ю або майну, і так далі).
  8. Інформацію про умови припинення дії даного документа (з обов'язковими посиланнями на положення ТК і локальних документів).
  9. Щоб отримати інформацію про гарантії і компенсації. Наприклад, як буде нараховуватися вихідну допомогу.
  10. Інформацію про соціальне страхування (до нього відноситься також нарахування декретних виплат).
  11. Особливі умови, до яких зазвичай відносять пункт про нерозголошення службової інформації та обов'язки працівника приступити до своїх функцій точно в зазначений термін, і так далі.
  12. Реквізити обох сторін (їх адреси, телефони, інші дані), підписи і мокру печатку юридичної особи.

Зразок трудового договору з бухгалтером можна скачати тут .

деякі особливості

Так, при сумісництво , Необхідно вказати в документі, що бухгалтер прийнятий на Так, при   сумісництво   , Необхідно вказати в документі, що бухгалтер прийнятий на   додаткове робоче місце додаткове робоче місце. Відповідно в розділі по оплаті праці вноситься інформація про пропорційне нарахуванні коштів згідно відпрацьованим годинах ( не більше 4 годин щодня !). Неповний робочий день також відзначається в пункті, присвяченому опису робочого графіка даного працівника.

Бухгалтер, найнятий для роботи в ТСЖ або ЖБК, може виконувати додаткові функції. Наприклад, видавати довідки мешканцям або організовувати спільні заходи з прибирання території. На ці додаткові функції необхідно вказати в розділі про права та обов'язки сторін.

Документ завжди складається в двох копіях, одна з яких зберігається у працівника, а друга - в архіві юридичної особи.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!