Реклама
Реклама
Реклама

Платіжне доручення 2019: зразок, форма, бланк

  1. Правова основа
  2. Форма платіжки і її реквізити
  3. Як заповнюються поля
  4. Покрокова інструкція щодо заповнення платіжного доручення
  5. Як заповнити платіжне доручення за третю особу
  6. Помилки, через які доведеться платити двічі
  7. Платіжне доручення, бланк

Платіжне доручення - це документ, який містить доручення банку перевести кошти з розрахункового (або лицьового) рахунку його власника на рахунок продавця, постачальника послуг або держоргану. Розрахунки платіжними дорученнями використовують для безготівкової сплати податків (зборів, внесків), оплати товарів і послуг. Зразок платіжного доручення та особливості його заповнення - в матеріалі PPT.ru.

Правова основа

Розглянемо кілька основоположних документів.

  1. Єдина форма платіжки затверджена Положенням ЦБ РФ від 19.06.2012 № 383-П «Про правила здійснення переказу грошових коштів».
  2. У той же час існує Наказ Мінфіну від 12.10.2013 № 107н, яким встановлено правила заповнення розпоряджень на сплату грошових коштів в бюджетну систему.
  3. Останнім був виданий Наказ Мінфіну Росії від 05.04.2017 № 58н , Що вносить зміни до Наказу № 107н.

Нормами ці трьох документів ми і будемо користуватися. В кінці статті є платіжне доручення, бланк скачати (word) можна, натиснувши на кнопку «Завантажити».

Форма платіжки і її реквізити

Так виглядає незаповнений бланк платіжного доручення. Він має позначення «ОКУД 0401060».

Його можна роздрукувати (зразок заповнення платіжного доручення в 2019 році в форматі word доступний внизу сторінки) і вказати необхідні дані самостійно. Можна підготувати платіжне доручення онлайн, наприклад, за допомогою спеціального сервісу ФНС або бухгалтерських програм. Яким би способом не скористався платник, правила заповнення не зміняться. Єдине - програми частина реквізитів заповнюють автоматично, що значно прискорює процес.

Щоб було простіше розібратися в порядку заповнення кожного поля, йому присвоєно номер. Так виглядає зразок полів платіжного доручення в 2019 році:

Так виглядає зразок полів платіжного доручення в 2019 році:

З назв деяких рядків зрозуміло, що писати. Наприклад, очевидно, де ставити дату і вид платежу в платіжному дорученні 2019. А розшифровку всієї інформації можна знайти в Положенні ЦБ РФ № 383-П.

Як заповнюються поля

Детальні інструкції по кожному полю дані в таблиці. Повну таблицю з номерами і назвами полів, а також з необхідним вмістом можна скачати внизу статті.

Покрокова інструкція щодо заповнення платіжного доручення

Платнику потрібно вказати:

  • своє найменування і найменування одержувача;
  • дату складання документа;
  • номера рахунків і певні коди, за якими буде зрозуміло, хто, скільки і за що перерахував кошти.

Зупинимося на деяких полях докладно.

Поля 3, 4, 5: номер (відповідно до внутрішньої нумерацією платіжних документів), дата, вид платежу (можливо, банківський код).

У полях 6 і 7 вказують суми, які платник направляє на сплату податків або оплату товарів, прописом, а потім цифрами. Слова «рубль» і «копійки» в необхідній формі скорочуватися не повинні.

Приклади правильних записів для полів 6 і 7:

прописом: п'ятнадцять тисяч двісті сорок карбованців, цифрами: 15 240,00;
прописом: триста вісімдесят рублів 35 копійок, цифрами: 380-35.

У реквізитах кодів 11 і 14 обов'язково користуватися «Довідником БИК Росії». Його актуальна версія доступна на окремій сторінці ЦБ РФ . Помилки в БИК приведуть до «зависання» платежів, оскільки розрахунково-касові центри не зможуть ідентифікувати одержувача. У деяких випадках користувачі можуть побачити код повернення 40 платіжного доручення.

Поле 21 призначений для того, щоб платник уточнив черговість списання коштів зі свого банківського рахунку від 1 до 5. Заповнювати його треба завжди, навіть якщо на рахунку достатньо грошей для проведення всіх операцій. На підставі статті 855 ГК РФ платник вказує відповідне значення:

  • 1 - при сплаті відшкодування шкоди, аліментів;
  • 2 - при виплаті вихідної допомоги працівникам і винагород авторам;
  • 3 - при перерахуванні коштів на зарплату, податки, збори та страхові внески;
  • 4 - при задоволенні інших грошових вимог за виконавчими документами;
  • 5 - при інших платежах, в тому числі оплати товарів або послуг, при виконанні зобов'язань на підставі доручень податкових органів (див. Лист ФНС Росії від 11.07.2016 № ГД-4-8 / 12408).

Поле 22 в платіжному дорученні 2019 використовується для вказівки унікального ідентифікатора платежу (УИП). Це код з 20-25 цифр, який формує отримувач коштів з урахуванням правил, передбачених Додатком 12 до Положення Банку Росії № 383-П. УИП передається платнику під час підписання договору. Якщо його не вказати або вказати невірно, банк може відхилити платіжку.

Відзначимо, що УИП формується тільки в двох випадках: коли це передбачено законом і коли формуються вимоги по сплаті доходів до бюджету. Якщо його немає, замість нього записують УВП - унікальний ідентифікатор нарахування. Про це сказано в п. 12 Додатка № 2 Наказу Мінфіну № 107н. Якщо і такого номера немає, треба поставити «0».

У реквізиті 24 «Призначення платежу» повинна міститися інформація, за якою легко ідентифікувати, на що відправляються гроші. У цьому ж полі уточнюється, чи включений ПДВ в суму платежу.

Приклади записів:

На оплату послуг за договором № 110 від 22.01.2018. Без НДС.

Авансовий платіж за оргтехніку за договором № 120 від 23.01.2018. ПДВ не обкладається.

Додаткова оплата за договором поставки № 100 від 17.02.2018. У т. Ч. ПДВ (18%) 7654-32.

Якщо ПДВ вказується зі змішаних ставок, можете не конкретизувати ставку податку.

Поля 101, 104-109 треба заповнювати тільки в разі сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів в бюджетну систему.

Щоб сформувати платіжне доручення в податкову, в поле 101 треба вказати статус платника. Особи, які виконують обов'язки по сплаті податків і зборів за інших платників, повинні вказувати в реквізиті 101 код, передбачений для їх категорії.

Про те, як заповнювати поле 101, ми детально розповіли в окремій статті .

Нижче показано початок таблиці з кодами статусу (дод. № 5 до Наказу Мінфіну від 12.10.2013 № 107н), повністю таблицю можна скачати в Кноца статті.

У реквізитах полів 102 та 103 вказують КПП платника (ІП ставлять «0») і одержувача (код ИФНС, куди вирушає платіж). Актуальна інформація доступна на сайті відомства в розділі «Адреса та платіжні реквізити вашої інспекції» . Якщо в 9-значних кодах будуть допущені помилки, то платіж відправиться в список нез'ясованих, і банк відмовиться його прийняти. Про це сказано в Наказі Мінфіну Росії від 18.12.2013 № 125н.

Поле 104 призначено для КБК (коду бюджетної класифікації) податку або внеску. Вони можуть часто змінюватися, тому треба стежити за інформацією з Мінфіну. Актуальні коди доступні в Наказі Мінфіну Росії від 01.07.2013 № 65н. Документ досить громіздкий, і щоб було простіше, пропонуємо скористатися довідкою PPT.ru , Де представлені КБК з урахуванням останніх змін.

Реквізит 105 вимагає вказівки ОКТМО за адресою платника. Уточнити код можна за допомогою онлайн-сервісу «Дізнайся ОКТМО» , Розробленого ФНС.

Поле 106 (підстава платежу). Йому відповідають такі значення:

  • «0» - в разі зазначення в реквізиті 106 розпорядження про переведення грошових коштів значення нуль ( «0») податкові органи при неможливості однозначно ідентифікувати платіж самостійно відносять надійшли грошові кошти до одного із зазначених вище підстав платежу, керуючись законодавством про податки і збори;
  • «ТП» - якщо сума вноситься за поточний період;
  • «ЗД» - коли платник погашає заборгованість;
  • «ТР» - в разі погашення заборгованості на вимогу ИФНС або ФСС;
  • «АП» - якщо платник сплачує борг за актом перевірки, не отримавши вимогу;
  • «БФ» - платіж здійснює фізособа - клієнт банку зі свого рахунку;
  • «РС» - погашається розстрочена заборгованість;
  • «ВІД» - платіжка складається на погашення відстроченої заборгованості;
  • «РТ» - сума направляється на погашення реструктурируемой заборгованості;
  • «ПБ» - боржник в ході процедур у справі про банкрутство погашає борг;
  • «ПР» - сума направляється на погашення заборгованості, призупиненої до стягнення;
  • «АР» - платник сплачує за виконавчим документом;
  • «ІН» - особа сплачує інвестиційний податковий кредит;
  • «ТЛ» - засновник (учасник) або власник майна боржника, інше третя особа погашає борг в ході справи про банкрутство;
  • «ЗТ» - платіж направляється на погашення поточної заборгованості по справі про банкрутство.

Поле 107 уточнює період, за який здійснюється платіж, в форматі XX.YY.ГГГГ. Перші два знаки завжди букви:

  • «МС» - місяць;
  • «КВ» - квартал;
  • «ПЛ» - півріччя;
  • «ГД» - рік.

Наступні два символу завжди цифри, які вказують період звітності: місяць (від 01 до 12), півріччя (01/02) або рік (00). Замість поєднання «РРРР» завжди ставлять рік.

Приклади правильних записів:

  • МС.06.2018 - при внесенні щомісячних платежів з ПДФО;
  • КВ.01.2018 - при сплаті ПДВ за перший квартал 2019 роки;
  • ГД.00.2017 - якщо ІП оплачує внески на пенсійне страхування.

Коли платіж здійснюється на вимогу контролюючих органів, то вказується дата, визначена документом-вимогою. Якщо платник здійснює платіж за актом перевірки або виконавчим листом, він ставить «0».

Детально про заповнення поля 107 ми писали в статті «Податковий період в платіжному дорученні, або Як заповнити поле 107» .

Реквізит 108 заповнюється при наявності документа підстави платежу, наприклад, виконавчого листа. Тоді просто вказується відповідний номер. Якщо господарюючий суб'єкт вносить поточну суму податку, збору або внеску, він вказує «0».

В поле 109 також вказується дата з документа підстави платежу: акта перевірки, вимоги, виконавчих документів.

Як заповнити платіжне доручення за третю особу

У листопаді 2016 року з'явилася можливість платити податки і збори за іншу особу. Але для цього важливо правильно заповнити платіжку. Фактичний платник повинен вказати свої дані тільки в наступних полях:

  • найменування платника (реквізит 8);
  • призначення платежу (реквізит 24) - спочатку свої ІПН і КПП через дві похилі риски (//), потім відомості про те, хто повинен фактично заплатити і за що.

Всі інші дані необхідно отримати і вписати за платника, за якого вноситься необхідна сума податку, збору або внеску.

Помилки, через які доведеться платити двічі

Всі неточності, допущені при складанні платіжки, можна розділити на два типи:

  1. Помилки не вплинули на обов'язок платника сплатити податок або збір.
  2. Помилки, через які гроші в бюджет не надійшли. згідно пп. 4 п. 4 статті 45 НК РФ , До несплати призводять неправильне найменування банку одержувача і невірний рахунок Федерального казначейства, на який перераховуються кошти. Всі інші неточності не можуть вважатися критичними.

Платіжне доручення, бланк

Зразок заповнення платіжного доручення в 2019 році на внесення

страхових внесків на обов'язкове медичне страхування

Таблиця з номерами і назвами полів

Таблиця з кодами статусу