Реклама
Реклама
Реклама

Порвали на британський прапор

Brexit: економіка і нафту   Російське Міненерго попереджає про можливу високої волатильності на фінансових і сировинних ринках в короткостроковій перспективі в якості реакції на підсумки референдуму щодо виходу Великобританії з ЄС Brexit: економіка і нафту

Російське Міненерго попереджає про можливу високої волатильності на фінансових і сировинних ринках в короткостроковій перспективі в якості реакції на підсумки референдуму щодо виходу Великобританії з ЄС. Вартість нафти впала в перший же день після оголошення результатів. Але наскільки глибоким і затяжним буде це падіння?

ефект доміно

За словами міністра енергетики Олександра Новака, різке зростання волатильності на фінансових і сировинних ринках буде викликаний «невизначеністю і можливістю ефекту доміно в ЄС». Найближчим часом інвестори віддадуть перевагу обмежувати свої ризики, а це означає зниження активності на що розвиваються і товарних ринках. «Якщо члени ЄС почнуть покидати союз, то це може мати істотні наслідки для темпів економічного зростання і, як наслідок, вплине на попит на нафту», - сказав Олександр Новак.

Глава Міненерго вважає, що в довгостроковій перспективі головним потенційним ефектом Brexit на енергетичний ринок стане зниження темпів зростання європейської та світової економіки. Ще одна потенційна загроза внаслідок Brexit - зміцнення долара не тільки в короткостроковій, а й довгострокової перспективи, що призведе до зниження цін на нафту. «Якщо ЄС не вдасться переконати ринки в тому, що вони здатні продовжити розвиток, долар продовжить зміцнюватися», - стверджує Новак. Можна відзначити, що на зміцнення долара в найближчій перспективі матиме зміна ставки ФРС США. Американський економіст Нуріель Рубіні заявив в неділю, що підсумки референдуму про вихід Великобританії з ЄС ініціюють або розпад самого Сполученого Королівства, або Євросоюзу. Однак навряд чи вони приведуть до світової економічної кризи або рецесії.

британський енергоострів британський енергоострів

Згідно з оцінкою російського Міненерго, Brexit може привести до двох сценаріїв динаміки виробництва в Північному морі. Або ослаблення фунта зробить видобуток в Північному морі більш конкурентоспроможною, або проблеми з фінансуванням проектів згорнуть інвестиційну активність. Несподіваний результат - нафтогазова столиця Європи переїжджає з шотландського Абердіна в норвезький Ставангер.

Ще в 2013 р Великобританія перетворилася в нетто-імпортера енергоносіїв, які традиційно постачаються в країну з Норвегії, Нідерландів і Франції. Падіння фунта призведе до зростання цін на імпортовані товари та зростання економічної нестабільності. Обмеження на ринку праці і капіталу можуть вплинути на можливість Великобританії залучати висококваліфікованих нафтових і газових робочих для проектів в Північному морі, будуть бар'єром для залучення іноземних інвестицій в енергетичні проекти в середньо- і довгостроковій перспективі.

Негативні наслідки для поставок енергоресурсів на внутрішній ринок Британії може мати новий референдум про незалежність від Сполученого Королівства Шотландії з усіма її нафтогазовими ресурсами на шельфі. Але головні побоювання пов'язані з ускладненнями для інвестицій і уповільненням будівництва нових інтерконекторів, які повинні були з'єднати Великобританію і країни ЄС в єдину електроенергетичну мережу. Як стверджують експерти британської аналітичної компанії Douglas Westwood, сприятливий сценарій в результаті Brexit можливий, якщо Великобританія (по аналогії з Норвегією) стане членом Європейської економічної зони, щоб забезпечити вільне пересування людей і товарів через кордони.

Марія Кутузова

Але наскільки глибоким і затяжним буде це падіння?