Реклама
Реклама
Реклама

Новобудову в центрі Бреста «забули» забезпечити автономним підвищувальні насосом

Незвичайний 14-поверховий будинок, який звело по вул. Кірова, 122 ВАТ «Група компаній« Полесьежілстрой », виділяється серед сусідніх будівель і справляє враження добротного, комфортного житла. Велика частина квартир віддана під пайове будівництво, і ціна «квадрата» в наприкінці 2015 року становила близько 15,6 млн «старих» рублів.

Здавалося б, за такі гроші пайовики повинні були отримати добротні, сучасні, комфортабельні квартири - живи і радій. Однак у міру заселення люди почали стикатися з проблемою недостатнього тиску води. Особливо це відчувається на верхніх поверхах. Виникають питання: «Хто винен?», «Що робити?» І, мабуть, найголовніший - «За чий рахунок буде вирішена ця проблема?»

»

Багатоповерхівка по вул. Кірова справляє враження добротного, комфортабельного житла. Фото: Вадим ЯКУБЕНОК

Напір падає не тільки нагорі

«Швидше за все, на якомусь етапі проектувальниками було упущено, що будівля - 14 поверхів, а навколо одні 5-поверхівки. Гарний будинок, стільки було апломбу, а трубопроводи нагорі практично сухі », - змалював« БГ »своє бачення ситуації один з мешканців будинку Михайло Дорошкевич. Його квартира знаходиться на останньому, 14-му, поверсі.

Насоси, які подають воду в тому числі і в новий будинок, розташовані в центральному тепловому пункті (ЦТП) КУПП «Брестську котельне господарство».

«За нормами і технічними умовами, вони дають лише 4,3 атмосфери тиску, що для нашого будинку вистачає приблизно до 10-го поверху. Навіть якщо збільшити його до максимально дозволених в Білорусі 6 атмосфер, все одно не буде нормативного тиску на верхніх поверхах », - вважає пайовик.

Голова ТСЖ «Кірова, 122» Сергій Воробйов у розмові з «БГ» пояснив, що це проблема не тільки верхніх поверхів: «Так, сьогодні по всьому будинку йде падіння тиску. У нас 5-й поверх - вже 3 атмосфери, але люди цього не відчувають, тому що це серйозний натиск. 8-й поверх - вже 2 атмосфери, але там поки ніхто не живе. На сьогоднішній день заселено близько 15% всієї багатоповерхівки ».

На сьогоднішній день заселено близько 15% всієї багатоповерхівки »

ЦТП Брестського котельного господарства, де знаходяться потужні насоси

Тим часом акт приймання будинку датується 30 грудня 2016 року. На момент його здачі і проведення випробувань питань не було. З'явилися вони після того, як Михайло Дорошкевич виявив у себе в квартирі недостатній напір води. Перш ніж звертатися до забудовника, голова разом з сантехніком пройшли по всіх поверхах, щоб з'ясувати, це проблема однієї квартири або більш масштабна. Виявилося, друге.

«Підвищувальні насоси у нас в будинку немає і бути не може - вони не передбачені проектно-кошторисною документацією. Ставимо запитання виконавцям: а як же тоді тиск води? Недалеко від будинку є ЦТП, там три потужних насоса. Вони стоять на магістральній гілці і програмуються на збільшення або зниження вхідного тиску. Наші проектувальники сказали, що, за їхніми розрахунками, обладнання, яке коштує в ЦТП, в принципі, вистачає », - розповів Воробйов.

Коментар Держбудекспертизі по Брестській області:

«Наші фахівці подивилися документацію, все там в проекті правильно. Єдине, зараз чекаємо техумови. «Водоканал» побоюється давати необхідний тиск у зв'язку з тим, що старі труби. У такій ситуації підрядник запропонував встановити насос », - повідомив« БГ »15 листопада директор дочірнього республіканського унітарного підприємства« Держбудекспертиза по Брестській області »Вальтер Пикин.

Будинок здали і вмили руки?

У компанії «Арх Деко Плюс», яка проектувала будинок, «БГ» повідомили, що проект будинку на Кірова, 122 пройшов держекспертизу, ніяких зауважень не було.

«Будинок був прийнятий всіма службами. Якщо були б в проекті допущені порушення, відразу були б якісь додаткові, скажімо так, заходи. Але цього не було. Будинок здавався не в цьому році, він вже експлуатувався, і що далі відбувалося і як обслуговували його - ми вже не займаємося цим. Тому, швидше за все, тут вже питання не до нас », - пояснила представник компанії.

Надія на котельне господарство

Провідний інженер технічного нагляду ВАТ «Група компаній« Полесьежілстрой »Сергій Коструб повідомив« БГ », що для вирішення проблеми була створена комісія. До неї увійшли фахівці управління проектних робіт і монтажної організації, голова товариства власників.

«Комісія прийшла до висновку, що цю проблему можна вирішити, збільшивши натиск води за допомогою регулювання управління водяних насосів в ЦТП з проектних 0,48 мегапаскалей до можливих 0,57 мегапаскалей. Прорахували гідравлічний розрахунок і вирішили, що потужностей насосів ЦТП цілком достатньо. Вчора ми направили лист на ім'я директора Брестського котельного господарства з проханням провести переналагодження автоматики до потрібних параметрів », - пояснив Коструб 3 листопада.

Він підкреслив, що роботи велися за проектом, який пройшов експертизу і отримав позитивний висновок.

А якщо спочатку дадуть, а потім заберуть?

На думку мешканців будинку, підвищення тиску до 5,7 атмосфер - сумнівний варіант вирішення питання.

«Хотілося б, щоб вони займалися вирішенням проблеми, а не просто відписалися: ми вам 5,7 дали - і все. Сьогодні дали - завтра забрали. Там не так все просто. Вони спочатку забули врахувати індивідуальну заживлення цього будинку », - вважає Михайло Дорошкевич.

Побоюються сценарію «спочатку дадуть - потім заберуть» та інші мешканці.

«А якщо на цю магістраль посадять ще один будинок? Або начальник ЖЕСа скаже знизити тиск, тому що постійні пориви в сусідньому будинку - магістралі не витримують? »- задається питанням інший пайовик.

Рішення проблеми мешканці бачать не в збільшенні напору, а в установці незалежного підсилювального насоса на вході. Або ж в закладці окремого стояка для верхніх поверхів, з якого б не бралася вода нижележащими поверхами.

«І тоді не треба писати листів, умовляти котельне господарство збільшити тиск», - вважають пайовики.

Але ні автономний насос, ні окремий стояк не передбачені затвердженою і пройшла експертизу документацією.

Але ні автономний насос, ні окремий стояк не передбачені затвердженою і пройшла експертизу документацією

Монометр на трубопроводі подачі в квартиру холодної води на 14-му поверсі 8 вересня показував лише 0,5 атмосфер. Фото: Михайло ДОРОШКЕВИЧ

Мережі старих будинків можуть не витримати

Однак у світлі останніх подій варіанти мешканців вже не здаються неможливими: котельне господарство відмовило забудовнику в його прохання збільшити натиск води.

«Ми не можемо піти їм назустріч. Відповідно до нормативної документації, маючи техумови на точки підключення, проектувальники повинні були передбачити відповідно до ТКП установку незалежних підвищувальних насосів на житловому будинку. Він виходить з поверхового порівняно з тими, що оточують його будинками », - повідомила« БГ »заступник головного інженера КУПП« Брестську котельне господарство »Марія Захарьева.

В офіційній відповіді «Полесьежілстрою» від 8 листопада говориться, що до водопроводу будинку №122 по вул. Кірова підключені ще дві дев'ятиповерхівки і при підвищенні напору «Брестводоканал» «не може гарантувати щільність водопровідних мереж з чавунних труб з тривалим терміном роботи» до вищевказаних домівках.

І що ж далі?

«Ми написали лист проектувальнику, вони зроблять розрахунок. Мешканці не залишаться в біді », - коротко відповів провідний інженер технічного нагляду« Полесьежілстроя »Сергій Коструб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Виникають питання: «Хто винен?
», «Що робити?
» І, мабуть, найголовніший - «За чий рахунок буде вирішена ця проблема?
Ставимо запитання виконавцям: а як же тоді тиск води?
Будинок здали і вмили руки?
А якщо спочатку дадуть, а потім заберуть?
«А якщо на цю магістраль посадять ще один будинок?
Або начальник ЖЕСа скаже знизити тиск, тому що постійні пориви в сусідньому будинку - магістралі не витримують?
І що ж далі?