Реклама
Реклама
Реклама

Як придумати назву фірми, щоб вона була успішною

  1. Важливі моменти, про які варто пам'ятати перед тим, як вибрати назву фірми
  2. Чому до вибору назви компанії слід підходити з усією відповідальністю
  3. Необхідність проведення маркетингових досліджень
  4. Сфера діяльності компанії повинна бути відображена в її назві
  5. Оригінальність назви допоможе бути в ТОПі пошукових систем Інтернету
  6. Назва повинна викликати позитивні емоції
  7. Запам'ятовуваність і легкість вимови
  8. Вимоги законодавства до назви фірм
  9. Як придумати назву компанії для різних сфер діяльності
  10. для будівельної
  11. для виробничої
  12. для торгової
  13. для юридичної
  14. для туристичної
  15. Як назвати транспортну компанію
  16. Додаткові нюанси при виборі назви фірми

Жодна фірма не може існувати без назви: безіменну компанію не зареєструють, вона не зможе відкрити рахунок в банку, оформляти контракти, укладати договори Жодна фірма не може існувати без назви: безіменну компанію не зареєструють, вона не зможе відкрити рахунок в банку, оформляти контракти, укладати договори.

Про те як вибрати назву фірми слід подбати заздалегідь. Оформлення нового бізнесу займе багато часу і сил - коли буде потрібно подавати документи на реєстрацію, мозок виявиться зайнятий вирішенням інших численних проблем.

У такій ситуації можна розгубитися і записати найперше, що прийшло на розум, словосполучення. Потім прийде розуміння, що у компанії зовсім немилозвучну ім'я, яке здатне лише відлякати клієнтів, але буде вже пізно щось міняти ...

Важливі моменти, про які варто пам'ятати перед тим, як вибрати назву фірми

Чи так важливо вибрати гарну назву для компанії? Податкові органи зареєструють будь-яке ім'я, що не суперечить законодавству. Але вони не гарантують, що бізнес з таким найменуванням стане успішним.

Яким же має бути назва фірми, щоб клієнтам захотілося туди звертатися:

  • ім'я має відображати сферу діяльності компанії;
  • бажано, щоб пошукові системи мережі Інтернет за запитом цієї назви видавали мінімальне число однойменних відповідей;
  • щоб словосполучення викликало позитивний настрій і не містило двозначностей;
  • має легко читатися, вимовлятися і запам'ятовуватися.

Існує ще багато нюансів - все залежить від конкретних обставин.

Відео про те, яку назву придумати для фірми

Чому до вибору назви компанії слід підходити з усією відповідальністю

Припустимо, в недавньому минулому людина скористалася послугами дуже хорошій компанії. Через деякий час йому захотілося знову звернутися до них або порекомендувати сервіс своїм друзям. Як називалася ця фірма, по яких запитах її знайти?

Пригадується тільки щось невимовне, схоже на Горстройбитуслугі. Шукати невідомо що дуже втомлює, і клієнт йде до їх конкурентам.

Хтось вирішив влаштувати великий банкет, і вибирає відповідний заклад. Перед ним вивіска: кафе «Тантал». Відразу згадується герой грецьких міфів, що страждає від голоду і спраги. Краще не ганьбитися перед гостями і пошукати інший ресторан.

На очі майбутньому вкладникові попалася реклама банку «Кітеж». Звучне запам'ятовується, красива легенда, тільки в голові майнула думка: «Зберуть гроші з клієнтів і підуть на дно».

Щоб компанія не потрапляла в подібні ситуації, потрібно дуже ретельно і серйозно підійти до вибору назви для фірми.

Необхідність проведення маркетингових досліджень

Можливо, комусь пощастить, і в голову відразу прийде яскравий, цікавий, слоган, але такі удачі трапляються вкрай рідко. Краще не чекати милостей від свого розуму, а взяти справу під контроль.

Почати потрібно з маркетингових досліджень: хто буде складати основну масу клієнтів компанії?

Хочете не знати проблем з веденням бухгалтерії?

Якщо підлітків зацікавить фірма, в назві якої присутній молодіжний сленг, то пенсіонерів таке ім'я може відлякати.

Проаналізуйте, який планується асортимент і ціни. Торговий дім з вивіскою «Дешева спецодяг» зацікавить і працівників, і керівників, а «Дешеві шуби з елітних хутра» - викличе здивування.

Сфера діяльності компанії повинна бути відображена в її назві

Якщо придумати назву фірми, що не має ніякого відношення до її діяльності, а ще гірше - що викликає асоціації з послугами, які компанія не надає, то можна отримати численні звернення нецільових клієнтів, у яких виправдано може складеться негативне враження про вас після отримання відмови.

Побачивши рекламу компанії «Пильне око», мало хто подумає, що це - магазин для мисливців, у основної маси виникне асоціація з окулістом або продажем очок.

Звичайно, існують фірми, які взяли собі ім'я, яке не має ніякого відношення до їх бізнесу, і тепер успішно процвітають, але є і багато протилежних прикладів.

Найскладніше - пройти початковий етап, зуміти заявити про себе, саме в цей час назву може працювати як на компанію, так і проти неї. Зараз ніхто не звертається в Apple за яблуками, але невідомо, як було на початку їх кар'єри.

Оригінальність назви допоможе бути в ТОПі пошукових систем Інтернету

Будь-який бізнесмен хоче, щоб про його діяльності дізналося якомога більше людей. Якщо дати фірмі ім'я, під яким уже діє безліч компаній в інших містах, є ризик опинитися на останніх сторінках в пошуковій системі. Дуже мала ймовірність, що хтось із користувачів буде розшукувати ваш сервіс так довго. Важливо підібрати таке поєднання, яке майже відсутня у всесвітній мережі, тоді пошукові системи відразу виведуть користувача на потрібну адресу.

Краще витратити кілька зайвих хвилин, ввести запит на вподобане ім'я в Google або Yandex і подивитися, скільки сторінок видасть система. Іноді зміна єдиною літери в назві може зменшити кількість «конкурентів».

Назва повинна викликати позитивні емоції

Мало хто захоче звертатися в компанію, назва якої асоціюється з чимось неприємним. Кафе «Троє поросят» у одних викличе асоціацію з дитячою казкою, у інших - з смачним окостом, але багатьом випаде брудний свинарник або потворне поведінку. Краще уникати двозначностей, що викликають негативні емоції або сміх: магазин одягу «Адам і Єва».

Є небезпека і в тому, щоб включити в назву фірми своє прізвище. Не всі з них досить благозвучні, а у клієнта можуть виникнути неприємні спогади, пов'язані з однофамільцем власника бізнесу. Якщо хочеться обов'язково вставити своє ім'я в назву компанії, можна обіграти його.

Припустимо, Володимир Доронін відкриває туристичне агентство, яке можна назвати «Володар Доріг». Таке словосполучення допоможе уникнути проблем і в разі, якщо власник захоче продати свій бізнес іншій людині.

Запам'ятовуваність і легкість вимови

Ім'я повинно бути звучним, легко запам'ятовується Ім'я повинно бути звучним, легко запам'ятовується. Чи не виникає бажання звертатися в компанію, назва якої важко вимовити, а записати по пам'яті - взагалі неможливо.

Мало хто з мам захоче вести дитину в дитяче кафе «Кекс з шоколадом» - бідне чадо просто не зможе вимовити ці слова. Набагато приємніше відвідати кондитерську «Веселі мармеладки», малюки запам'ятають цю назву і проситимуть батьків зайти туди ще раз.

Придумане ім'я бажано протестувати на друзів і родичів. Дізнайтеся, які асоціації викликає у них це словосполучення, особливо уважно прислухайтеся до думки тих, хто входить в групу ваших клієнтів. Прекрасні експерти - діти, вони можуть подати абсолютно несподівані ідеї.

Вимоги законодавства до назви фірм

Можна постаратися і придумати прекрасне назву для фірми, але його не зареєструють, якщо воно суперечить законодавству. Є кілька важливих моментів, які потрібно обов'язково врахувати:

  • Як би не подобалося іноземне слово, в офіційній назві його доведеться писати російськими літерами. У цій транскрипції воно може виявитися негарного чи двозначним. Дозволяється використовувати іноземний алфавіт в скороченому імені, це зручно тим компаніям, які взаємодіють з міжнародними партнерами.
  • Повна назва має включати в себе вид форми власності, наприклад: Товариство з обмеженою відповідальністю «Факел». Для листування з партнерами та внутрішніх документів допускається скорочене найменування: ТОВ «Факел».
  • Не можна включати в ім'я компанії слова, що мають на увазі участь в діяльності державних органів: парламентський, міністерство. Також не допускається використовувати офіційні назви іноземних держав. Чи не вийде називати фірму «Продукти з Франції», навіть якщо засновники дійсно збираються торгувати виключно товарами з цієї країни.
  • Не допускається включати в найменування фірми назви міжнародних організацій: клініка «Лікарі без кордонів», «салон МОК». Безглуздо переконувати чиновників, що мається на увазі не Міжнародний Олімпійський комітет, а модний одяг від кутюр'є, компанія не буде зареєстрована.
  • Податкові органи не пропустять назву, в яке включено ім'я відомих брендів: марно намагатися оформити фірму «Рязанська Кока-Кола».
  • Назва не може містити нецензурні слова, аморальні або антигуманні поняття, образливі для деяких груп населення словосполучення. Нічний клуб «Розп'ятий Ісус», може бути, і приверне увагу певної групи молоді, але таке найменування не пройде, оскільки зачіпає релігійні почуття християн. Краще не називати магазин для сліпих - «Світанок», а ритуальне агентство - «Мрія».
  • Якщо фантазія оголосила страйк, виникає спокуса назвати фірму просто за видом діяльності: ТОВ «Ремонт квартир», але це не допускається законодавством.

Деякі слова можна включати в назву тільки з дозволу відповідних комісій. До них відносяться похідні від назви нашої держави - Росії, або імені її столиці - Москви. Те ж саме відноситься до слова «федеральний» і формам, що походить від нього.

Іноді зручно дати фірмі два назви: одне повне для офіційних документів, і звучну абревіатуру для реклами. Мало хто зверне увагу на товариство з обмеженою відповідальністю «Спальні ковдри і наволочки», зате ТОВ «СОН» запам'ятається відразу.

Важко придумати абсолютно унікальну назву, але закон не забороняє взяти для свого бізнесу ім'я якоїсь компанії з іншого регіону. В цьому випадку потрібно переконатися, що у фірми-тезки немає офіційно зареєстрованого торгового знака зі словесним елементом цієї назви, інакше суд може змусити змінити найменування компанії-двійника.

Як придумати назву компанії для різних сфер діяльності

Залежно від того, чим буде займатися компанія, підходити до вибору назви потрібно по-різному. Бажано визначити, яке основне якість приверне клієнта в цьому бізнесі, і використовувати його в імені.

Не обов'язково прямо називати визначення, можна використовувати предмети, міфологічних героїв або природні об'єкти, що асоціюються з ним: гепард - швидкість, скеля - надійність.

для будівельної

Замовників цікавить швидкість і якість послуг, їх залучать назви: «Будинок на століття», «Умілі каменярі». Перед тим, як придумати назву будівельної фірми, бажано враховувати, яким видом діяльності вона буде займатися.

Зведення житлових будинків - «Мить до новосілля», «Надійні стіни»; ремонт квартир - «Затишне гніздечко», «Дизайн та краса»; продаж будівельних матеріалів - «Товари для вмілого майстра», «Від фундаменту до даху». Можна назвати магазин оздоблювальних матеріалів «Світлофор фарб», тоді покупці на кожному перехресті будуть згадувати про нього.

для виробничої

Якщо фірма створюється для виготовлення будь-яких товарів, назва повинна відображати, що саме вона виробляє. Варіантів дуже багато: виготовлення сумок - «Кенгуру», постільної білизни - «Спляча красуня», кондитерських виробів - «Пряничне будиночок», «Солодка мрія».

для торгової

При виборі імені для торгової фірми потрібно враховувати, які товари збирається реалізовувати компанія і хто складе основну масу покупців. Ювелірний салон «Дешеві кільця» викличе насмішку і бажання обійти його стороною, зате «Блиск розкоші» приверне покупців.

Магазину зниженої в ціні одягу підійде ім'я «Ощадлива одяг для Вас», а модному бутіку - «Костюми світових брендів». Двозначно буде звучати словосполучення «Шикарні туалети для дам», може виникнути асоціація з санітарними кабінами.

для юридичної

Для клієнтів важливо, щоб в юридичній компанії працювали грамотні професіонали, щоб вони боролися за інтереси клієнта до кінця, їм можна було довіряти. Запам'ятаються і викличуть бажання звернутися до фахівців назви «Страж справедливості», «Служителі Феміди».

для туристичної

У цій сфері існує величезна конкуренція, потрібно підібрати ім'я, яке відразу приверне увагу і запам'ятається: «Провідна зірка», «Вікно в світ». Бажано врахувати, якими видами туризму займатиметься компанія. Для активного відпочинку, піших походів, екстремальних маршрутів підійде назва «Світ пригод», «Чотири стихії». Любителям комфортного відпочинку, зручних готелів такі назви не дуже сподобаються, при цьому їх більше приверне «Сонячний берег», «Екзотика з комфортом».

Як назвати транспортну компанію

Пасажирам потрібно вчасно і безпечно дістатися до потрібного місця, і ім'я фірми може переконувати їх у тому, що компанія гарантує таку послугу. Агентство таксі - «Гепард», «Пунктуальний водій»; автобусні перевезення - «Хвилина в хвилину», «Спокійна поїздка». Слід уникати назв, які вказують на гідності, які повинні бути нормою: «Тверезі шофери», «Безаварійне подорож».

Слід уникати назв, які вказують на гідності, які повинні бути нормою: «Тверезі шофери», «Безаварійне подорож»

Не всі знають еквайринг що таке і як його використовують підприємці при розрахунках з клієнтами.

Про франшизах без початкових інвестицій розказано в цієї статті . Там же розглянуті «підводні камені» таких пропозицій.

Якщо вам належить самостійно закрити ІП, то покрокова інструкція .

Додаткові нюанси при виборі назви фірми

Останнім часом стало модним з усіх питань звертатися до езотеричних практик. Якщо є бажання, можна зайнятися складними розрахунками і вибрати найбільш підходящий по астрології, нумерології або Фен-шуй варіант - як вибрати назву для фірми, щоб вона була успішною. Не обов'язково повністю слідувати цим практикам, але є правила, які бажано виконувати.

Вибір імені компанії - творча робота. Чи не вийде нічого хорошого, якщо розглядати її, як тяжку повинність. Коли немає бажання, марно чекати вдалого результату, краще почекати або довірити цю роботу фахівцям.

Дочекайтеся моменту, коли настрій буде прекрасним, а бажання зайнятися неймінг самостійно досягне найвищої точки. Наберіться впевненості, що все вийде чудово, і з ентузіазмом беріться за справу.

Назва повинна бути мелодійним, приємним для вимови і не дуже довгим, щоб його звучання перетворилося на своєрідну мантру. Тоді кожне вимова цих слів створить позитивні вібрації, які внесуть свою лепту в успіх діяльності фірми.

Якщо театр починається з вішалки, то перше враження про компанію складається з її назвою. Звертатися до фахівців з неймінг або самостійно зайнятися вибором імені - вирішувати тільки засновникам.

Професіонали зроблять все відповідно до законодавства і правилами своєї професії, але вони не зможуть відчути емоції, душевний стан засновника компанії.

Краще напружити фантазію, не пошкодувати часу і самостійно знайти слова, які не тільки сподобаються клієнтам, але і створять позитивний настрій у всіх співробітників.

Відео про те, як придумати назву ТОВ:

Як називалася ця фірма, по яких запитах її знайти?
Почати потрібно з маркетингових досліджень: хто буде складати основну масу клієнтів компанії?
Хочете не знати проблем з веденням бухгалтерії?