Реклама
Реклама
Реклама

Криза іпотеки не перешкода? Експерти впевнені, що покупка житла в кредит зараз вигідна як ніколи: Аналітика Накануне.RU

Криза іпотеки не перешкода? Експерти впевнені, що покупка житла в кредит зараз вигідна як ніколи

На думку багатьох фінансових аналітиків, друга хвиля кризи вже не за горами. Попередня криза 2008 року в першу чергу вдарила по іпотеці. Багато банків згорнули свої іпотечні програми, а позичальники, особливо ті, хто втратив роботу, відчували великі труднощі з погашенням житлового кредиту. За останній час ситуація виправилася і, як відзначають фахівці, ринок нерухомості повернувся до докризових показників. Більш того, зараз покупка квартири по іпотеці стала навіть зручною, так як рівень процентних ставок перебуває на історичному мінімумі. Про те, чому іпотека в нинішніх умовах виявляється вигідною, розповіли Накануне.RU експерти в сфері нерухомості.

Незважаючи на побоювання і чутки про прийдешню кризу, обсяг іпотечного кредитування не знижується, а навпаки зростає. З кожним кварталом 2011 року кількість позичальників стає все більше.

Зростання іпотечної активності на нашому ринку відбувається за рахунок відразу декількох факторів, вважають експерти. Перший з них - ринок житла демонструє поступове відновлення: спостерігається тенденція зростання ціни на нерухомість, активно будується нове житло. Люди намагаються встигнути "вкластися" в покупку житла до нового витка цін. Зараз вже абсолютно точно, що за результатами 2011 року зростання цін на квартири перевищить прогнозовану інфляцію. При цьому ціни на новобудови ростуть ще динамічніше.

Другий фактор - це продовження зростання конкуренції і активності гравців на ринку житлового кредитування, що позитивно відбивається на доступності іпотечних кредитів для населення. Багато банків, повернувшись на цей ринок, починають активніше працювати з посередниками - агентствами нерухомості, забудовниками та іпотечними брокерами, пропонуючи через них більш пільгове кредитування. Забудовники все частіше беруть на себе функції іпотечного брокера, виявляють потреби, консультують клієнта за програмами банку, проводять андеррайтинг клієнтів, готують пакети документів для звернення в банк, а їхні клієнти отримують від банку преференції (зниження комісії, і / або ставки по кредиту).

Третій фактор - на ринку все три квартали знижувалася вартість житлових кредитів. Слідом за істотним зниженням ставок маркет-мейкерами ринку (ВТБ24, Сбербанк) гравці іпотечного ринку знижували ставки за своїми іпотечними програмами.

І все ж, в наступному році темп зростання іпотечного кредитування незмінно буде знижуватися. "Мені дуже не хочеться вимовляти слово" криза ", але в 2012 році, за оцінками наших аналітиків, роздрібний банківський сектор очікує уповільнення темпів зростання, - розповів Накануне.RU керуючий Уральським філією банку" ВТБ 24 "Сергій Кульпин. - При тих економічних показниках, які закладаються на наступний рік (темп зростання ВВП - 4%, інфляція в межах 7%, зміцнення рубля), зростання роздрібного кредитного портфеля російських банків в 2012 році можна очікувати в межах 20% (за підсумками 2011 року очікується близько 30%). Відповідно іпотека буде рости також ме дленія ".

Виконавчий директор Уральської палати нерухомості Рустем Галеев також упевнений, що якщо є бажання і кошти придбати квартиру, то робити це потрібно прямо зараз Виконавчий директор Уральської палати нерухомості Рустем Галеев також упевнений, що якщо є бажання і кошти придбати квартиру, то робити це потрібно прямо зараз. Тому що якщо криза все-таки настане, покупка житла стане практично неможливою для більшості росіян. "Попередня криза супроводжувався тим, що всі ставки по кредитах були підняті на заборонний рівень, і іпотеку на таких умовах було неможливо взяти. Сьогодні все відновилося, причому падіння ринку було не так катастрофічним, як передбачали. Переважна більшість позичальників пережили цю ситуацію і зараз продовжують оплату за тими ж договорами, які були укладені до кризи ", - розповів кореспонденту Накануне.RU Рустем Галлея. - "До того ж, друга хвиля кризи, знову ж на думки аналітиків, матиме зовсім іншу природу, і вона не буде настільки суворою, як в 2008 році. Тому я не бачу будь-якої проблеми в тому, щоб люди сьогодні вирішували житловий питання за допомогою іпотечного кредитування ".

А директор Свердловського Агентства з іпотечного житлового кредитування Олександр Комаров взагалі відкидає можливість близького фінансового краху: "Нам з 2009 року обіцяють, що буде нова хвиля кризи, але при цьому в останні роки йде постійне зростання економічної активності. Зараз, навпаки, відбувається збільшення обсягів іпотечного кредитування. Іпотека - це, перш за все вирішення житлової проблеми. На другому місці - збереження своїх коштів. це реальне вкладення в нерухомість, яка, звичайно, піддається коригуванню, як показ ла практика, але і не знецінюється зовсім. До того ж сьогодні - самі мінімальні ставки за всю історію іпотеки в Росії, від 6,5% до 10% річних в рублях. Причому, ця ставка не буде рости згодом, так як зараз не змінюються умови в договорі в односторонньому порядку, немає ніяких прихованих комісій ".

Багато банків сьогодні готові надавати своїм клієнтам цікаві програми по іпотеці за умови, що у позичальника є стабільна заробітна плата і накопичення. Можливі ризики при настанні кризи в такому випадку зведені до мінімуму, стверджують банківські фахівці.

Директор регіонального центру "Уральський" Віталій Милованов коментує: "Ми не очікуємо такого зростання процентних ставок, як в 2008 році, навіть при негативному сценарії. Це пов'язано з набагато більш високим рівнем ліквідності банківської системи в порівнянні з 2008 роком, а також з поступовим переходом ЦБ РФ до інфляційного таргетування. для мінімізації ризиків клієнта, а також для комфортного погашення кредиту протягом всього терміну, краще брати кредит саме в тій валюті, в якій клієнт отримує заробітну плату, по фіксовано процентній ставці, яка не може бути змінена протягом терміну дії договору ".

Тієї ж думки дотримується директор департаменту споживчого кредитування СКБ-банку Оксана Сивухин: Найголовніше для кожного позичальника - це грамотно розраховувати свої сили, і тоді ніяка криза не завадить оплачувати іпотеку Тієї ж думки дотримується директор департаменту споживчого кредитування "СКБ-банку" Оксана Сивухин: "Найголовніше для кожного позичальника - це грамотно розраховувати свої сили, і тоді ніяка криза не завадить оплачувати іпотеку. Також, незалежно від усіх хвиль кризи, іпотеку варто брати в тій валюті, в якій клієнт отримує зарплату. в цьому сенсі для абсолютної більшості, звичайно, кращі рублі. Навряд чи позичальникові буде зручно постійно відстежувати волатильність курсу долара або євро, переживати, що сума то у елічівается, то падає ".

Керівник іпотечної служби компанії "РЕЛАЙТ-Нерухомість" Ірина Кажікіна впевнена, що "навіть під час кризи набагато спокійніше жити в своїй оселі, і не боятися, що піднімуть орендну плату або найближчим часом попросять звільнити орендовану квартиру". Експерт дає кілька порад тим, хто вирішив вкластися в іпотеку: "Як до будь-якого серйозного справі до іпотечного кредиту потрібно підходити дуже вдумливо і дотримуватися хоча б два основних правила:

- максимальний щомісячний платіж по кредиту не повинен перевищувати 50% від доходу сім'ї, а в ідеальному варіанті складати 30-40% від доходу;

- кредит потрібно брати в тій валюті, в який позичальник отримує заробітну плату (в цьому випадку коливання курсів валют, ніяк не позначаться на позичальника, для нього вартість грошей залишиться фіксованою).

Головне, не переоцінювати свої сили, як позичальника і вигідно вкладати накопичення. Іпотечний кредит - це вигідний фінансовий механізм, просто як будь-яким механізмом їм потрібно користуватися правильно ".

Криза іпотеки не перешкода?