Реклама
Реклама
Реклама

Розірвання шлюбу без присутності подружжя

  1. Коли шлюб розривається в РАГСі
  2. Якщо подружжя розлучається через суд
  3. Якщо відповідач - іноземець

Як правило, шлюб розривається в присутності подружжя. Однак законодавцем передбачені випадки, коли розлучення можливий за відсутності одного з них або навіть під час відсутності обох.

Коли шлюб розривається в РАГСі

Як правило, шлюб розривається в присутності подружжя

Через ЗАГС припинення шлюбу проводиться шляхом подачі спільної заяви від подружжя, які не мають дітей, які не досягли повноліття.

Коли чоловік не може з'явитися особисто в ЗАГС, щоб подати заяву про розлучення, його підпис на заяві повинна бути засвідчена нотаріусом. Тоді заяви можна подати окремо. До нотаріальному посвідченню прирівнюється засвідчення підпису начальником виправної установи, якщо чоловік відбуває покарання.

Але можливо і розірвання шлюбу без присутності чоловіка або дружини незалежно від того, чи є неповнолітні діти:

  • коли чоловік визнаний недієздатним і даний факт підтверджується рішенням суду ,
  • в разі, якщо чоловік встановлений безвісно відсутнім (також необхідно рішення суду).

Якщо подружжя розлучається через суд

Відповідно до правил цивільного судочинства, слухання будь-якого громадянського справи, в тому числі і про розлучення, відбувається в присутності позивача і відповідача.

У суді розірвання шлюбу без присутності однієї сторін можливо в наступних випадках.

  1. Позивач або відповідач або одночасно обидві сторони представили в суд клопотання про слухання справи в їх відсутність. Таке можливо у випадках, якщо сторони згодні на розлучення, не бажають або не мають можливості з'явитися до суду, вирішено питання про виховання дітей, немає спору про майно в рамках справи про розірвання шлюбу.
  2. Коли відповідач не прийшов в судове засідання, але був належним чином повідомлений про місце і день судового слухання. Це означає, що він особисто отримав судове повідомлення і розписався в його отриманні. В судовій практиці бувають випадки, коли відповідач навмисне не є за викликами суду і не отримує повістки. повідомлення про судовому засіданні по телефону судами також прирівнюється до належного повідомленню. Секретарем суду складається телефонограмма.Прізнав неявку відповідача неповажною і встановивши, що він отримав судову повістку, суд виносить рішення в його відсутність.

Коли відбувається розірвання шлюбу без присутності відповідача, суд має право винести заочне рішення. Від звичайного рішення воно відрізняється тим, що відповідач може подати заяву в той же суд про його перегляд протягом 7 діб з моменту як йому вручена копія рішення.

Якщо суд не скасовує заочне рішення, воно оскаржується в вищестоящий суд протягом місяця з того дня як суд виніс ухвалу.

У тому випадку, якщо відповідач не скористався своїм правом на перегляд справи, а 7-денний термін закінчився, сторони мають право подати апеляційну скаргу протягом 1 місяця до вищестоящого суду.

Якщо відповідач - іноземець

Ця категорія справ на практиці завжди розглядається без відповідача. Мінімальний термін виробництва - від 3 до 6 місяців.

Якщо відповідач проживає в одній з країн, що підписали «Конвенцію про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року», суд складає пакет документів, який перекладається на мову країни, куди вони будуть направлені. Потім через Міністерство юстиції регіону документи направляються до інших держав.

Іноземний суд виконує запит російського суду, опитує відповідача по суті позовних вимог та таким же чином повертає їх назад. Тільки після надходження документів та нотаріального перекладу їх на російську мову, суд починає слухання справи.