Реклама
Реклама
Реклама

Коли краще купувати квартиру - до весілля або після?

  1. Штамп в паспорті, так само як і його відсутність, може значно вплинути на долю купленої вами нерухомості...
  2. Без штампа в паспорті: вступайте «в долю»

Штамп в паспорті, так само як і його відсутність, може значно вплинути на долю купленої вами нерухомості в майбутньому.

Штамп в паспорті, так само як і його відсутність, може значно вплинути на долю купленої вами нерухомості в майбутньому

Джерело зображення: Фотобанк Лорі

У сучасних реаліях власне житло є, мабуть, куди більш важливою умовою для створення сім'ї, ніж штамп в паспорті. Багато пар роками живуть без офіційної реєстрації шлюбу, спільно налагоджуючи побут. Коли справа доходить до покупки власної квартири , Відносини, як правило, переживають свій розквіт, і про труднощі, можливих в майбутньому, просто не думається. А дарма - бо якщо одного разу пара прийме рішення розійтися, поділити таку квартиру може виявитися дуже непросто. Щоб не потрапити в таку ситуацію, варто усвідомити, в чому ж різниця між покупкою житла в шлюбі і у вільних відносинах.

З кільцем на пальці: все порівну

Головне правило: за Сімейним кодексом, все майно, яке купується подружжям в період шлюбу, визнається спільною власністю. При розлученні таке майно ділиться в рівних частках, тобто навпіл. У законі особливо підкреслюється, що в цій ситуації не важливо, хто в шлюбі був добувачем, а хто забезпечував «надійний тил» - тобто навіть якщо на квартиру заробив чоловік-бізнесмен, його дружина-домогосподарка, яка весь цей час займалася будинком і дітьми, буде мати при розділі квартири рівні з ним права.

Важливий нюанс: Примітно, що якщо громадянин, який перебуває в шлюбі, піде купувати житло в поодинці, всі документи (договір купівлі-продажу, договір пайової участі , Договір паю і т.д.) будуть оформлятися на його ім'я. Однак це все одно не буде означати, що нова нерухомість належить тільки йому. Законний чоловік або дружина покупця також матимуть на неї всі права, належні власникам.

Ризики: Як ілюстрацію можна взяти історію, нещодавно показану в сюжеті Першого каналу. Чоловік збирався купити нерухомість до весілля, але не встиг - угода затяглася, підійшов день одруження, і з покупкою квартири довелося почекати. Коли весільні торжества залишилися позаду, молодожон оформив угоду і зажив в упевненості, що є єдиним власником житла. Через якийсь час його дружина заявила про намір розлучитися і зажадала половину квартири. Суд мав всі підстави задовольнити її вимоги, і тільки адвокат зміг довести, що квартиру слід вважати купленої поза шлюбом, так як всю суму на її придбання чоловік зібрав на своєму банківському рахунку до весілля і після реєстрації шлюбу не додав туди ні рубля з сімейного бюджету.

Заходи захисту: Відійти від принципу «все порівну» можна тільки в двох випадках: якщо в шлюбі є діти (їх інтереси можуть бути враховані під час розподілу майна через суд), або якщо подружжя заздалегідь складуть шлюбний договір, в якому пропишуть свій принцип поділу майна при розлученні. Варто розуміти, що шлюбний договір - це зовсім не данина західній моді і не «фількіна грамота»: він регулюється Сімейним кодексом РФ (ст. 40-44) і в суді розглядається як юридично значущий документ. Укласти його можна як до оформлення шлюбу, так і в будь-який момент після.

Без штампа в паспорті: вступайте «в долю»

Головне правило: при покупці житла парою, що складається в так званому цивільному шлюбі, нерухомість стає власністю тієї особи, на яке оформлені документи (договір купівлі-продажу, ДДУ і т.д.).

Важливий нюанс. Варто розібратися з терміном «цивільний шлюб». Насправді він належить до тих відносин, які офіційно реєструються в РАГСі, і протиставляється шлюбу церковному. Іншими словами, цивільним шлюбом сьогодні називаються цілком законні відносини, які регулюються Сімейним та Цивільним кодексами. А ось коли люди живуть разом без реєстрації шлюбу - просто за взаємною згодою, це шлюб фактичний, який законом не регулюється.

Ризики: фактичний шлюб зручний, коли в стосунках все добре - поки партнери довіряють один одному і нічого не ділять. А ось якщо справа дійде до драматичного розриву, і нажите майно доведеться ділити, тоді можливі найрізноманітніші проблеми. Як приклад можна привести таку історію. До юристів звернулася дівчина, яка стверджувала, що кілька років тому вона зі своїм бойфрендом купила у складчину квартиру в новобудові . Внесена нею сума становила 80% від вартості житла, але, коли справа дійшла до угоди, їй терміново знадобилося виїхати в інше місто по сімейних справах, і її молодий чоловік оформив ДДУ на себе. Через пару років, коли новобудову здали, право власності теж вийшло друком на нього. А ще через якийсь час відносини пари розладналися, і молода людина під час розподілу майна відмовився віддавати житло - на тій підставі, що він був записаний в свідоцтві про право власності як єдиний власник, і придбано це житло було поза шлюбом. Доводи дівчата про те, що квартира купувалася практично повністю на її гроші, не переконали ні її «колишнього», ні адвокатів, ні суд.

Заходи захисту: купуючи квартиру без штампа в паспорті, найкраще оформляти покупку в часткову власність (ст. 244-246 Цивільного кодексу РФ). Стати власниками нового житла можна як в рівних частках, так і пропорційно грошовому внеску кожного покупця. Тоді при розриві відносин кожен отримає свою частку, а крім цього - переважне право з викупу другої частини житла.