Реклама
Реклама
Реклама

Микола Кретов: Банкрутство - це нормальний механізм: Аналітика Накануне.RU

Микола Кретов: Банкрутство - це нормальний механізм

Світова фінансова криза змусила будівельників і девелоперів масово звертатися до арбітражних судів із заявами про власну неспроможність. Однією з перших організацій, які скористалися такою можливістю, стала Холдингова компанія "Лідер". Про те, як реалізується ця можливість на практиці, про відносини з банками, владою і ЗМІ, а також про те, як полковник планує стати дембелем розповів Накануне.RU виконавчий директор - радник генерального директора ЗАТ "Холдингова компанія" Лідер "Микола Кретов.

Питання: Микола Миколайович, розкажіть, будь ласка, як складаються справи у Холдингової компанії "Лідер". Відносно неї була введена процедура банкрутства - спостереження. За інформацією свердловського арбітражного суду, питання про введення наступної процедури планується розглянути на засіданні 24 грудня. Як будуть розвиватися події, за Вашими прогнозами?

Микола Кретов: Ми подали на банкрутство 29 квітня цього року. 29 червня суд ввів процедуру спостереження, в даний час йде процедура встановлення в реєстрі кредиторів. Наступна процедура буде зовнішнє управління, в рамках якої планується фінансове оздоровлення компанії. Продавати нерухомість і створений бізнес з молотка в кризу - це безумство. На сьогоднішній день основна мета - зберегти бізнес і розрахуватися з усіма фінансовими інститутами.

Питання: За рахунок чого "Лідер" планує розрахуватися з кредиторами? Ви будете продавати якісь активи?

Микола Кретов: Частково будуть продажу, частково - за рахунок діючого бізнесу Микола Кретов: Частково будуть продажу, частково - за рахунок діючого бізнесу. Все це буде прописано в плані зовнішнього керуючого, який повинні ще будуть затвердити кредитори. В першу чергу буде продаватися те, що на сьогоднішній день не генерує фінансових потоків. Це земельні ділянки, це об'єкти незавершеного будівництва.

Питання: Якими активами в даний час володіє "Лідер"?

Микола Кретов: Холдингова компанія "Лідер" - це досить велика структура, на якій 5 млрд рублів основних засобів за ринковою вартістю. Це торговий центр "Катерининський", аквапарк "Лімпопо" в Єкатеринбурзі, ще ряд майданчиків під аквапарки в Росії. Це маса землевідведень. Зокрема, ряд ділянок під торговельні центри - в Новосибірську, Саратові, Старому Осколі і так далі - у нас близько 8 ділянок. Є майданчики і для будівництва так званих "зелених офісів".

Питання: Що таке "зелені офіси"?

Микола Кретов: Це офісні приміщення, які розташовуються за типом єдиного містечка. Це малоповерхова забудова, поруч є рекреаційна зона. "Зелені офіси", як правило, будують в межах муніципального освіти, але на околицях, тому орендні платежі там менше майже в два рази менше.

Питання: Їх будівництво ще не розпочато?

Микола Кретов: Ні, тільки розробили всю проектну документацію.

Питання: Микола Миколайович, Ви не згадали готель "Атлантик", між тим ЗМІ записують її в активи "Лідера" ...

Микола Кретов: Ми побудували її, досягли певних умов її заповнення і продали. Це нормальне ведення бізнесу - продаж на піку.

Питання: На початку цього року було оголошено про продаж розважального комплексу, зокрема, боулінг-центру "П'ять зірок" і пабу в "Катерининському". Це теж уже не Ваш комплекс?

Микола Кретов: Він не наш з 2003 року. Ми почали ним займатися і протягом півроку вийшли на проектні показники. На нашу бізнес-плану, він був якраз на піку, і ми на цьому піку його досить вдало продали. Прийшов більш професійна людина, з моєї точки зору - Олексій Зорін, - який спеціалізується саме на розважальних комплексах. Він ще збільшив і потік людей, і надходження від продажів цієї послуги майже в два рази.

Питання: Тобто зараз діючі об'єкти Лідера - це Лімпопо і решта Катерининського Питання: Тобто зараз діючі об'єкти "Лідера" - це "Лімпопо" і решта "Катерининського"? Що з ними в даний момент відбувається? Чи планується якось міняти стратегію їх розвитку, щоб вони могли ефективніше сприяти виходу компанії з банкрутства?

Микола Кретов: Аквапарк працює в звичайному режимі, йде перезапуск "Катерининського".

Питання: У чому полягає цей перезапуск?

Микола Кретов: Раніше ми робили ставку на федеральні мережі, які тут перебували, але вони, на жаль, "здулися" в першу чергу. В умовах кризи немає сенсу робити ставку на орендаря, який займе великі площі. Тому зараз ми "ріжемо" площі на стандартні приміщення від 18 до 36 кв. метрів. Раніше мінімальний було 200 кв. метрів. Місяць, як йде заповнення, і 70% ми вже заповнили. Тобто бажаючі є. Я сподіваюся, що нормально все складеться, і до 1 липня тут буде близько 800 бутиків, зайнятих орендарями. Кількість бутиків зміниться в п'ять з половиною разів.

Питання: Чи буде у "Катерининського" якась особлива спеціалізація, свій напрямок?

Микола Кретов: Звичайно, є напрямок. Є концепція, яка на сьогоднішній день розроблена і затверджена. Основним напрямком буде продаж товарів народного споживання. Залишаться якоря - вони і власники площ - це "Монетка", "Кардинал", розважальний комплекс.

Питання: А до компанії "КИТ-Кепітал" Ви маєте якесь відношення?

Микола Кретов в: Коли "КИТ" пішов в банкрутство, "Лідера" там вже не було - він вийшов з Китаєм у вересні, а той подав на банкрутство в грудні (минулого року - примітка Накануне.RU). Як голова ради директорів з моменту утворення "Китай" я там ще є, в наступному році мають відбутися вибори нового ради директорів. Там залишилося у мене 0,01% акцій.

Питання: Наскільки мені відомо, "Лідер" продав свою частку в "КИТ-Кепітал" офшорів - Ви, правда, за ними не стоїте?

Микола Кретов в: Банки хотіли "пробити". Зараз, мабуть, "пробили" і заспокоїлися, що я до цих офшорним компаніям не маю ніякого відношення.

Питання: Ряд експертів припускають, що "Лідер" продав свою частку офшорів, щоб убезпечити себе від вимог кредиторів "КИТ-Кепітал" ... З якою метою компанія позбулася своєї частки?

Микола Кретов: Цей аукціон було заплановано ще три роки тому. Були зовсім інші проекти, більш капіталомісткі - аквапарки. А то, що збіглося, це не має ніякого значення.

Питання: Все-таки, що дає Вам підстави вважати, що "Лідер" зможе розрахуватися з кредиторами і вийде з банкрутства? Адже більшість організацій, де цей процес почався, переходить в стадію конкурсного виробництва, і їх майно повністю йде з молотка ...

Микола Кретов: У нас донедавна було п'ять компаній - "Лідер" і чотири компанії, тісно пов'язані з "Лідером", які подали заяву до суду про визнання себе неспроможними. На сьогоднішній день уклали мирову угоду і вийшли з процедури банкрутства вже три компанії. Вони розрахувалися з усіма боргами і почали нормально працювати.

Питання: Про які чотирьох компаніях Ви говорите?

Микола Кретов: Це Бобровський ізоляційний завод (БІЗ), будівельний холдинг "Уралбілдінг", "Кіно-Лідер" і компанія, що займається бізнесом по вирощуванню квітів - "Стиль-Профі-Л". Сам "Лідер" подав заяву останнім. Сьогодні БІЗ уклав мирову угоду на стадії конкурсного виробництва. За "Уралбілдінгу" воно має бути затверджене 8 грудня але збори вже пройшло і все 100% кредиторів, які залишилися, проголосували за те, щоб укласти мирову угоду. "Кіно-лідер" теж вийшов з банкрутства на стадії спостереження. Ці останні дві компанії навіть не увійшли в другу стадію банкрутства. Всього з початку цього року свердловський арбітражний суд затвердив тільки три світових угоди в рамках справ про банкрутство, з них наших - два. Взагалі, закон про банкрутство, якщо він правильно застосовується, то це нормальний механізм, який дає держава для того, щоб зберегти бізнес і розрахуватися з кредиторами.

Питання: Що змусило "Лідер" вдатися до цього механізму?

Микола Кретов: У нас було відкрито кілька кредитних ліній. Розроблено і затверджено програму. Зокрема, з будівництва аквапарків в 18 містах Російської Федерації, з яких в дев'яти вже були придбані земельні ділянки, заплачені гроші за техумови, в трьох містах уже були розроблені і прив'язані проекти. На все це задоволення пішло понад 2 млрд рублів. Але це були довгострокові вкладення - від трьох до п'яти років, і раптом "несподівано" вибухнула фінансова криза, і фінансові інститути не стали видавати за відкритими кредитними лініями гроші - мабуть, були певні побоювання щодо повернення цих коштів. Тих готівки, які генерувалися, вистачало тільки для того, щоб Микола Кретов: У нас було відкрито кілька кредитних ліній обслуговувати кредити, але не віддавати їх. Спочатку на банкрутство подали компанії, пов'язані з "Лідером", у яких кредиторка перед "Лідером" була близько 1 млрд рублів. "Лідеру" нічого не залишалося робити, як теж піти на банкрутство.

Питання: Як зараз складаються стосунки з кредитними установами?

Микола Кретов: 70% фінансових ресурсів, які ми займали, вже віддані. З 1 вересня 2008 року по сьогоднішній день кредиторська заборгованість зменшилася майже на 3,7 млрд рублів, борг перед фінансовими інститутами залишився 1,35 млрд рублів. Нашими основними фінансовими партнерами були, та в принципі, і залишаються - Єкатеринбурзький муніципальний банк (ЕМБ), Сбербанк, Сургутнефтегазбанк, Північна скарбниця (згодом - Альфа-банк), Бінбанк і Банк 24.ру. З чотирма з них - ЕМБ, Банком 24.ру, Північної скарбницею і Бінбанку в процесі переговорів було знайдено компромісне рішення про погашення боргів, яке вже реалізовано. На сьогоднішній день не врегульовано відносини тільки з двома - Ощадбанком і Сургутнефтегазбанк.

Питання: В чому полягають складності у випадку зі Сбербанком і Сургутнефтегазбанк?

Микола Кретов: З Ощадбанком ми в постійному контакті, розглядається кілька варіантів вирішення проблеми, і є впевненість в тому, що найближчим часом ми прийдемо до єдиної думки, як погасити заборгованість перед банком. Сургутнефтегазбанк, на жаль, не йде з нами на контакт. У "Лідера" досить сьогодні активів, щоб розрахуватися. Ми готові зробити реструктуризацію боргу. Ми готові піти по відступних - віддати те, що у них закладено. Ми їм ще 20% площ додали - якщо вас не влаштовує, то візьміть. З "Сургутом" 30 квітня підписали угоди про відступне, але вони їх не акцептували - в травні подали на нас до суду. Це їх право. Ми відкликали оферту, яку підписали. Всі суди, які сьогодні йдуть, не приведуть до вирішення самої проблеми - погашення наявної заборгованості перед Сургутнефтегазбанк. Це тільки подовжує процес. Необхідно адже вирішувати саму суть питання.

Питання: На сайті свердловського арбітражу зазначено, що в заставі у Сургутнефтегазбанк знаходяться площі "Катерининського". Значить з того, що Ви були готові піти по відступних, все ж слід, що Ви готові були віддати і діючий актив?

Микола Кретов: Так.

Питання: Микола Миколайович, а як Ви плануєте вибудовувати взаємини з новим губернатором? Едуард Ергартовіч, пам'ятається, картав Вас за виставковий центр ...

Микола Кретов: Немає ніякого сенсу на сьогоднішній день, коли компанія перебуває в процедурі банкрутства, рвати на собі сорочку і Микола Кретов: Немає ніякого сенсу на сьогоднішній день, коли компанія перебуває в процедурі банкрутства, рвати на собі сорочку і   закладати ще міжнародний виставковий центр на 280 тис закладати ще міжнародний виставковий центр на 280 тис. кв. м. Це ж об'єктивно. Було донесено до Едуарда Ергартовіч Росселя, що я не буду на сьогоднішній день, поки не вирішив одне питання, займатися другим. Я запропонував - заберіть земельну ділянку, відшкодуєте понесені витрати і нехай будує хтось інший. Почали посилено шукати, хто будуватиме цей міжнародно-виставковий центр, але в період нестабільної фінансової обстановки не знайшлося іншого претендента ... Поки все стоїть на місці ...

Питання: Але як все-таки щодо взаємодії з новим губернатором Свердловської області? І чого Ви чекаєте від нової влади?

Микола Кретов: Кожен повинен займатися своєю справою. Влада - своїм, бізнес - своїм.

Питання: Судячи з усього, в стосунках із засобами масової інформації ви керуєтеся схожою філософією?

Микола Кретов: Це моя точка зору - бізнес не любить шуму. Нема чого генеральному директору чи голові ради директорів постійно красуватися на екрані, гроші вони отримують за інше. Це, по-перше, зайві витрати і, по-друге, ніяк не впливає на іміджеву складову того товару, який виробляє підприємство. Якщо товари, що випускаються підприємством, відповідають показнику ціна-якість, то, мені здається, покупцеві, який набуває цей товар, неважливо, хто там генеральний директор. А я - непублічна фігура.

Питання: Якщо вже нам вдалося з Вами зустрітися - розкажіть про Ваших особистих планах. Як довго Ви маєте намір бути головним в "Лідері"?

Микола Кретов: Я з посади генерального директора пішов в 2003 році і є виконавчим директором - радником генерального директора. Компанія вийде з процедури банкрутства, - в цьому немає великого сумніву - для цього достатньо активів і досить мізків - я маю на увазі всю нашу команду. За перший квартал, дай Бог, все нормально буде, вийдемо. Протягом року ми "Причешу" компанію, і я - дембель.

Питання: Але в складі власників-то Ви залишитеся?

Микола Кретов: Я вже майже рік як не господар. На сьогоднішній день головний власник пакета акцій - це Медведєв Анатолій Іванович, генеральний директор холдингової компанії, який працює в ній з 2003 року. У - нього найбільший пакет, а решта поділено між топ-менеджерами.

Питання: Чому Ви продали свій пакет? І за скільки, якщо не секрет?

Микола Кретов: Чому я, власне, пішов з акціонерів - тому що прийняв для себе таке рішення. Ціна, за яку вони остаточно набудуть цей пакет акцій, буде сформована після того, як компанія вийде з процедури банкрутства, і буде залежати від того, з чим вона з неї вийде. Це досить складний договір купівлі-продажу.

Питання: Тобто за акції з Вами ще не розрахувалися?

Микола Кретов: Частково. Цей процес розписаний на кілька років.

Питання: І чим Ви маєте намір надалі займатися? Відкриєте новий бізнес?

Микола Кретов: Квіточки буду вирощувати. (Посміхається). Жартую, звісно. Досить планів. Я вже три роки тому здав на кандидатський мінімум, та так і не приступав до роботи над дисертацією. Є плани, чим займатися, але це поки мої плани.

Як будуть розвиватися події, за Вашими прогнозами?
Ви будете продавати якісь активи?
Це теж уже не Ваш комплекс?
Що з ними в даний момент відбувається?
Чи планується якось міняти стратегію їх розвитку, щоб вони могли ефективніше сприяти виходу компанії з банкрутства?
З якою метою компанія позбулася своєї частки?
Значить з того, що Ви були готові піти по відступних, все ж слід, що Ви готові були віддати і діючий актив?
І чого Ви чекаєте від нової влади?
Як довго Ви маєте намір бути головним в "Лідері"?
І за скільки, якщо не секрет?