Реклама
Реклама
Реклама

«Прогулянки по часу»: Сосновий бор

  1. У 2013 році одним з найулюбленіших проектів і для журналістів «Чіта.Ру», і для наших читачів стали...
  2. сопка
  3. Горбойня
  4. хаотична забудова
У 2013 році одним з найулюбленіших проектів і для журналістів «Чіта.Ру», і для наших читачів стали «Прогулянки по місту». Ми прогулялися по 30 вулицях з фотоапаратами, блокнотами і хорошим настроєм, переконавшись в тому, що любов до рідного міста з усіма його проблемами може бути не тільки усвідомленої, але і дуже рейтинговою - проект став одним з найпопулярніших на Читинском міському порталі.
У 2014 році ми навмисно перезавантажили всі проекти, запущені в попередні роки, не бажаючи зупинятися на досягнутому. «Прогулянки» теж перезавантажувались, і тепер ми будемо писати не про окремі вулиці, а про куточки міста, вулиці, будівлі і тротуари в яких об'єднані по якихось ознаках. Десь це квартали, забудовані в один час, десь цілі мікрорайони, десь - архітектурне супровід ключових для міста площ. Ми постараємося показати вам деталі, з яких складається наше місто, нагадати про його славної і воістину захоплюючої історії, довести, що кожна епоха важлива і цікава по-своєму.

Так вийшло, що мікрорайон «Сосновий бір» став першою спробою будівництва великого закритого соціальної освіти в місті. Такого, щоб все було під рукою - і школи, і лікарні, і дитячі садки з магазинами. Словом, щоб можна було жити далеко від центру і людям похилого віку, і молодим сім'ям, ні в чому не потребуючи. У певному сенсі задумка вдалася - потрібне близько. Але наскільки благополучний мікрорайон - питання інше.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Цікаво, що Сосновий бор виявився одним з найбільш маловивчених куточків міста - його історією досі цікавилися мало, і, хоча з початку його будівництва минуло всього кілька десятків років, відновити хроніку забудови складно. Щоб хоч якось збирати по шматочках загальну картину, доводиться спиратися на мізерні уривки інформації, які зустрічаються про Сосновому бору в краєзнавчих джерелах, а також на куди менш перевірені чутки і розповіді старожилів.

сопка

Зараз вже мало хто знає, що колись на східній околиці Чити, на місці майбутнього мікрорайону «Сосновий бір» перебувала сопка Розсипна. Її південний схил покривали камені-валуни, які використовувалися для будівництва майже всіх міських будівель в першій половині 19 століття. До кінця століття, коли в Читі почалося масштабне будівництво цегельних будинків, в надра сопки був врізаний кар'єр, в ньому добували бутовий камінь.

Будівельні матеріали тоді доставляли до складу наприкінці верхоленскіх вулиці на конях, а з 1914 року - по підвісній канатній дорозі з 30 рухомими вагончиками. Дорога діяла до 1917 року. Після її закинули, але кар'єр працював аж до 1950-х років.

Фото: 1968 рік Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Горбойня

Міські старожили ще пам'ятають той час, коли майбутній мікрорайон з красивою назвою «Сосновий бір» носив куди більш непривабливе ім'я - «Горбойня». Називався район так через міський бойні, яка розташовувалася на його місці кілька десятків років.

З історії відомо, що в кінці 19 століття в Читі були нерідкі повені - місто було побудоване неправильно, зливові стоки заплановані не були, а річки часто виходили зі своїх берегів. Тому міську бойню, яка раніше розташовувалася в районі Ковальських рядів (сьогоднішня вулиця Шилова), вирішили перенести на сопку Розсипну, в південно-східну частину міста. Серед орендарів були купці Байбородіна, Лозівські, Меєровича, Лангоцкіе. Вони не тільки містили горбойню, а й самі були скотопромисловців - це справа вважалася вигідним в той час.

1 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 2 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 3 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 4 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 5 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 6 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 7 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 8 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Читинська міська бойня спочатку була просто великою сараєм для забою худоби, зберігання шкур і м'яса. І тільки з початку ХХ століття почалася поступова споруда капітальних споруд - побудували навіс на кам'яних стовпах, стали з'являтися навколо нові кам'яні будівлі, вирили колодязь. Після огляду бойні губернатором в 1911 році була побудована лабораторія, квартири для фельдшера і доглядача, розширена свінобойня.

За радянських часів робота міської бойні і кишкового заводу при ній перейшла в руки держави. В цей час горбойня, як не дивно, встигла попрацювати на благо спорту. Ентузіазму у чітінцев вистачало, а от спортивного інвентарю вічно було в нестачі. Спортсмени самі шили собі бутси, покришки для м'ячів. Якщо не було футбольних камер, використовували бичачі міхури - таких замовлень на бойню приходило безліч.

У 1927 році був утворений трест «Горбойня», і до 1936 року бійня перетворилася на велике виробництво, на якому працювали десятки робітників, і в добу перероблялося близько 300 тонн м'яса. Після об'єднання тресту «Горбойня» і будується міського м'ясокомбінату в 1939 році всі операції по забою худоби були перенесені на Великий острів, і міську бойню закрили.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

хаотична забудова

Після закриття горбойні східна частина міста була порожньою до 1945 року. На пустирях і городах біля лісу в ті роки пасся домашню худобу. Перетворюватися місцевість почала незабаром після війни, коли на ній розмістилося автогосподарство №2. Автомобілісти побудували для себе близько двох десятків будинків.

На місці складів бойні будувалася заготконтора Читинського районного споживчого товариства, яка поступово перетворилася на велике підприємство з оборотом заготовок більш ніж на мільйон рублів.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

У січні 1958 року в Сосновому бору з'явилася вулиця Кірова, названа так на честь відомого партійного і державного діяча Сергія Кірова.

Так би і забудовувалася східна частина міста в хаотичному порядку, якби не будівництво Силікатного заводу. На честь його будівельників навіть одна з вулиць носить назву силікатних. Останній знадобився, щоб з «Чити чорної і дерев'яної» зробити справжній обласний центр. Першими будинками, побудованими із силікатної цегли, стали №2,3, 5 по вулиці Кірова. Вони, а також магазин «Східний», були зведені на початку 60-х років. В цей же час відкрилася перша в мікрорайоні середня школа №42. Поруч з нею була побудована пожежна частина №2.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Потім стали будувати панельні будинки, такі, як зараз стоять на Українському бульварі і вулиці Білоруській. Всі вулиці забудовувалися не зразу. Навіть зараз, якщо пройтися по мікрорайону, здивує, наскільки різняться іноді будинки, що стоять поруч - матеріалами, оздобленням.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Деякі будівлі і зовсім по-своєму унікальні. Наприклад, будинок №44 по вулиці Білоруській облицьований чорної плиткою - подібних будівель в окрузі більше немає.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

При будівництві будинків працівники Силікатного заводу постійно придумували нові способи «облагородження» будівель. Цікаві в цьому сенсі під'їзди будинків, вірніше, їх зовнішня обробка.

1 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 2 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 3 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 4 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 5 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 6 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 7 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 8 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Експериментували будівельники на славу - тепер у одних жителів Соснового бору під'їзди прикрашені пліточкамі- «іриски», у інших - звичайним битим склом, у третіх прикрашали «під шубу» за допомогою методу розбризкування.

Неоціненний внесок у будівництво мікрорайону внесли добровольці, серед них учні шкіл №42 та 16.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Алея в Сосновому бору з'явилася приблизно в один і той же час з аналогічною по вулиці Горького. Тут і знаходиться Український бульвар.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Якщо подивитися на карту мікрорайону, стає видно розкид будівель, деякі ділянки порожні досі.

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

При підготовці публікації використовувались дослідження краєзнавця Ольги Тепловий, матеріали музею МОУ СЗШ №16. За надані фотографії висловлюємо подяку Олексію Шегера і керівництву МОУ СЗШ №16.

1 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 2 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 3 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 4 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 5 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 6 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 7 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 8 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 9 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 10 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 11 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 12 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 13 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 14 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 15 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 16 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 17 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 18 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 19 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита 20 Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Марія Шестакова 2014-03-08 20:11, 08 березня 2014