Реклама
Реклама
Реклама

Влада вирішила долю самого знаменитого недобудови Донецька

Демонтаж. Спецтехніка вже готова приступити до розбору старої донецької "пам'ятки". Фото: А. Глушков

Найзнаменитіший недобуд Донецька, лікарня швидкої медичної допомоги в Ленінському районі, незабаром перестане лякати жителів і гостей столиці Донбасу своїм похмурим виглядом. Як повідомив вчора мер міста Олександр Лук'янченко, днями власники будівлі, шості за рахунком, почали його демонтаж. На цьому майже 20-річна історія донецької недобудови завершиться - на її місці нові господарі планують побудувати торгово-розважальний центр. Відновленню будівля не підлягала. "Сегодня" побувала на будівельному майданчику.

Дві 12-поверхові коробки вже наполовину розвалені, наполовину розібрані місцевим жителями - стіни будівель зібрані з монолітних плит, а ось міжкімнатні перекриття колись були зведені з цегли. Вони надали непогану послугу деяким донеччанам, які по цеглинці винесли стіни на власні будмайданчика.

Зараз недобуд обнесений парканом, біля нього чергують співробітники відразу двох охоронних фірм. На розпитування відповідають неохоче. "Наша справа охороняти. З начальством ніяк зв'язатися не можна, я для того тут і стою, щоб начальство ніхто не турбував, - повідомив" Сегодня "охоронець. - Будівельників ще немає толком нікого. Трактори вже пару днів як стоять, підрядник пригнав і поставив. а хто підрядник - секрет навіть для мене. Щоб ви правильно розуміли, об'єкт був би муніципальною власністю, якби його добудували, а так територія приватна давно, вже третій рік охороняється, доступ для всіх перекритий. хто тут господар і хто він такий, що він надумав - його право, і ми не знаємо ".

Місцеві жителі мікрорайону Широкий звикли до недострою. "Скільки я тут живу, стільки він тут і варто, - поділився 22-річний донеччанин Ігор Корольков, житель вулиці Максима Козиря. - Боялися, що його будуть підривати, бо будівля, здається, вросло в землю. Але зараз говорять, що просто розберуть ".

Три роки тому НДІ "Промбудпроект" визнав, що відремонтувати будівлю вже неможливо, добудувати - теж. Але ж які плани були у Донецька на цю будівлю. На самому початку своєї історії воно повинно було стати суперсучасної лікарнею, оснащеній за останнім словом медичної техніки, та ще й з вертолітними майданчиками для санавіації на додачу. Ідею поховали разом з Радянським Союзом. Наступного разу про недобудову заговорили напередодні Євро-2012: злощасні руїни перебували мало не в прямої видимості з кемпінг-парку для фанатів футболу.

Була ідея швиденько побудувати на цьому місці готель, але з готелями в Донецьку і без того був перебір. Житловий будинок з недобудови також не вийшов, повисла в повітрі перспектива переїзду сюди обласної травматології та переробка будівлі під новий слідчий ізолятор. Просто взяти і розвалити недобуд влади не могли - власники справно платили за оренду землі під ним і всі податки. "Завдяки" їм в будівлі влаштовувалися турніри по страйкболу і пейнтболу, сектанти проводили свої незрозумілі обряди (на одному з поверхів на підлозі намальована величезна пентаграма), а бездомні громадяни перечікували в "лікарні" суворі донбаські зими.

ДЮЖИНА БУДИНКІВ З неясне майбутнє

У Донецьку зараз 12 довгобудів, доля яких залишається загадкою - офісні центри та банківські будівлі. Також в самому центрі міста височіє напіврозібраної, але так і не відремонтована до Євро-2012 готель " Україна ", Сором'язливо накрита величезним рекламним банером.

На перетині вулиці Челюскінців і Театрального проспекту варто натуральний "потьомкінські будинок" - будинок, від якого залишилася лише коробка стін, також задрапіровані банером із зображенням вікон і морського пейзажу за ними. Судячи з того, що мерія нічого не може зробити з руїнами, власники справно оплачують оренду земельної ділянки.

Схожа доля і у колишнього кіноконцертного комплексу " Донецьк "В Калінінському районі. Ще пару років тому чергові власники будівлі, п'ять разів переходив з рук в руки, планували звести на його місці величезний торгово-розважальний комплекс з 12-поверховим готелем і облаштувати його по феншуй. Однак доля розпорядилася інакше - далі проекту на папері справа не пішла.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку