Реклама
Реклама
Реклама

Інсталяція своїми руками

  1. накопичувальний водонагрівач
  2. проточний водонагрівач

Отже, ви   вибрали бойлер   і тепер вам необхідно його встановити Отже, ви вибрали бойлер і тепер вам необхідно його встановити. У даній статті ми докладно розберемо монтаж водонагрівачів як проточного, так і накопичувального типу. В установці є свої нюанси, і під час підключення потрібно враховувати абсолютно всі. Якщо ви не маєте відповідного досвіду в монтажі - краще довірити цей процес фахівцям, хоча по суті складного в цьому нічого немає.

У статті ми розглянемо установку двох видів баків:

накопичувальний водонагрівач

Усередині накопичувального водонагрівача знаходиться гаряча вода, в ньому вона зберігається і нагрівається. Ви можете скористатися регулятором і виставити потрібну температуру, щоб нагріти воду до певної температури. Основний плюс накопичувального нагрівача в тому, що ви можете в будь-який час комфортно помити посуд або або викупатися, якщо у вас немає гарячого водопостачання, його часто відключають або ж якість або вартість послуги вас не задовольняє. Тобто бак повністю переводить вас на автономне гаряче водопостачання. Вода в бак надходить через водопровід холодної води, тобто при відкритті крана гарячої води вона виштовхується напором холодної з водопроводу.

Перш ніж встановити бойлер, ви повинні дістати його з коробки і перевірити, чи все з ним в порядку. Далі встановіть його туди, де збираєтеся використовувати і займіться підведенням електрики. У водонагрівача дуже висока потужність - понад 5 кВт, тому через захисний автомат необхідно прокласти ще один кабель до електрощита. Так ви позбавитеся від перепадів електроенергії в квартирі і перегріву проводки, забезпечивши баку комфортну роботу.

На наступному етапі потрібно провести воду до водонагрівача і забезпечити вихід гарячої води через пристрій. Як тільки завершили роботу по установці - протестуйте бойлер і пропустіть через нього воду. Якщо щось не працює - перевірте, на якому етапі ви допустили помилку, і виправте її.

Якщо щось не працює - перевірте, на якому етапі ви допустили помилку, і виправте її

Нижче ми поетапно розпишемо інструкцію для того, щоб ви правильно змогли підключити електричний накопичувальний і проточний водонагрівач.

  • Для початку заміряйте місце, в яке ви встановите бойлер. Відзначте точки, в яких потрібно буде робити кріплення. Багато що залежить від того, де буде працювати бак - ванна , Душова кабінка, раковина, мийка і так далі. Потрібно буде врахувати деякі нюанси в підключенні того чи іншого пристрою.
  • Врахуйте місце, в якому ви встановите нагрівач. Встановіть ви його на підлогу або на стіну, або може бути вам потрібна горизонтальна модель, обов'язково визначитеся заздалегідь. Бак не повинен вам завдавати дискомфорт.
  • Визначте матеріал і перетин кабелю для підключення, вивчіть можливості електропроводки і її максимальне навантаження, це особливо важливо, якщо ви встановлюєте проточний нагрівач. У тому випадку, якщо потужність проводки занадто слабка - можна прокласти новий кабель від вступного автомата, так ви безпечно зможете встановити проточний водонагрівач. Для підключення бака, як правило, використовується мідний кабель перетином 2х2,5 і автомат на 16 Ампер.
  • Щоб уникнути втрат в напорі - краще встановити нагрівач дуже близько до точки водозабору. Також постарайтеся вибрати місце монтажу біля основного джерела використання гарячої води, таким чином вона буде проходити по трубах без втрати тепла.
  • Ретельно закріпіть водонагрівач, запасіться болтами або гачками (в залежності від типу кріплення) для його монтажу. Кріплення повинно відповідати літражу бака. Бойлер повинен бути надійно і намертво укріплений.
  • Коли бойлер повішений на стіну - приступайте до прокладання електрики і водопровідних труб. При прокладанні електричного кабелю рекомендується провести гідроізоляцію ванної кімнати .
  • До введення і після введення труб - необхідно встановити крани, для перекриття води.
  • Якщо у вас є гаряче водопостачання, то обов'язково перекрийте введення на квартирну розводку (а при необхідності відріжте його), якщо цього не зробити - можна вивести бак з ладу. Саму ж квартирну розводку гарячої води підключають до бойлера.
  • Коли будете запускати нагрівач - заздалегідь з'ясуйте, чи є вода у водопроводі. Відкрийте кран гарячої води з бака і в змішувачі, а після - відкрийте кран подачі холодної води в бак. Це робиться для того, щоб бак не розірвало, так як там є повітря, який потрібно вивести при заповненні ємності холодною водою. В даному випадку повітря виходить через гарячий водопровід.
  • Потім, коли зі змішувача полилася вода - закриваємо його. Якщо немає протікання - включайте бак в мережу і нагрівайте його. На цьому монтаж закінчений.

Більш докладні і наочні рекомендації по установці бойлера - ви зможете знайти в даному відеоролику.

проточний водонагрівач

Якщо ви не можете встановити накопичувальний бойлер в своїй квартирі, вам відмінно підійде проточна модель. Але тут є недолік - дуже сильно витрачається електроенергія, а використовувати проточний водонагрівач можна лише при високій потужності електропроводки.

Багато проточні водонагрівачі не оснащені виделкою. Це зроблено спеціально, щоб власники встановлювали пристрій через нову проводку, де не потрібна розетка. Потрібно встановити по-справжньому надійний захист, щоб не було короткого замикання, також потрібно провести заземлення. Це робиться в тому випадку, якщо потужність пристрою перевищує 5 кВт, і без нової проводки не обійтися.

Це робиться в тому випадку, якщо потужність пристрою перевищує 5 кВт, і без нової проводки не обійтися

При нестабільному тиску води у водопроводі можуть виникнути проблеми: проточний бойлер згорить. Потрібно забезпечити стабільний потік води, тому підключіть нагрівач до центральної системи водопостачання, де напір води гарантований. Але не завжди це є можливим, і тому встановлювати проточну модель немає ніякого сенсу, рано чи пізно він перегорить.

Щоб встановити проточну модель потрібно прокласти додаткову проводку від нагрівача до електричного щитка. Буде потрібно кабель з великим перетином і потужністю, що підходить до бойлеру. Зверніться до професійного електрика, нехай він візьме відповідальність на себе і зробить все якісно і безпечно. Далі встановіть якісний фільтр для води і підключіть його до водонагрівача, щоб він прослужив вам довгий термін.

Якщо ж з якихось причин встановити бак не представляється можливим, рекомендуємо прочитати наші рекомендації по вибору газової колонки , Яка є чудовою альтернативою. У разі наявності питань - просимо задавати їх у коментарях. Удачі в монтажі!