Реклама
Реклама
Реклама

Київ зимовий: комунальні бої без правил

  1. Природа кинула виклик
  2. Чия дорога?
  3. "Крайніх немає"

Вулиці взимку - кожен сам за себе?

"Обережно - падають бурульки" - спочатку це попередження на вулицях Києва викликало хіба що посмішку у перехожих. Поки одна з бурульок не зірвалася і не вбила жінку в центрі Києва.

Експерти кажуть, що в такому випадку родичі загиблої можуть звертатися до суду за компенсацією. Але знайти винних і притягнути когось до відповідальності на практиці буде дуже непросто - поняття майнових прав в Україні часто є дуже розмитим, а громадяни не звикли нести відповідальність за свою власність.

Отже, знайти відповідального за прибирання конкретної ділянки в місті часто неможливо. І поки комунальники звітують про тисячі тонн вивезеного снігу і сотнях одиниць зайнятої техніки, багато вулиць так і залишаються малопридатними для нормального пересування.

Природа кинула виклик

"Це сталося під час відлиги. Вузька частина тротуару біля Могилянки була обгороджена стрічкою, а з вільної частини ходили люди. У кількох метрах від мене йшли дві студентки. Їм прямо під ноги з даху височенного будинку з гуркотом упала крижана брила вагою мінімум кілограмів десять. лід впав далеко за огороджену кордон ", - киянин Олег розповів ВВС Україна, як минулого тижня ледь не став очевидцем трагедії.

Сталася в Києві і історія з летальним результатом - в кінці грудня брила льоду впала на 49-річну жінку на вулиці Ярославів Вал у центрі столиці. Згодом жінка померла від отриманих травм у лікарні. І подібне відбувається вже не вперше.

Незважаючи на раду прем'єр-міністра "не нити", а Натиснути брати лопати і розчищати дороги біля своїх під'їздів, кияни часто нарікають за неприбрані вулиці на комунальників і міську владу.

"Протягом останніх декількох днів в Києві випала подвійна місячна норма опадів у вигляді дощу і снігу. За прогнозами синоптиків, опади очікуються і в подальшому. Забезпечення нормальних умов життєдіяльності міста ускладнюється також і постійними коливаннями температури від плюсових до мінусових значень", - говорилося в зверненні глави міської адміністрації Олександра Попова з приводу оголошеної в грудні Натиснути надзвичайної ситуації .

У дні сильних снігопадів завантаженість на дорогах Києва досягала максимальних оцінок, від налиплого снігу падали десятки дерев, а в травмпункти звернулися тисячі постраждалих через лід під ногами.

До цих негараздів "природного характеру" Олександр Попов додав ще брак грошей в бюджеті, визнав недоробки, а також в ефірі "5 каналу" висловив надію, що після Нового Року гроші з'являться, і в січні-лютому вулиці прибирати будуть краще.

Снігопади з тих пір були набагато менш рясними, проте особливого поліпшення в багатьох районах Києва досі не помітно:

"Деякі вулиці чищення, а деякі - в кризі. Як тільки трохи потеплішає, то йдеш по піску, як по барханах. Особливо на Контрактовій площі, біля трамвая - там нечіщено ..." - пенсіонерка Любов розповіла ВВС Україна, що вона не розуміє , чому долати тротуари так складно навіть в центрі столиці.

Чия дорога?

Незадоволені відгуки киян щодо роботи комунальних служб звучать на тлі постійних звітів від самих комунальників про те, скільки робіт вони виконали.

Комунальники кажуть, що працюють як можуть

Згідно з останніми повідомленнями на сайті головного управління з благоустрою, датованим 25 грудня, з Києва вивезли майже 100 тисяч тонн снігу, на вулицях працювали понад 6000 чоловік і майже 600 одиниць техніки.

"Зараз комунальники продовжують очищати від снігу балансові території, міжквартальні проїзди і зупинкові комплекси", - відзначили в повідомленні.

Однак, за словами директора центру "Інститут міста" Олександра Сергієнка, зони відповідальності за прибирання в Києві розподілені недосконале, внаслідок чого виникають "суперечливі" ділянки, очищення яких ніхто не контролює:

"Може бути так, що до стіни будинку все почищено, а якщо зробити хоч крок за таку невидиму лінію, то починаються ці брили льоду, які лежать всю зиму, і ніхто їх не намагається розбити. У цих місцях і виникають проблеми".

Принцип розподілу, за словами експерта, існує: за магістральні дороги відповідає "Київавтодор", а за дороги другорядного значення - районні підприємства по догляду та утримання доріг.

"Але на практиці кожен намагається уникнути зайвої, з їх точки зору, роботи, під будь-якими приводами кажучи, що це - не їхня дорога. Те ж саме стосується, наприклад, проїздів між будинками. Двірники їх не прибирають, бо їх стосується тільки територія будинки. А якщо дорога між двома будинками - то це ціла проблема, вона практично стоїть всю зиму не прибраній ", - розповів експерт в коментарі ВВС Україна.

"Крайніх немає"

У разі нещасного випадку на вулиці знайти винного і покарати його, за словами експертів, на практиці виявляється дуже складно.

"Уявіть собі - щось трапилося, і чиновники вмивають руки, кажучи: а ми всіх попереджали, вони повинні нести відповідальність. І знаходять якогось двірника або коменданта, на якого вішають цю провину, хоча він фізично не може виконати ту роботу, яку на нього покладають ", - стверджує Олександр Сергієнко.

На думку адвоката і громадського активіста Тетяни Монтян, винним в подібних випадках є те, кому належить власність, яка завдала шкоди людям. В історії з будинком, з якого впала брила льоду, все, хто живе в ньому, є його співвласниками:

"Наші люди не звикли нести відповідальність за своє майно. У нас люди сприймають власність тільки як права, а не як обов'язки", - сказала Тетяна Монтян у коментарі ВВС Україна.

За її словами, зазвичай люди навіть не підозрюють, що вони є співвласниками своїх будинків і зобов'язані їх обслуговувати - подібний підхід в Україні не педалюють, оскільки в такому випадку у жителів можуть виникнути питання, за що вони платять ЖЕКам.

"Таким чином, у нас виходить колективна безвідповідальність, тому що нікого це не хвилює. Люди можуть сказати, що ЖЕК зобов'язаний нам це розчищати. Але, швидше за все, ніяких договорів з ЖЕКом у них немає, а якщо і є, то там не прописано , що ЖЕК зобов'язаний за свій рахунок збивати брили з дахів. Ось і виходить, що крайніх немає ".

Так само і з тротуарами - відповідальність за кожен з них несе той, за ким закріплений цю ділянку, але з'ясувати, хто це, дуже складно, стверджує Тетяна Монтян.

"Це і є головною проблемою нашої країни - люди не знають, кому належить яка власність і хто несе за неї відповідальність".

Можливо, незабаром знайти відповідальних буде простіше - з першого січня в Україні запрацював публічний кадастр. Але поки в нього внесли трохи інформації.

Чия дорога?