Реклама
Реклама
Реклама

Шви і розчини в кладці цегли і блоків

  1. Переривчастий постільний шов в кладці блоків POROTHERM (Поротерм)
  2. Застосування легкого розчину в кладці блоків POROTHERM (Поротерм)
  3. Витрата розчину при кладці блоків і цегли POROTHERM (Поротерм)
  4. Вертикальні шви при кладці блоків і цегли POROTHERM (Поротерм)
  5. Перев'язка кладки блоків і цегли POROTHERM (Поротерм)

Товщина постільної шва для блоків POROTHERM заснована на модулі висоти 231 мм, що застосовується в будівництві, і номінальною висоті блоків POROTHERM 219 мм. Постільний шов не повинен бути ні занадто тонким, ні занадто товстим, і його товщина повинна становити в середньому 12 мм. Такий товщини абсолютно достатньо для вирівнювання допустимих відхилень в розмірах блоків POROTHERM (Поротерм). Більш товсті або нерівномірні постільні шви знижують міцність кладки; крім того, різна сила деформації в сусідніх швах різної товщини може створювати місця з підвищеним натягом. Розчин потрібно наносити так, щоб весь блок лежав на шарі розчину. Для зручного і, головне, рівномірного нанесення розчину на постільний шов використовуються спеціальні інструменти для кладки блоків і цегли POROTHERM (Поротерм).


Інструменти для кладки блоків POROTHERM (Поротерм) - легко, ефективно, якісно.

При кладці перебувають під статичним напругою стін і перегородок розчин наноситься на всю поверхню постільної шва. З тенами під статичною напругою вважаються всі несучі внутрішні стіни з блоків POROTHERM товщиною від 250 до 300 мм і зовнішні стіни, які також виконують несучу функцію. При кладці зовнішніх стін крім вимог до несучої здатності висувається ще одна важлива вимога - високий термічний опір. Цим вимогам відповідають керамічні блоки POROTHERM для зовнішніх стін. При кладці, як правило, застосовується звичайний вапняно-цементний розчин, проте його технічні теплові властивості приблизно в 5 разів гірше, ніж властивості самих цегляних блоків, тому їх поєднання в кладці призводить до значного зниження теплоізоляційних властивостей керамічних блоків POROTHERM.
Негативний вплив звичайного розчину можна знизити кількома способами:
- знижена витрата розчину (цеглини з кишенею під розчин) або відмова від його використання на стичних вертикальних швах (цеглини з з'єднанням в паз і гребінь)
- використання перериваного постільної шва (низький ефект)
- використання легкого (теплоізоляційного) розчину
Перший спосіб застосовується у всіх цегляних блоках POROTHERM (їх розмір обмежений вимогою ергономіки: вага одного елемента не повинна перевищувати 23 кг); про решту двох способах потрібно розповісти докладніше.

Переривчастий постільний шов в кладці блоків POROTHERM (Поротерм)

Ефект перериваного постільної шва (укладання розчину шарами) полягає в тому, що "теплопровідний міст", який створює в постільному шві звичайний розчин, один або два рази переривається повітряним простором шириною від 30 до 50 мм. У підсумку, цей захід збільшує термічний опір кладки на 3-5%, проте в той же час і значно знижує несучу здатність такої кладки! Зниження несучої здатності кладки (розраховується як міцність при центральному і відцентровому стисканні) можна розрахувати, розділивши ширину пустот в безперервному постільному шві на ширину повністю зцементованого постільної шва. Наприклад, при кладці товщиною 380 мм наявність двох пустот шириною 50 мм знижує несучу здатність кладки на 25%! З цієї причини переривані постільні шви не можна використовувати довільно, а тільки там, де така можливість доведена статичним розрахунком.

Застосування легкого розчину в кладці блоків POROTHERM (Поротерм)

Описаний недолік усувається за допомогою так званого легкого розчину, який не тільки має таку ж міцність на стиск, як звичайний розчин, а й відрізняється відмінними теплоізоляційними властивостями, які майже повністю усувають "теплопровідні мости" в постільних і вертикальних швах. Легкий розчин абсолютно незамінний при зведенні округлих в плані зовнішніх стін, де потрібно заповнювати розчином клиновидні вертикальні шви (для такої кладки блоки POROTHERM не підходять). Легкі розчини дорожче звичайних, а тому найрозумніше рішення - поєднувати легкі розчини з керамічними блоками POROTHERM 51 і POROTHERM 38. Легкі розчини виробляються у вигляді сухої суміші і мають значно вищою скріплює здатністю, ніж звичайні розчини.

Витрата розчину при кладці блоків і цегли POROTHERM (Поротерм)

З 20 кг сухої суміші можна отримати 30-32 л готового "теплого" розчину. Важливо строго дотримуватися кількість зачиняють води для того, щоб уникнути, з одного боку, по-лучения занадто рідкого розчину, який буде провалюватися в порожнечі блоку, а з іншого боку - занадто густого розчину, який може не набрати необхідної міцності.

Таблиця. Витрата розчину при укдадке великоформатних блоків POROTHERM (Поротерм)


Найменування Розміри, мм Призначення Затрати розчину на 1 кв.м., л. Блок PTH 51 510х250х219 для кладки несучих стін без додаткового утеплення. 42 Блок PTH 38 380х250х219 для кладки несучих стін без додаткового утеплення 31 Блок PTH 25 250х380х219 для кладки самонесучих і несучих стін з додатковим утепленням 20 Блок PTH 12 120x500x219 для зведення міжкімнатних перегородок 9

Вертикальні шви при кладці блоків і цегли POROTHERM (Поротерм)

Залежно від типу вертикальних швів цегляна кладка буває:
- кладка із заповненням розчином вертикальних швів
- кладка без заповнення розчином вертикальних швів система "паз-гребінь"
Традиційна кладка з заповненими розчином вертикальними швами використовується для зовнішніх і внутрішніх несучих і не несучих стін, до яких не пред'являється високих вимог по термічному опору. Оскільки в таких випадках найчастіше використовуються елементи невеликого формату, витрата розчину і робочого часу в порівнянні з сучасними цегляними блоками дуже високий. Нові види кладки з пазогребеневі з'єднанням вертикальних швів можна використовувати для зведення зовнішніх теплоізоляційних стін в один ряд. Керамічні блоки, розроблені спеціально для цього типу кладки, в горизонтальному напрямку укладаються впритул, а тому ніяких вертикальних швів немає.

Перев'язка кладки блоків і цегли POROTHERM (Поротерм)

Одна з найважливіших статичних характеристик кладки - це її перев'язка. При зведенні стіни або опор ряди цеглини повинні бути перев'язані так, щоб стіна або опора вели себе як один конструктивний елемент. Для правильної перев'язки кладки вертикальні шви між окремими цеглинами в двох сусідніх рядах повинні бути зміщені не менше ніж на 0,4 xh, де h - номінальна висота цегли. Для цегляних блоків POROTHERM висотою 219 мм мінімальний крок перев'язки становить 87 мм. Рекомендований горизонтальний модуль будівлі 250 x 250 мм забезпечує для блоків POROTHERM крок перев'язки 125 мм.


Перев'язка кладки блоків POROTHERM (Поротерм) - теорія

Перев'язка кладки блоків POROTHERM (Поротерм) - практика

Раніше все розчини для кладки і штукатурки зазвичай замішували з окремих компонентів (вапно, цемент, пісок, вода) прямо на будівництві. Сучасні будівельні роботи вимагають стабільної якості розчину, і замішувати розчин таким способом вже не можна, а тому абсолютна більшість будівельних компаній (може бути, за винятком невеликого числа приватних забудовників) перейшли на використання сухих сумішей розчинів (СРС). Технологія виробництва і постійний контроль продукції забезпечує стабільно високу якість СРС. Залежно від способу замісу можна приготувати СРС для різних цілей.
Розчини для кладки можна розділити на дві групи - на звичайні і легкі розчини.
Звичайні розчини являють собою суміш заповнювач, мінеральних в'яжучих і добавок, що полегшують роботу і поліпшують якість розчину. Міцність на стиск коливається від 2,5 до 10 МПа, розчини, як правило, призначені для нанесення вручну.
Легкі розчини додатково містять легкі наповнювачі, які знижують об'ємна вага до рівня нижче 1000 кг / м3 і покращують термічні властивості. Від виду легкого заповнювача (як правило, використовується перліт) і його кількості залежать характеристики розчину - міцність на стиск, міцність на стиск при згині, об'ємна вага і коефіцієнт теплопровідності. За термічним властивостям легкі розчини можна далі поділити на дві групи, які в Німеччині отримали позначення LM 36 і LM 21. До групи розчинів LM 21 входять всі розчини з коефіцієнтом теплопровідності Для внутрішньої кладки з цегли POROTHERM можна використовувати всі види звичайних розчинів для кладки, які пропонуються на ринку. З огляду на відмінні теплоізоляційні властивості цегляних блоків POROTHERM, ми рекомендуємо використовувати для зовнішньої кладки легкий (теплоізоляційний) розчин кладки POROTHERM TM.
Завдяки тому, що коефіцієнт теплопровідності розчину (λ Попередній матеріал: Елементи будівельної системи POROTHERM (Поротерм) >>>
Читайте далі: Технологія кладки керамічних блоків Porotherm (Поротерм) >>>
Рекомендуємо:
- Проекти будинків з поризованих цегли і блоків >>>
- Де купити камені і блоки POROTHERM (Поротерм) >>>
- Будівництво будинку з поризованих керамічних каменів (блоків) >>>
- Фотогалерея будівництва будинку з поризованих керамічних каменів (блоків) >>>
- Будівництво будинків з керамічних каменів (блоків) системи POROTHERM (Поротерм). Альбом архітектурно-будівельних рішень >>>