Реклама
Реклама
Реклама

Можна-ли з'єднувати послідовно комп'ютерні блоки живлення?

Mestilim: Ще можливо отримання ще одного блоку живлення теж на 250 Ватт і теж ATX. Тому і зацікавився питанням їх сполуки. 24 Вольта теж не так уже й погано.
Для отримання 24В. Не треба з'єднувати два імпульсних блоку живлення. Просто візьміть синій провід (12В) і жовтий провід (+12) в сумі дадуть 24В. Синій мінусовій провід, жовтий плюсовою. Ваш двигун 27 вольтової, працювати буде. Загальний провід (чорний) відкидати ні де не треба. Вихідна напруга можна підняти до 27 вольт. Якщо Вас не влаштує 24 вольта, то спробуйте зменшити номінал резистора R87 (згідно схеми Вашого імпульсного блоку живлення). Зменшення номіналу легко робити, напаяти паралельно резистора R87 змінний резистор номіналом 100кОм. Збільшення вихідного напруги необхідно робити без навантаження. Вимірювати необхідну напругу між синім і жовтим проводом.

Mestilim: Mestilim
22 листопада, 22:35
Здраствуйте, шановні електронщики!
Відразу прошу вибачення за те, що задаю своє питання в чужій темі. Але він з нею більшої частина перетинається і мені здається занадто жирно буде для нього створювати готельну.
А питання у мене такий. Чи можна спользовать блок живлення ATX потужністю 250 Ватт для подачі 30 (+/- 3) Вольт на двигун постійного струму ( "ДП-2-26" в моєму випадку), який споживає 1,2 Га? І якщо можна, то як це зробити з мінімальним втручанням в схему самого блоку живлення?

30 вольт без перемотування трансу не одержати. Максимум що можна вичавити перебудовуючи ОС (не забувши замінити діодні збірки і конденсатори і відірвати ланцюга захисту по перенапруження) - це 25-27 вольт при 220 в мережі, Так як ШІМ оре на максимумі запасу на випадок провалу 220 немає. На жаль але сердечники ірансформаторов сучасних масових АТХ йдуть впритул за розміром вікна і домотать не вийде. Є варіант "розплітати" хгут загального і роз'єднувати паралельні секції обмоток для послідовного з'єднання - але тут надія тільки на ел. міцність ізоляції китайських проводів (типово кращі за вітчизняні 20ти річної витримки під навісом).

Wladimir_TS: 30 вольт без перемотування трансу не одержати.
Ви мій пост читали? Якщо транс видає на однополуперіодним випрямлячі 12 вольт, то на двопівперіодним видасть 24 Вольта, без проблем. Щоб дотягти до 30 вольт треба дивитися величину коефіцієнта заповнення.

Тільки чи потягне вихід 12В струм в півтора ампера? Пам'ятається мені, немає. Діоди міняти там треба.

Skrrmrchoh: Тільки потягне вихід 12В струм в півтора ампера?
Подивився кілька старих БП, струми по-12В заявлені: FSP145-50NI - 0.3А; LPK2-25 (150-400W) - 0.8A; LP-8-230W - 1A. Начебто пам'ятаю, на яких зустрічав до 2А.
Так що треба дивитися струми конкретного БП

5 копійок до всього вишенапісаному: лабораторні БП з обмеженням по струму (з круто падаючої ВАХ у вигляді прямокутника) відмінно паралелі і "послідовників" 5 копійок до всього вишенапісаному: лабораторні БП з обмеженням по струму (з круто падаючої ВАХ у вигляді прямокутника) відмінно паралелі і послідовників . щоб простіше було регулювати - на деяких моделях є якраз перемикач "master-slave". Тобто БП з обмеженням по струму відмінно буде працювати в будь-якому режимі. Природно, вимоги до гальванічної розв'язки (зазначені вище як відривання від землі) ніхто не скасовує.

Wladimir_TS: 30 вольт без перемотування трансу не одержати. Максимум ... - це 25-27 вольт при 220 в мережі ...

Так запросто там виходить таке напруження. Переробка блоку вже обговорювалася тут в якійсь темі. Без перемоток.
У мене промислове обладнання працює на таку халепу компового блоку живлення (28В, 10 ... 15А).

І там же, в темі, обговорювалося питання стабільності - визначалися межі напруги мережі, в яких вихідна напруга обставала стабільним.
Запасу вистачає ...

Skrrmrchoh: Тільки потягне вихід 12В струм в півтора ампера?

Потягне.
За мінуса в блоках стоять діоди на 1,5А (FR157). Причому цей струм вони тримають, будучи тільки упаяними в плату, без радіатора.
Напруга береться з тих же обмоток, що і плюсове, значить, струм обмежується тільки діодами.
Так як випрямляч двухполуперіодний, струм навантаження виходить до 1,5А * 2 = 3А.
За даташіту, при нагріванні до 100 градусів допустимий струм діода падає до 1А.
Так що, навіть з перегрівом, виходить 2А в навантаженні.

Власне, згадайте, як в блоках в ланцюзі +12 ставили діоди FR302 на 3А, заявляючи, що блок видає струм по цьому ланцюгу від 8А до 12А, в залежності від "чесності" виробника.
Тобто, з перевантаженням для діодів - замість 3А викачують 8А ... 12А / 2 = 4А ... 6А. Майже в 2 рази більше. Правда, діоди при цьому стоять на радіаторі ...

Wladimir_TS: 30 вольт без перемотування трансу не одержати. Максимум що можна вичавити перебудовуючи ОС (не забувши замінити діодні збірки і конденсатори і відірвати ланцюга захисту по перенапруження) - це 25-27 вольт при 220 в мережі,
Якщо вторинку випрямляти мостом, відключивши від середньої точки, отримаємо 50-54 ст. Але тоді доведеться схему правити, а людина хотіла просто так отримати напруга.

А що, якщо до вторинної обмотки силового трансформатора БП ще до випрямного діода поставити другий транс на феритових кільці (або кільцях). Тоді можна отримати Поиде взагалі будь-яку напругу, просто расщітав параметри нашого вторинного трансформатора. Наприклад, вторинка БП видає ~ 12 В, тоді, приєднавши феритових кільце або транс з 12 витками в первинці, отримаємо, що для ~ 30В потрібно 30 витків у вторинній обмотці кільця. А потім вже випрямити його.
Так можна? Або я чогось тут неучёл?

makcim4ik: Так можна? Або я чогось тут неучёл?

Звичайно можна! І три, і чотири і ... трансформатора можна включати послідовно. Але щоб отримати максимальний ККД, треба все-таки дещо порахувати.

Чи можна спользовать блок живлення ATX потужністю 250 Ватт для подачі 30 (+/- 3) Вольт на двигун постійного струму ( "ДП-2-26" в моєму випадку), який споживає 1,2 Га?
І якщо можна, то як це зробити з мінімальним втручанням в схему самого блоку живлення?
Ви мій пост читали?
Тільки чи потягне вихід 12В струм в півтора ампера?
Так можна?
Або я чогось тут неучёл?
Або я чогось тут неучёл?