Реклама
Реклама
Реклама

Відпустка у зв'язку зі смертю близького родича

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Відповідь підготовлена ​​спільно з редакцією «Системи Кадри»
  3. Скільки днів дається на похорон родичів за законом
  4. Скачайте зразки:
  5. Матеріал підготовлений спільно з редакцією електронного журналу «Кадрове справа»
  6. Скачайте зразки:

Як надати відпустку в зв'язку зі смертю близького родича по Трудовому кодексу, яка його тривалість, який застосовується порядок оформлення, розповімо в статті.

Як надати відпустку в зв'язку зі смертю близького родича по Трудовому кодексу, яка його тривалість, який застосовується порядок оформлення, розповімо в статті

Зі статті ви дізнаєтесь:

Як надати відпустку в зв'язку зі смертю близького родича по Трудовому кодексу

Відпустка у зв'язку зі смертю близького родича надається на підставі статті 128 Трудового кодексу. Відпустка за свій рахунок - це період, протягом якого за працівником зберігається робоче місце в організації, але не виплачуються відпускні і не зберігається середній заробіток.

Необхідно враховувати, що відпустка в зв'язку зі смертю близького родича на підставі Трудового кодексу роботодавець зобов'язаний надати за заявою співробітника (з урахуванням абзацу першого та шостого частини другої статті 128 ТК РФ). Детально ознайомитися з усіма випадками надання відпусток без збереження заробітної плати, а також з їх тривалістю можна в таблиці .

Питання з практики

На який максимальний термін можна надати відпустку без збереження зарплати
На який максимальний термін можна надати відпустку без збереження зарплати

Відповідь підготовлена ​​спільно з редакцією «Системи Кадри»

Відповідає Ніна Ковязіна
заступник директора департаменту медичної освіти і кадрової політики в охороні здоров'я МОЗ Росії

Відповідь на це питання залежить від виду відпустки.

Відпустки за свій рахунок (без збереження зарплати) можна розділити на відпустки, які роботодавець:

  • зобов'язаний надати;
  • може надати.

Що стосується обов'язкових відпусток , То їх гранична тривалість регламентована. Наприклад, працюючим інвалідам роботодавець зобов'язаний надати відпустку за свій рахунок до 60 календарних днів на рік, а співробітникам у випадках народження дитини, реєстрації шлюбу, смерті близьких родичів - до п'яти календарних днів (абз. 5 , 6 ч. 2 ст. 128 ТК РФ). При необхідності тривалість таких відпусток може бути збільшена за згодою сторін, при цьому таке збільшення вже буде правом, а не обов'язком роботодавця.

Якщо мова йде про відпустці за свій рахунок , Обов'язковість надання якого законодавством не передбачена, то тривалість такої відпустки визначають ...

зі статті «Як надати відпустку без збереження зарплати»

Скільки днів дається на похорон родичів за законом

До п'яти календарних днів дається на похорон близьких родичів по Трудовому кодексу 2019 (частина друга статті 128 ТК РФ). З урахуванням частини першої зазначеної статті за домовленістю між сторонами працівник може отримати відпустку без збереження заробітної плати більшої тривалості або з інших поважних причин.

Заява співробітника про відпустку без збереження зарплати

Заява співробітника про відпустку без збереження зарплати

Скачайте зразки:

Скільки всього днів належить на похорон близького родича зазначено в трудовому законодавстві. Причому в статті 128 ТК РФ немає вказівок на те, що протягом календарного року роботодавець зобов'язаний надати співробітникові всього п'ять календарних днів такої відпустки в зв'язку:

Іншими словами, п'ять календарних днів відпустки без збереження заробітної плати гарантований трудовим законодавством. Але сторони можуть узгодити відпустку більшої тривалості.

практична ситуація

Відпустка за свій рахунок: розглянемо особливості
Відпустка за свій рахунок: розглянемо особливості

Матеріал підготовлений спільно з редакцією електронного журналу «Кадрове справа»

Відповідає Вікторія САПРАНОВА,
керівник служби з кадрового адміністрування ТОВ «Ітелла»

У період літнього затишшя деякі роботодавці влаштовують канікули і відпускають співробітників у відпустку за свій рахунок, або відпустку без збереження заробітної плати. Оформити його просто, але є особливості. Як така відпустка вплине на стаж? Чи потрібно продовжити його, якщо працівник захворів? Чи виплачувати премію за період відпустки за свій рахунок? Ці та інші питання детально розберемо в статті.

Особливість 1. Відпустка за свій рахунок надають за заявою працівника

Відпустка без збереження заробітної плати - особливий вид відпочинку працівника. Ні роботодавець, ні співробітник заздалегідь його не планують. А значить, його і не надають, як щорічний. Оплачувані відпустки покладені відповідно до графіка відпусток. Щоб отримати відпустку без збереження заробітної плати, співробітник повинен звернутися до роботодавця із заявою.

Працівник має право звернутися з проханням надати йому відпустку за свій рахунок за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Тривалість відпочинку визначається за згодою між співробітником і роботодавцем ( ч. перша ст. 128 ТК РФ ). За загальним правилом відпустку без збереження заробітної плати надають в календарних днях.

Якщо працівник не надав заяви про відпустку без збереження заробітної плати, роботодавець не має права видати відповідний наказ ( апеляційне визначення Ростовського обласного суду від 14 серпня 2014 у справі № 33-10999 / 2014 ).

Відкликати працівника можна тільки з щорічної оплачуваної відпустки. Тому порядок відкликання, встановлений статтею 125 Трудового кодексу, щодо відпустки без збереження заробітної плати не діє. Дострокове припинення відпустки можливо тільки при наявності взаємної згоди обох сторін: співробітника і роботодавця.

Особливість 2. Деяким працівникам покладено відпустку за свій рахунок

Перенести відпустку без збереження заробітної плати на наступний робочий рік не можна.

Є категорії співробітників, яким роботодавець як вони заявили зобов'язаний надати відпустку за свій рахунок. Причому його тривалість обмежена. Наприклад, працюючі пенсіонери по старості мають право на таку відпустку тривалістю 14 днів. Є й інші випадки, коли роботодавець зобов'язаний надати відпустку за свій рахунок ...


Повна версія відповіді доступна після безкоштовної реєстрації

Якщо у співробітника виникло кілька підстав для використання відпустки за свій рахунок, який зобов'язаний надати роботодавець, то п'ятиденний відпустку без збереження заробітної плати потрібно надавати по кожному з підстав, незалежно від кількості відбулися випадків протягом одного календарного року. Надані дні на похорон близького родича не оплачуються.

Наказ про надання відпустки без збереження заробітної плати в днях

Скачайте зразки:

Як документально оформити відпустку на похорон близького родича, наданий на підставі ст. 128

З'ясувавши, скільки днів дають на похорон по Трудовому кодексу 2019, слід правильно провести документальне оформлення. З урахуванням статті 128 ТК РФ, співробітник повинен написати заяву. На підставі цього роботодавець видає наказ, використовуючи уніфіковану форму Т-6 або самостійно розроблений в організації бланк. З наказом необхідно ознайомити співробітника під розписку.

Смерть близького родича по Трудовому кодексу - це причина, по якій роботодавець зобов'язаний надати співробітникові відпустку без збереження заробітної плати. Так як він не є оплачуваною, записку-розрахунок оформляти немає необхідності. А ось внести відповідні відомості до розділу VIII особистої картки за формою № Т-2 або по самостійно розробленою формою повинен фахівець кадрової служби.


Як така відпустка вплине на стаж?
Чи потрібно продовжити його, якщо працівник захворів?
Чи виплачувати премію за період відпустки за свій рахунок?