Реклама
Реклама
Реклама

Ринок житла Приамур'я відтанув після новорічних канікул

  1. Матеріали по темі

Активність покупців в Благовєщенську почала зростати ще в грудні, відзначають ріелторські агентства і забудовники

Активність покупців в Благовєщенську почала зростати ще в грудні, відзначають ріелторські агентства і забудовники. Це виразилося не стільки в покупці, скільки в кількості звернень з приводу ситуації на ринку - амурчане збирали дані, яке є житло і за якою ціною.

- Кінець року завжди відзначається купівельним інтересом. У минулому грудні люди більше питали, чим купували, - каже ріелтор агентства нерухомості «Інвест» Андрій. - В основному інтерес викликали акції будівельних компаній - деякі пропонували розстрочку на квартири, що залишилися в зданому в експлуатацію будинку. У січні покупець зазвичай тільки-тільки прокидається після новорічних свят, правда зараз вже є покази і навіть угоди, в основному по іпотеці і житловими кредитами.

- І в минулому році покупці були, але зараз відчувається, що активність зросла, - відзначає директор агентства нерухомості «Раритет плюс» Ірина Кравченко. - Ціна на житло поки не змінилася і тримається на рівні минулорічної. Що стосується торгу, то він завжди був - багато спочатку завищують вартість, а, виходячи з конкретних пропозицій, готові ціну знизити.

Як і раніше в попиті серед покупців однокімнатні квартири, а ось гостинки втрачають свою популярність. До речі, побоювання щодо того, що закупівля житла для подтопленцев підігріє ціни на нерухомість, не справдилися. Судячи з сьогоднішньої ситуації, перевантаження пропозиціями просто не дасть квадратах підскочити в ціні. Тим більше що частина постраждалих вибирають індивідуальне будівництво замість покупки вже готових квартир.

Мало того, так як в пріоритеті покупців квартири в новобудовах, вторинний ринок готовий і далі знижувати ціни. Щоб швидше продати квартиру, благовещенци можуть скинути від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян від стартового цінника. Судячи по приватних оголошеннях, за святкові дні січня ціна «старого» квадратного метра в Благовєщенську знову знизилася.

Говорити про те, що перенасичений пропозиціями ринок області виходить із застою, поки рано. Багато фахівців вважають, що це пожвавлення і зовсім тимчасове і незначне.

- Думаю, ті, хто купував квартири в січні, це покупці, які хотіли, але з якихось причин не встигли купити житло в минулому році, - вважає директор агентства нерухомості «Сім'я» Василь Катин. - Тому говорити про якесь пожвавлення я не можу. Так, продажі йдуть, але так само, як в минулому році - як мокре горить.

Поки що тільки чекають купівельного інтересу і в будівельних компаніях.

- Купівельна активність в грудні була, - каже директор торгового дому АНК Галина Нестеренко. - Хоча акції ми проводили тільки на квартири з великою площею. Є покупці і в січні, але беруть, що дешевше - це будинки в районі Тепличного. Вартість квадрата у нас залишилася на колишньому рівні - в центрі міста це 60-62 тисячі рублів. Я думаю, позначилося на попиті і повінь. Зазвичай восени селяни отримували прибуток від урожаю і купували житло, в минулому році люди втратили навіть городи. Ми сподіваємося, що в цьому році почнеться якщо не бум купівельного попиту, то хоча б якесь
рух.

- Ринок житла помітно оживе, якщо люди будуть їхати в наш регіон, а не їхати з нього, - вважає заступник гендиректора ТОВ «Альф» Станіслав Гоцкало. - Для цього потрібні стабільність, наявність роботи і впевненість у завтрашньому
дні.

Для того щоб переконатися в триваючої сплячці ринку житла, досить відкрити розділ про продаж нерухомості в Благовєщенську в будь-якій газеті оголошень. Перевага такого розмаїття - великий розкид цін і можливість поторгуватися з продавцями. За деякими прогнозами, «витратити» накопичився запас квадратних метрів ринок житла Приамур'я зможе не скоро.

- На сьогодні ціни на житло впали до межі, - вважає директор агентства нерухомості «Свій юрист» Юлія Дороненко. - За кількістю угод не можна сказати, що намітилося істотне зростання. Однак активність людей все-таки є. Не забувайте, почався новий іпотечний рік, і люди «приміряються» до покупки. Що стосується купівельного буму, то якщо він і повернеться, то років через два, не раніше.

Така циклічність характерна для амурського ринку нерухомості. Ринок розвивався до 2008 року, після фінансової кризи зменшив темпи, а потім знову почав зростати. Найактивніше ціни на квартири на амурском ринку росли в кінці 2011 року і протягом 2012 року. Головною причиною тому послужив перегрів ринку через велику кількість цінних паперів - більше тисячі пайовиків «Росії» з сертифікатами. Активно розвивалися і житлові програми. Як не раз відзначали фахівці, в певний момент ринок просто перенаситився пропозицією і встав. Не виключено, що теперішній стан цієї сфери теж затягнеться на роки. Робити офіційні прогнози ріелтори не беруться, проте деякі зізнаються, що ціни на квадрати, швидше за все, рости в найближчому часі
не будуть.

- Двокімнатну квартиру з хорошим ремонтом, звичайно, не в центрі міста, зараз можна купити за 2 мільйони 800 тисяч, - ділиться думкою Андрій Кирилов, який кілька днів тому купив по іпотеці трикімнатну квартиру в Благовєщенську. - Трійка варто 3-3,2 мільйона. Багато продавців торгуються дуже серйозно, це залежить ще і від того, як довго стоїть квартира на продаж. Ті, хто майже зневірився продати житло, готові скинути навіть 500 тисяч рублів. Ті, кому гроші потрібні не терміново, не бажають зменшити і 100 тисяч.

У районах настав мертвий сезон

Перенасичений пропозиціями без попиту не тільки ринок Благовещенська, а й інших міст області. Оцінюючи ситуацію на ринку житла в кінці минулого і початку цього року, ріелтори на місцях вживають епітет «мертвий».

- Вибір квартир і цін величезний, - відзначає і. о. директора філії «Амурської нерухомості» в Райчихинского Наталія Приходько. - Ціна варіюється від 20 до 35 тисяч за квадратний метр. З нового року полягають тільки одиничні угоди по іпотеці. Хоча до 2013 року в січні покупці завжди були. У минулому році у нас, як і в Благовєщенську, протягом року падали ціни і був застій. Зараз цінник практично не змінився, а інтересу як і раніше немає.

Особливої ​​зростання продажів нерухомості в зв'язку з активним будівництвом космодрому Східний поки не відчули в Вільному. Тут нарікають на повінь - городяни почали активно продавати квартири і виїжджати з міста.

- У минулому році ціна на квартири до повені сильно не падала, вона просто завмерла на одному місці, і продажів не було, - каже ріелтор місцевого агентства «Посад» Анна Андріївна. - Після повені ціна впала в середньому на 300 тисяч, почався відтік людей. Цього року рух покупців є, але дуже повільний. Ті, хто накопичив кошти, намагаються придбати квартири, аби вкласти гроші. Купують дешеві варіанти у віддалених частинах міста за 500-600 тисяч. У середньому однокімнатна квартира в Вільному коштує 800 тисяч рублів, двокімнатна - 1 мільйон 200 тисяч. Деяке рух йде завдяки подтопленцам, яким видають сертифікати, але вони на невеликі суми. Що стосується більш дорогих квартир, угоди йдуть по іпотеці.

58 тисяч рублів - середня ціна квадратного метра на вторинному ринку в Благовєщенську

6442 квартири загальною площею 362,8 тис. Кв. метрів побудовано в 2013 році на території Амурської області

Середня ціна квадратного метра в Благовєщенську *

Центр - 62,3 тис. Руб.

Мікрорайон - 54 тис. Руб.

Віддалені райони - 50-51 тис. Руб.

Середні ціни на квартири на вторинному ринку в Благовєщенську в середині січня

Гостинка - 1,55 млн руб.

1-кімнатна квартира - 2,1 млн руб.

2-кімнатна - 3,3 млн руб.

3-кімнатна - 3,9-4,1 млн руб.

* За даними оголошень газет «Новий квартир'єри» і «Двічі два».

12 995 людей покинули Амурську область за 11 місяців 2013 року

11 696 осіб виїхали з області за 11 місяців 2012 року

11 696 осіб виїхали з області за 11 місяців 2012 року

Матеріали по темі

Купівля квартири без ризику: три корисних сервісу Ощадбанку, які захистять від шахрайства 21.03.2019, 5:15 Василь Орлов: «На будівельному ринку майже не залишилося серйозних компаній» 25.02.2019, 20:05 З видом на Китай: Благовещенська квартира увійшла в топ найдорожчих на Далекому Сході 18.02.2019, 11:33 Іпотека проти дорогих квартир: збільшення відсоткових ставок змусить продавців житла стримати апетит 17.01.2019, 7:07 «Квадратна» істерика пішла на спад: ціни на квартири в Благовєщенську перестали рости 11.01.2019, 8:06 У Благовєщенську продають котедж за 6 мільярдів рублів 12.10.2018, 15:13 Чому дорожчає «квадрат»: ціни на квартири в Благовєщенську спрямувалися вгору 02.10.2018, 7:01 Федеральні аналітики помилково записали Приамур'ї в лідери за темпами зростання цін на житло 13.03.2018, 16:01 Приамур'ї увійшло до п'ятірки найдорожчих новобудов ДФО 17.02.2018, 12:46 Мінбуд залишив без змін ціну «квадрата» в Амурській області 22.01.2018, 9:53 «Квадрат» на первинному ринку житла подорожчав в Приамур'ї на півтора відсотка 30.10.2017, 9:44

показати ще