Реклама
Реклама
Реклама

5 питань Олені Бакуменко

Керівник регіонального офісу ВТБ24 про популярність іпотеки і вкладах в юанях

Керівник регіонального офісу ВТБ24 про популярність іпотеки і вкладах в юанях

Наскільки страшна нам загроза другої хвилі світової кризи і чому жителі області не бояться займати, в нашій традиційній рубриці розповіла керуючий регіональним офісом ВТБ24 в Благовєщенську Олена Бакуменко.

Олена Вікторівна, зараз багато говорять про другу хвилю кризи. Хтось поспішає брати кредити, боячись посилення умов. На ваш погляд, до нашої області коли може докотитися відлуння фінансових негараздів?

- Чесно скажу, ми не чекаємо нічого поганого. Пам'ятаємо кризи 1998 року, потім 2008-го. Зараз є погіршення економічної ситуації за кордоном, в Росії я поки його не спостерігаю. Кризи минулих років банкірів чогось навчили, наприклад мати подушку ліквідності, - тобто у нас є кошти, якими ми зможемо скористатися в будь-якій ситуації. До речі, в 2008 році ВТБ24 один з небагатьох, хто не заморозив іпотечне кредитування. Не думаю, що може повторитися 1998 рік, коли банки взагалі не видавали грошей. Звичайно, Амурська область не зможе відгородитися від загальної ситуації в країні, світі. Але поки нічого не говорить про те, що можна чекати чогось страшного, аналітики нашого банку вважають, що передумов немає. Інакше б не було оптимістичних прогнозів про приріст нашого кредитного портфеля. Ми очікуємо, що іпотека буде рости ще більшими темпами, ніж в минулому році. Банки є індикатором економічної ситуації в країні, і зокрема - в Амурській області. І кредитування як лакмусовий папірець: якщо все погано, люди перестають брати позики, якщо ситуація стабільна - люди відчувають впевненість в завтрашньому дні, не бояться боргів. За споживчими кредитами поки ми працюємо на тих же процентних ставках, що і в минулому році. Хоча деякі банки їх почали піднімати. Насправді якщо зростає відсоткова ставка за вкладами, то слід очікувати, що слідом за нею підніметься і по кредитах. Але поки цього немає. По іпотеці ми трохи підняли процентну ставку, але зате спростили процедуру отримання і скасували комісії за видачу кредиту.

Як росте популярність кредитів на житло?

- У 2011 році банк ВТБ24 в 2,5 рази збільшив обсяг видачі іпотечних кредитів в порівнянні з 2010-м. У минулому році ми надали жителям регіону іпотечних кредитів на суму понад 570 мільйонів рублів, понад 330 сімей стали власниками нових квартир. Приблизно 50 відсотків з них придбали житло в новобудовах - у нас багато будується нерухомості. На мій погляд, це говорить про стабільність економічної ситуації в області - люди не бояться брати іпотеку, не бояться, що вони її не виплатять. У 2012 році ми очікуємо зростання цього показника в 1,5 рази. За два місяці цього року ми видали іпотечних кредитів в 1,6 рази більше, ніж за аналогічний період 2011-го. До речі, більше половини позичальників банку є учасниками регіональної програми із субсидування частини процентної ставки. Її компенсує бюджет області, якщо сума кредиту до 2 мільйонів рублів, якраз тим, хто купує житло економ-класу.

Ще одна ознака стабільності в економіці - у нас немає прострочення по іпотечних кредитах, ситуації, коли позичальників починають виселяти з придбаних в борг квартир, нам поки не знайомі. Амурчане платять стабільно. Сприяє приросту то, що ми послідовно спрощуємо процедуру іпотечного кредитування і підвищуємо доступність іпотеки. У минулому році був запущений ряд нових іпотечних програм, зокрема «Перемога над формальностями». Вона дозволяє швидко оформити кредит за двома документами протягом двох днів тим, хто має 50 відсотків від вартості житла.

А яка частка у ВТБ24 на ринку Амурської області в іпотечному кредитуванні? В якихось позиціях ви вибилися на друге місце після лідера - Ощадбанку?

- Ви майже самі відповіли на питання. В іпотечному кредитуванні наша частка становить 10,5 відсотка, і при цьому ми знаходимося на другому місці після Ощадбанку. Із залучення коштів населення ВТБ24 на третьому місці з часткою ринку 6,97 відсотка. Що стосується кредитів готівкою, частка банку - 8,4 відсотка від виданих в регіоні, тут ми четверті. ВТБ24 - великий сильний банк, федеральний, тому має можливість для конкуренції, для надання продуктів на привабливих умовах. В цілому кредитний портфель регіонального офісу банку в Благовєщенську в 2011 році перевищив 3 мільярди рублів, збільшившись в 1,5 рази. Найбільшу частку в обсязі кредитів займають споживчі кредити готівкою (50%) і іпотека (28%). Можна сказати, що вони найпопулярніші.

У жовтні ВТБ24 почав приймати вклади в юанях. Однак тільки в ряді офісів і від ВІП-клієнтів у великих сумах. В нашій прикордонній області депозити в стабільній китайській валюті, здається, виглядають привабливо. Чому їх не пропонують амурчанам?

- Так, у нас немає вкладів у юанях. На даний момент ми не працюємо з юанями - ми торгуємо готівковими доларами, євро і трохи ієнами. Головний офіс банку задавав питання, були б нам цікаві депозити в юанях, і ми відповідали - так, були б. У Благовєщенську багато хто купує цю валюту, мають юані на руках або зберігають в інших місцях, включаючи і сейфи банків. Але при всьому цьому юань - це обмежено конвертована валюта. Прийнявши гроші в готівці юанях у внесок, банк бере на себе зобов'язання видати їх клієнту в тій же валюті. Купувати їх необхідно на біржі, де в зв'язку з обмеженістю конвертації існують певні нормативи, ліміти для подібних операцій. Позначається і віддаленість від Москви. Та ж інкасація буде займати кілька днів, клієнти не готові чекати, важлива оперативність.

Зараз розглядаються різні можливості відкриття вкладів в юанях, в тому числі і в безготівковому варіанті - коли людина приходить з рублями, вони конвертуються в юані, але назад заощадження вкладник отримує знову-таки рублями. На території області, наскільки я знаю, банки не пропонують відкрити депозит в китайській національній валюті під відсоток, можна тільки покласти юані на поточний рахунок для збереження.

Те, що сьогодні немає вкладів у цій валюті - я думаю, це тимчасово. Можливо, рано чи пізно вони з'являться.

Скільки у керівника банку в гаманці банківських карт?

- У мене їх чотири. Дебетову карту використовую для гасіння кредиту - у мене, як у будь-якої нормальної людини, є кредит. Не потрібно стояти в чергах до каси, вставляю її в банкомат, вношу суму, і платіж гаситься автоматично. Є, як і у багатьох жителів Амурської області, зарплатна, по ще одній, кредитної, я розраховуюся в магазинах і на АЗС, отримуючи при цьому повернення коштів від 1 до 5%, в залежності від операції. За допомогою карти Трансаеро заробляю бонусні бали на перельоти. На території області в обігу перебуває 978 тисяч банківських карт, 77,5 тисячі емітовано банком ВТБ24. Населення Приамур'я понад 830 тисяч. У кого-то одна карта, у кого-то кілька. Заперечувати їх зручність безглуздо. Число підприємств Приамур'я, де можна оплатити товари і послуги за допомогою банківських карт, зростає. У минулому році ВТБ24 активно розвивав торговий еквайринг, збільшивши його обсяг в 4 рази. Попит зростав з боку малого бізнесу, що працює з готівкою. В цілому рівень проникнення банківських карт в нашому регіоні вже настільки високий, що навіть власнику невеликого магазину доводиться з цим рахуватися.

Досьє АП

У банківському бізнесі Олена Бакуменко близько 15 років. З 2007 року працювала в регіональному операційному офісі ВТБ24 р Благовещенська на посаді заступника керуючого. У жовтні 2010 року призначена керуючим.

цифри

У 2011 році ВТБ24 видав в 1,5 рази більше кредитів для малого бізнесу Приамур'я. Цього року експерти очікують збільшення обсягу кредитування за рахунок надання послуг підприємствам з обсягом річної виручки до 300 млн. Рублів. Раніше кредитували підприємців і юросіб, чий обсяг виручки за рік був до 90 млн.


На ваш погляд, до нашої області коли може докотитися відлуння фінансових негараздів?
Як росте популярність кредитів на житло?
А яка частка у ВТБ24 на ринку Амурської області в іпотечному кредитуванні?
В якихось позиціях ви вибилися на друге місце після лідера - Ощадбанку?
Чому їх не пропонують амурчанам?
Скільки у керівника банку в гаманці банківських карт?