Реклама
Реклама
Реклама

Інститут промислової безпеки

  1. Функції інститутів промислової безпеки
  2. Акредитація ИПБ
  3. Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:
  4. Навчання в ІПБ і його підсумки

Роботодавцю необхідний надійний партнер, який допоможе йому забезпечити дотримання всіх вимог промбезпеки на підприємстві, включаючи проведення експертизи і додаткової освіти для співробітників. Розповімо, як правильно вибрати інститут промислової безпеки.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Функції інститутів промислової безпеки

В першу чергу інститут промислової безпеки (ІПБ) цікавить нас як профільне навчальний заклад, в якому можна отримати додаткову професійну освіту або підготуватися до атестації. Це основний вид діяльності таких організацій, які пропонують навчання і сертифікацію за багатьма напрямками.

Як правило, підготовка ведеться по наступних дисциплінах:

  • Промислова безпека - підготовка фахівців і керівників із загальних і спеціальних вимог промбезпеки для складання кваліфікаційних іспитів; навчання обслуговуючого персоналу, професійна підготовка, а також підвищення кваліфікації для працівників, задіяних в обслуговуванні небезпечних виробничих об'єктів.
  • Охорона праці - навчання фахівців і глав організацій за загальними, а також галузевим вимогам ВІД; професійна підготовка, підвищення кваліфікації за робітничими професіями; спеціальна підготовка експертів по сертифікації робіт з ОП; заходи щодо спеціальної оцінці умов праці (Соуто) .
  • Енергетична безпека - навчання, підвищення кваліфікації, професійна підготовка керівників, фахівців, робітників з безпечного виконання робіт і технічного обслуговування електроустановок, теплових енергоустановок, тепломеханічного обладнання теплогенеруючих енергоустановок, теплових мереж, навчання фахівців енергозберігаючим технологіям; навчання навичкам надання першої допомоги при нещасних випадках на виробництві.
  • Екологічна безпека - курси підвищення кваліфікації для керівників та спеціалістів загальногосподарських систем управління, відповідальних за забезпечення екологічної безпеки; забезпечення екологічної безпеки при роботах щодо поводження з небезпечними відходами ; навчання робітників на право роботи з небезпечними відходами.
  • Пожежна безпека - навчання керівників, відповідальних за забезпечення пожежної безпеки , А також робітників, що виконують зварювальні та інші вогневі роботи, з пожежно-технічного мінімуму (ПТМ).
  • Управління персоналом - професійна перепідготовка, підвищення кваліфікації керівників і фахівців кадрових служб, відділів праці та заробітної плати, юридичних служб.

Як видно з цього переліку, інститути промбезпеки вкрай необхідні для якісної підготовки персоналу та дотримання вимог ПБ. Представники багатьох професій просто не можуть бути допущені до роботи, якщо не пройшли навчання в такій організації.

Крім освітніх, ці установи можуть мати інші, не менш важливі функції:

  • Послуги з ОП - проведення Спецоцінка умов праці, виробничого контролю, аудит з охорони праці, підтвердження відповідності технологічних процесів.
  • Сертифікація (в тому числі ISO), розробка технологічної документації.
  • Послуги з промислової безпеки, такі як підготовка ПЛАРН (План попередження і ліквідації аварійних розливів нафти, нафтопродуктів), ПЛА ( план локалізації і ліквідації аварійних ситуацій ), ПМЛЛПА (План заходів щодо локалізації та ліквідації наслідків аварій), План цивільної оборони, ДПБ (Декларація промбезпеки) , Розробка ПАЗ (паспорт антитерористичної захищеності), Паспорти безпеки небезпечного виробничого об'єкта, видача Дозволи на застосування технічних пристроїв.
  • Метрологічні послуги, такі як розробка АИИС КУЕ, АСУ ТП, Паспорт ОРЕ, атестація методик вимірювань, проведення метрологічної експертизи, перевірка приладів, видача Свідоцтва затвердження типу засобів вимірювальної техніки.
  • Екологічне проектування, експертиза, послуги з екологічного нормування.
  • Сертифікація медичних виробів, тобто аналіз документів, розробка технічних умов, проведення необхідних випробувань, допомога в отриманні реєстраційного посвідчення.

Такі багатопрофільні організації повинні мати у своєму розпорядженні серйозною матеріальною базою: навчальними класами, сертифікованими випробувальними лабораторіями, сучасним, високоякісним обладнанням.

Акредитація ИПБ

Для того щоб надавати ці різноманітні послуги, інститутам промислової безпеки необхідний солідний набір дозвільних документів . Перш за все, знадобиться ліцензія на право ведення освітньої діяльності. Також інститут обов'язково повинен бути внесений до реєстру акредитованих організацій, що надають послуги в галузі охорони праці. Тільки маючи відповідне повідомлення, ИПБ може надавати послуги з проведення Спецоцінка умов праці на підприємствах.

Список інших дозволів може бути дуже різноманітним:

Це лише приблизний список документів. На практиці перелік дозвільної документації може займати не одну сторінку. Вибираючи ИПБ для співпраці, необхідно перевірити її наявність по цікавить вас сфері діяльності.

Тетяна Чиркина - Головний редактор сайту Trudohrana.ru

Скачайте зразки потрібних документів, які підготували для вас наші експерти:

Порядок звернення до інституту промбезпеки

Якщо у вас виникла необхідність звернутися в одну з подібних організацій, потрібно слідувати нехитрому алгоритму. Припустимо, вам потрібно направити працівників на навчання і перевірку знань. спочатку треба вибрати галузі атестації відповідно до посадових обов'язків і повноважень співробітників. Після цього ви оформляєте технічне завдання і звернення в секретаріат інституту про направлення персоналу на навчання і перевірку знань. Як правило, у кожної установи є своя форма такого звернення, яку можна завантажити з сайту.

Далі слід вирішити фінансові питання: оплатити виставлений інститутом промбезпеки рахунок і сплатити державне мито. Потім потрібно передати оригінал звернення і копію платіжного доручення до філії або навчальний підрозділ ИПБ. Поле цього ваші працівники можуть приступати до навчання.

Після проведення перевірки знань буде проведена обробка її результатів, секретаріат навчального закладу оформить протоколи на кожного наказом Міністерства освіти України, а при необхідності оформить посвідчення.

Навчання в ІПБ і його підсумки

Акредитовані по всій формі ИПБ пропонують різноманітні форми навчання співробітників і керівників - очні або дистанційні. Число навчальних програм в деяких організаціях може становити кілька сотень. Заняття проводять досвідчені викладачі з вищою технічною освітою і педагогічною освітою. Нерідко такі освітні установи залучають до роботи професорсько-викладацький склад провідних ВНЗ.

Сучасні інститути пропонують різноманітні варіанти занять. Крім спеціалізованих навчальних класів з діючими макетами, натурними зразками, посібниками студентам доступні лабораторії, навчальні майстерні, полігони. При дистанційному навчанні акцент робиться на використання сучасних web-технологій і багатих можливостей месенджерів.

Навчання, професійна чи передатестаційна підготовка, підвищення кваліфікації - все це завершується перевіркою знань. В ході іспиту учні повинні підтвердити, що вони добре засвоїли матеріал. Якщо все пройшло успішно, то які пройшли навчання співробітники отримують відповідні посвідчення (наприклад, з охорони праці або групу допуску з електробезпеки ), Які дають їм право займатися своєю професійною діяльністю.