Реклама
Реклама
Реклама

Зарубіжні "хрущовки": що відбувається з панельними будинками в Східній Європі

Фото: ТАСС / Володимир Смирнов

З 2016 року в столиці перестануть будувати однакові житлові будинки старих серій. У грудні влада планує затвердити нові критерії до масової житлової забудови, впроваджувати які почнуть наступного року. На сьогоднішній день найбільше москвичів живуть в панельних і блокових будинках типових серій, які будувалися в столиці з 1960-х по 2000-і роки.

Найстаріші і незручні - так звані хрущовки, п'ятиповерхівки без ліфта і сміттєпроводу, переважно серій 1-335 або К-7. Втім, їх поступово зносять, замінюючи більш новим житлом.

Мережеве видання M24.ru вирішило з'ясувати, які панельні будинки будували в деяких країнах Варшавського договору і що з цими будівлями відбувається зараз.

Німецька демократична республіка (НДР)

У другій половині XX століття в НДР, як і в інших країнах Варшавського договору, зводилися цілі мікрорайони з блокових, панельних і цегляних серійних будинків. Таким чином зменшувалися собівартість і тимчасові витрати на будівництво житла. Найбільша кількість берлінських панельних багатоповерхівок було побудовано в районах Марцан, Хеллерсдорф і Хоен-Шенгаузен. У 270 тисячах типових квартир проживало близько півмільйона чоловік.

Важливо відзначити, що побудовані в 80-х роках будинки відповідали більш високим стандартам, ніж створені раніше: там були ліфти, центральне опалення, ванні кімнати, балкони. Тому вони і вважалися досить престижними. Однак після об'єднання Східної і Західної Німеччини більшу кількість жителів багатоповерхівок покинули свої будинки і знайшли квартири зручніше.

Потім в суспільстві почалося активне обговорення майбутнього цих будинків. Дослідження показали, що, незважаючи на невисоку якість і потреба в ремонті, типові багатоповерхівки можуть бути модернізовані. Та й берлінці шанобливо ставилися до таких спорудами - як до своєрідного пам'ятника соціалізму.

Починаючи з 1990 року в Німеччині діє державна програма по оздоровленню панельного житлового фонду, що передбачає реконструкцію і санацію (модернізацію) квартир в типових будинках східній частині Берліна. Так, там впорядковуються двори, будуються дитячі майданчики, створюються зелені зони для прогулянок і відпочинку. Що стосується ремонту будинків, то з 1994 року в число проведених робіт входять ремонт дахів та бетонних конструкцій, теплоізоляція, модернізація комунікацій, установка опалювальних систем з індивідуальними лічильниками і так далі.

Фото: Hubert Link / en.wikipedia.org

Для позбавлення від сірості проводиться зовнішнє оформлення будинків, наприклад, фарбування в яскраві кольори.

До падіння Берлінської стіни завдяки зусиллям Радянського Союзу, який поставив кілька домобудівних комбінатів в НДР, в східній Німеччині з'явилося багато "хрущовок". Практично відразу після об'єднання Німеччини також постало питання, що з цими спорудами робити.

Оскільки всі питання реконструкції вирішував власник, то заходи і їх результати були абсолютно різними. Можна сказати, що не було двох однакових будинків, які зазнали санації або реконструкції. Десь власник поліпшував тільки енергетичні показники будинку, а десь проводив корінну реконструкцію цілих кварталів, залучаючи зірок сучасної архітектури.

При цьому часто власники знижували поверховість будівель, змінювали планування і зовнішній вигляд, що дозволяє говорити вже про новій будівлі, а не про реконструкцію.

Польща

Польща стала однією з перших серед посткомуністичних країн, що почали кардинальну реформу житлово-комунального господарства. Однією з головних проблем польського ЖКГ була наявність величезної кількості панельних будинків, які поступово приходять в непридатність. Перші панельні будинки почали з'являтися у Варшаві ще в 1958 році, а на початку 60-х років в Польщі була прийнята програма їх масового будівництва.

Передбачалося, що здавати в експлуатацію необхідно до 220 тисяч квартир на рік. За даними останніх років, в побудованих ще за часів Польської Народної Республіки багатоповерхових будинках проживає кожен третій поляк.

Тому серед жителів панельних будинків і розвинена друга за популярністю в Польщі форма обслуговування та утримання житлового фонду - житлові кооперативи, які при всіх плюсах об'єднує один мінус - нестача коштів на капітальний ремонт будівель. Це пов'язано з тим, що державних програм дофінансування ремонтів багатоповерхових будинків в Польщі практично не існує.

Фото: travel.cnn.com/

В середині 90-х Гданськ був одним з перших міст в Польщі, де почалося облаштування спальних районів: багатоповерхівки утеплили, даху і фасади насамперед. Потім на будинках з'явилися величезні малюнки - від зображень сонечок до портрета Леха Валенси, який багато років жив в одній з гданських багатоповерхівок.

Але через хронічні заборгованостей багатьох мешканців з квартплати коштів на ремонт бракує, тому іноді все зводиться до нестандартної фарбуванні будинку.

Чехія

Мікрорайони з панелаков (так тут називають блокові будинки) є в Чехії в кожному місті. За часів будівельного буму в 70-80-ті роки більшість новобудов в Чехословаччині були зведені цим швидким і дешевим способом. А в 90-е держава передала їх в руки житлових кооперативів.

Після розпаду Радянського Союзу і ЧССР з "хрущовками" в Чеській Республіці відбулися самі разючі зміни. Місцевій владі вдалося акумулювати гроші регіональних бюджетів, Євросоюзу і власників квартир в цих будинках, за рахунок яких почалася масштабна реконструкція житлового фонду. Одноманітні панельні будинки в Чехії ніхто не вважав убогими і гідними тільки якнайшвидшого зносу.

Прага. Фото: en.wikipedia.org

В рамках реконструкції змінювалися планування, здійснювався капітальний ремонт, замінялися вікна, встановлювалися сучасні ліфти і так далі. У підсумку в 90-х більшість чеських міст, забудованих панельними будинками, нагадували величезний будмайданчик.

В результаті всіх цих робіт старих п'ятиповерхівок в їх класичному вигляді в країні майже не залишилося. Колись похмурі райони забарвилися в яскраві кольори і стали набагато привабливіше для покупців і затишніше для жителів. У той же час після закінчення модернізації виріс не тільки попит на це житло, але і його ціни. Колишні "хрущовки" тепер входять, як правило, в сегмент середнього і іноді навіть елітного житла.

У Чехії також проходить конкурс "Панелак року". Так званий додатковий стимул для збереження панельного спадщини. Один з факторів для перемоги - використання нових технологій для підігріву води та вироблення електроенергії. Але житлові кооперативи влаштовують і негласні змагання.

Наприклад, хто краще і веселіше розфарбує фасад. Так, один з панелаков в Празі отримав приз глядацьких симпатій. За падаючі кленове листя на білому тлі інтернет-користувачі назвали його найкрасивішим панельним будинком в чеській столиці.

Москва

На даний момент 95 відсотків московських квартир розташовані в панельних будинках типових серій. Однак в цій статистиці враховуються і будівлі, чий архітектурний вигляд виділяється на загальному тлі: наприклад, сталінські будинки з червоної цегли на вулиці Будівельників і будинки-вітрила на Нагатинской набережній. Справа в тому, що ці споруди, незважаючи на нестандартний вид, теж зводилися за типовими проектами.

Посилання по темі

Однак найбільше москвичів живуть в панельних і блокових будинках типових серій, які будувалися в столиці з 1960-х по 2000-і роки. Найстаріші і незручні - так звані хрущовки, п'ятиповерхівки без ліфта і сміттєпроводу, переважно серій 1-335 або К-7. Втім, їх поступово зносять, замінюючи більш новим житлом.

Всього в програму були включені тисячу сімсот двадцять дві п'ятиповерхівки. Зводили їх в 1959-1962 роках. Будинки морально і фізично застаріли, а технології, використані при їх будівництві, не дозволяють проводити реконструкції. На місці старих будинків будуватимуть сучасні житлові будинки, а також дитячі садки, школи та поліклініки.

Крім того, Москва планує відмовитися від будівництва панельних будинків старих серій до 2016 року. У стройкомплексе формується спеціальна робоча група по модернізації індустріального домобудівництва. Група буде працювати над створенням проектів привабливих та енергоефективних багатоповерхівок з більш вільним плануванням квартир. Однією з найпомітніших особливостей нових будинків стануть кольорові фасади.

сюжет: Тренди міста: все, що хвилює столицю