Реклама
Реклама
Реклама

Чи можуть звільнити вагітну жінку з роботи

  1. Права вагітної працівниці
  2. Підстави для звільнення
  3. Скорочення при ліквідації організації
  4. Звільнення за власною ініціативою
  5. Порядок звільнення за угодою сторін

Вагітна співробітниця в штаті компанії створює додаткову «головний біль» для керівництва. Їй необхідні більш гнучкі і м'які умови праці, часто потрібні лікарняні і відгули через потребу відвідування лікарів. Чи можуть звільнити вагітну, щоб уникнути можливих труднощів? Ні, тому що законодавство захищає права майбутньої матері і прописує обмежений перелік випадків, коли з жінкою можна припинити трудові відносини.

Ні, тому що законодавство захищає права майбутньої матері і прописує обмежений перелік випадків, коли з жінкою можна припинити трудові відносини

Права вагітної працівниці

Недобросовісні роботодавці помилково вважають, що вони мають право звільнити жінку «ні за що», «через вагітність». Такий шлях позбавлення від вантажу соціальної відповідальності суворо карається законодавством. Якщо колишня працівниця в судовому порядку доведе, що звільнення було незаконно, на юридичну особу накладуть штраф від 200 тис. Руб.

Чи може роботодавець звільнити вагітну, якщо вона недостатньо добре справляється з посадовими обов'язками? Ні. Законодавство встає на сторону дами «в положенні». Підставою для припинення трудових відносин не служать ні прогули, ні псування або розкрадання майна. Максимальна відповідальність, яку може понести працівниця - дисциплінарне стягнення .

Якщо під час проходження випробувального терміну жінка пред'явила керівництву довідку про вагітність, останнім позбавляється права звільнити її за невідповідність зайнятій позиції.

Якщо вагітна працює за строковим трудовим договором і пред'являє роботодавцю довідку про вагітність, той позбавляється права припинити з нею трудові відносини. Він може звільнити співробітницю не раніше, ніж через сім днів після пологів.

Вагітну робітницю можна звільнити за скороченням штатів. Якщо департамент, де трудилася жінка, реорганізують, їй повинні запропонувати іншу посаду. Якщо співробітницю не влаштує нова позиція, вона сама напише заяву про звільнення.

Підстави для звільнення

Законодавство передбачає такі підстави, що звільнення вагітної законним:

  • Власне бажання працівниці. Цей варіант може викликати питання контролюючих органів, тому що часто заяви про звільнення пишуться під тиском керівництва. Найбільш безпечним варіантом з точки зору роботодавця вважається угода сторін.
  • Ліквідація юридичної особи, в якому працювала вагітна.
  • Зміна умов роботи (переїзд, впровадження нової технології і т.д.). Фірма-наймач зобов'язана запропонувати працівниці інші посади, якщо жодна з них не підходить, трудовий договір розриваються.
  • Закінчення дії строкового трудового контракту. Якщо співробітниця представить довідку про вагітність після закінчення його дії, її не відновлять на службі.
  • Завершення терміну контракту з компанією і вихід на посаду колишнього співробітника, якого заміняла працівниця. Її повинні звільнити, якщо в компанії відсутні вакансії або їх умови не влаштовують жінку «в положенні».
  • Дискваліфікація і інші обставини, що сприяють припиненню трудових відносин і не залежать від волі сторін.

У роботодавців часто виникає питання, чи можна звільнити вагітну, якщо вона заміняла іншого співробітника, пішла у відпустку по догляду за дитиною, а в цей час на своє місце вийшов Головний спеціаліст. Суди традиційно стають на бік фірми-наймача і виносять рішення, що трудовий договір з жінкою не продовжується: на це немає підстав по ТК РФ.

Скорочення при ліквідації організації

Підставою для звільнення пані «в положенні» може служити тільки закриття підприємства, а не скорочення штату або реорганізація компанії. Датою ліквідації фірми вважається день, коли інформація про припинення її діяльності вноситься державними органами в ЕГРЮЛ.

Щоб не мати проблем з контролюючими структурами, потрібно дотримуватися всі тонкощі процедури звільнення. Вона включає наступні кроки:

  • За два місяці до передбачуваного закриття фірми потрібно довести до відома робітницю. Повідомлення готується в письмовому вигляді, факт ознайомлення підтверджується особистим підписом жінки. Один екземпляр документа залишається у кадровика, другий віддається співробітниці.
  • потрібно розрахувати вихідна допомога виходячи із середньомісячного заробітку, виплатити компенсацію невикористаної відпустки.
  • Звільнення оформляється наказом, підготовленому відповідно до вимоги ст. 81 ТК РФ. Працівниця знайомиться з ним під розпис.
  • В останній день вагітної видається трудова книжка із зазначенням, що вона звільнена згідно п.1 ст. 81 ТК РФ, довідка 2-ПДФО і інші документи на вимогу.
  • Поки жінка шукає нову роботу, колишній наймач зобов'язаний сплачувати їй допомогу (не більше двомісячного терміну).

Жінка має право не чекати закриття підприємства, а звільнитися раніше, письмово повідомивши роботодавця.

Чи має право роботодавець звільнити вагітну до закінчення двомісячного терміну? Так, якщо отримано її згоду, зафіксоване в письмовому вигляді. За невідпрацьований проміжок часу, що залишився до ліквідації фірми, виплачується компенсація, що обчислюється виходячи з розміру середньомісячного заробітку.

Після скорочення жінка не втрачає право на отримання допомоги по вагітності та пологах. Для його оформлення потрібно звернутися в управління соцзахисту.

Звільнення за власною ініціативою

Звільнення вагітної можливо в разі, якщо вона висловить бажання розірвати трудові відносини з компанією. Процедура включає наступні кроки:

  • За два тижні до дати звільнення вагітна повинна написати заяву, що відбиває її бажання покинути організацію.
  • Жінка відпрацьовує покладені 14 днів.
  • Кадровики видають наказ по формі Т-8, в якому підставою звільнення вказується отримане від співробітниці заяву (номер, дата). Працівниця знайомиться з ним під розпис.
  • В останній робочий день вагітної видається трудова книжка із записом про звільнення, 2-ПДФО і інші документи на вимогу.

Працівниця має право покинути компанію без відпрацювання, якщо на момент написання заяви вона знаходиться на лікарняному, або за домовленістю з роботодавцем.

При звільненні за власним бажанням жінка отримує заробітну плату за фактично відпрацьовані дні, грошові кошти за невикористану відпустку. Інша допомога і компенсації їй не підходять.

Найчастіше недобросовісні роботодавці змушують вагітну написати заяву про звільнення, надаючи на неї тиск. Справедливість можна відновити через суд, однак обов'язок довести факт примусу покладається на потерпілу.

Порядок звільнення за угодою сторін

Альтернатива розірвання трудових відносин з ініціативи працівниці - угода сторін. Це більш безпечний для фірми-наймача шлях, тому що ймовірність претензій з боку контролюючих органів мінімальна.

Звільнення вагітної відбувається на підставі угоди, проект якого може запропонувати будь-яка зі сторін. Документ складає в двох примірниках, підписується робітницею і керівництвом. У ньому обумовлюються значущі умови звільнення:

  • терміни відпрацювання;
  • належні жінці компенсації;
  • додаткові виплати і т.д.

Проект угоди обговорюється до тих пір, поки сторони не дійдуть згоди. Коли консенсус досягнутий, документ підписується співробітницею і представником компанії. Жінка готує заяву про звільнення за угодою з роботодавцем.

Коли настає останній робочий день, співробітниці перераховують повний розрахунок, видають на руки трудову книжку та інші документи. Для оформлення покладеного допомоги по вагітності жінці необхідно звернутися в органи соцзахисту.

Чи можуть звільнити вагітну, щоб уникнути можливих труднощів?
Чи може роботодавець звільнити вагітну, якщо вона недостатньо добре справляється з посадовими обов'язками?
Чи має право роботодавець звільнити вагітну до закінчення двомісячного терміну?