Реклама
Реклама
Реклама

Лазурний Берег: поточна ситуація на ринку нерухомості

Коротко про головне

Лазурний Берег - хедлайнер французького ринку нерухомості поряд з Парижем. Однією з головних характеристик регіону, крім його престижу і краси, є те, що він одночасно є і популярне курортне напрямок, і місце для постійного проживання. Тут можуть купувати житло як ті, хто планує переїхати до Франції на ПМЖ, так і ті, хто буде просто приїжджати сюди на літній сезон.

Нагадаємо, що в 2015-2016 ринок нерухомості Лазурного Берега і Франції в цілому знаходився в стагнації
Нагадаємо, що в 2015-2016 ринок нерухомості Лазурного Берега і Франції в цілому знаходився в стагнації. Згідно з прогнозами експертів, обсяги продажів у 2017-му в цілому по країні повинні були знизитися приблизно на 4%, але за підсумками року число угод збільшилася на 15%. Загальна кількість транзакцій склала близько 1 мільйона, хоча в рік президентських виборів, як правило, намічається спад. Що стосується цін, то в цьому році, на думку фахівців, повинна продовжитися тенденція зростання, зазначена в минулому році, - зі збільшенням середньої вартості житла на 2-4%.

Уже за підсумками перших трьох місяців 2018 року, експерти відзначають, що ринок нерухомості Лазурного Берега продовжує тренд, що намітився в минулому році: він помітно пожвавився, зросла кількість угод купівлі-продажу, більш активно йде бронювання «сезонних» об'єктів, продавці перестали завищувати ціни з прицілом на торг. Все це робить ситуацію на ринку в цілому - і цінову політику зокрема більш «здоровою» і привабливою для інвесторів, особливо на тлі історично низьких ставок по іпотечних кредитах.

За останні три роки частка зарубіжних операцій у Франції збільшилася приблизно вдвічі: так, якщо в 2014-му році на іноземців довелося близько 10% із загального числа транзакцій, то в 2017-му ця цифра становила вже приблизно 20%. Цей позитивний тренд говорить про зростання впевненості покупців і загальному підйомі, який спостерігається на ринку нерухомості країни.

Чому Лазурний Берег?

Лазурний берег здавна приваблював людей для життя своїм чудовим географічним розташуванням, красою природи, м'яким кліматом, розвиненою інфраструктурою. Звідси - рукою подати до будь-якої точки Європи, в тому числі і завдяки розташованому в Ніцці другому найбільшому аеропорту Франції. З інвестиційної точки зору наявність такого великого аеропорту гарантує не тільки стабільну прибутковість, але і зростання вартості нерухомості.

Після того як британці зародили моду на тутешні місця ось уже понад 200 років тому, сюди стала приїжджати на відпочинок інтелігенція, аристократія європейські і російські монархи, письменники, поети і музиканти. І за ці два століття мало що змінилося. Привабливість Лазурного Берега нітрохи не стала менше з роками - скоріше навпаки. Сьогодні Лазурний Берег є улюбленим місцем покупки нерухомості з боку європейців: тут є великі діаспори датчан, німців, голландців. Пенсіонери з північної Європи дуже люблять французьку Рів'єру за м'який клімат. Як і у всіх країнах світу, зростає число покупців з Китаю, а також Японії та США. Хоча попит з боку росіян дещо знизився в останні роки, тут також проживає велика російськомовна спільнота.

Лазурний Берег цікавий не тільки з точки зору «відпочинку по вищому розряду», але і для комфортного життя, навчання, роботи, занять спортом, оздоровлення та лікування. Тут є чудові міжнародні школи, університет, бізнес-коледж, відкритий великий інноваційний хаб в місті Софія-Антиполіс. Слава лікарняних комплексів Лазурного Берега привертає сюди все більше знаменитостей.

Сьогодні регіон активно розвивається - модернізується його інфраструктура, транспортні розв'язки, будуються нові вокзали, створюються зони інноваційного розвитку територій.

Лазурний Берег і іноземний попит

Експерти відзначають, що сьогодні змінюється і портрет покупця, що здобуває нерухомість на Лазурному Березі : Спостерігається активна переорієнтація в бік придбання інвестиційних об'єктів. Найчастіше іноземці шукають тут таке житло, яке можна використовувати і для відпочинку на Рив'єрі, і для здачі в оренду.

Серед росіян стала затребувана комерційна нерухомість, особливо активно цікавляться розвитком бізнесу тут «місцеві» російські, які свого часу придбали нерухомість для відпочинку або навчання дітей і «прижилися». За останні роки російська діаспора на Лазурному Березі значно зросла: ринок попиту і пропозиції на різні види послуг і сервісу неухильно зростає. Ресторани, косметичні та перукарські салони, дискотеки і магазини продуктів, студії йоги і малювання, будівельні компанії і дизайн, коучинг і персональний розвиток - у всіх сферах життя на Лазурному Березі можна знайти пропозиції на російській мові.

Де купувати?

Для людей, які хочуть приїжджати на Лазурний Берег на відпочинок і віддають перевагу тишу і красу дикої природи і місцевий колорит, експерти рекомендують так звані «гірські села»: Туретт-сюр-Лу, Вальбонн, Ванс, Файянс і безліч інших. А для тих, хто любить активну міське життя - великі за місцевими мірками міста, такі як Ніцца, Канни, Антіб. Хоча потрібно віддати належне французької інфраструктурі - не має значення, будете ви жити в Ніцці з населенням 340 000 чоловік або в Вансе, де 20 000 жителів, все «блага цивілізації» будуть однаково доступні.

Купівля нерухомості «під себе» залежить виключно від особистих переваг. Варто враховувати звичний для себе спосіб життя і ту інфраструктуру, яка йому відповідає. Так, якщо ви любите ходити по ресторанах і не сідайте за автомобіль, то покупка однозначно рекомендується в большом городе - Ніцці, Каннах, Антібах. Якщо є діти, то потрібно вибирати райони з максимально підходящими їхньому віку освітніми або вищими навчальними закладами.

Елітна і найліквідніша нерухомість Лазурного Берега - це кілька районів Канн : Набережна Круазетт, Шеман-де-Коллін з прекрасними видами міста і горбистий Супер-Канн. Кап д'Антіб, або Мис Антіба, - курорт, улюблений російськими олігархами. Сильні світу цього також люблять купувати нерухомість в невеликому мальовничому містечку в районі Ніцци - Кап-де-Ніцца. Також це міста Больє і Кап-Ферра, де купують житло представники Росії та країн колишнього СРСР, Кап д'Айі і Монако. В інших районах Рив'єри також продається ексклюзивна нерухомість, але саме ці місця користуються найбільшим попитом покупців. Варто відзначити, що в районі Сан-Тропе житло купують в основному североевропейци: вони люблять, більш незайману природу, що панує тут.

«Свіжоспечений» пенсіонерів на Лазурному Березі приваблює перш за все зручною комфортним життям без турбот. Їм відмінно підійде Ніцца з її прекрасною інфраструктурою, відмінною транспортною системою, а також багата культурна та розважальна життя.

Активні і сучасні молоді люди, самотні і з сім'єю, також можуть знайти своє щастя на Лазурному Березі: в Ніцці, Каннах, Антібах відносно багато місць для навчання, роботи і організації бізнесу. Також є школи і різні клуби для навчання і розвитку дітей.

ціни

Франція - це стабільні інвестиції в ринок нерухомості. Ціни на елітну нерухомість в Парижі і на Лазурному Березі впевнено «тримають» свої позиції навіть в момент кризи, не падаючи в ціні.

У найпрестижніших районах, наприклад, на знаменитій набережній Круазетт в Каннах, вартість нерухомості може становити від € 10 000 до € 25 000 за квадратний метр. Ціни будуть нижчими, якщо купується нерухомість під реновацію. В одному з найбільш елітних місць узбережжя - на Кап-Ферра продаються найдорожчі вілли. Так, місцевий ринок нерухомості «прикрашає» Вілла Леопольда, вартість якої оцінюється в кілька сотень мільйонів. Середня ціна вілли в цьому районі становить від € 4-5 млн, але цілком може досягти декількох десятків мільйонів.

Трохи менше «топові» квартали пропонують і менш дорогі об'єкти, ціни на які будуть починатися від € 5000 до € 10 000 за «квадрат». Так, в Ніцці, апартаменти площею 100 кв. м в новому елітному комплексі із закритою територією, полем для гольфу, оливковим гаєм і басейном на території, а також панорамним видом на море і терасою 70 кв. м коштують € 1,6 млн.

На Лазурному березі можна зустріти цілком гідне житло і в доступному ціновому діапазоні. Так, за сприяння професійного агентства нерухомості двокімнатну квартиру площею 50 кв. м з великою терасою, в центрі Ніцци, всього в п'яти хвилинах ходьби від моря, сьогодні можна купити за € 185 000.

Варто відзначити, що при виборі як ексклюзивних об'єктів, так і тих, що стоять цілком доступно, необхідно обов'язково звертатися в надійне агентство нерухомості. Професійний агент завжди запропонує оптимальний варіант. Наприклад, порадить не купувати будинок з просторішою площею, але розташований в «недосконалому» районі, що безпосередньо вплине на ліквідність об'єкту. Або, навпаки, при пошуку більш бюджетного житла допоможе вибрати гідний район.

Оренда

Прибутковість від оренди у Франції становить в середньому близько 4% річних. Як і всюди в світі, вартість довгострокової і сезонної оренди сильно відрізняється, що варто мати на увазі при плануванні інвестицій. Наприклад, квартира з двома спальнями в центрі Ніцци подобово може здаватися за ціною від € 60 до € 120 в залежності від сезону - і близько € 900 складе ціна довгострокової оренди від року. Експерти відзначають, що сьогодні орендарі стали набагато більш вимогливі до сервісу. Тому розумні інвестори і надійні агентства нерухомості роблять акцент на тому, що якість наданого ними сервісу при оренді житла - стоїть на першому місці.

Кілька порад експерта всім, хто подумує про покупку житла на Лазурному Березі

1. Як для оренди, так і для покупки нерухомості обов'язково звертайтеся в надійне агентство нерухомості, яке спеціалізується саме на місцевому ринку. Дії агентства застраховані, воно не тільки може, а й повинна захищати покупця.

2. Перед покупкою обов'язково ознайомтесь із загальною ситуацією на ринку нерухомості обраного регіону і пам'ятайте, що ціна може залежати від маси деталей, включаючи вулицю, на якій розташований будинок.

3. Обов'язково приїжджайте на місце і вивчіть привабливі для вас райони. Ніколи не купуйте нерухомість «віддалено»!

4. При виборі об'єкта відштовхуйтесь від його місця розташування, ваших уподобань і цілей. Уявіть собі, що ви вже живете в цьому регіоні і прокладете свої маршрути, а потім оцініть, чи дійсно обрана нерухомість їм відповідає.

5. Обов'язково вивчіть перспективи розвитку регіону - де будуватимуть станції громадського транспорту, як влада має намір покращувати прилеглу місцевість і т.д.

6. За допомогою вашого агента розберіться в місцевій політиці: у мерії є багато способів показати, які жителі міста цікаві. Якщо це збігається з вашим профілем, то це хороша передумова.

Портал HomesOverseas. ru дякує за допомогу в підготовці статті Ірину Дюпор (Immoconcept) і Cергея Кагзванцяна ( David & Partners ).

HomesOverseas.ru

Чому Лазурний Берег?
Де купувати?