Реклама
Реклама
Реклама

Ліквідація фірми, юридичної особи, способи, терміни

  1. Ліквідація підприємств ЧУП, ТОВ, ЗАТ Ліквідація підприємства - це припинення діяльності підприємства...
  2. Обов'язки ліквідатора
  3. Особливості припинення діяльності індивідуального підприємця (ІП)
  4. Хто не може бути ліквідатором?

Ліквідація підприємств ЧУП, ТОВ, ЗАТ

Ліквідація підприємства - це припинення діяльності підприємства без переходу його прав і обов'язків у порядку правонаступництва до інших осіб.

Тут ми говоримо про порядок та процедури ліквідації підприємств у формі ЧУП, ТОВ, ЗАТ за рішенням засновників, власників майна, за рішенням реєструючого органу або за рішенням суду.

Процедура ліквідації підприємства в даному випадку регулюється Положенням про ліквідацію (припинення діяльності) суб'єктів господарювання, затвердженого Декретом Президента Республіки Білорусь №1 від 16.01.2009г.

Просимо не плутати ліквідацію підприємства за Декретом №1 з ліквідаційним виробництвом в рамках процедури економічної неспроможності (банкрутства).

Процедура ліквідації фірми

Процедура ліквідації фірми стала простіше: термін для проведення перевірки державними органами (податкова інспекція, ФСЗН, Белгосстрах, митні органи) встановлено в межах 30 робочих днів з моменту повідомлення цих органів виконкомом про початок процедури ліквідації. Таким чином, власникам тепер не потрібно роками чекати проведення перевірки. Процедуру ліквідації фірми реально провести за 2,5 - 3 місяці. Окремо варто розглянути як ліквідувати фірму з боргами

Починається процедура ліквідації юридичної особи з прийняття рішення про ліквідацію. Для прикладу, якщо рішення про ліквідацію ТОВ приймають:

  1. власник майна, засновники ТОВ - це ліквідація ТОВ в добровільному порядку
  2. реєструючий орган - це ліквідація ТОВ за рішенням реєструючого органу
  3. економічний суд - це ліквідація ТОВ за рішенням економічного суду

Обов'язки ліквідатора

  1. розмістити відомості про те, що підприємство знаходиться в процесі ліквідації
  2. розглянути вимоги кредиторів. Термін пред'явлення вимог кредитора - 2 місяці з моменту публікації на сайті журналу «Юстиція Білорусі» відомостей про прийняття рішення про ліквідацію
  3. реалізувати майно підприємства, що ліквідується
  4. вжити заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості
  5. скласти проміжний ліквідаційний баланс
  6. задовольнити вимоги кредиторів в порядку черговості, передбаченої законодавством. Якщо грошових коштів і майна не достатньо для задоволення вимог кредиторів, ліквідатор зобов'язаний протягом місяця з моменту складання проміжного ліквідаційного балансу направити в економічний суд заяву боржника про економічну неспроможність (банкрутство)
  7. повернути майно, або грошові кошти засновникам
  8. Увага! Відомості про ліквідацію (припинення діяльності) суб'єктів господарювання, порядку пред'явлення вимог кредиторів розміщується на офіційному сайті Міністерства юстиції Республіки Білорусь і в журналі «Юстиція Білорусі». Відомості про ліквідованих суб'єктів господарювання доступні необмеженому колу осіб.

З моменту початку процедури ліквідації підприємства, операції по рахунку підприємства, що ліквідується припиняються. Виняток становлять операції, спрямовані на завершення процедури ліквідації підприємства.

Власникам, засновника підприємства при прийнятті рішення про ліквідацію підприємства необхідно перевірити чи включено підприємство в координаційний план контрольної (наглядової) діяльності, інакше ліквідація підприємства не можлива до проведення і завершення планової перевірки.

Процедура ліквідації підприємства завершується, а підприємство визнається ліквідованою з моменту прийняття реєструючим органом рішення про внесення запису до ЄДР про виключення підприємства з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та індивідуальних підприємців Республіки Білорусь.

Процес ліквідації підприємства в кожному конкретному випадку індивідуальний. Іноді виявляються обставини, які говорять про необхідність проведення в відношенні підприємства (юридичної особи) процедури банкрутства. В цьому випадку не обійтися без послуг антикризового керуючого.

Альтернативним варіантом ліквідації підприємства може бути його продаж або реорганізація .

Особливості припинення діяльності індивідуального підприємця (ІП)

Відносно індивідуального підприємця (ІП) термін «ліквідація» не застосовується. Індивідуальний підприємець не ліквідується, а припиняє діяльність.

Діяльність індивідуального підприємця (ІП) може бути припинена з підстав, передбачених Положенням про ліквідацію суб'єктів господарювання, а також у зв'язку з анулюванням державної реєстрації в якості індивідуального підприємця

Документальне підтвердження факту смерті фізичної особи, зареєстрованої як індивідуального підприємця (ІП), є підставою для внесення запису до ЄДР юридичних осіб та індивідуальних підприємців про виключення індивідуального підприємця

Порядок припинення діяльності індивідуального підприємця схожий з порядком ліквідації юридичної особи.

Хто не може бути ліквідатором?

Головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) не може бути власник унітарного підприємства, засновник фірми, товариства, керівник, якщо це ліквідується, має заборгованість (не залежно від особистості і статусу кредитора). У разі виявлення заборгованості протягом місяця необхідно замінити ліквідатора (голови ліквідаційної комісії) на незалежне обличчя.

Законодавство встановлює до кандидатури голови ліквідаційної комісії (ліквідатора) певні вимоги для ліквідатора - фізичної особи та керівника організації ліквідатора - юридичної особи:

  • громадянство Республіки Білорусь або постійне проживання на території Республіки Білорусь
  • досягнення повноліття
  • наявність повної дієздатності
  • наявність вищої освіти, переважно юридичну або економічну
  • досвід роботи на посаді фахівця, керівника структурного підрозділу, заступника керівника, керівника або індивідуального підприємця не менше 3 років
  • відсутність судимості за злочини проти власності та порядку здійснення економічної діяльності

Додаткова вимога для ліквідатора - юридичної особи: наявність в штаті не менше двох працівників за основним місцем роботи (за винятком керівника).

Хто не може бути ліквідатором?