Реклама
Реклама
Реклама

Хто на дачу, хто - в садовий будиночок

Нарешті встановилися по-справжньому літні дні. Тепло, сонячно. Що негайно спричинило за собою і помітне збільшення «пасажиропотоку» в приміських видах транспорту - електричках, автобусах. Які вже скучили по теплу, городяни масово «рушили на природу» - хто на дачу, хто - в садовий будиночок. Хто на відпочинок, а хто - на «грядки». Для останніх це час, який, як то кажуть, «рік годує». І в цьому плані ніякої різниці - дачник ти або власник садового будиночка - немає. Нарешті встановилися по-справжньому літні дні

Дача в Мінській області Це підтверджує і законодавство. « дача - капітальне будова (будівля), розташоване в дачному кооперативі і призначене для відпочинку, сезонного або тимчасового проживання ». «Садовий будиночок - капітальне будова (будівля), розташоване в садовому товаристві і призначене для відпочинку, сезонного або тимчасового проживання». Як бачимо, практично повна ідентичність. Але чому, в такому випадку, визначення два, і кожне - самостійне?

Справа в тому, що, незважаючи на практично повну тотожність цих понять, між дачею і садовим будиночком все-таки є і певні відмінності. У чому вони виражаються? Але про це трохи пізніше. А поки що небагато про те, що все ж між ними спільного. Як дача, так і садовий будиночок не призначені для постійного проживання. А тому за місцем знаходження в них ніхто не зареєструє. Заняття в них (оскільки і дача, і садовий будиночок призначені саме для проживання) будь-якої підприємницької діяльністю виключається.

А що можна зробити, так це оформити на дачу або садовий будиночок технічний паспорт, зареєструвати їх в агентстві по державної реєстрації та земельного кадастру і отримати свідоцтво про державну реєстрацію власності на капітальну будівлю. В такому випадку об'єкту буде присвоєно інвентарний номер. Саме після державної реєстрації дача, садовий будиночок визнаються нерухомим майном. Нарешті, як одне, так і інше будова об'єднує міцна, скажімо так, зв'язок із землею, тобто, під тим і іншим є заглиблений в землю і виконаний з довговічних матеріалів фундамент.

А тепер, як і було обіцяно вище, поговоримо про відмінності. Почнемо з того, що земля повинна використовуватися тільки за призначенням. І якщо земельна ділянку надано «під дачу», то саме дача там і повинна будуватися. При цьому господар зовсім не зобов'язаний там вирощувати щось, хоча має на це право. У той час як на землі, виділеній для колективного садівництва, потрібно займатися саме розведенням садових культур. Тому як це є основною ознакою цільового призначення та цільового використання таких земельних ділянок. Однак це не виключає можливості будівництва на частині ділянки садового будиночка для проживання і господарських споруд.

Коротше, земельну ділянку (про що, до речі, вже згадувалося вище), що надається під дачу, повинен мати цільове призначення "для дачного будівництва», а ділянку, на якому можна буде побудувати садовий будиночок - «для колективного садівництва». Використання даних земельних ділянок за іншим цільовим призначенням (будівництво житлового будинку, ведення підсобного або фермерського господарства) виключається.

Буде доречним відзначити, що «ліченими» по всій республіці можна назвати дачні кооперативи, в яких об'єднані земельні ділянки, надані для дачного будівництва. Зате тисячами вимірюється в Білорусі кількість садівничих товариств, на території яких знаходяться земельні ділянки, призначені для колективного садівництва. А значить, необхідною умовою отримання земельної ділянки і в тому, і в іншому випадках є наявність садівничого товариства або дачного кооперативу і членство в них.

Тут, до речі, до місця згадати про будиночок в селі. Незважаючи на якусь зовнішню, скажімо так, схожість, правовий статус його, причому істотно, відрізняється від правових статусів дачі та садового будиночка. І головна відмінність в тому, що цільове призначення земельної ділянки, що надається для будинку в селі - саме будівництво і (або) обслуговування житлового будинку. Його розміри в сільських населених пунктах, селищах міського типу - від 0,15 до 0,25 гектара включно (на одного члена садівничого товариства, дачного кооперативу розміри ділянок відповідного цільового призначення не можуть перевищувати 0,15 гектара).

Різняться вони і місцем розташування. Сільський будинок знаходиться на території сільського населеного пункту. У той час як території садівничого товариства і дачного кооперативу населеними пунктами не є.

Нарешті, в технічному паспорті, виданому на будинок в селі, буде записано «одноквартирного житлового будинку», а не «садовий будинок» або «дача».

Ось і виникає питання: а чому б не «наділити», скажімо так, статусом житлової садибної забудови і дачні ділянки і садові товариства, т. Е. Визнати дачі житловими будинками? Питання для кого-то може здатися «дивним» і навіть недоречним. Але це дивлячись як для кого. Навряд чи воно викличе захоплення у тих, до кого дійшла інформація про рішення Конституційного суду сусідньої держави, за яким росіянам дозволено реєструватися на дачах (а чим ми гірші?). Там навіть в Держдуму внесли законопроект про переведення всіх дач і дачних ділянок в категорію земель населених пунктів. Думаю, таку ідею підтримають і власники побудованих на дачних і садових ділянках котеджів, в яких можна комфортно жити цілий рік, і часто за всіма параметрами вони перевершують сільські будиночки.

«Дивним» і «недоречним» питання це не здався і Мінбудархітектури, інакше навряд чи б там стали його розглядати. Правда, проаналізувавши забудову території садових товариств і дачних кооперативів, прийшли до висновку, що питання обговорювати, звичайно, можна, але робити якісь конкретні практичні кроки в цьому напрямку поки що передчасно. Оскільки, і це головне, житлові садибні масиви не відповідають нормам житлової садибної забудови за такими параметрами, як забезпеченість комунікаціями і мінімальної соціальною інфраструктурою. Немає там в доступній близькості ні магазинів, ні дитячих садків, ні шкіл, ні поліклінік.

Яких величезних витрат зажадає спроба привести такі масиви до норм індивідуальної житлової забудови хоча б тільки з благоустрою та приведення в пристойний вигляд зборів? Що інакше як «дрібницею» у порівнянні з пристроєм доріг, протипожежних розривів, інфраструктури, комунікацій і т.п. і не назвеш.

Та й самі-то дачні будиночки ... Побудовані в більшості своїй з доступних матеріалів, вони не більш ніж споруди, але ніяк не житлові будинки. Багато ділянок не перевищують чотирьох-п'яти соток, в кооперативах і товариствах масово урізалися дороги - місцями пожежної машині не проїхати. Зрештою, щоб людина могла зареєструватися за місцем проживання, необхідний поштову адресу, якого у дач також немає. А присвоєння його - це ціла процедура.

І з цими висновками не можна не погодитися. Поки для подібних змін час ще не настав. Але питання, проте, з повістки не знімається.

Звичайно, для тих, хто вже володіє будиночком в селі, дачним або садовим ділянкою, ця інформація не стане якимось, скажімо так, одкровенням. А ось для тих, хто ще тільки мріє про подібні придбання, може виявитися корисною при виборі відповідного варіанту.

Е.Кузнецова.

08.06.2016

переглядів: сьогодні 5, за останні 7 днів 26, за місяць 97

Коментарі:

Матеріали номера 23/2016

Але чому, в такому випадку, визначення два, і кожне - самостійне?
У чому вони виражаються?
Визнати дачі житловими будинками?
А чим ми гірші?
Яких величезних витрат зажадає спроба привести такі масиви до норм індивідуальної житлової забудови хоча б тільки з благоустрою та приведення в пристойний вигляд зборів?