Реклама
Реклама
Реклама

Українців надмірно обтяжують угодами на обробку персональних даних - омбудсмен

Лутковська зазначила, що закон передбачає зміну системи.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зазначає, що українців переобтяжують згодами на обробку персональних даних.

Як передає кореспондент УНІАН, в коментарі журналістам під час міжнародної конференції про захисту персональних даних вона зазначила, що з 1 січня 2014 року розпочинається компетенція уповноваженого ВР з прав людини як наглядового органу за захистом прав осіб при обробці персональних даних.

Лутковська додала, що в самому законі передбачені зрушення в цій системі. "Скасовано як така реєстрація баз персональних даних. Є тільки нотифікація тих баз персональних даних, які стосуються дуже чутливих проблем конкретної особи і відповідно тільки вони підлягають нотифікації ", - сказала омбудсмен.

Читайте також: В Україні немає гарантій захисту персональних даних - правозахисник

Лутковська додала, що реєстр, який буде вестися на сайті уповноваженого, буде абсолютно відкритим для того, щоб кожна людина мала можливість, поспілкувавшись з оператором обробки персональних даних, перевірити ці дані.

Крім того, зазначила Лутковська, якщо раніше Державна служба захисту персональних даних більше концентрувалася на питанні технічного захисту персональних даних, то зараз більше уваги буде приділятися саме захист прав людини при обробці персональних даних.

"У мене викликає занепокоєння, коли зараз згоду на обробку персональних даних необхідно давати при кожному буденному дії, що здійснюється людиною", - сказала Уповноважений і навела приклади, що зокрема це відбувається при зверненні за медичною допомогою, отриманням субсидій, дипломів про освіту або коштів при народженні дитини.

Лутковська висловила думку, що це "переобремененіе сьогоднішньої ситуації згодою на обробку персональних даних".

"Частина з цих вимог на згоду на обробку персональних даних, мені здається, просто не потрібна. І в зв'язку з тим, що у нас ще і суспільство не дуже готове до застосування цього законодавства, і суспільство не зовсім розуміє, що таке обробка персональних даних, відповідна особа може відмовитися від обробки і відповідно йому можуть відмовити в наданні того, на що він має право ", - сказала Лутковська.

Також під час конференції, відповідаючи на питання про те, чи не порушує закон про Єдиний демографічний реєстр права людини, Лутковська зауважила, що до нього ще не прийняті ніякі підзаконні нормативно-правові акти.

"У зв'язку з цим говорити може або не може закон порушувати права людини, думаю рано", - сказала вона і додала, що спочатку потрібно буде подивитися на систему реалізації даного закону і ступінь доступності персональних даних відповідно до підзаконними нормативно-правовими актами.

Тільки після цього, зауважила Лутковська, можна говорити про порушення або непорушення прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter