Реклама
Реклама
Реклама

Експлуатація літій іонних акумуляторів ноутбуків

  1. ефект пам'яті
  2. Як уникнути ефекту пам'яті акумуляторів на основі нікелю
  3. Про літієві акумулятори
  4. нагрівання акумулятора
  5. Як виконати калібрування акумулятора (повний розряд)
  6. Як довго зберігати акумулятор
  7. Чи потрібно брати запасну батарею

У даній статті я детально розпишу всі нюанси використання літієвих акумуляторів. З матеріалу ви дізнаєтеся про ефект пам'яті, вплив перегріву, нюанси використання акумулятора, як виконувати калібрування і про програму BatteryCare, що дозволяє контролювати цикли розрядки батареї і оптимізувати її використання.

Тепер приступимо до розбору теми «Експлуатація літій іонних акумуляторів ноутбуків». До речі, зовсім недавно я писав статтю про те, чому батарея підключена і не заряджається у ноутбука . Там я теж згадував BatteryCare і з цього вийшла ця стаття.

ефект пам'яті

Існує міф, що при неповній зарядці акумулятора він віддає енергію тільки до моменту (відсотка заряду), який він запам'ятав. Насправді, це явище може бути застосовано тільки для старіших акумуляторів на основі нікелю, наприклад, нікель-кадмієві або нікель-метал-гидридні, для літієвих воно взагалі не діє, до них відносять: літій-іонні і літій-полімерні. Таким чином, повна зарядка або розрядка батареї для літієвих акумуляторів не буде особливо корисною, а про це ми поговоримо нижче.

Як уникнути ефекту пам'яті акумуляторів на основі нікелю

Є так звана «тренування» акумуляторів, яка має на увазі заряд пристрою до максимальної місткості, і навпаки, повної розрядки. Таким чином, колишня ємність батареї може відновитися.

Це цікаво: Чи варто виймати батарею ноутбука при роботі від мережі

Про літієві акумулятори

Тут є кілька нюансів, що стосуються конструкції батарей. По-перше, в пристроях встановлений контролер, що стежить за зарядом і розрядом батареї, а значить, він не дасть їй перезарядитися або навпаки. Як показує практика, навіть наявність контролера не завжди рятує, тому слід звернути увагу на наступні застосовні дії:

  • Спробуйте Не розряджайте до мінімуму і не доводьте пристрій до стану, коли ноутбук виключиться.
  • Незалежно від контролера сильний перезаряд може нашкодити літієвим батареям.
  • Тренування повного заряду / розряду для літієвих акумуляторів марна, тому залиште цю затію. Чому? Дивимося пункти вище.
  • Є думка, що зміна атмосферного тиску впливає на ємність батареї, тобто вона зменшується.
  • Використовувати для зарядки акумулятора тільки рідний блок живлення, так як, використовуючи інший ви можете пошкодити батарею.
  • Варто зауважити, що у літієвих акумуляторів є так званий «ефект старіння», це означає, що термін роботи його може закінчитися через пару років, незалежно від використання.

Варто зауважити, що у літієвих акумуляторів є так званий «ефект старіння», це означає, що термін роботи його може закінчитися через пару років, незалежно від використання

нагрівання акумулятора

Наприклад, якщо зарядити акумулятор на 100% і не відключати від зарядки, то батарея перестане отримувати енергію від зарядки, тому нагрівання не буде. Звичайно, це нормально при вимкненому ноутбуці, або при легкій роботі, коли він не нагрівається.

Коли ноутбук перегрівається, а блок живлення увімкнений у розетку, то це не дуже добре впливає на літієві акумулятори.

Щоб застерегти батарею від перегріву, можна використовувати ноутбук таким чином, щоб він не нагрівався понад 40 або перегрів 50 градусів. При інтенсивному використанні і нагріванні понад 60 градусів, акумулятор слід вийняти з гнізда, а блок живлення залишити підключеним.

Щоб знизити нагрів батареї на основі літію, раджу використовувати охолоджуючі підставки для ноутбуків.

Це цікаво: Як перевірити стан акумулятора на ноутбуці?

Як виконати калібрування акумулятора (повний розряд)

Деякі ноутбуки в BIOS мають параметри, що дозволяють повторно калібрувати акумулятор. Ця дія означає повний розряд і наступний повний заряд батареї. Щоб калібрувати датчик, потрібно виконати 30 циклів розряду і заряду.

Іноді неправильна калібрування призводить до того, що значення заряду виявляються помилковими. Іншими словами, якщо ви бачите, що заряду залишилося 20%, то насправді його може бути набагато менше і пристрій просто вимкнеться.

Що таке цикли розрядки і заряду акумулятора? Це використання всього заряду батареї, іноді не повністю.

А тепер подивимося, як виконати калібрування акумулятора. Для цього вам доведеться встановити утиліту BatteryCare . Після установки дотримуйтесь таким ось діям:

Тепер в програмі ви можете бачити рівень зносу, який буде, швидше за все, вище, ніж був. Це тому, що після калібрування показуються істинні значення. Показник зносу не є натяком на те, що акумулятора скоро прийде кінець, насправді цей показник покликаний показувати більш точні значення відсотка заряду.

Як довго зберігати акумулятор

Для зберігання батареї протягом тривалих періодів часу, її зарядна ємність повинна складати близько 40%, а зберігає треба в місці, де сухо і свіжо. Можна зберігати навіть у холодильнику при температурі від 0 до 10 градусів, але сам акумулятор повинен бути ізольований від будь-якої вологості.

Ще раз нагадаю, що тепло для літієвих батарей є найлютішим ворогом, а значить, потрібно знизити вплив тепла на пристрій, особливо в літні спекотні дні.

Чи потрібно брати запасну батарею

Що стосується літієвих акумуляторів, то це розумно тільки при погіршенні стан поточної. Я вже вище сказав, що незалежно від того, чи використовують батарею чи ні, є певною термін зберігання, наприклад, 3 роки. Невикористання купленої батареї призведе до її деградації, а для відновлення доведеться використовувати вищевказані методи. Якщо звичайно, це допоможе.

Крім того, при покупці батареї ви повинні звернути увагу на дату виготовлення.

висновки

Отже, експлуатація літій іонних акумуляторів ноутбуків дуже важлива річ, на яку варто звертати уваги. Мало користувачів знає, про правильну роботу з акумуляторами. Сьогодні ви дізналися про вплив повно заряду і розряду, ефектів пам'яті і старіння і калібрування за допомогою BatteryCare.

Якщо вам сподобалася ця стаття або є додаткова інформація, якої ви хочете поділитися, розкажіть про неї в коментарях.

Це цікаво: Як продовжити роботу акумулятора ноутбука?

Чому?
Що таке цикли розрядки і заряду акумулятора?