Реклама
Реклама
Реклама

Які батареї опалення краще для квартири

  1. Особливості систем центрального опалення
  2. тиск
  3. теплоносій
  4. температура
  5. гідроудари
  6. особливості вибору
  7. Які батареї краще
  8. Найкращі радіатори для квартири
  9. Можна ставити, але з умовами
  10. підсумки

Вибір радіаторів в квартиру обумовлений умовами їх експлуатації. У більшості випадків квартири підключені до системи центрального опалення. Тому доводиться враховувати ті умови, які є в цих мережах.

Особливості систем центрального опалення

При виході європейських виробників на наш ринок їм доводиться значно змінювати конструкції існуючих моделей або розробляти спеціально нові, посилені. А все тому, що умови експлуатації дуже важкі. І те обладнання, яке у них працює десятиліттями, у нас виходить з ладу через кілька опалювальних сезонів.

І те обладнання, яке у них працює десятиліттями, у нас виходить з ладу через кілька опалювальних сезонів

Вибір радіатора для квартири - неплостая завдання

тиск

Перш за все, потрібно враховувати такий параметр, як тиск в системі. Воно залежить від поверховості будинків: в п'ятиповерхівках це звичайно це 5-7 Бар, в дев'яти дванадцяти поверхових будинках вже солідніше: 10-12 Бар, в висотках ще більше.

Є ще таке поняття, як обпресувальний або перевірочне тиск. Воно перевищує робоче на 30-50% і створюється перед опалювальним сезоном для перевірки герметичності і працездатності системи.

Вибираючи, які радіатори поставити в квартиру, обов'язково звертайте увагу на ці параметри. Заявлені виробником характеристики, повинні бути, як мінімум, не менше робочого і обпресувальні тиску для вашого будинку.

теплоносій

Ще важливо враховувати стан теплоносія. У центральному опаленні протяжність мереж складає десятки кілометрів. Устаткування, яке в них коштує, постійно іржавіє, від нього відвалюються частинки проржавілого металу. Крім того під час проведення ремонтних робіт в систему потрапляє окалина, стружка, пісок і інші більш-менш великі предмети. Все це мчить потоком теплоносія. Тому в централізованому опаленні краще не ставити опалювальні прилади з вузькими прохідними каналами - висока ймовірність того, що вони заб'ються. Або ставити на вході в радіатор фільтри, але тоді доведеться їх регулярно чистити.

Або ставити на вході в радіатор фільтри, але тоді доведеться їх регулярно чистити

Протяжність мереж центрального опалення - десятки кілометрів. Труби і арматура в них постійно іржавіють

Другий показник якості теплоносія - його воднева активність або показник кислотності Ph. Найкращий варіант - нейтральний показник: Ph в районі 6,5-7,5. У таких системах працювати можуть будь-які радіатори. Але цього можна досягти, напевно, тільки в індивідуальних системах. А в централізованих системах буває теплоносій з показником від 5 до 11. Тому і цю характеристику потрібно мати на увазі. Вимоги до теплоносія повинні бути присутніми в технічних даних опалювального приладу. Там обов'язково буде і воднева активність теплоносія.

Ще на що потрібно знати про вашу систему, так це відкритого або закритого вона типу. Системи закритого типу ганяють по колу один і той же обсяг теплоносія. Це добре тим, що розчинений у воді кисень, через деякий час вступає в реакції з елементами системи. У теплоносії він тоді відсутня або міститься в дуже незначних кількостях. Це добре тим, що знижується швидкість корозії всіх елементів опалення. У відкритих же відбувається постійне надходження кисню з повітря. Для таких систем підбирати потрібно радіатори спеціально: мало хто може довго працювати в таких умовах.

температура

Ще один параметр, якому потрібно приділити увагу - це максимальна температура. В основному всі радіатори можуть працювати з теплоносієм, нагрітим до 100-110oC. Вам буде потрібно дізнатися, до яких температур нагрівають вашу мережу в найхолодніші періоди, і орієнтуватися на цю цифру.

Вам буде потрібно дізнатися, до яких температур нагрівають вашу мережу в найхолодніші періоди, і орієнтуватися на цю цифру

Хоч параметри системи контролюються, трапляються і ідроудари, і перевищення порогового значення температури

гідроудари

До всіх цих «приємним» моментам потрібно додати ще один: гідроудари. Вони трапляються, якщо засувка закривається занадто різко. Ще гідроудари бувають, якщо в системі накопичується велика кількість повітря і ця бульбашка «проштовхується» через систему, а за ним слідом йде теплоносій. Такі короткочасні але різкі зміни можуть вивести з ладу арматуру або навіть самі опалювальні прилади.

особливості вибору

Всі ці параметри, звичайно, важливі. Але не варто брати моделі з великим запасом за допомогою одного з параметрів. Коштують вони пристойно дорожче, а ситуацію не врятують. Зараз пояснимо.

Почнемо з тиску. Сьогодні, напевно, немає жодної батареї, яку приєднують безпосередньо до труб. Практично завжди присутні хоча-б запірні крани (кульові) і відведення повітря . Але вся арматура розрахована максимум на 10-12 Бар. Сенс брати радіатор, який може витримати 22-24 Бар, якщо все одно він перестане працювати при 15 Бар - арматура вийде з ладу. Якщо у вашому будинку тиск робочий - до 9 Бар, беріть і радіатори, які можуть працювати при таких параметрах. Немає сенсу переплачувати за непотрібний запас міцності. Він все одно не буде гарантією працездатності системи.

Найпотужніший - не означає - найкращий

Приблизно така ж ситуація з потужністю: більшість виробників прагнуть якомога вище задерти цю планку. Але для нормального мікроклімату в приміщенні, батарея повинна перекривати не менше 70-75% ширини віконного отвору. Тільки тоді тепле повітря від батареї і холодний від вікна, будуть рівномірно перемішуватися, в кімнаті не буде зон з різною температурою і скло не буде «потіти».

5-6 потужних секцій, хоч і видадуть, можливо, необхідну кількість тепла, але при цьому комфорту чекати не варто. З цієї причини краще поставити 8-10 секцій з меншою потужністю, але щоб вони займали необхідну площу, правда коштувати це буде більше.

Велика потужність потрібна на Півночі. Там навіть такі радіатори стоять з 10-16 секцій: температури низькі, і при не дуже хорошій теплоізоляції потрібно заповнення великої кількості тепла.

Чого слід остерігатися, так це того, що теплоносій виявиться невідповідним по кислотності: він просто роз'їсть стінки або місця зварювання і з'явиться текти. Це той випадок, коли перестраховуватися варто.

Це той випадок, коли перестраховуватися варто

Так відбувається поступове накопичення відкладень в радіаторах

Варто підвищити надійність і за допомогою фільтра, який буде додатково видаляти суспензії на вході в радіатор. Це важливо, якщо стоїть опалювальний прилад з вузькими колекторами. Але тут потрібно пам'ятати, що кожне з пристроїв (крани, фільтри і т.д.) знижує інтенсивність теплового потоку. Тому всі фільтри доведеться регулярно чистити, промивати сітки.

І ще. Буває, що після установки фільтра в кімнаті стало значно холодніше. Мабуть система розбалансувалася настільки, що теплоносій просто не може пройти в радіатор. Вихід: або зняти фільтр, або поставити пристрій більшого діаметра (через перехідники).

Які батареї краще

З усього сказаного вище, зрозуміло, що в системах централізованого опалення працювати нормально можуть далеко не всі радіатори.

Найкращі радіатори для квартири

У будинках невеликої поверховості це - чавунні радіатори . Але не лякайтеся. Чавунні - це не тільки ті, які ми пам'ятаємо ще з дитинства. Сьогодні є і чавунні радіатори в сучасному стилі, і в стилі ретро і модерн. А ще їх можна фарбувати в будь-який колір, і є моделі для підлогової установки. Загалом, вибір широкий.

Загалом, вибір широкий

Це теж чавунні радіатори, тільки зроблені в сучасному стилі

Але чавунні батареї мають обмеження по робочому тиску: більшість працює при 8-10 Бра, а деякі ретро моделі - до 5-6 бар. Так що жителям висоток вони не підходять.

У висотках можна ставити біметалічні радіатори. Вони мають робочий тиск 16-26 Бар (в залежності від моделі та виробника). Але тут потрібно бути уважними: вони бувають двох видів - частковий і повний біметал. У часткового зі сталі зроблені тільки вертикальні колектори, у повного - і горизонтальні і вертикальні. Які надійніше? Скінчено, повний біметал (але ви пам'ятаєте, про надмірне запасі надійності?).

Детальніше про типи біметалевих радіаторах читайте тут .

За тиском біметал може стояти скрізь. Але ось за станом теплоносія, потрібно звернути увагу на Ph. Якщо він не вище 8-9, і не нижче 6, то ставити можна звичайну сталь. Якщо кислотність вище або нижче, доведеться купувати повний біметал з колекторами з нержавіючої сталі. Такі радіатори робить Nova Florida, Kalidor, Radena . Вони нормально працюють в системах з водневої активністю до 12, тобто, будь-хто.

Вони нормально працюють в системах з водневої активністю до 12, тобто, будь-хто

Біметалічні радіатори складаються з сталевого каркаса і алюмінієвих ребер, наплавлених на нього

Можна ставити, але з умовами

За умови, що якість теплоносія буде задовольняти вимогам (Ph 7-9) будуть непогано себе вести литі алюмінієві радіатори (посилені) . У них широкі вертикальні колектори, а деякі фірми роблять їх у формі широкого еліпса, що додає надійності і підвищує робочий тиск.

Якщо хочете в квартиру поставити сталеві трубчасті радіатори, ваша система повинна бути закритою, і в ній повинна бути ступінь деаерації (видалення повітря). При таких умовах сталь відпрацює гарантійний термін. Сподіватися при цьому на багаторазове його перевищення не варто: 5-10 років для стали в наших мережах - це межа.

Але є деякі моделі, яким і наш теплоносій образ не лякайтесь. У кампанії Zender є модель Charleston Pro . Вона зсередини покривається якимись розчинами, які утворюють нерозчинну у воді захисну плівку. Вони можуть стояти при будь-якому теплоносії: Ph від 5 до 12, ненормований кількість кисню, температура до 110oC. Кампанія дає гарантію 15 років.

Сталеві панельні радіатори можна ставити при тій же водневої активності, але ще в теплоносії не повинно бути часток: можуть забитися. Як варіант, можна поставити на вході фільтр, але чим це загрожує - вже писали. Це - найбільш ризикований варіант з усіх.

Сталеві панельні радіатори в квартирі - великий ризик

Небажано ставити мідь. Ні мідні ні мідно-алюмінієві в централізованих мережах довго не живуть. А коштують пристойно. Так що з ними ризикувати небажано.

Є і ще одні варіант, але вже саморобний - це зварені регістри з труб . Вимоги до теплоносія тут, в принципі, такі ж, як і у сталевих радіаторів. Але стояти вони можуть довше: роблять регістри з більш товстостінних труб, що продовжує термін їх експлуатації. А естетична складова - це вже справа інша.

підсумки

За численними відгуками і характеристикам можна зробити однозначний висновок, що кращі радіатори опалення для квартири - чавунні і біметалічні. Установка інших - ризикована справа.

Які надійніше?
Але ви пам'ятаєте, про надмірне запасі надійності?