Реклама
Реклама
Реклама

суб'єкти банкрутства

  1. слово закону
  2. Класифікація суб'єктів банкрутства
  3. кредитори
  4. Дивіться відео про борги при банкрутстві
  5. боржники
  6. Права та обов'язки сторін

У Російській Федерації сукупність правових норм що регулюють юридичні взаємини неспроможності, тобто банкрутства відносно новий напрямок в системі правового координування. Практичне застосування їх в стосунках серед юридичних осіб викликано потребою регулювання і вдосконалення ринкової економіки.

Неспроможність і неплатоспроможність відносяться до явищ, які характеризують стан господарюючих суб'єктів, які опинилися у вкрай неблагополучну ситуацію. Юридична сутність банкрутства полягає в тому, що господарюючий суб'єкт не в змозі виконати покладені на себе грошові зобов'язання за збігом які не сприяють успішності обставин.

слово закону

слово закону

Основа нормативно-правових актів банкрутства юридичних осіб представлена ​​розгалуженою системою нормативних актів різного рівня. Правові норми, що характеризують неспроможність юросіб наведені в Цивільному кодексі РФ і законах, що мають федеральне значення.

Серед діючих законодавчих актів Федеративний закон «Про неспроможність (банкрутство)» займає особливе положення. Він був виданий на початку 1998 року, але за ці роки в нього були введені поправки.

У ньому визначено основи, що дозволяють визнати в юрособу банкрута, координує розпорядок реалізації процедури неспроможності суб'єкта, затверджує умови заходів, покликаних унеможливлювати неспроможність боржника.

Виходячи з його вказівок, процедура банкрутства поділяється на окремі етапи:

  • зовнішнє управління;
  • санація або фінансове оздоровлення;
  • конкурсне виробництво.

До того ж він встановлює інші види взаємин, які супроводжують нездатність боржника виконати повністю вимоги, пред'явлені кредиторами. Встановлений законодавчими актами правовий статус для осіб, які беруть безпосередню участь в конкурсному виробництві, залежить від безлічі факторів.

До них відносяться:

  • характер правомочностей;
  • конкретний етап процедури банкрутства, його пріоритетні цілі;
  • особливості неспроможності окремих категорій, віднесених до розряду боржників.

У чинному законодавстві детально описані суб'єкти справи про банкрутство, даються роз'яснення та індивідуальна характеристика учасників процедури, встановлюються їх права і обов'язки, регламентується правове становище.

В їх число входять:

  • боржником може стати будь-яка юридична особа. Його неспроможність полягає в нездатності реалізувати своєчасно вимоги за зобов'язаннями, виставлені кредиторами і сплатити обов'язкові платежі в бюджет і соціальні фонди;
  • кредитор це особа, яка має право витребувати виконання майнових зобов'язань у боржника;
  • арбітражний керуючий, який призначається для здійснення процедури, наприклад, тимчасовий або конкурсний керуючий;
  • уповноважений орган за вимогами, складеним по обов'язкових платежах.

У ньому визначено особливості банкрутства окремих видів суб'єктів, в число яких входять містоутворюючі підприємства, кредитні організації, сільськогосподарські освіти, суб'єкти природних монополій та організації забудовників.

У справі по їх банкрутства учасниками процедури є:

  • органи самоврядування регіонального та місцевого значення;
  • органи федерального значення, що призводять до виконання вказівки влади і відповідного суб'єкта Федерації;
  • особа, уповноважена за проведення фінансового оздоровлення.

До кожного суб'єкту окремої категорії застосовуються індивідуальні заходи, що враховують їх особливе становище, специфіку сфери діяльності, характер належного їм майна і наслідки банкрутства.

Нова редакція закону ввела положення, за яким за невиконання обов'язків по здійсненню оплати обов'язкових платежів податкові служби, соціальні фонди будуть розцінюватися кредиторами. Але вони будуть виступати в якості суб'єктів публічно-правових відносин, які здійснюють свої функціональні обов'язки.

Суб'єкт, який оголосив себе банкрутом безпідставно, ризикує понести відповідальність. Читайте, що таке кримінальне банкрутство .

Фінансовий ризик банкрутства - це небезпечна ситуація для підприємства. Дізнайтеся. які ще існують небезпеки для підприємства.

Держава буде вважатися рівноправним учасником всієї процедури. У уповноважених органів всіх рівнів з'являється можливість брати діяльну участь в зборах, проведеному кредиторами та інших процедурах банкрутства з правом голосу.

Потрібно відзначити, що законом не передбачається задоволення вимог в першу чергу з податків і інших платежів, що належить до категорії обов'язкових.

У той же час законодавча база про неспроможність стає однією з найбільш динамічно удосконалюються. У неї вносяться поправки, продиктовані постійно мінливих умов економіки країни, що сприяють формуванню найбільш ефективної і справедливої ​​моделі процедури банкрутства.

Класифікація суб'єктів банкрутства

Класифікація суб'єктів банкрутства

кредитори

У Федеративній законі наводиться класифікація учасників справи про банкрутство, яка дозволяє чітко усвідомити їх роль в процедурі. За його вказівками положення кредитора при проведенні процедури банкрутства буде залежати від характеру правовідносин, які є підставою освіти вимог, які кредитор пред'являє боржникові.

За нормами закону кредитори розділені на групи за критеріями, до яких відносяться:

  • займаний статус - конкурсний і позаконкурсний кредитор;
  • ступінь участі в процедурі - активні та пасивні кредитори;
  • демонстрована ініціатива - кредитор-заявник і кредитор, який не має права звернення з позовною заявою;
  • черговість задоволення вимог - кредитори першої та наступних черг.

До конкурсних кредиторів відносять осіб, які мають певні вимоги до боржника, пов'язаних з грошовими зобов'язаннями та обов'язками. Крім тих, хто представляє уповноважені органи, громадян, яким боржник зобов'язаний виплатити грошові кошти за заподіяну їхньому життю чи здоров'ю шкоду, моральну шкоду.

Позаконкурсними або пасивними кредиторами є засновники, які позбавлені права пред'явлення вимог до боржника у справі, відкритого через його банкрутства.

Дивіться відео про борги при банкрутстві

Пред'являються кредиторами вимоги, підлягають задоволенню відповідно до черговості, встановленої законом «Про неспроможності». Виходячи з нього, кредитори діляться на черговиків і не черговиків, вимоги яких задовольняються в залежності від можливостей боржника.

У свою чергу кредиторів, що входять в число нечерговиків ділять на:

  • осіб, яким виплата заборгованостей проводиться без черги, наприклад, виплата громадянину за заподіяну його здоров'ю шкоду;
  • кредиторів, кому кошти відшкодовуються після погашення всіх наявних заборгованостей. До них відносяться засновники юрособи, кредитори третьої і наступних черг, які пред'явили свої претензії після того, як був закритий реєстр вимог.

Класифікація кредиторів здійснена для визначення обсягу їх повноважень і ступеня впливу на долю боржника в подальшому.

Щоб уявити і захистити інтереси кредиторів скликаються збори кредиторів, з їх числа обирається комітет кредиторів. Дані дії здійснюються після того, як суд з арбітражу винесе своє рішення про відкриття справи щодо банкрутства юрособи. На зборах кредиторів можуть брати участь конкурсні кредитори з правом голосу, уповноважені державні органи, пасивні кредитори, представники боржника та його засновники.

Основним завданням комітету кредиторів є здійснення контролю, над діяльністю арбітражного керуючого.

Він реалізовує повноваження, які йому надає збори кредиторів.

боржники

боржники

Під боржником мається на увазі сторона, що має грошові зобов'язання, яка зобов'язана відшкодувати кошти кредитору в терміни, встановлені законом.
У процедурах неспроможності боржника відводиться одна з ключових ролей в законодавчих актах, який наділяється широким спектром методів, які захищають його від недобросовісних кредиторів. Однак він обмежується в можливостях, що дозволяють ухилиться від виконання своїх зобов'язань.

Боржники згідно з нормами законодавчих актів діляться:

  • юридична особа, що підлягають ліквідації внаслідок відсутності коштів на погашення заборгованостей крім державних установ;
  • фізична особа, зареєстрована як ІП;
  • керівник фермерського господарства, що займається господарською діяльністю не утворюючи юридична особа, але визнаний підприємцем.

Права та обов'язки сторін

Права та обов'язки сторін

Конкурсні кредитори на відміну від інших кредиторів наділяються діючими нормами великими обсягами правочинів, такими як:

  • беруть безпосередню участь у проведенні процедури банкрутства;
  • мають право звернення до арбітражного суду з позовом;
  • на зборах мають право брати участь в голосуванні, де обговорюються питання про господарську діяльність боржника.

Кредитор зобов'язаний оформити позов відповідно до загальних правил, встановлених законом.

У його зміст включається:

  • реквізити арбітражного суду, куди надається позов;
  • офіційні дані боржника, його кредитора, включаючи юридичну адресу;
  • обсяг вимог, пред'явлених кредитором;
  • величина процентних нарахувань, штрафів, пені.

До того ж кредитор повинен обґрунтувати свої вимоги і надати суду докази, документи, що засвідчують визнання боржником зазначених претензій.

Якщо кредиторів у боржника кілька, то вони мають право звести вимоги в одну заяву.

Але на ньому необхідно поставити підписи всім кредиторам. Конкурсний кредитор має право, що дозволяє йому подати заяву по закінченню місяця з дня, коли боржнику був пред'явлений виконавчий лист судового пристава.

Збори кредиторів має виключні права, які укладені:

  • в прийнятті рішень про введення і зміну термінів здійснення окремих етапів процедури, про направлення звернення до арбітражного суду, щоб він відкрив конкурсне виробництво;
  • у формуванні вимог, яким повинні відповідати кандидатури арбітражних керуючих;
  • в схваленні плану роботи, представленого зовнішньому керуючим і введенні змін в нього, заходів по санації, схеми, по якій проводиться відшкодування боргів;
  • в підборі кандидатури реєстроутримувача, саморегулівної організації, з членів якого обираються керуючі;
  • в ратифікації рішення для укладення мирової угоди;
  • в констатуванні резолюції про створення комітету кредиторів, встановлення кількості учасників, обрання членів до його складу, завершення його діяльності до покладеного терміну.

Боржник має право подати до арбітражного суду позовну заяву про банкрутство в добровільному порядку, внаслідок чого може бути порушено справу про банкрутство.

Підставою служить невиконання грошових зобов'язань і невиконання обов'язків, пов'язаних з оплатою обов'язкових платежів до соціальних фондів та податкової служби.

Фінансова неспроможність чревата негативними наслідками. Дізнайтеся, в чому полягає банкрутство фірми .

Газета Комерсант публікує відомості про банкрутство. Дивіться, як слід подавати інформацію .

Якщо підприємство вживає заходів щодо запобігання банкрутству, ймовірність кризи знижується. Методи і способи в статті .

В обов'язки боржника входить подача позову до арбітражного суду, якщо:

  • відшкодування вимог кредиторів тягне за собою неможливість виконання боржником в повному обсязі зобов'язань, обов'язків, які на нього покладені в результаті цивільного обороту, обумовленого договорами;
  • загальними зборами засновників або керівним органом було вирішено про подачу в суд з арбітражу заяви, щоб його офіційно визнали неспроможним з подальшим закриттям і припиненням господарської діяльності;
  • подальша економічна діяльність стає неможливою або ускладнюється внаслідок звернення про накладення стягнення на його майно;
  • в інших ситуаціях, наприклад, якщо в ході ліквідації боржника визначена неможливість повного погашення заборгованостей кредиторам.

Правильний розподіл ролей і виконання кожної з них своїх обов'язків сприяє швидкому проходженню процедур. Чи вдасться залагодити конфлікт і погасити заборгованості - залежить від зовнішніх і внутрішніх обставин підприємства.