Реклама
Реклама
Реклама

Практика застосування законодавства про банкрутство

  1. Загальний опис програми
  2. Інформаційні партнери
  3. Цільова аудиторія
  4. Лектори
  5. програма
  6. Умови участі
  7. знижки
  8. Умови оплати
  9. Форма навчання
  10. Оформлення результатів навчання
  11. Розміщення іногородніх учасників
  12. Вимоги до слухачів
  13. Ліцензія
  14. Місце проведення
  15. Програми за схожою тематикою

Дати проведення:

Додати в календар (0) Місто проведення: Москва

Тип програми: Короткострокове підвищення кваліфікації
Формат програми: Денний

Загальний опис програми

Як відомо, законодавство про банкрутство перебуває в стані перманентного реформування і є однією з найбільш складних областей права. Законодавчі новели та судова практика відкривають нові можливості, ставлять актуальні питання, а іноді створюють і серйозні проблеми. Все це вимагає від юристів, що працюють в сфері банкрутства, постійної уваги і регулярного поновлення наявних знань, а від юристів, які тільки починають працювати в цій галузі, досить серйозних зусиль для отримання комплексного уявлення про банкрутному праві.

Учасники даної програми підвищення кваліфікації зможуть поспілкуватися з провідними експертами в області банкрутства, задати свої питання і отримати інформацію про саму останньої судової практиці і проектах реформування законодавства, а також комплексно підвищити рівень своїх знань в області банкрутства.

Юристам, досвідченим в області банкрутства і прагне розібратися в тонкощах найбільш гострих питань банкротних права на більш глибокому рівні, рекомендується участь в семінарі "Субсидіарна відповідальність у разі банкрутства: новели законодавства та актуальна судова практика" і семінарі "Оскарження угод на підставі Закону про неспроможність (банкрутство): практичні та проблемні аспекти".

Інформаційні партнери

Цільова аудиторія

Юристи, практикуючі в області ведення судових суперечок і застосування законодавства про банкрутство, арбітражні керуючі

Лектори

Витрянский Василь Володимирович
заслужений юрист РФ, д.ю.н., заступник Голови ВАС РФ (у відставці)

Єгоров Андрій Володимирович
к.ю.н., перший заступник керівника Дослідницького центру приватного права ім.С.С.Алексеева при Президентові РФ, директор і професор Російської школи приватного права, головний редактор журналу «Арбітражна практика», член робочої групи з підготовки реформи ГК РФ

Зайцев Олег Романович
к.ю.н., консультант Дослідницького центру приватного права ім. С.С. Алексєєва при Президентові РФ, керівник банкротних клубу, до 2014 р провідний радник Управління приватного права ВАС РФ

Міфтахутдінов Рустем Тімуровіч
к.ю.н., доцент Дослідницького центру приватного права ім. С.С. Алексєєва при Президентові РФ

Суворов Євген Дмитрович
к.ю.н., магістр приватного права, державний радник юстиції 3-го класу, викладач кафедри цивільного права Московського державного юридичного університету ім. О.Е. Кутафина (МДЮА), партнер Юридичної фірми «Сінум АДВ»

Юхніна Олексій Володимирович
к.ю.н., Директор з розвитку проектів ЗАТ "Інтерфакс"

програма

1. Загальні положення законодавства про банкрутство.

Поняття неспроможності (банкрутства), ознаки банкрутства. Умови звернення із заявою про банкрутство. Грошове зобов'язання для цілей застосування законодавства про банкрутство, визначення його розміру і складу. Збори кредиторів. Порядок ведення реєстру вимог кредиторів. Комітет кредиторів, проведення його засідань. Огляд змін, внесених до Закону про банкрутство федеральним законом від 29.12.2015 № 391-ФЗ.

2. Процесуальні питання розгляду справи про банкрутство в суді.

Процесуальні особливості розгляду справ про банкрутство на всіх його етапах (коментар постанови Пленуму ВАС РФ № 35 від 22.06.2012). Підвідомчість і підсудність справ про банкрутство. Процедура порушення справи. Рекомендації з оформлення заяв про банкрутство. Визначення осіб, які мають право на звернення до суду із заявою про визнання боржника банкрутом. Порядок прийняття заяви арбітражним судом. Відмова у прийнятті заяви, залишення заяви без руху, повернення заяви, припинення провадження у справі і залишення заяви без розгляду. Призупинення та припинення провадження у справі. Підготовка справи до судового розгляду. Ухвалення судом заходів забезпечення вимог кредитора. Процесуальні особливості оскарження ухвал суду в рамках справи про банкрутство. Процесуальні аспекти розгляду справи на всіх його етапах.

3. Порушення справи про банкрутство з ініціативи боржника.

Новели законодавства. Процесуальні особливості порушення справи про банкрутство за заявою боржника. Випадки обов'язковості подачі заяви про банкрутство. Відповідальність керівництва боржника за порушення вимоги про подачу заяви про банкрутство. Роль учасників (засновників, власника майна).

4. Порушення справи з ініціативи кредитора, уповноваженого органу.

Новели законодавства. Різне правове становище різних груп кредиторів. Вимоги до заяви про визнання боржника банкрутом. Особливості розгляду справ в разі кількох заяв про визнання боржника банкрутом.

5. Правовий статус арбітражного керуючого.

Зміни в порядку вибору арбітражного керуючого в залежності від особи, що ініціює банкрутство боржника. Нові підстави для відмови в затвердженні арбітражного керуючого судом. Права і обов'язки арбітражного керуючого, зміни законодавства в частині витребування інформації (відомостей). ЕФРСБ. Винагорода арбітражного керуючого (постанова Пленуму ВАС РФ від 25.12. 2013 № 97). Відповідальність арбітражного керуючого, в тому числі відшкодування їм збитків з урахуванням змін, внесених Законом від 29.12.2015 № 391-ФЗ. Процедура і підстави відсторонення арбітражного керуючого. Контроль і нагляд за діяльністю арбітражного керуючого. Актуальні правові питання функціонування СРО.

6. Встановлення вимог.

Встановлення розміру вимог кредиторів з урахуванням змін законодавства. Заперечення боржника, кредиторів, арбітражного керуючого за вимогами кредиторів.

7. Поточні платежі.

Кваліфікація вимог. Порядок виконання поточних зобов'язань, черговість, суперечки, в т.ч. з урахуванням змін, внесених Законом від 29.06.2015 № 186-ФЗ.

8. Обов'язкові платежі.

Поняття. Порядок кваліфікації, встановлення і виконання. Питання оподаткування при реалізації конкурсної маси з урахуванням змін, внесених Законом від 24.11.2014 № 366-ФЗ. Податкове агентування, ПДФО, внески на обов'язкове соціальне страхування.

9. Витрати по справі про банкрутство, розподіл витрат.

Витрати у справі про банкрутство (в т.ч. на оплату послуг фахівців), стягнення їх з заявника. Поняття і склад витрат по справі про банкрутство. Ліміти обсягу видатків на залучених осіб. Визнання витрат необгрунтованими: порядок і наслідки. Зміни, внесені федеральним законом від 29.12.2015 № 391-ФЗ.

10. Заставні кредитори. Особливості правового становища кредиторів з договорів поручительства.

Статус і переваги заставних кредиторів в справі про банкрутство, встановлення заставних вимог. Порядок реалізації предмета застави, права заставодержателя, в т.ч. з урахуванням змін, внесених Законом від 29.12.2014 № 482-ФЗ. Особливості правового становища кредиторів з договорів поручительства, коментар до постанови Пленуму ВАС РФ від 12.07.2012 № 42.

11. Застосування законодавства про виконавче провадження на стадії банкрутства.

Наслідки введення процедури спостереження, фінансового оздоровлення, зовнішнього управління і конкурсного провадження відносно боржника за виконавчим провадженням. Особливості виконання поточних зобов'язань. Арешти майна боржника, зняття і накладення, в т.ч. з урахуванням останньої судової практики.

12. Субсидіарна відповідальність осіб, контролюючих боржника (в т.ч. керівників і акціонерів (учасників)).

Поняття контролюючого боржника особи. Порядок залучення до відповідальності керівників та осіб, що контролюють діяльність компанії-банкрута. Підстави притягнення до субсидіарної відповідальності. Виконання ухвали про притягнення до субсидіарної відповідальності, продаж вимоги. Перспективи подальшого розвитку даного механізму захисту прав кредиторів. Адвокатська практика залучення керівників і засновників боржника до субсидіарної відповідальності. Коментарі до останньої судової практиці.

13. Оскарження угод на підставі ФЗ «Про неспроможність (банкрутство)».

Нове в порядку оскарження угод, уповноважені на оспорювання особи. Поняття підозрілої угоди та критерії підозрілості. «Період підозрілості». Переважне задоволення. Можливість оскарження дій по виконанню зобов'язань. Коло угод, які можуть оскаржуватися. Звичайна господарська діяльність. Несумлінність контрагента по угоді (в т.ч. кредитора), питання доведення. Рівноцінні термінові угоди. Виконання кредитних зобов'язань (в тому числі в рамках кредитної лінії, овердрафту тощо). Наслідки визнання угоди недійсною. Процесуальні особливості розгляду заяви про оскарження угод. Питання публікації відомостей про подачу та результати розгляду заяв про оскарження угод.

14. Процедура спостереження.

Підстави введення спостереження з урахуванням уточнення законодавства і призначення тимчасового керуючого. Правові наслідки введення спостереження (неприпустимість заліку, виплати дивідендів, фікція настання терміну погашення зобов'язань боржника для цілей участі в справі про банкрутство та ін.). Права і обов'язки тимчасового керуючого. Процедура взаємодії з керівництвом боржника. Відсторонення керівництва боржника. Організація перших зборів кредиторів. Оцінка результатів проведення процедури спостереження, звіт тимчасового керуючого з урахуванням уточнень законодавства.

15. Зовнішнє управління.

Порядок введення зовнішнього управління і призначення розпорядника майна. Затвердження плану зовнішнього управління. Правові наслідки введення зовнішнього управління. Мораторій на задоволення вимог кредиторів. Відмова від укладених боржником угод. Скорочення штату на стадії зовнішнього управління. Продаж частини майна або підприємства боржника (порядок оцінки, проведення торгів і ін.). Права і обов'язки розпорядника майна. Затвердження звіту зовнішнього керуючого в суді. Продовження зовнішнього управління. Розрахунок з кредиторами. Новели законодавства в частині заміщення активів. Новели законодавства в частині встановлення вимог кредиторів.

16. Конкурсне виробництво.

Порядок прийняття судом рішення про визнання боржника банкрутом. Відкриття конкурсного виробництва. Процедура призначення конкурсного керуючого. Правові наслідки відкриття конкурсного виробництва. Конкурсна маса. Порядок оцінки майна боржника при банкрутстві. Соціально-значуща майно. Черговість задоволення вимог кредиторів. Оформлення завершення конкурсного виробництва.

17. Продаж майна боржника.

Новели законодавства (кілька учасників в публічній пропозиції). Роль і статус операторів електронних майданчиків. Порядок продажу майна боржника (аукціон, прилюдна пропозиція). Оскарження торгів. Типові зловживання в процедурі проведення торгів. Продаж предмета застави.

18. Мирова угода.

Процедура оформлення мирової угоди. Різні варіанти умов мирових угод. Особливості оформлення мирової угоди на різних стадіях банкрутства. Умови затвердження мирової угоди. Правові наслідки затвердження мирової угоди. Можливість відмови в затвердженні мирової угоди. Процедура і підстави розірвання мирової угоди. Перспективи введення захисту досудових мирових угод. Зміни, внесені Федеральними законами від 29.12.2014 № 482-ФЗ, від 29.06.2015 № 154-ФЗ.

19. Особливості банкрутства окремих категорій боржників.

Особливості банкрутства містоутворюючих організацій. Специфіка банкрутства і новели законодавства щодо банкрутства деяких інших категорій боржників (забудовників, в т.ч. з урахуванням змін, внесених Законом від 29.12.2015 № 391-ФЗ, стратегічних підприємств, суб'єктів природних монополій та ін.). Специфіка банкрутства відсутніх і ліквідованих боржників, новели законодавства.

20. Банкрутство громадян.

Ключові положення параграфа про банкрутство громадян. Підвідомчість і підсудність. План реструктуризації боргів громадянина (умови застосування процедури, підготовка проекту, порядок прийняття рішення зборами кредиторів, твердження (відмову в затвердженні) судом, зміна, скасування і т.п.). Визнання громадянина-підприємця банкрутом і введення реалізації майна громадянина. Реалізація майна (склад майна, порядок реалізації), розрахунки з кредиторами. Мирова угода в справі про банкрутство громадянина. Звільнення від зобов'язань. Особливості банкрутства індивідуальних підприємців. Коментар до постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 13.10.2015 №45.

Умови участі

вартість

32900 руб. (ПДВ не обкладається на підставі пп.14 п.2 ст.149 Другої частини НК РФ).

знижки

На оплату участі в семінарах діє система знижок. Детальніше дивіться тут

Умови оплати

Обов'язкова попередня реєстрація.
Після реєстрації Інститут направляє по електронній пошті договір для узгодження. По завершенні реєстрації учасник отримує:
- посилання на рахунок до оплати (при оплаті юридичною особою), або
- посилання на квитанцію для оплати через Ощадбанк або банківським переказом з рахунку платника і посилання на сторінку для онлайн-оплати банківською картою (При оплаті фізичною особою).
Оплата здійснюється безготівковим переказом, за допомогою оплати через Ощадбанк або банківською картою. При оплаті безготівковим переказом або через Ощадбанк необхідно вислати Інституту копію платіжного документа по електронній пошті.

Форма навчання

Навчання проходить в денний час протягом зазначених термінів проведення. Детальна погодинна програма навчання розсилається зареєстрованим учасникам за тиждень до його початку.

Оформлення результатів навчання

Після закінчення програми слухачі проходять підсумкову атестацію отриманих знань і при успішному її проходження отримують посвідчення про підвищення кваліфікації. При непроходження атестації слухач отримує довідку про проходження програми.

Розміщення іногородніх учасників

Вартість проживання в готелі в ціну не входить. Для бронювання номера учасники можуть скористатися послугами спеціалізованого туристичного агентства

Вимоги до слухачів

Для участі в курсі підвищення кваліфікації обов'язкова наявність вищої освіти.
Для формування особової справи слухача необхідно надати наступні документи:
- копія диплома про вищу освіту
- копії паспорта (перших двох сторінок і сторінки з діючою відміткою про реєстрацію)

Ліцензія

Навчання проводиться на підставі ліцензії на право ведення освітньої діяльності № 036727 від 03 листопада 2015 р

Місце проведення

Готель "Академічна"

м Москва, Донська вул., буд.1 (Проїзд до ст. м. "Жовтнева-кільцева", далі - 5 хвилин пішки).
Схема проїзду

Програми за схожою тематикою

Довгострокове підвищення кваліфікації «Ведення судових суперечок: тактика, стратегія, докази, риторика і процес»

Короткострокове підвищення кваліфікації «Юридичний Due Diligence: цілі, методи і ефективні технології»

Довгострокове підвищення кваліфікації «Комплексне довгострокове підвищення кваліфікації юристів»

Довгострокове підвищення кваліфікації «Банкрутство юридичних осіб та громадян: аналіз актуальних новел законодавства та практики застосування»

Довгострокове підвищення кваліфікації «Практичні навички роботи юриста: переговори, написання документів, судова риторика, управління проектами, робота юридичного департаменту»