Реклама
Реклама
Реклама

Поняття та ознаки неспроможності і банкрутства

  1. поняття банкрутства Здійснення процедури неспроможності ( банкрутства ) Являє собою невід'ємну...

поняття банкрутства

Здійснення процедури неспроможності ( банкрутства ) Являє собою невід'ємну частину ринкового господарства, що служить потужним стимулом ефективного здійснення підприємницької діяльності. Існування процедури банкрутства гарантує одночасне підтримання економічних інтересів кредитора з інтересами країни в якості загального регулятора ринкової структури.

Банкрутство є неминучим явищем господарської та економічного життя будь-якої держави. Неспроможність підприємства можна визначити його неплатоспроможністю, кризовим станом, опинившись в якому підприємство не має можливості виконати свої зобов'язання перед кредитором (кредиторами) протягом обумовлених термінів.

Банкрутство оформляється юридично, як акт неспроможності, в установленому законом порядку. Кожній країні притаманні свої особливі правила здійснення процедури банкрутства.

Закон про банкрутство має відношення до всіх юридичним особам і індивідуальним підприємцям, а також громадянам, виключаючи:

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

  1. казенні підприємства, ліквідують за допомогою розпорядження Уряду РФ;
  2. установи, політичні партії та релігійні організація.

зауваження 1

Законодавство про банкрутство дозволяє не тільки правильно ліквідувати підприємство, а й дозволяє відновити його роботу і мирно врегулювати суперечки.

Поняття «банкрутство» є синонімом терміна «неспроможність», в нашій країні ці поняття збігаються. Інститут банкрутства покликаний вирішити 2 завдання:

  • забезпечення боржнику захисту від кредиторів, виконати вимоги яких він не в змозі;
  • захист інтересів кредиторів від неправомірних дій боржників за допомогою забезпечення цілісності майна та об'єктивного його розподілу між кредиторами.

Основною метою інституту неспроможності є підтримка і відродження компанії, а, отже, і власності її власників за допомогою перетворення системи управління, надання пільг і поступок боржнику. Очевидно, що дані положення не можуть бути поширені на умисні або фіктивні банкрутства.

ознаки банкрутства

Боржник визнається неплатоспроможним тільки на підставі рішення, прийнятого в арбітражному суді.

зауваження 2

Найважливішим критерієм неспроможності вважається неплатоспроможність боржника, які не має можливості повного погашення своєї заборгованості. Законом не передбачені відмінності між заборгованостями перед кредитором по оплаті платежів в бюджетні та інші фонди і кредитором по інших зобов'язаннях.

Основними ознаками неспроможності прийнято вважати термін невиплати боргу і його розмір.

Арбітражним судом приймається в справу заяву про визнання громадянина або підприємства неспроможним при наявності наступних умов:

Боржник не може погасити вимоги кредиторів в такі строки:

  1. Протягом 3 місяців з моменту початку виконання зобов'язання;
  2. Для кредитних організацій даний термін складає один місяць;
  3. Для суб'єктів природних монополій і стратегічних об'єктів цей термін збільшений до півроку.

Сума боргу на дату звернення до арбітражного суду становить (без урахування пені і штрафи):

  1. Для юридичних осіб понад 100 тис. Руб .;
  2. Для фізичної особи від 10 тис. Руб., А також в разі, якщо розмір заборгованості вище ціни належного йому майна;
  3. Для суб'єктів природних монополій та стратегічних об'єктів - від 500 тис. Руб., А також, якщо сума заборгованості вище балансової вартості належного компанії майна.
  4. При оголошенні про неспроможність відсутнього боржника сума не залежить від розміру його заборгованості;
  5. Для кредитних організацій - сума заборгованості повинна перевищувати розмір 1000 МРОТ.