Реклама
Реклама
Реклама

Подача заяви про визнання організації банкрутом в арбітраж

  1. Навіщо потрібен реєстр вимог кредиторів
  2. Що потрібно зробити, щоб повернути свої гроші
  3. Що відбувається після закінчення судового розгляду
  4. Підводні камені при самостійній подачі заяви про банкрутство

Якщо організація багаторазово і без поважних причин ухиляється від погашення заборгованості, а також нехтує виконавчим листом, отриманим за результатами судового розгляду, це привід подати в арбітраж заяву про банкрутство Якщо організація багаторазово і без поважних причин ухиляється від погашення заборгованості, а також нехтує виконавчим листом, отриманим за результатами судового розгляду, це привід подати в арбітраж заяву про банкрутство. Оформлення позову значно прискорить повернення коштів. У нинішній економічній ситуації широко застосовується практика подачі позовів, що вимагають довести до банкрутства боржника, відразу після вступу в силу судового акта, що зобов'язує боржника розрахуватися з кредиторами. Такий метод більш оперативний. Відповідно до російського законодавства, юридична особа вважається банкрутом, якщо є що вступив в силу судовий акт про стягнення заборгованості по відношенню до цієї організації, а сума заборгованості перевищує 300 000 рублей, і прострочення за термінами погашення заборгованості перевищила 3 ​​місяці.
Подача позову - один з найефективніших методів повернення заборгованості . Контрагент не зацікавлений у власному банкрутство, тому що в даному випадку не зможе зберегти свої активи, зберегти репутацію на ринку і втратить перспективних довгострокових контрактів. Якщо ж контрагент ухиляється від сплати чи не навмисне, в силу реальних проблем з фінансами, то своєчасний похід до суду дозволить позивачу отримати перевагу в виборі арбітражного керуючого, а значить, він зможе приймати найбільш активну участь в процедурі банкрутства. У ситуації, коли судочинство вже почалося за заявою спритнішою організації, але арбітраж поки не встиг визначитися з вердиктом, подану заяву про банкрутство буде розглядатися як заява про вступ у вже існуючий процес. Якщо суд відхилить перший позов, то Ваш буде наступним і, при дотриманні всіх рекомендацій з оформлення позовної заяви, буде прийнятий до розгляду. У разі, коли момент упущений, і суд вже прийняв рішення, залишається чекати інформації про банкрутство в електронній версії "Комерсанта" і просити суд врахувати нові претензії на додачу до вже наявним.

Навіщо потрібен реєстр вимог кредиторів

Організації, вписані в нього, можуть впливати на дії керуючого, якого призначив арбітражного суду. Найбільшим впливом володіє особа з максимальним розміром вимоги. Організації, згадані в списку, можуть отримати гроші від реалізації активів боржника, оскаржувати його угоди, організовані з метою приховування активів, а також змінювати арбітражного керуючого. Після того, як в арбітраж надійшла заява про банкрутство юридичної особи, всі наступні претензії до нього, оформлені у вигляді позовів, розглядаються лише в рамках цього судочинства. Організація, що має фінансові претензії до відповідача у справі, але не встигла подати позов до набрання законної сили рішенням про банкрутство, вписується в реєстр кредиторів за відповідним запитом. Всі претензії до заборгували підприємству, вже знаходяться на розгляді в суді, припиняються на прохання організації-кредитора. Що знайшли документальне підтвердження вимоги включаються в реєстр вимог кредиторів . Суд розбирається по суті справи і приймає рішення протягом семи місяців. За рішенням суду може бути виділено додатковий час для розгляду всіх обставин.

Що потрібно зробити, щоб повернути свої гроші

По-перше, звернутися до арбітражу позовом про стягнення заборгованості. Далі - із заявою про визнання контрагента банкрутом. Подібні позови розглядаються в арбітражі відповідно до Арбітражного процесуального кодексу РФ. Подавати заяву слід в суд за місцем знаходження заборгувала фірми, яка виступає відповідачем у справі. Заява може оформити сама фірма, якщо є підстави вважати, що найближчим часом він не зможе розрахуватися з кредиторами в обумовлені терміни. Також із заявою до арбітражу може звернутися конкурсний кредитор, тобто, кредитор за грошовими зобов'язаннями. Крім того, право звернутися до арбітражу є і у податкової служби.
Суд вільний відхилити заяву, якщо сума заборгованості вказана невірно: до суми основного боргу додані інші платежі, при цьому, сама основна сума менше 300 тисяч рублів. Заборгованість, що виникла поза цивільно-правової угоди (наприклад, пов'язана зі стягненням судових витрат) не може бути причиною для того, щоб почати процедуру банкрутства. Заява відхилять, якщо 3-х місячний термін для виконання боржником зобов'язань ще не закінчився, або судовий акт, на підставі яких боржнику пред'явлені фінансові претензії, ще не вступив в законну силу (знаходиться на стадії оскарження в апеляційній інстанції).
Заява оформляють письмово у вільній формі з урахуванням мінімальних пропонованих арбітражним процесом вимог. Приклади написання тексту доступні для ознайомлення на стендах з інформацією в суді, в інтернеті. Копії заяви, а також доданих до неї паперів, направляються всім учасникам справи на ознайомлення цінних рекомендованим листом. Підтвердження отримання іншими сторонами всієї інформації по справі подається разом із заявою. Крім цього, необхідно включити до складу пакета документів письмові докази по суті справи, наявні на руках у заявника. А також долучити документи, що підтверджують законну діяльність організації, що подає позов, квитанцію або платіжку з печаткою банку, що свідчить про сплату державного мита.
Позов можна подати особисто в канцелярію, відправити поштою, або скористатися електронною формою на сайті арбітражного суду. Якщо заяву подає не керівник організації, його представник повинен мати довіреність на представництво організації в суді .
Після подачі заяви в арбітраж, якщо всі умови були дотримані, і не було виявлено причин для його відхилення, арбітраж призначає попереднє засідання, на якому відбувається ознайомлення зі справою і вирішується питання про дату
безпосередньо судового засідання.
На судовому засіданні відбуваються дебати сторін з використанням всіх представлених доказів і доводів. Суддя може запросити сторони укласти мирову угоду. Долучати до справи нові По-перше, звернутися до арбітражу позовом про стягнення заборгованості докази на цьому етапі вже не можна, тому, якщо в справі виявлено додаткові нюанси, краще повідомити про них на початку засідання через клопотання.

Що відбувається після закінчення судового розгляду

За результатами дебатів суддя озвучує своє рішення, яке знаходить письмову форму не відразу: на документальне оформлення вердикту у судді є 5 днів. Іноді документ вдається отримати на руки після закінчення більш тривалого терміну. Якщо рішення у справі виявилося позитивним, щодо боржника вводиться процедура спостереження. Над організацією-боржником призначається тимчасовий керуючий. Його кандидатуру рекомендує конкурсний кредитор, першим звернувся до суду з позовом, в разі, якщо таких заявників декілька. Винагорода керуючий отримує з коштів боржника або заявника процедури, якщо у боржника грошей немає зовсім. Всі особи, включені до реєстру кредиторів, зустрічаються на зборах кредиторів, де визначають стратегії, яких повинен дотримуватися тимчасовий керуючий, щоб організація-боржник змогла погасити перед ними заборгованість. Від рішення кредиторів залежить, чи буде організація розпродавати своє майно і ліквідуватися або ж спробує погасити борги, проводячи процедури фінансового оздоровлення.
Звернення до суду з проханням стягнути борги з організації-позичальника шляхом проведення щодо нього процедури банкрутства - найбільш ефективний і відносно швидкий спосіб повернути гроші. За статистикою, ряд підприємств-боржників повертають борги ще до завершення суду, тому що банкрутство фірми обіцяє їм багато проблем. Але, разом з тим, в деяких випадках і сам боржник може виявитися в плюсі ​​від даної ситуації. Тому нерідко фірми подають заяву в арбітраж самі, не чекаючи судових позовів.

Підводні камені при самостійній подачі заяви про банкрутство

Ні в якому разі не можна здійснювати будь-які угоди, що несуть збитки підприємству і його кредиторам, для того, щоб врятувати свої активи. Якщо суд визнає банкрутство і призначить керуючого, такі договори можуть бути визнані незаконними і розірвані. Вкрай небажано проводити перестановки в управлінні контори. Судові органи можуть сприйняти це як спробу сфабрикувати ситуацію банкрутства з корисливими цілями. Вся документації повинна бути в наявності і складена відповідно до правил. Втрата будь-яких документів про фінансову діяльність організації загрожує її керівництву субсидіарної відповідальністю . Це досить неприємно, так як цей вид звинувачення на увазі презумпцію винності і обвинувачена сторона повинна доводити свою правоту самостійно.