Реклама
Реклама
Реклама

Моделі прогнозування банкрутства

  1. Різновиди моделей прогнозування ймовірності банкрутства підприємств
  2. Кількісні моделі прогнозування банкрутства підприємства
  3. Якісні моделі прогнозування банкрутства
  4. Інструмент для отримання інвестицій
  5. Етапи в прогнозуванні банкрутства

Втрата підприємством платоспроможності здатна привести до його банкрутства і закриття. Щоб уникнути подібних наслідків, необхідно стежити за фінансовим станом компанії і своєчасно виявляти причини для розвитку її неспроможності.

З цією метою застосовуються відповідні моделі, мета яких - ефективне управління фірмою.

Різновиди моделей прогнозування ймовірності банкрутства підприємств

Фінансова неспроможність компанії може бути офіційно встановлена ​​виключно за рішенням арбітражного судді після ретельного розгляду конкретної справи.

Під банкрутством розуміється неможливість юридичної особи виконувати свої боргові зобов'язання перед контрагентами після закінчення трьох місяців з моменту настання дати виплати платежів.

На практиці підприємства, визнані фінансово неспроможними, припиняють здійснювати комерційну діяльність і закриваються. Іншими словами, повністю перестають існувати.

Щоб уникнути настання банкрутства, необхідно своєчасно проводити аналіз фінансового становища фірми і виявляти причини для втрати платоспроможності особи. При цьому виділяють два різновиди неспроможності - навмисну ​​(незаконне) і дійсну.

Існує цілий ряд вітчизняних і зарубіжних моделей прогнозування ймовірності банкрутства, що підрозділяється на 2 основні підходи:

  • кількісний;
  • якісний.

Жодна з моделей не є досконалою, саме тому при прогнозуванні фінансової неспроможності підприємств одночасно розглядається кілька їх різновидів.

Кількісні моделі прогнозування банкрутства підприємства

Даний підхід до виявлення ознак фінансової неспроможності ґрунтується на фінансових даних і відповідних коефіцієнтах. Розглянемо нижче найбільш популярні різновиди моделей.

  • П'ятифакторна модель Альтмана дозволяє ділити компанії на банкрутів і небанкротов. Ця модель досить практична і достовірна (аж до 95% точності прогнозу на один календарний рік і до 83% для двох років). Її недолік полягає в орієнтованості на великі компанії, чиї акції перебувають на фондовому ринку.
  • Крім цього, існує і двухфакторная модель Альтмана, зручна тим, що для її реалізації не потрібно володіти великою кількістю аналітичних відомостей. Використання цієї моделі передбачає можливість звільнення фірми від фінансування з позикових грошей частково або повністю.
  • Четирёхфазная модель Спрінгейта заснована на моделі Альтмана. При прогнозуванні враховуються лише 4 основних коефіцієнта з 19, представлених Альтманом, що стосуються оборотного капіталу підприємства, його балансу, виручки від реалізації продукції і короткострокових зобов'язань. Точність настання неплатоспроможності протягом року коливається в межах 92,5%.
  • Для оцінки можливої неспроможності ВАТ використовується четирёхфакторная модель Таффлера. Вона дозволяє визначити ризик банкрутства підприємства на момент здійснення аналізу.
  • Система Бівера НЕ берет в розрахунок коефіцієнти, розділяючи компанії на 3 можливих типу: що знаходяться в сприятливому стані, що очікують визнання неспроможності протягом року і збанкрутілих протягом п'яти років.

Радимо статтю: Конкурсне управління при банкрутстві.

Якісні моделі прогнозування банкрутства

Якісні моделі прогнозування банкрутства

Дані моделі використовуються в ситуації, коли інформація про фінансове становище фірми і її позиках відсутня у вільному доступі.

В такому випадку аналітик змушений шукати відомості в різних джерелах і вивчати окремі характеристики компанії (наприклад, репутацію позичальника, рівень його конкурентоспроможності і т. Д.).

За допомогою грамотно підібраною моделі аналітик здатний оперативно і точно оцінити ймовірність потенційного банкрутства фірми в найближчому часі. Завдяки отриманим результатам можливо відрегулювати інвестиційну, фінансову та виробничу політику компанії.

Інструмент для отримання інвестицій

Перед здійсненням вкладення інвестори за допомогою різних методів визначають рівень рентабельності підприємства. Прогнозування фінансової неспроможності - популярний інструмент для схвалення інвестицій.

За допомогою різних моделей керівництво компанії або менеджмент здатні показати привабливість конкретного проекту.

За допомогою правильно підібраною моделі прогнозування неспроможності фірми можливо продемонструвати потенційним інвесторам стабільність її фінансового становища і інші показники, що мають відношення до платоспроможності і конкурентоспроможності юридичної особи.

Багатофакторні моделі спрямовані на визначення динаміки розвитку бізнесу, а також виявлення відмінностей між показаннями збанкрутілих підприємств з аналізованої фірмою.

Етапи в прогнозуванні банкрутства

Процес визначення ризиків втрати компанією платоспроможності і настання її неспроможності обумовлений наявністю певних фінансових показників. Прогнозування здійснюється у відповідному порядку.

Умовно можна виділити наступні етапи:

  1. підготовчий (в цей час аналітик зобов'язаний зібрати необхідну інформацію про підприємство та аналогічних компаніях, офіційно визнаних банкрутами);
  2. сортування і структурування отриманих відомостей для здійснення прогнозу;
  3. виявлення ключових показників, що характеризують матеріального положення аналізованої фірми;
  4. створення певної моделі, що відбиває ймовірність визнання підприємства фінансово неспроможним.

Для визначення точності отриманих даних важливо здійснювати перевірку аналізу. Щоб домогтися максимально точного результату, рекомендується використовувати систему критеріїв, а не застосовувати лише один показник.

Кожен з методів прогнозування не є досконалим і носить рекомендаційний характер.