Реклама
Реклама
Реклама

Федеральний закон "Про неспроможність (банкрутство)" простими словами

  1. Що це таке
  2. Хто може виявитися банкрутом
  3. Юридичні особи (організації)
  4. Фізичні особи (громадяни)
  5. процедура
  6. Основні визначення
  7. Учасники
  8. регулюючі документи
  9. реабілітаційні заходи
  10. Фінансове оздоровлення юридичних осіб
  11. Фінансове оздоровлення фізичних осіб

Федеральний закон про неспроможність (банкрутство) регулює дії, які можуть бути зроблені щодо фінансово неспроможних осіб або організацій. У ньому дано чітке визначення банкрутства, вказані можливі дійові особи і їх повноваження. Також розписані деталі процедури і проводяться в її рамках заходів, визначені терміни і інші умови, вказані додаткові регулюючі документи.

Також розписані деталі процедури і проводяться в її рамках заходів, визначені терміни і інші умови, вказані додаткові регулюючі документи

Закон про неспроможність (банкрутство) існує для того, щоб виключити неправомірні дії відносно боржників або інших осіб, пов'язаних з розглянутою процедурою. Крім того, він передбачає проведення різних заходів, покликаних відновити платоспроможність банкрутів. Тобто зберігає для них можливість не тільки виконати боргові зобов'язання, а й повернутися до нормальної діяльності в подальшому.

Що це таке

Федеральний закон про неспроможність (банкрутство) визначає банкрутство
як нездатність виконання боргових зобов'язань. Що стосується фізичних осіб, мається на увазі саме повна нездатність, коли навіть продаж всього майна боржника не може вирішити проблему, оскільки його сумарна вартість нижче суми заборгованості.

Що стосується юридичних осіб, мається на увазі невиконання грошових зобов'язань, що мало місце (на момент розгляду) протягом трьох місяців (і більше). Під борговими (грошовими) зобов'язаннями в цьому випадку розуміють не тільки погашення різних кредитів, а й проведення обов'язкових державних платежів: податків, зборів і мит. Також штрафів, якщо причина їх накладення не була пов'язана з проведенням процедури.

Хто може виявитися банкрутом

Хто може виявитися банкрутом

Умови, на підставі яких може бути визнано банкрутство, обумовлені ФЗ (закон про неспроможність (банкрутство)). Позначений поріг неспроможності і терміни, після закінчення яких може бути розпочато процедуру. Неспроможним може бути визнаний громадянин або компанія (організація).

Умови визнання неспроможності та проведення процедури можуть бути різні. Наприклад: поріг банкрутства для індивідуального підприємця нижче, ніж для сільськогосподарської організації. Найвищий поріг ФЗ (закон про неспроможність) визначає для підприємств стратегічного значення.

Здійснення провадження стосовно громадянина також буде відрізнятися від аналогічного процесу щодо організації. Що стосується громадян не проводяться заходи щодо фінансового оздоровлення. Підстави для подання заяви в обох випадках різні.

Юридичні особи (організації)

Юридичні особи (організації)

Що стосується юридичних осіб, про неспроможність федеральний закон говорить наступне: юридична особа, що не виконує вимог кредиторів (або держави, що передбачено у випадках непогашення обов'язкових платежів) протягом трьох місяців або тривалішого терміну, визнається неспроможним. Але тільки в тому випадку, якщо сумарна заборгованість перевищує поріг, який визначає ФЗ (127, закон про неспроможність).

Зараз поріг банкрутства для юридичних осіб становить 300 000 рублей. Винятком є ​​сільськогосподарські організації: для них встановлено поріг в півмільйона рублів. Стратегічні підприємства можуть визнаватися банкрутами, якщо їх сумарна заборгованість перевищує мільйон рублів.

Фізичні особи (громадяни)

Фізичні особи (громадяни)

Що стосується фізичних осіб, про неспроможність федеральний закон говорить наступне: неспроможним визнається громадянин, нездатний повноцінно задовольнити вимоги кредитора. Сума заборгованості повинна перевищувати поріг в півмільйона рублів.

Якщо мова йде про зобов'язання перед двома або кількома кредиторами, сума заборгованості в кожному окремому випадку розглядається окремо. Наприклад: якщо громадянин повинен двом (або більше) кредиторам по 450 000 рублей, він не може бути визнаний банкрутом. Але якщо заборгованість хоча б перед одним з кредиторів перевищує півмільйона рублів, ініціюється процедура.

Закон про неспроможність (127-ФЗ) почне регламентувати процеси виробництва (процедури банкрутства), ініційовані щодо фізичних осіб, з 1 липня 2015 року. Чи буде це виправдано - поки невідомо. Відповідні зміни в закон про неспроможність були внесені в 2014 році і підписані президентом.

процедура

процедура

процедура банкрутства - комплекс прийнятих щодо боржника заходів. Основний регулюючий документ - закон про неспроможність (127-ФЗ). Початком процедури вважається подача в арбітражний суд відповідної заяви. Якщо мова йде про банкрутство громадянина (фізичної особи), які не здійснював підприємницьку діяльність, заява повинна розглядатися судом загальної юрисдикції. Можливо добровільне оголошення себе банкрутом (боржник сам подає заяву).

Слід знати, що процедура банкрутства не є способом позбавлення від зобов'язань. Це екстрений захід їх виконання. Крім того, існує комплекс реабілітаційних заходів, спрямований на відновлення платоспроможності неспроможного особи. Разом з тим фіктивне або навмисне визнання себе неспроможним карається. В ході виробництва може проводитися відповідна перевірка.

Основні визначення

Крім досить простих визначень (боржник, кредитор, грошові зобов'язання і т. Д.), Закон про неспроможність (банкрутство) оперує і деякими більш складними. Важливо правильно розуміти їх значення - це дозволить уникнути різних помилок, контролювати хід процедури і правомірність дій тих чи інших осіб самостійно.

  • Спостереження: аналізується фінансовий стан боржника для коректного визначення вимог до нього; також здійснюється контроль за збереженням майна боржника.
  • Конкурсне виробництво: пропорційний розподіл активів і майна банкрута між усіма його кредиторами.
  • Федеральні стандарти: визначені відповідними нормативними документами, регламентують діяльність арбітражних керуючих.
  • Мирова угода: означає припинення провадження у справі, полягає в будь-який момент між кредиторами і боржником (якщо досягнуто компромісу).

Учасники

Закон про неспроможність визначає можливих учасників процедури банкрутства і регулює їх діяльність. Кожен з них стає учасником процедури при певних умовах і має встановлені законом права і обов'язки. Все це слід знати на випадок виникнення необхідності захисту власних інтересів.

  • Керівник підприємства-боржника - без оформлення довіреності може діяти від імені компанії (тільки в питаннях, що стосуються процедури, не порушуючи федерального закону).
  • Орган з нагляду, завдання - контроль діяльності організацій арбітражних керуючих; уповноважений урядом Російської Федерації.
  • Представник комітету кредиторів - бере участь в арбітражному процесі, уповноважений комітетом кредиторів.
  • Арбітражний керуючий - співробітник організації арбітражних керуючих; в ході процедури призначається організацією на пост тимчасового, конкурсного, зовнішнього або адміністративного керуючого.
  • Тимчасовий керуючий - призначається на стадії спостереження, відповідає за проведені в рамках стадії заходу.
  • Адміністративний керуючий - відповідає за дії щодо фінансового оздоровлення боржника.
  • Зовнішній керуючий - на стадії зовнішнього управління, замінює керівника підприємства-боржника (який відсторонюється на даній стадії) і володіє всіма його повноваженнями.
  • Конкурсний керуючий - відповідає за здійснення конкурсного виробництва.

регулюючі документи

Перш за все, процедуру регулює закон про неспроможність. Крім нього, провадження у справі про банкрутство може регулюватися відповідними постановами уряду. Наприклад: в разі проведення перевірки на предмет наявності ознак хибного (фіктивного) або навмисного банкрутства. А також в тому випадку, якщо кредитором виступає держава.

Те ж відноситься до заходів з фінансового оздоровлення та відпочинку до діяльності арбітражних керуючих: для їх регулювання існують відповідні постанови. Але вони лише доповнюють закон про неспроможність, не суперечачи йому. Міжнародні угоди також можуть бути регламентуючими документами (в вимагають того випадках).

реабілітаційні заходи

реабілітаційні заходи

В процедуру банкрутства можуть входити реабілітаційні заходи (крім випадків, в яких їх проведення неможливо). Їх призначення - відновити платоспроможність боржника, щоб він міг в повній мірі задовольнити вимоги кредиторів. У ряді випадків вони можуть запобігти банкрутству і зберегти можливість відродження і розвитку в майбутньому.

Реабілітаційні заходи регулює закон про неспроможність і відповідні постанови (якщо це передбачено). Проводяться вони зовнішніми або адміністративними керуючими, які призначаються самоврядною організацією арбітражних керуючих. В окремих випадках - іншими особами, відповідно до закону. Ініціатором проведення може виступати будь-яка зі сторін.

Фінансове оздоровлення юридичних осіб

Фінансове оздоровлення юридичних осіб

Заходи щодо фінансового оздоровлення юридичних осіб проводяться уповноваженими особами. Клопотати про їх проведення може будь-яка зі сторін (в установленому порядку). Деталі таких заходів залежать від багатьох аспектів ситуації. Від дій самого боржника - в тому числі.

  • Санація: заходи щодо попередження банкрутства і відновлення платоспроможності (можуть прийматися як зовнішнім керуючим, так і іншими уповноваженими особами).
  • Зовнішнє управління: повноваження з управління передаються зовнішньому керуючому, з відстороненням чинного керівництва.

В рамках санації або зовнішнього управління можуть бути закриті неефективні виробництва, оптимізована структура компанії або підприємства. Може початися використання більш ефективних схем управління капіталом. Грамотність дій щодо фінансового оздоровлення дозволяє добитися не тільки повноцінного задоволення вимог кредиторів, а й збереження бізнесу.

Фінансове оздоровлення фізичних осіб

Відносно фізичних осіб проведення звичайних процедур фінансового оздоровлення неможливо. Однак можуть бути вжиті заходи по реструктуризації боргу. Вони можуть створити для боржника прийнятний план погашення заборгованості і допомогти уникнути неспроможності. А також реалізації майна боржника, яка буде неминучою при настанні банкрутства.