Реклама
Реклама
Реклама

Довідка про банкрутство або відсутності процедури: як її отримати і терміни дії

  1. Що таке довідка про банкрутство або його відсутності
  2. Хто повинен видавати документ про неспроможність
  3. Хто зобов'язаний подати відомості про процедуру банкрутства
  4. Навіщо отримати довідку про неспроможність
  5. Там, де необхідно документ про неспроможність
  6. Хто може запросити документ про банкрутство
  7. змісту довідки
  8. Терміни подання виписки
  9. Ціна питання
  10. висновок

Для успішного ведення бізнесу потрібно володіти інформацією про контрагентів. Зазвичай компанії, які давно працюють на ринку, володіють інформацією про фінансовий стан контрагентів і партнерів. Думка про партнерах складається в процесі співпраці.

Коли планується укладення угоди з новим контрагентом, буде незайвим зібрати максимум інформації. Важливо знати, чи виконує потенційний партнер обов'язки по відношенню до своїх контрагентів.

Бути в курсі допоможе офіційний документ, що підтверджує фінансовий стан організації. Якщо організація допускає серйозні порушення зобов'язань, відкривається процедура банкрутства. З жовтня 2015 року лише організації можуть оголосити про неспроможність, а й фізичні особи.

Тому документ може знадобитися в ряді випадків для фізичних осіб. Потреба в довідці про банкрутство пов'язана з тим, що банкрути повинні дотримуватися обмеження, встановлені Законом «Про неспроможність».

Що таке довідка про банкрутство або його відсутності

Важливо! Довідка - це документ, який підтверджує, відкривалися чи процедури банкрутства щодо організації. Документ відображає розвиток фінансової діяльності компанії. З довідки можна отримати наступну інформацію:

  1. Відсутність або наявність факту банкрутства.
  2. Відомості про компанію з установчих документів (ІПН, КПП, ОГРН та інші реквізити фірми).
  3. Дата, коли відбулася реєстрація організації.
  4. Коди діяльності за загальним класифікатором на території РФ.
  5. Відомості про засновників.
  6. Розмір статутного капіталу.
  7. Відомості про правонаступників.

Важливо! Відомості, які мають відкритий характер, видаються будь-якій зацікавленій особі. Інформація, що має конфіденційний характер, видається відповідно до вимог законодавства.

Документ про банкрутство може знадобитися не тільки юридичним, але і фізичним особам. Наприклад, громадянин влаштовується на керівну посаду. У цьому випадку буде потрібно документ про те, що обмеження по відношенню дій громадянина не встановлені.

Для успішного ведення бізнесу потрібно володіти інформацією про контрагентів

Довідка про відсутність банкрутства.

Офіційне визнання заявника неспроможним означає, що громадянин позбавляється права займати керівні посади протягом трьох років (пункт 3 статті 213.30 Закону №127).

Хто повинен видавати документ про неспроможність

Згідно з Наказом № 23 органи картографії повинні запитувати довідку в арбітражних судах. Проблема в тому, що Вищий арбітражний суд наказав, що судді не зобов'язані видавати подібну документацію. На цей рахунок має й інша точка зору.

У арбітражний суд можна направити запит про те, порушувалися проти заявника справи про неспроможність (стаття 18 Закону «Про забезпечення доступу до інформації про діяльність судів в РФ»).

Суд повинен письмово відповісти на запит. Інформація про неспроможність не є закритою інформацією. Відповідь подається протягом тридцяти днів (пункт 4 статті 18 Закону №262-ФЗ).

Податкові інспектори представляють виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб для організацій. Для приватних підприємців подаються відомості з Єдиного державного реєстру приватних підприємців.

З Єдиного державного реєстру можна отримати відомості про те, чи є компанія платоспроможною, чи ні. документ про банкрутство можна отримати в податковій інспекції після того, як закінчиться конкурсне виробництво. Відомості надходять до податкової інспекції з арбітражного суду

Довідка в довільній формі складається на бланку компанії. Документ повинен відображати відомості, що по відношенню до організації справи про неспроможність не відкривалися.

Хто зобов'язаний подати відомості про процедуру банкрутства

Відомості про банкрутство не допускається приховувати (стаття 62 Цивільного кодексу). Засновники, щодо яких прийнято рішення, зобов'язані оперативно подати відомості до уповноваженої державну організацію.

Підстави для банкрутства юридичного значення не мають. Оскільки компанії повинні самостійно подавати відомості, реєстр діючих компаній є актуальним.

Навіщо отримати довідку про неспроможність

Довідка потрібно, щоб переконатися в благонадійності компанії або фізичної особи. Для отримання довідки направляється запит. У запиті вказується найменування організації, ІНН, ОГРН, або персональні відомості для приватного підприємця.

У запиті вказується найменування організації, ІНН, ОГРН, або персональні відомості для приватного підприємця

Приклад довідки.

Запит можна подати в державні органи особисто або надіслати рекомендованим листом з повідомленням. У Росії не існує окремого департаменту по неспроможності. Для формування довідки береться інформація, зазначеного в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб на дату запиту.

Для запевнення контрагентів в свою фінансову спроможність компанія може видавати довідку на бланку організації, за умови, що такий документ влаштує контрагентів. Важливо! На вимогу кредиторів документ засвідчується через нотаріальну контору.

Там, де необхідно документ про неспроможність

7 випадків для отримання довідки про банкрутство:

  • Взяти участь в конкурсі на отримання державного замовлення або аукціоні.
  • Перевірити контрагента.
  • Перевірка компанії державними організаціями.
  • Довідку зажадає суддя.
  • Кредитори вимагають довідку про банкрутство.
  • Для відкриття рахунку в банку і повідомлення відомостей про керівництво організації.
  • Для заняття керівних посад.

Хто може запросити документ про банкрутство

Документ може знадобитися контрагентам. Як то кажуть: довіряй, але перевіряй. Найчастіше інформація потрібна для прийняття рішення про подальшу співпрацю.

Все що потрібно знати про банкрутство, дивіться в цьому відео:

Інтерес в отриманні документа може мати арбітражний суддя. Державні органи та муніципальну владу також можуть запросити довідку про банкрутство.

змісту довідки

Вказується найменування компанії, ІПН. Підтверджується, що судове рішення про визнання банкрутом компанії або фізичної особи відсутній. Документ має право видати керівник компанії. Довідка складається на бланку організації, завіряється печаткою організації.

Зразок тексту довідки: Справжньою довідкою підтверджую, що у відношенні ТОВ «СтройКомплект» справ про неспроможність не порушувалася, конкурсне виробництво не порушувалася, в суд заяви про ліквідацію не направлялися.

Терміни подання виписки

Термін для видачі виписки з Єдиного державного реєстру становить п'ять днів (наказ Мінфіну № 5н). В електронному вигляді виписка повинен бути складений протягом такого ж терміну.

Регламент передбачає, що відповідь може представлятися за прискореною процедурою. Відомостей не доведеться довго чекати, якщо замовити термінову виписку. Якщо заявник замовляє строкову виписку, термін скорочується до одного дня.

Ціна питання

  • Двісті рублів потрібно заплатити за отримання відомостей про компанії або приватного підприємця (пункт 1 Постанови Уряду № 462).
  • Виникають ситуації, коли виписка потрібно терміново. Ціна за термінове подання документа збільшується у два рази. Чотириста рублів потрібно заплатити, якщо документ з Єдиного державного реєстру потрібно отримати оперативно. Інформація подається на наступний день після реєстрації запиту.
  • Отримання інформації в електронному вигляді обійдеться дороже.Пятьдесят тисяч рублів коштує разове отримання відомостей і Єдиного державного реєстру в електронній формі.
  • П'ять тисяч коштує отримати інформацію про оновлення.
  • Абонентське обслуговування обійдеться в сто п'ятдесят тисяч рублів щорічно.

Де можна дізнатися інформацію про банкрутство, розповість це відео:

висновок

Відповідь на питання, чи є компанія або фізична особа банкрутом, дає довідка про неспроможність. Виписка з Єдиного державного реєстру відображає фінансовий стан компанії. Довідка допоможе уникнути претензій з боку контрагентів і відповісти на питання державних структур.

Документ може знадобитися партнерам по бізнесу, державним організаціям, кредиторам, а також судовим органам. Отримати документи, що відображають фінансовий стан організації, можна в податковій інспекції або в арбітражному суді.

Залежно від змісту, довідка дає право брати участь в бізнес-процесах або позбавляє цього права.