Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство компанії-забудовника (по дольовій будівництва). Як включити вимоги учасника пайового будівництва про передачу квартири в реєстр вимог кредиторів забудовника - банкрута

  1. Банкрутство компанії-забудовника (по дольовій будівництва) Як включити вимоги учасника пайового будівництва...
  2. КРОК ПЕРШИЙ

Банкрутство компанії-забудовника (по дольовій будівництва)

Як включити вимоги учасника пайового будівництва про передачу квартири в реєстр вимог кредиторів забудовника - банкрута

Для представництва і надійного захисту прав учасників пайового будівництва, інших осіб, які беруть участь в будівельних суперечках, в арбітражних судах та судах загальної юрисдикції, а також при вирішенні справ, пов'язаних з договором участі в пайовому будівництві, іншими договорами в сфері будівництва звертайтеся в нашу компанію.

Висока якість послуг, нашою компанією юридичних послуг з представництва інтересів Клієнтів в арбітражних (третейських) судах підтверджено документально .

  • Закон і право діють - довіртеся професіоналам: 8 (495) 507-98-07!

Крім того, ви можете ознайомитися зі зразками різних документів в сфері участі в пайовому будівництві (пайового будівництва), а також зі зразками документів, пов'язаними з супроводом процедури банкрутства - забудовника та інших будівельних суперечок. Дані документи (представлені в скороченій формі) підготовлені будівельними адвокатами і юристами в сфері будівництва нашої компанії, успішно апробовані судовою практикою у справах, пов'язаними з договором участі в пайовому будівництві, супроводом процедури банкрутства компанії-забудовника, стягненням грошових коштів із забудовника, іншими будівельними спорами .

Нижче представлена ​​стаття, спрямована на захист прав пайовиків (учасників пайового будівництва), інших осіб, які беруть участь у справах за будівельними спорах.

З метою мінімізації ризиків учасників пайового будівництва і підвищення гарантій пайовиків Юридична Компанія «ЮСАКТУМ» рекомендує ознайомитися з коротким матеріалом, що відображає базові аспекти процедури банкрутства компанії-забудовника, знання яких необхідно кожному учаснику пайового будівництва (пайовик). Ситуація, коли компанія-забудовник не в змозі закінчити будівництво багатоквартирного будинку (об'єкту пайового будівництва), є поширеною і хвилює будь-якого учасника пайового будівництва.

Ви - учасник пайового будівництва (пайовик), ви вклали свої гроші в будівництво багатоквартирного будинку для отримання в майбутньому квартири, розташованої в ньому. Через деякий час відбувається жахливий для кожного пайовика подія - щодо компанії-забудовника вводиться (буде введена) процедура банкрутства.

Для задоволення вимог про передачу квартири в реєстр вимог кредиторів забудовника-банкрута дольщику (учаснику пайового будівництва) необхідно зробити наступні кроки.

КРОК ПЕРШИЙ

Подача заяви про включення вимог пайовика (учасника пайового будівництва) про передачу квартири в реєстр вимог кредиторів забудовника-банкрута

Вже не має сенсу розмірковувати і засмучуватися про Ваших попередніх перевірках компанії-забудовника, про вивчення результатів будівництва її колишніх проектів, які переконали Вас прийняти позитивні рішення щодо укладання договору участі в пайовому будівництві саме з цією компанією і вкладення особистих коштів в будівництво саме цього багатоквартирного будинку Вже не має сенсу розмірковувати і засмучуватися про Ваших попередніх перевірках компанії-забудовника, про вивчення результатів будівництва її колишніх проектів, які переконали Вас прийняти позитивні рішення щодо укладання договору участі в пайовому будівництві саме з цією компанією і вкладення особистих коштів в будівництво саме цього багатоквартирного будинку.

На даній стадії необхідно робити наступні дії для включення вимог учасника пайового будівництва про передачу Вам квартири в реєстр вимог кредиторів при банкрутстві компанії-забудовника:

1. Дізнатися точну початкову дату введення в відношенні компанії-забудовника процедури банкрутства на інформаційному сайті газети «Комерсант» в мережі інтернет. Ілюстрації і опис пошуку нижче:

1.1. Набираємо в пошуковику адресу сайту газети «Комерсант» http://kommersant.ru/bankruptcy . Після відкриття сторінки прокручуємо вниз до появи порожнього поля із позначкою збільшувального скла (лупи).

Після відкриття сторінки прокручуємо вниз до появи порожнього поля із позначкою збільшувального скла (лупи)

1.2. У рядку пошуку вводимо свідоцтва про Державну реєстрацію (основний державний реєстраційний номер) або ІПН (індивідуальний номер платника податків) компанії-забудовника, який повинен бути зазначений у Вашому договорі участі в пайовому будівництві (або в іншому договорі, зазначеному в пункті 2). Натискаємо пошук.

1.3. У разі наявності опублікованих оголошень внизу відобразяться результати пошуку.

У разі наявності опублікованих оголошень внизу відобразяться результати пошуку

1.4. Далі натискаємо на текст відповідного оголошення, переходимо на наступну інтернет-сторінку. На даній сторінці буде відображена необхідна дольщику інформація, в тому числі: визначення арбітражного суду, в провадженні якого знаходиться розгляд питання про банкрутство (неспроможності) компанії-забудовника, дата опублікування оголошення про неспроможність (банкрутство) компанії-забудовника, реквізити судової справи.

2. Після отримання необхідної інформації і відомостей учаснику пайового будівництва необхідно здійснити подачу одного із зазначених документів:

- «Заява про включення до реєстру вимог кредиторів вимог пайовика про передачу житлового приміщення» або

- «Заява про включення до реєстру вимог кредиторів вимог пайовика про передачу житлового приміщення, про включення до реєстру вимог кредиторів вимог пайовика про стягнення грошових коштів».

Дані документи повинні підтвердити вкладення грошових коштів пайовика в будівництво багатоквартирного будинку та право учасника пайового будівництва на отримання квартири в багатоквартирному будинку.

Зверніть увагу!

Дана заява необхідно подати не пізніше 30 (тридцяти) календарних днів з дати опублікування інформації про банкрутство компанії-забудовника, зазначеної в оголошенні про банкрутство (див. Пункт 1.4). Подача заяви в зазначений термін надасть право пайовик на участь в перших зборах кредиторів, на якому будуть прийняті важливі рішення наступних кроків процесу (процедури) банкрутства компанії-забудовника. Подача заяви в зазначений термін надасть право учаснику пайового будівництва підтримувати свою позицію щодо питань і подальших дій, обговорюваних на перших зборах кредиторів.

Зазначена заява необхідно подати в матеріали судової справи, що розглядається арбітражним судом. Заяву можна подати як через інтернет (через офіційний сайт відповідного арбітражного суду), так і через канцелярію відповідного арбітражного суду. Найменування арбітражного суду, адреса суду, номер судової справи відображені в оголошенні про банкрутство (пункт 1.4).

Нижче представлений приблизний зразок заяви учасника пайового будівництва , В якому містяться вимоги не тільки про передачу житлового приміщення, а й про стягнення грошових коштів.

Нижче представлений приблизний зразок   заяви учасника пайового будівництва   , В якому містяться вимоги не тільки про передачу житлового приміщення, а й про стягнення грошових коштів

Зверніть увагу!

До заяви необхідно в обов'язковому порядку додати такі документи:

1. Копію договору, що дає право учаснику пайового будівництва на отримання квартири після закінчення пайового будівництва. Сучасна правозастосовна і судова практика визнають в якості таких договорів такі:

- договір участі в пайовому будівництві (договір уступки прав вимог за договором участі в пайовому будівництві);

- договір купівлі-продажу житлового приміщення (квартири) у об'єкті будівництва (багатоквартирному будинку);

- попередній договір участі в пайовому будівництві або попередній договір купівлі-продажу житлового приміщення (квартири) у об'єкті будівництва (багатоквартирному будинку);

- договір позики, зобов'язання по якому в частині повернення суми позики припиняються з передачею у власність житлового приміщення (квартири) у багатоквартирному будинку після завершення його будівництва;

- договір простого товариства, укладений з метою здійснення будівництва багатоквартирного будинку з подальшою передачею у власність житлового приміщення (квартири) у такому багатоквартирному будинку;

- договір внесення грошових коштів та (або) іншого майна в якості внеску до складеного капіталу товариства на вірі (командитного товариства) з подальшою передачею у власність житлового приміщення (квартири) у багатоквартирному будинку після завершення його будівництва;

- виданий компанією-забудовником вексель для подальшої оплати їм житлового приміщення (квартири) у багатоквартирному будинку;

- договір внесення грошових коштів в житлово-будівельний кооператив з метою участі в будівництві багатоквартирного будинку;

- інші операції, пов'язані з передачею коштів і (або) іншого майна з метою будівництва багатоквартирного будинку і подальшою передачею у власність житлового приміщення (квартири) у такому багатоквартирному будинку.

2. Копію документа, що підтверджує повну або часткову оплату ціни договору участі в пайовому будівництві.

3. Копію квитанції про направлення копії заяви на адресу тимчасового керуючого (пункт 3).

4. Копію квитанції про направлення копії заяви на адресу компанії-забудовника.

5. Копію рішення суду про стягнення з компанії-забудовника на користь пайовика грошових коштів (в разі заявлення вимог не тільки про передачу житлових приміщень, а й про стягнення грошових сум).

3. Тимчасовий керуючий - фізична особа - член саморегулівної організації, який затверджений арбітражним судом, який розглядає справу про банкрутство компанії-забудовника. Саме тимчасовий керуючий здійснює певні дії, спрямовані на забезпечення збереження майна компанії-забудовника, проведення аналізу її фінансового стану, складання реєстру вимог кредиторів і проведення перших зборів кредиторів.

Відомості про тимчасове керуючому, адреса для передачі йому кореспонденції (заяви) можна дізнатися з визначення арбітражного суду про введення відносно компанії-забудовника процедури спостереження:

Відомості про тимчасове керуючому, адреса для передачі йому кореспонденції (заяви) можна дізнатися з визначення арбітражного суду про введення відносно компанії-забудовника процедури спостереження:

4. Відповідне визначення арбітражного суду можна знайти в мережі інтернет на офіційному сайті « Картотека арбітражних справ ».

4.1 Набираємо адресу kad.arbitr.ru або в будь-якому пошуковику вводимо: Картотека арбітражних справ.

4.2 Після відкриття вкладки « Картотека арбітражних справ », У віконці ліворуч« Учасник справи »друкуємо найменування (свідоцтво про Державну або ІПН) вашої компанії-забудовника і натискаємо вкладку синього кольору« Знайти ».

4.3 Відкривається вікно «Картотека арбітражних справ», в якій зазначаються справи з участю вашої компанії-забудовника.

4.4 У списку необхідно в лівій колонці знайти номер судової справи, який Вам вже відомий з оголошення про банкрутство (пункт 1.4). Поруч з номером судової справи буде присутній літера «б», що означає - банкрутство.

Поруч з номером судової справи буде присутній літера «б», що означає - банкрутство

4.5 Натискаємо на відповідний номер справи і переходимо на сторінку судової справи про банкрутство Вашої компанії-забудовника. У самому низу сторінки необхідно натиснути на символ «+» в рядку «Перша інстанція», щоб відкрився список загальнодоступних документів, прийнятих в рамках розгляду цієї судової справи. Із списку, необхідно знайти і завантажити документ під назвою «Ухвала про прийняття заяви про визнання боржника банкрутом».

КРОК ДРУГИЙ

Підтвердження обґрунтованості вимог в судовому порядку - беремо участь в судовому засіданні арбітражного суду

Після відправки копії заяви про включення до реєстру вимог кредиторів на адресу тимчасового керуючого, компанії-забудовника і подачі його разом з додатками до відповідного арбітражного суду необхідно ретельно відслідковувати «рух» судової справи і прийняття ухвали відповідного арбітражного суду про призначення дати для розгляду в судовому засіданні обґрунтованості вимог пайовика Після відправки копії заяви про включення до реєстру вимог кредиторів на адресу тимчасового керуючого, компанії-забудовника і подачі його разом з додатками до відповідного арбітражного суду необхідно ретельно відслідковувати «рух» судової справи і прийняття ухвали відповідного арбітражного суду про призначення дати для розгляду в судовому засіданні обґрунтованості вимог пайовика. Відстеження «руху» здійснюється на сторінці судової справи про банкрутство компанії-забудовника (пункт 4.).

Приблизно через 7 - 10 робочих днів на сторінці судової справи з'явиться «Визначення арбітражного суду про прийняття заяви про встановлення розміру вимог кредиторів до розгляду», в якому будуть відображені час і дата судового засідання для розгляду обґрунтованості заяви учасника пайового будівництва. У призначений день і час дольщику необхідно з'явитися в кабінет, номер якого буде використано у визначенні та надати судді оригінали документів, копії яких були додані до заяви пайовика (їх перелік зазначено в пункті 2). Після перевірки документів заявника (пайовика) і посвідчення їх автентичності суддя приймає рішення про обгрунтованість вимог учасника пайового будівництва про передачу квартири, далі виносить «Визначення про включення вимог пайовика про передачу житлового приміщення в реєстр вимог кредиторів компанії-забудовника».

Після закінчення 15-ти календарних днів визначення вступить в законну силу (якщо хто-небудь з інших кредиторів, або компанія-забудовник не оскаржить дане визначення суду), після чого вимоги пайовика про передачу йому квартири будуть законодавчо закріплені.

Дивіться також по темі:

«Захист прав пайовиків (учасників пайового будівництва) в процедурі банкрутства компанії-забудовника»:

  1. Заява про включення до реєстру вимог про передачу житлового приміщення і про включення до реєстру вимог громадян - учасників пайового будівництва про стягнення грошових коштів (в рамках процедури банкрутства забудовника)
  2. Заява про включення до реєстру вимог кредиторів боржника (юридичної особи за договором поставки)

«Судовий захист прав учасників пайового будівництва. Правова допомога дольщику. Представництво в судах загальної юрисдикції та арбітражних судах »:

  1. Позовна заява про стягнення неустойки за договором участі в пайовому будівництві, збитків з забудовника, компенсації моральної шкоди.
  2. Позовна заява про визнання недійсними різних договорів (в рамках пайової будівництва)
  3. Як правильно скласти позовну заяву до суду (світовим суддям)
  4. Рішення суду щодо спору, пов'язаного з участю громадян в пайовому будівництві і порушенням забудовником своїх зобов'язань, передбачених договором участі в пайовому будівництві
  5. Рішення суду по справі, пов'язаній з участю громадян в пайовому будівництві, захистом прав пайовиків, незаконним притягненням коштів громадян забудовником, стягненням грошових коштів, відсотків, судових витрат

«Пайова будівництво. Договір участі в пайовому будівництві »:

  1. Участь громадян у пайовому будівництві багатоквартирних будинків і інших об'єктів нерухомості (новобудови). Правова допомога учасникам пайового будівництва (пайовикам)
  2. Істотні умови договору участі в пайовому будівництві
  3. Реєстрація договору участі в пайовому будівництві

«Вирішення спорів за пайовим будівництва»:

  1. Вирішення спорів по дольовій будівництва. Частина 1. Застосування законодавства про захист прав споживачів і захисту прав споживачів
  2. Вирішення спорів по дольовій будівництва. Частина 2. Неправомірні варіанти залучення коштів і схеми обходу законодавства про пайове будівництво

Команда юристів Юридичної Компанії «ЮСАКТУМ» докладе всі свої зусилля для того, щоб допомогти Вам знайти правильні і вигідні для Вас рішення при здійсненні будь-якої угоди з нерухомістю. Ми гарантуємо сумлінність, відповідальність, професійний індивідуальний підхід до кожного Клієнта!